Περί Σαββόπουλου...

Απάντηση: Re: Περί Σαββόπουλου...

Ο ένας ήταν νάρκισσος, ο άλλος τζάνκι, ο άλλος παιδεραστής, ο άλλος σοδομιστής, ο άλλος φιλοχρήματος, ο άλλος βίαιος, ο άλλος χαμαιλέοντας, ο άλλος ιδιοτελής, ο, ο, ο, ... όλοι δήλωναν ροκ και αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της μουσικής. Για κείνο που τους μνημονεύουμε είναι σίγουρα το έργο τους και γι' αυτό που συμβολίζουν ή σηματοδότησαν. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Οι βαθύτερες προθέσεις του καθενός είναι άγνωστες ακόμη κι αν τις "εξομολογείται" και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ευρύτερη στάση του, γίνονται διαφορετικά αντιληπτά από τον καθένα μας.

Ο Σαββόπουλος, πρόσφερε τέσσερα έργα (Φορτηγό, Το περιβόλι του τρελού, Μπάλλος, Βρώμικο ψωμί) για τα οποία εγώ του χρωστάω και οπωσδήποτε δεν λέω πως πρέπει να το κάνετε και σεις. Όχι το νήμα δεν ανοίχτηκε για εκθειασμό και αγιοποίηση, αλλά για να στεγάσει σκέψεις και οπτικές που δεν είχαν θέση στα 'Μουσεία'. Και ακριβώς επειδή το 'αλλά' έχει τέτοια σημασία, για μένα προσωπικά αυτό του Σαββόπουλου είναι ανάξιο σχολιασμού μπροστά στο 'αλλά' μιας ολόκληρης ροκ γενιάς που οραματίστηκε ένα καλύτερο αύριο και έφτασε στο σημείο να βγάζει πλανητάρχες τύπου Τραμπ. Ή το 'αλλά' ολόκληρων κοινωνιών που ζυμώθηκαν κάτω από καθεστώτα υπαρκτού σοσιαλισμού και είναι σήμερα υπέρμαχοι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Όλα φίλε μου, ήταν πάντα θέμα οπτικής και τα δυιστικά υπεραπλουστευμένα τερτίπια αδυνατούσαν να εξηγήσουν.

Αχ, τώρα για το τι είναι ροκ, επίτρεψέ μου να λέω την άποψή μου με τον τρόπο μου σ' αυτές τις κουραστικές παλιοπαρουσιάσεις μου.

Σπυράκο, το φιλικά, μεταξύ φίλων δεν το λέμε γιατί εννοείται...
Φιλιά

ΥΓ. Τα πουλιά της δυστυχίας - 1965
Ξέρω κάτι πουλιά
μαύρα πουλιά πουλιά πικρά
πουλιά της δυστυχίας

ζουν σε χώρα συμφορά,
όπου αρρώστια κυβερνά
το αίμα και τη στάχτη

κι όταν στην πόλη κατεβεί το βράδυ,
κι αρχίζει ατέλειωτη η γρια βροχή,
φτάνουν στην πόλη τα πουλιά
στις στέγες στα παράθυρα
κι όνειρα ανθρώπων κλέβουν

τελειώνει όμως η βραδιά
σκούζουν και κλαίνε τα πουλιά
γυρνούν στην εξορία

και η βροχή καλή γιαγιά
καλλιεργεί ψιχαλιστά
τα ίδια παραμύθια

ό, τι καλό κι αν μου χαρίσετε
εγώ θα φύγω πάλι
γιατί αγαπώ κάτι πουλιά,
μαύρα πουλιά πουλιά πικρά,
πουλιά της δυστυχίας.

Αυτό και μόνο να είχε γράψει και να πούλησε μετά την ψυχή του στο διάβολο, εμένα θα μου αρκούσε...
Είναι τόσο δυνατό το συναίσθημα και τόσο πια δικό μου που η γήινη, σαρκική, ελαττωματική σύμβαση του δημιουργού του εκλείπει. Δεν ξέρω να το πω καλύτερα...

Αδερφέ, τα έγραψες όλα, όπως ακριβώς ήθελα να τα πώ :a0210:

Γιωργο σε προσωπικο επιπεδο η μουσικη δεν ειναι διασκεδαση...Σε μικροτερη ηλικια ηταν...Τωρα ειναι βαθυτατος πονος και τροφη για σκεψη..Δυστυχως η ευτυχως.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απόλυτα σωστό.

