Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

ο διπλης ενεργειας εχει δυο πηγες θερμοτητας.
η μια ειναι ο ηλιος, η αλλη συνηθως το ηλεκτρικο ρευμα. αν και μερικες φορες ως δευτερη χρησιμοποιειται η παροχη ζεστου νερου απο το μποιλερ-καυστηρα
ο τριπλης ενεργειας εχει και τις 3 πηγες. ηλιο, ρευμα, καυστηρα

η μια ειναι ο ηλιος, η αλλη συνηθως το ηλεκτρικο ρευμα. αν και μερικες φορες ως δευτερη χρησιμοποιειται η παροχη ζεστου νερου απο το μποιλερ-καυστηρα
Ετσι ειναι...
Τωρα στον διπλη ενεργειας εξαρταται που θα συνδεσεις τι και τι μελετη σε εγκατασταση εχει γινει εκ των προτερων...ειδαλως πας και για αλλα..
Π.χ στης πεθερας μου ειναι συνδεδεμένος με το καυστηρα και ηλιο... ηλιακος 82' γαρ....
Το λεω γιατι θα πρεπει να τσεκαριστει πρωτα τι υπαρχει...
Βεβαια αυτα γινονται συνεννοησεις με ψυκτικο,ηλεκτρολογο και υδραυλικο πρωτα..

πολυ σωστα

Τι διαφορα εχει ενας ηλιακος διπλης ενεργειας απο εναν τριπλης;
Και για να στο κανω πιο λιανα ο τριπλης ενεργειας ειναι σαν τον ραδιοενισχυτη εχει δηλαδη προ - τελικο - ραδιο
Ενω ο διπλης ενεργειας ειναι ενας ολοκληρωμενος ενισχυτης, με προ και τελικο
:love:

Στον ηλιακό πάντως φέτος που άλλαξα την αντίσταση, πάει πακέτο με τον εναλλάκτη του καλοριφέρ (3πλής).
Σε calpak αυτό. Που ήθελε €120 ή €160 για γνήσια αντίσταση ενώ αγόρασα απο μάντρα με €60 και έχει και έξτρα κυάθιο και έφτιαξα να βλέπω τη θερμοκρασία σου νερού απο το κινητό :)
Ανοίγω και το θερμοσίφωνα απο το κινητό αλλά αυτό είναι πιο εύκολο.

Σαν αυτήν

Ο εναλλάκτης αλλάζει και με την αντισταση?
Ή δεν καταλαβα καλά?

Για την ένδειξη θερμοκρασίας το εχει στην αντισταση?

Αα ,τώρα το είδα για τον εναλλακτη...

Μικρός δεν ειναι?

φλάντζα για το σώμα της αντίσταστης μου έδωσαν πακέτο

Στο κυάθιο έβαλα αυτό μέχρι τέρμα μέσα και δουλεύει τέλεια
βλέπω άμεσα όταν ανάβω θερμοσίφωνα και βλέπω και τις μεταβολές του νερού όποτε μπαινει φρέσκο νερό μέσα μέχρι να ισορροπήσει
επάνω σε ένα ESP32 μαζί με ένα

Έβαλα και ένα bosch bme280 για θερμοκρασία/υγρασία/ατμοσφαιρική πίεση (το 680 έχει και για ποιότητα αέρα αλλά είχα ήδη για μέσα στο σπίτι)
και μαζι έβαλα και ένα SDS011 https://aqicn.org/sensor/sds011/
και έχω και ένα μέσα στο σπίτι και συγκρίνω τις μέρες του Νοτιά που πλέον είναι συχνές εδώ στην Κρήτη.

Ο εναλλάκτης αλλάζει και με την αντισταση?
Ή δεν καταλαβα καλά?

Για την ένδειξη θερμοκρασίας το εχει στην αντισταση?

Αα ,τώρα το είδα για τον εναλλακτη...

Μικρός δεν ειναι?

συγκριτικά με το εργοστασιακό είναι στο 70-80% του μεγέθους του δηλαδή λίγο μικρότερος
σε δοκιμή που έκανα δεν κατάλαβα διαφορά στον χρόνο

βασικά μόνο ρεύμα δουλεύω στο νυχτερινό και απο το καλοριφέρ ανοίγω χειροκίνητα μόνο αν βιάζομαι ΜΑΖΙ με το ρεύμα όπου σε 200λίτρα μποιλερ μέσα σε 10-15 λεπτά έχω καυτό νερό

• Like
Reactions: Σωφρον
Ωραίος. Το καλοριφέρ δεν το έχεις μόνιμα ανοιχτό στον εναλλακτη λογω κατανάλωσης θερμίδων?
Δηλαδη είναι καλύτερα με ρευμα?

το εχεις φορτωσει καλα 💯

ευτυχως που εχουν ιδιες τασεις οποτε τα εχεις ολα μεσα σε ενα κουτακι κατω απο τον ηλιακο. Σωστα?

Πανο, κι εγω που το εχω τον εναλλακτη μονιμα ανοιχτο, καποια στιγμη θα πρεπει να το ελεγξω ... ειναι πολλες οι ασκοπες θερμιδες

το εχεις φορτωσει καλα 💯

ευτυχως που εχουν ιδιες τασεις οποτε τα εχεις ολα μεσα σε ενα κουτακι κατω απο τον ηλιακο. Σωστα?

