Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Απάντηση: Re: Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Κακώς μεν αλλά το 99,9% των θερμοσιφωνων εχει δυομισάρια.
Εκτός περιπτώσεων με πολλά μέτρα.

Ευτυχώς που σε όσα είχε τύχει να δω, έχουν τα αναμενόμενα, βασικά κυρίως σε ηλιακούς που έχω τύχει, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που πέτυχα 2,5mm με 16Α και μια περίπτωση που είχε 1,5mm με 20Α!!!!!!!! ασφάλεια....

Καλησπερα μαστορες.
Θελει να βαλει ο πατερας μου ηλιακο, μεγαλουτσικο (200λ περιπου).
Κατι εχει ακουσει (εγω δεν ξερω) για τρια διαφορετικα συστηματα, γυαλι, ανοξειδωτο και καποιο αλλο.
Ποιο προτεινετε;

Δεν έχω να προτενώ συγκεκριμένη μάρκα αλλά με βάση την εμπειρία μου και από φίλους & γνωστούς οι ηλιακοί ελληνικής κατασκευής είναι κλασικό ανώτεροι σε σχέση με κάποιους εισαγώμενους που πολλές φορές είναι φθηνότεροι.
Οπότε γνώμη μου είναι να προτιμήσεις ελληνικό προϊόν

Καλησπερα μαστορες.
Θελει να βαλει ο πατερας μου ηλιακο, μεγαλουτσικο (200λ περιπου).
Κατι εχει ακουσει (εγω δεν ξερω) για τρια διαφορετικα συστηματα, γυαλι, ανοξειδωτο και καποιο αλλο.
Ποιο προτεινετε;
Οι κατηγορίες των ηλιακών, είναι για το δοχείο:
Α) Γυαλί (Όχι πραγματικό γυαλί αλλά ειδικη επεξεργασια στο μέταλλο)
Β) Ανοξείδωτο
Γ) Χάλκινο Δοχείο.
Στους Συλλέκτες τώρα.
Α) Απλό Συλλέκτη (έχουν καταργηθεί, σπάνια βρίσκεις κάποιον).
Β) Επιλεκτικο Συλλέκτη.
Γ) Με σωλήνες κενού.
Πλεονέκτημα Μειονέκτημα σε κάθε ένα, για τα δοχεία αρχικά.
Με το γυαλί είναι το ποιο διαδεδομένο, οικονομικό και με τακτική συντήρηση αντέχουν για πααααρα πολλά χρόνια, χωρίς αυτήν, ή ακόμα και με αυτην σε μερικές εταιρίες, στα 5-10 χρόνια τρυπάνε
Με το ανοξείδωτο, αντέχουν ακομα περισσότερο, με ή χωρίς τακτική συντήρηση, αλλά πανάκριβο και αν δεν κανω λάθος βγαζει μονο ο Μαλτεζος
Του Χαλκού, είναι απίστευτη η απόδοση, θεωρητικά δεν μπορει να τρυπήσει ποτέ, δεν χρειάζεται καν ανοδιο, αλλά εχει πρόβλημα με την πίεση, θελει οπωσδήποτε μειωτη πίεσης πριν τον ηλιακό, και το κοστος τους ειναι μεγάλο.
Τωρα για τους συλλέκτες, οι απλοί οπως είπα δεν υπαρχουν πια, οι επιλλεκτικοι, για εμένα ιδανικοί, για τους κενού δεν θα τους πρότεινα, παρα μονο σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οπως να μπορει να δει ο ηλιος ελάχιστα τον συλλεκτη σου.
Τώρα για εταιρίες δεν θέλω ουτε να διαφημίσω ουτε να δυσφημισω, καποιον, μια αναζήτηση στο skroutz είναι κατατοπιστική σε αυτό το κομμάτι, αλλα γενικά σε αυτά οτι πληρωνεις παίρνεις.
Μην πας σε ξένη εταιρία, δεν αξίζει, οι δικές μας είναι χρόνια μπροστά

Καλημέρα σε ολους χρόνια μας πολλά, επιτρέπεται να τρυπήσω την πλάκα στο μπαλκόνι μου με μια τρύπα διαμέτρου 30 χιλιοστών στον πρώτο οροφο για να ανέβει κατακόρυφα σωλήνα φυσικού αερίου; ευχαριστώ.

Ναι μπορεις.
Προυποθετει ακτινογραφία πρωτα για να τρυπήσεις ανάμεσα στα σιδερα χωρις να τα κόψεις. Και δευτερον αδιαταρακτη κοπη και οχι κρούση.
Αυτα θα έλεγε ένας μηχανικος....