Και αν μου επιτρέπεις να το προχωρήσω λίγο.
Η αυτοκάθαρση που αναφέρεις παραπάνω (μουσική-πόνος και τροφή για σκέψεις) είναι μιας μορφής «διασκέδαση», αφού έτσι και αλλιώς αυτόβουλα επιλέγουμε να μπούμε στην διαδικασία.

Εκεί που υπάρχει πλήρης διαφοροποίηση είναι ότι διασκέδαση δεν σημαίνει γλέντι. Για πολλούς ανθρώπους η μουσική σημαίνει γλέντι και μόνο – και ειδικά για νέους που περιγράφονται παραπάνω – όλα ΟΚ βέβαια ας είναι καλά τα παιδιά.

Για πολλούς ανθρώπους η μουσική σημαίνει γλέντι και μόνο – και ειδικά για νέους που περιγράφονται παραπάνω – όλα ΟΚ βέβαια ας είναι καλά τα παιδιά.

Εκει ειναι η ενσταση μου..Οχι στο εργο του Σαββοπουλου..Ο κοσμος δεν ηταν ετσι..Με τα χρονια τον επεισαν οτι το ευκολο ειναι και το σωστο,το ιδανικο...Ευκολο κερδος ,ευκολο σεξ,ευκολη προσβαση στα παντα,χιτακια της μιας σεζον και οτι ξυπναει συνειδησεις καταχωνιασμενο στα σκουριασμενα χρονοντουλαπα...
Στο χερι του καθενος ειναι βεβαια να αλλαξει την κατευθυνση στης πορειας του,να επηρεασει τους διπλα του,να συνεργαστει στην διαμορφωση μιας ιδεατης κοινωνιας (χωρις παιδικη θνησιμοτητα χωρις χωρις χωρις) αρκει βεβαια να εχει την διαθεση για συνεργασια...Και ο καθενας θα το κανει αυτο αν το ειδωλο του το τοτεμ η οπως θελεις πες το ,ειναι εκει (εστω και για τα ματια του κοσμου) για να του θυμισει και να σταθει σαν βραχος διπλα σε οσα πρεσβευαν τα λογια του τουλαχιστον..Μπορεις να το παρομοιασεις με το αστρο της Βηθλεεμ..Θυμασαι τι επαθαν οι Monty Python οταν προσεγγισαν λαθος φατνη :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και κατι αλλο..Σκοπος καθε γενιας ειναι να αφανίσει-λιγοστεψει τις ιδιοτροπιες-αδυναμιες της προηγούμενης..Αν δεν συμβαινει αυτο,τοτε υπαρχει προβλημα σοβαρο.

Last edited:
θα το χοντρύνω λιγάκι.
Έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για μουσική γράφοντας για αυτήν σε ένα φόρουμ...
Η πλάκα θα ήταν να υπήρχε και ηχητικό ντοκουμέντο live...
Εκεί θα βλέπατε τι απίδια πιάνει ο σάκος..
εκεί θα βλέπατε το ροκ σας μέχρι που πάει....
Όπως γνωρίζετε κάνω ιντερετικές εκπομπές...
και από όσο θυμάμαι δεν έχω κάνει ποτέ ροκ εκπομπή, τουλάχιστον και να έκανα δεν το γνώριζα εξ αρχής ούτε το αντιλήφθηκα στην πορεία....
μπορώ να σας βεβαιώσω όμως πως πάνω στη επέτειο του θανάτου του Bowie έχασα 20 ακροατές παίζοντας την alternative version του The Hearts Filthy Lesson του Trent Reznor

Μιλάμε για Bowie και Nine Inch Nails....
Άλλα εγώ δεν έχω ροκ ενοχές και δυο κομμάτια παρακάτω μπορώ να παίξω κανέναν γλυκούλη σύγχρονο ηλεκτρονά και να ξανακερδίσω τους άπιστους....
αν λοιπόν ένας 25αρης ροκάς κληθεί να παίξει σε έναν σταθμό μου λέτε εσείς από που θα προκύψει το ροκ στοιχείο? στην συγκρινόμενη χώρα?στο σήμερα όμως!!!! χωρίς να τον φάνε ζωντανό?
με Jack White?
η παίζοντας το old school κόλπο Πουλικάκο με Cave?
Αυτό είναι τα θέματα στην χώρα μας, Υπάρχουν blog και φόρουμ με την πιο ανατρεπτική εναλλακτική και underground σκηνή αλλά όταν ακούγονται live αρχίζουν οι ξινίλες....
Αυτή η χώρα πάντα πάσχει από αναγκαστική ηλιοφάνεια.....