Πανο, κι εγω που το εχω τον εναλλακτη μονιμα ανοιχτο, καποια στιγμη θα πρεπει να το ελεγξω ... ειναι πολλες οι ασκοπες θερμιδες
Και εγω Θαναση μόνιμα ανοιχτό το έχω με τους διακόπτες στο μισό.
Απ την άλλη μηπως βοηθάει ο ηλιακός το νερό του καυστήρα κατά το ξεκίνημα του?Λέω για μεγαλύτερη σερπαντίνα και για κυκλοφορητή που ξεκινάει αμέσως.

Μετρηση άσκοπωνθερμίδων πως μπορεί να γίνει?

• Like
Reactions: Σωφρον
Μετρηση άσκοπωνθερμίδων πως μπορεί να γίνει?
ελα ντε

παντως δεν νομιζω να βοηθαει τον καυστηρα γιατι τα ζεστα μενουν πανω
ο δικος μου ηλιακος σε κεραμιδια 2ου οροφου και οριζοντια διαδρομη κοντα στα 10 μετρα ... οποτε σιγουρα δεν βοηθαει
η αλλη λυση ειναι η καλη μονωση και ευτυχως την εχω φτιαξει καλα, αλλά στα πολλα κρυα τι να σου κανει

Εγω τον έχω ακριβώς πάνω απ το τελειωμα της στήλης και με τις βάνες στραγγαλισμενες ειχα δει παλιά,ότι με κρύα εισαγωγη(οχι ιδιαίτερα κρυα),έβλεπα ψιλη διαφορα στην επιστροφή.Θερμοκρασίες δεν μετρησα,αν και θα πρέπει κάποια στιγμή, πάντα με τον κυκλοφορητή απ το ξεκίνημα,για το θερμικό σοκ του λέβητα...

Πάντως αυτό που μετράει για τα συμπεράσματα, είναι οι τιμή ρευματος και πετρελαίου

Ωραίος. Το καλοριφέρ δεν το έχεις μόνιμα ανοιχτό στον εναλλακτη λογω κατανάλωσης θερμίδων?
Δηλαδη είναι καλύτερα με ρευμα?

Έχω υγραέριο. Με κάτι υπολογισμούς όταν μπήκα σπίτι είχα βρεί ότι οριακά συμφέρει το ρεύμα (ειδικά στο νυκτερινό) αφού οι απώλειες είναι κυριολεκτικά ΜΗΔΕΝ.
Επίσης σπάνια χρειάζομαι >60 βαθμούς στο μποιλερ αφού είναι 200 λίτρα.
Ακόμα και με 50 βαθμούς κάνουμε 4 άτομα μπάνιο άνετα (όχι να γεμίσει η μπανιέρα!).
Το "μυστικό" είναι να κάνουμε όλοι ο ένας μετά τον άλλο ώστε το κρύο νερό που θα μπεί να μήν προλάβει να ισορροπήσει με το ζεστό.

Επίσης με το να μή το ζεσταίνω σε ψηλές θερμοκρασίες έχω πολύ λιγότερες απώλειες στο περιβάλλον.

Με το να βλέπω τη θερμοκρασία μπορώ να φτιάξω αυτοματισμό (Homeassistant) ώστε να μου ζεσταίνει το νερό πχ στους 50 τα ξημερώματα αν προβλέπει κακοκαιρία για την επόμενη μέρα.
Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα αλλά είναι εύκολο.

το εχεις φορτωσει καλα 💯

3,3 ή 5ν παίζουν αυτά
υπάρχει και logic converter αν υπάρχει διαφορά στα ρεύματα

τα έχω μέσα σε ένα ηλεκτρολογικό κουτί διακλαδώσεων ip65
στο οποίο έχω χώσει και ένα παλιό φορτιστή κινητού για να πάρω τα 5ν τροφοδοσίας
και το έχω σφηνώσει σε ένα καπέλο εξαερισμού

με ένα σωληνάκι να παίρνει φρέσκο αέρα το sds011
και έχω βγάλει έξω το bme280 το οποίο έχω μονώσει με βερνίκι νυχιών και θερμόκολλα εκτός απο το τσιπάκι του αισθητήρα (περίπου 3χ3 χιλιοστά)

οι άσκοπες θερμίδες είναι ΠΑΡΑ πολλές
το βλέπω στο γράφημα πόσο χάνεται η θερμότητα απο το βράδυ μέχρι το πρωί τις πολύ κρύες μέρες

το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε και είχα φτιάξει με τον ηλεκτρολόγο μου είναι στον πίνακα ένα χρονόμετρο με μία βίδα-ρυθμιστή να αλλάζετε τα λεπτά και ένα κουμπί
όποτε πατάμε το κουμπί οπλίζει το ρελέ του ρεύματος ή της ηλεκτροβάνας του ηλιακού (ή και τα δύο - τα ελέγχω με δική τους ασφάλεια δίπλα)
μόλις περάσει ο χρόνος αφοπλίζει τα ρελέ

έτσι ποτέ δεν έχουμε ξεχάσει ανοιχτό το θερμοσίφωνα και ζεσταίνουμε όσο χρειαζόμαστε το 95% των περιπτώσεων

τα εχεις φτιαξει τουμπανο, δεν λειπει τιποτα (y)

πλακα πλακα, οι παλιοι φορτιστες κινητου εχουν δωσει πολλες λυσεις
πολυ σωστο το σωληνακι εξαερισμου
σωστα εβαλες βερνικι νυχιων αλλα η θερμοκολλα εγκλωβιζει υγρασια

• Like
Reactions: teodor_ch