Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

κόκκινο/ροζ εξωτερική θερμοκρασία
πράσινο εσωτερική
μπλέ θερμοκρασία νερού μπόιλερ

εξωτερική θερμοκρασία έφτασε το λιγότερο 10.4 βαθμούς στη 01:00 περίπου

μέγιστη στις 17:30 έφτασε το νερό στους 71 βαθμούς
χρήση: κουζίνα ελάχιστη και ένα γρήγορο ντουζ κατα τις 21:00 εγώ που δεν πρόλαβε καν να φανεί η πτώση
(και αυτό γιατί με ~65 βαθμούς τράβηξα πολύ λίγο για να κάνω ένα χλιαρό μπάνιο)
24:00 61 βαθμούς
09:00 το πρωί 51 βαθμούς

calpak mark4 200 λίτρα
(η ίσια γραμμή στην αρχή είναι γιατί είχα κλειστό το σερβερ και δεν κρατούσε δεδομένα)

να προσθέσω ότι έχω βάλει στην έξοδο του ζεστού στο μπόιλερ στην ταράτσα ρυθμιζόμενη θερμοστατική βαλβίδα ανάμειξης (στους 50 αν θυμάμαι καλά)
ώστε να μήν καίγονται τα παιδιά και να μήν ξοδεύω το πολύ καυτό μέχρι τη μπαταρία όπου εκεί ρίχνουμε ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία
την είχα ρυθμίσει πιο χαμηλά αλλά μία στο τόσο θέλουμε καυτό και την ανέβασα.
πχ για τη μπανιέρα στην αρχή να ζεσταθεί το σώμα της για να κρατήσει περισσότερη ώρα για τα παιδιά

4Frnrwv.png

Last edited:
Το καλύτερο,η θερμοστατικη!

Θέση για το αισθητήριο θερμοκρασίας του μποιλερ είχε ο ηλιακος?

Το καλύτερο,η θερμοστατικη!

Θέση για το αισθητήριο θερμοκρασίας του μποιλερ είχε ο ηλιακος?

Όχι, Απο εκεί ξεκίνησε και η κουβέντα 1-2 σελίδες πίσω :)
Καιρό ήθελα να το φτιάξω αλλά βαριόμουν να προσθέσω κυάθιο στην έξοδο απο πάνω ή στην είσοδο απο κάτω.
Κάηκε η αντίσταση πριν λίγους μήνες και η καινούργια είχε θέση οπότε και βρήκα την ευκαιρία να το προχωρήσω. :)

• Like
Reactions: panoss1
Δεν θυμάμαι.
~6 χρόνια και την είχε αγοράσει ο υδραυλικός (εμπιστοσύνης) και την έβαλε

Φέτος νόμιζα όταν δεν είχα ζεστό νερό ότι χάλασε αυτή αλλά τελικά ήταν η αντίσταση.
Και μιλάμε για μέχρι πέρυσι νερό υφάλμυρο!
Σκέψου το σώμα αντίστασης-ανωδίου και εναλλάκτη του καλοριφέρ είχε γίνει ένα σώμα και δεν χωρούσε απο την τρυπα.
Και υποτίθεται ότι τον 3ο χρόνο είχα πληρώσει για επίσημο σερβις απο την calpak με τον δικό της τιμοκατάλογο...

Έβαλα εξωτερικό ανώδιο μιας και απο πέρυσι έχω άριστο νερό (απο φράγμα) και κάθε χρόνο θα ελέγχω για τη σωστή διαφορά δυναμικού.
Κάνει δεν κάνει δουλειά, χειρότερα απο πριν με το ανώδιο της calpak και το υφάλμυρο νερό αποκλείεται να είναι!

• Like
Μιλαγα προχθές με 60 χρονο εγκαταστατη ηλιακών,άλλης μάρκας και μου έλεγε τα καλύτερα για τους καινουργιους calpak.
Για νεο εργοστάσιο κλπ

Δεν έχω παράπονο εκτός απο ότι το σερβις ήταν άθλιο και είναι και απαιτούμενο για την 12ετή εγγύηση.
Δηλαδή και πληρώνεις τον δικό τους υδραυλικό και μετά πρέπει να φέρνεις τον δικό σου για να κάνεις σωστή δουλειά!

Απο απόδοση τα κάτοπτρα δουλεύουν πολύ καλά.
Για το μποιλερ τώρα που βλέπω θερμοκρασία θα αποκτήσω καλύτερη άποψη.

Γιατί τύχαινε να κάνω μπάνιο το βράδυ και να αφήνω καυτό νερό και το πρωί να μήν έχω.
Μάλλον όμως έπαιρνα απο όσο καυτό είχε μείνει ψηλά και δεν έφταιγαν οι απώλειες.