και δεν φαντάζεστε πόσο μπορεί να χαίρεται ένας ντανσάκος σαν έμενα με αυτό το γεγονός!:flipout::flipout:

Γιωργο ηλιοφανεια υπαρχει..Απλα την κρυβουν τα μαστιγια..
Και δεν ειπε κανεις οτι το Ντισκολατα πχ δεν ειναι πιο ροκ απ ολους τους δισκους του Σιδηροπουλου..
Η βαλιτσα μπορει να παει μακρια.

Last edited:
Γιωργο ηλιοφανεια υπαρχει..Απλα την κρυβουν τα μαστιγια..
Και δεν ειπε κανεις οτι το Ντισκολατα πχ δεν ειναι πιο ροκ απ ολους τους δισκους του Σιδηροπουλου..
Η βαλιτσα μπορει να παει μακρια.

τώρα ανοίγεις χωρίς να το ξέρεις ίσως και άλλο μεγάλο θέμα, το τι κανιβαλισμός μπορεί να γίνει σε έναν καλό δίσκο....
το Ντισκολάτα δεν είχε πρόβλημα μουσικής ταυτότητας ή ενοχές κάποιου τύπου , το θέμα ήταν η κορνίζα στην οποία το κρέμασαν...
και το χειρότερο ήταν που η μετέπειτα πορεία έμοιαζε να βόλεψε πολύ τους δημιουργούς!
Χειρότερο από το να σου φοράνε ταμπέλα είναι να την καταπινεις εσύ ο ίδιος αμάσητα...

Πάντως ο Κ.Βήτα κυκλοφόρησε δυο δίσκους το 2016
και ο ένας.......

Απόλυτα σωστό.

Και αν μου επιτρέπεις να το προχωρήσω λίγο.
Η αυτοκάθαρση που αναφέρεις παραπάνω (μουσική-πόνος και τροφή για σκέψεις) είναι μιας μορφής «διασκέδαση», αφού έτσι και αλλιώς αυτόβουλα επιλέγουμε να μπούμε στην διαδικασία.

Εκεί που υπάρχει πλήρης διαφοροποίηση είναι ότι διασκέδαση δεν σημαίνει γλέντι. Για πολλούς ανθρώπους η μουσική σημαίνει γλέντι και μόνο – και ειδικά για νέους που περιγράφονται παραπάνω – όλα ΟΚ βέβαια ας είναι καλά τα παιδιά.

η μουσική είναι και γλέντι!

Κα τι εμποδίζει το πουλί στο να εγκαταλείψει το ξεραμένο κλαδί και να πάει στο καρποφόρο
Αν μείνει εκεί την ξέρεις την κατάληξη.

Το θέμα δεν είναι η μουσική ως γλέντι άλλα η μουσική ως αξεσουάρ!

Η Krall ταιριάζει με το ηχοσύστημα πάρα πολύ
ο Bach με το πανάκριβο κονιάκ
Οι Run the Jewels πάνε γάντι με τα hipster μούσια του 25αρι ΒΠ που ο μπαμπάς του πληρώνει το free press που θέλει να βγάλει,
Η Πάολα είναι ιδανική για το νέο κόκκινο μανό και την μάσκαρα της Λελας απο το Κουκάκι,
και η Λένα Πλάτωνος ιδανική για μεταμεσονυκτιες συζητήσεις δήθεν προβληματισμενων 50αρηδων

Αυτη είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το πιο ροκ που μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε μουσική!

να σταματήσουμε να την βλέπουμε ως αξεσουάρ .....

Κα τι εμποδίζει το πουλί στο να εγκαταλείψει το ξεραμένο κλαδί και να πάει στο καρποφόρο
Αν μείνει εκεί την ξέρεις την κατάληξη.

τίποτα
απλά αυτή την συζήτηση είχα σήμερα με έναν φίλο
υπάρχει και αυτό που λέμε φυσική κούραση ....