• Like
Reactions: κωστας 1958
Η διαμετρος ειναι πολυ μικρη για να δημιουργησει προβλημα σε πλακα...αλλα αυτο δεν μπορει να αποφευχθει...; .δηλ να παει απο αλλου...;

Last edited:
Ναι μπορεις.
Προυποθετει ακτινογραφία πρωτα για να τρυπήσεις ανάμεσα στα σιδερα χωρις να τα κόψεις. Και δευτερον αδιαταρακτη κοπη και οχι κρούση.
Αυτα θα έλεγε ένας μηχανικος....
Η καροτιέρα δεν θα ήταν καλή λύση για την συγκεκριμένη περίπτωση;

Καλως τον Κωστα, χρονια πολλα φιλε!

Ολα γινονται, αλλα ρωτησε καλυτερα το συνεργειο που θα σου εγκαταστησει το φ.αεριο.
Αυτοι γνωριζουν πολυ καλα πως θα χειριστουν την κατασταση ωστε το εργο να ειναι και ασφαλες και συννομο γενικοτερα.

• Like
Η διαμετρος ειναι πολυ μικρη για να δημιουργησει προβλημα σε πλακα...αλλα αυτο δεν μπορει να αποφευχθει...; .δηλ να παει απο αλλου...;
Μπορεί να ανέβει κατακόρυφα 5 μέτρα,να κάνει αριστερά
αλλα 5 μέτρα κάτω απο το μπαλκόνι μου, να ανέβει 3 μέτρα και να κάνει δεξιά αλλα 3 μέτρα και να ερθει στο μπαλκόνι μου αλλα δεν ξέρω αν επιτρέπεται ολη αυτή η διαδρομή εξωτερικά στην φάτσα της πολυκατοικίας.

Γινεται, ομως, τρυπα σε μπετο χωρις κρουση (σε λογικο χρονο)

Μαλλον θα στηλιτευει τους φοβικους και "πολιτικα ορθους" που συστηνουν κοινοπραξια μηχανικων και πολεοδομων για να κρεμασουν δυο καδρακια στο σαλονι τους 🤣

• Like
Reactions: KOSSTV and panoss1
Μαλλον θα στηλιτευει τους φοβικους και "πολιτικα ορθους" που συστηνουν κοινοπραξια μηχανικων και πολεοδομων για να κρεμασουν δυο καδρακια στο σαλονι τους 🤣
Για καδρα εγω την δινω τη δουλεια εργολαβια στον Ακτωρα 😁

Για καδρα εγω την δινω τη δουλεια εργολαβια στον Ακτωρα 😁
Kαι πολυ καλα κανεις, για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο βρε αδερφε!
Αν θες, μπορω να πω κατι για καλυτερη τιμη στον υιο Μπομπολα, πηγαιναμε στο ιδιο σχολειο.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Τα σωστα συνεργεία γενικα δεν τρυπάνε μπετά για να μην μπλέξουν με τυχόν νομικές ευθύνες στο μέλλον. Βασικά κάνε τη συζήτηση με το συνεργείο για το θέμα.

• Like
Τρυπας με κρούση κανονικά.
Οι αποχετεύσεις οι υδρορροές η κεντρικές παροχές και όλα αυτά τα κάθετα περάσματα σε μια νέα οικοδομή πως νομίζετε πως περνάνε; φελιζολ αντε να αφήσουν για καμμια κεντρική στήλη.

Αυτός που θα σου κάνει την εγκατάσταση τί σου πρότεινε;
Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως υπάρχει κανονισμός ώστε οι σωλήνες ΦΑ να είναι εμφανείς σε όλο τους το μήκος και να μην διέρχονται απο τοιχοποιεία;
Επειδή πριν απο την σύνδεση γίνεται επιθεώρηση της εγκατάστασης, όπως και περιοδικά, η διάτρηση της πλάκας για την διέλευση της σωλήνας ΦΑ είναι κάτι που εγκρίνεται;
Όπως κι αν έχει μια ερώτηση στην εταιρεία ΦΑ θα σου λύση την απορία

• Like
Πριν πάρει ρευμα η οικοδομή γινονται τρυπες οπου χρειαζεται. Την ευθύνη την αναλαμβάνει ο κατασκευαστης και ο μηχανικος. Για το μετά τα πράγματα δεν ειναι τόσο απλά να επέμβει κάποιος στα μπετά. Μπορει να σε κυνηγήσει ο γειτονας για παράδειγμα, ή εσένα ή το συνεργείο. Εκτός αυτού η εγκατάσταση θέλει έγκριση όπως λέει και ο Γιώργος, οπότε θα πρέπει να τηρούνται προδιαγραφές (τις οποίες δεν ξέρω).