Για να συνεισφέρω ουσιαστικά στην συζήτηση, να αναφέρω ότι η έννοια 'σοδομιστής', κακώς περιελήφθη από τον Γρηγόρη σε λίστα με διάφορα 'αρνητικά' .. εφόσον, βέβαια, με αυτήν δεν αναφερόταν αποκλειστικά σε αρσενοκοίτες, που και πάλι .... τους πρώτους μήνες του κλαμπ, ευθύς μετά το ξεψύχισμα του avforum, κάποιος περαστικός ανέβασε ένα νήμα με τίτλο, κάπως σαν '' το χομ-σίνεμα είναι απολαυστικότερο από το πρωκτικό σεξ''.... σε αυτό το ιλαρό νήμα κατέθεσα ίσως το καλύτερο ποστ μου έβερ, πλην όμως πήγε άπατο αφού κάποιος υπέρ το δέον αυστηρός διαχειριστής διέγραψε το σύνολο του νήματος ...

Το θέμα δεν είναι η μουσική ως γλέντι άλλα η μουσική ως αξεσουάρ!

ενα βραβείο και απο μένα
:award:

αν και η μουσική ως γλέντι δεν ειναι απαραίτητα κακό.
η συνεχόμενη ρηχότητα ειναι..
constant shallowness leads to evil
όπως και η σοβαροφάνεια ή η έλλειψη χιούμορ

https://youtu.be/4sK5qCmP9AM?t=3m28s

δειτε απο 3:30 μέχρι το 7-8 λεπτο..
(για καποιο λόγο το avclub δεν υποστηρίζει την έναρξη βιντεο απο συγκεκριμένο χρόνο)

"που μου φερνει δισκους για να ακουει τα δισκακια του"

Ρε σεις είμαι ακόμη στη δουλειά και συγκρατούμαι με το ζόρι...

Απάντηση: Re: Περί Σαββόπουλου...

Ειδα χτες εκεινο το ποστ περι "απανταχου εισαγγελεων" και ειπα να απαντησω.
Τελικα εσβησα αυτο που ειχα ξεκινησει να γραφω και κατεληξα οτι θα ηταν ασκοπο.
Τωρα που εκτος απο εισαγγελεις ανακαλυφθηκαν και μαζικα μαθηματα ορθης σκεψης δεν μπορω να μην αναρωτηθω. Τοσο πολυ ενοχλει το διαφορετικο?
Και αναρωτιουνται μετα καποιοι φιλοι εδω μεσα, για την ανοδο του Τραμπ,του ρατσισμου και οσους φτιαχνονται με τις σφαγες στη Γαζα? Δυστυχως δε βλεπω τιποτα το μεταφυσικο...

Δεν υπαρχει τιποτα το μεταφυσικο. Φυσικο μονο υπαρχει.
Ας μην χρησιμοποιουμε λεξεις ασκοπα.

Ζεϊμπεκικο το ξαναβαζω με αλλες συνοδευτικες εικονες

Για μενα Το μεγαλυτερο Ζεϊμπεκικο της ιστοριας.

Παιζει σε υπερθετικο βαθμο σε τρια επιπεδα. Μελωδικο, στιχουργικο, και ερμηνευτικο.

Αναρωτιεμαι αν ειναι ισως και το μεγαλυτερο Ελληνικο τραγουδι που γραφτηκε ποτε.

Για να συνεισφέρω ουσιαστικά στην συζήτηση, να αναφέρω ότι η έννοια 'σοδομιστής', κακώς περιελήφθη από τον Γρηγόρη σε λίστα με διάφορα 'αρνητικά' .. εφόσον, βέβαια, με αυτήν δεν αναφερόταν αποκλειστικά σε αρσενοκοίτες, που και πάλι .... τους πρώτους μήνες του κλαμπ, ευθύς μετά το ξεψύχισμα του avforum, κάποιος περαστικός ανέβασε ένα νήμα με τίτλο, κάπως σαν '' το χομ-σίνεμα είναι απολαυστικότερο από το πρωκτικό σεξ''.... σε αυτό το ιλαρό νήμα κατέθεσα ίσως το καλύτερο ποστ μου έβερ, πλην όμως πήγε άπατο αφού κάποιος υπέρ το δέον αυστηρός διαχειριστής διέγραψε το σύνολο του νήματος ...

είσαι και γκαντέμης, γιατί κανείς δεν πρόλαβε να το διασώσει....