Τώρα μπορείτε να δείτε το βράδυ πόσο έπεσε η θερμοκρασία.
Δεν το λές και λίγο απο τους 60 στους 50 με 10 εξωτερική σε 9 ώρες.
Βέβαια δεν ξέρω τί κάνουν και τα υπόλοιπα μποιλερ.
Στα χαρτιά ήταν απο τους καλούς πάντως.

Κάτσε να δούμε και πόσο θα αντέξει :)

• Like
Παντως οι calpak ηταν (ή και ειναι, δεν ξερω) κορυφη
Εχω στα κεραμιδια εναν 200αρη τριπλης ενεργειας με 2 πανελ συνολικα καπου στα 3 - 4 τμ, και δεν με εχει προβληματισει ποτε. Στα 20 χρονια τον εχω καθαρισει 2 φορες απο αλατα

Στο πατρικο μου διπλης ενεργειας Μαλτεζος 200αρης στα 15 χρονια αλλαχτηκε το μποιλερ και συνεχιζει να δουλευει για συνολικα 38 χρονια.

Εγω στα 22 χρόνια τον Μαλτέζο τριπλής 160αρη δεν τον καθάρισα ποτέ.Πήρα την αντίσταση και δεν την εχω βάλει χρόνια τώρα.:mad:

Εχω και άλλους δύο οικογενειακούς σε χειρότερη κατάσταση...από χρόνια που δουλεύουν μια χαρά.;Όλοι με stopcor https://www.stopcor.gr/

Πάντως προχθές που συζητάγαμε με μαστοράτζα μου είπαν οτι άλλαξε ιδιοκτησία και κάτι τέτοια.Αλήθεια ψέματα,δεν ξέρω.

Έκατσα εχτές το μεσημέρι όσο τα παιδιά είχαν τηλε-μάθημα και πρόσθεσα και ένα ρελέ μετά τον θερμοστάτη χώρου για να ανοίγω ΚΑΙ μέσω wifi - homeassistant το καλοριφέρ.
Έβαλα αυτή τη συσκευή που είναι πιστοποιημένη και ασφαλής

και επειδή ακόμα μαθαίνω μου έσπασε λίγο τα νεύρα μέχρι να καταλάβω ότι δεν έχει δύο ανεξάρτητα ρελέ με ξεχωριστό common
αλλά το common είναι η φάση! Και έτσι όταν ενεργοποιώ το κάθε ρελέ δίνει φάση στην έξοδο O1 ή Ο2.

Το άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν να καταλάβω πώς δουλεύουν οι ηλεκτροβάνες και τα ρελέ της θέρμανσης (έχω ξεχωριστό θερμοστάτη στον 1ο όροφο σε κάθε υπνοδωμάτιο).
Η λύση για όποιον το προσπαθήσει είναι
1) Να δούμε πίσω απο τον θερμοστάτη που έχουμε, ποιά καλώδια δίνουν την εντολή. Έρχεται φάση απο το δίκτυο και επιστρέφει προς την ηλεκτροβάνα.
2) Να δούμε το γράφημα της ηλεκτροβάνας για να βρούμε και τον ουδέτερο

Εκτός απο μία φορά που τρέλανα λίγο τα ρελέ για ~1" επειδή κάτι σύνδεσα λάθος, τα κατάφερα!

Πλέον έχω έλεγχο απο το Homeassistant με μπόλικες ρυθμίσεις

και το σημαντικότερο, καλύτερο έλεγχο απο τον θερμοστάτη της olympia electronics αλλά και LOGS !!!!
Μπορώ να βλέπω πότε ανάβει ο λέβητας, για πόση ώρα και τη μεταβολή της θερμοκρασίας στο χώρο.

Πάλι θα εκμεταλλευτώ κάποια στιγμή και το νυχτερινό ρεύμα αν και το κέρδος θα είναι μικρό απο τον κυκλοφορητή.

Άντε να σκεφτώ το επόμενο project τώρα :)

Εχεις ανεβάσει επίπεδο!

Εγκυκλοπαιδικα,η ηλεκτροβανα οταν ανοίξει τελείως δίνει έξοδο,και στις δυο που έχεις,λογικά,η τελευταία που θα κλείσει από θερμοστατη,πρέπει να μένει ανοιχτή για να κρυωνει τα νερά .

Λοιπόν!
Έχω ένα θερμοστάτη στο ισόγειο πακέτο με μία ηλεκτροβάνα (αυτή που ψαχούλευα εχτές).
Ο θερμοστάτης έχει και έξοδο μποιλερ που έχουμε συνδέσει ένα ρελέ ώστε να μπορώ να απενεργοποιώ απο το ισόγειο όλους τους θερμοστάτες του ορόφου (όταν φεύγω για παράδειγμα).

Εγώ σύνδεσα τα δύο μου wifi ρελέ στις δύο εξόδους του θερμοστάτη για να τον παρακάμπτω όποτε θέλω.

Οι υπόλοιπες ηλεκτροβάνες ελέγχονται απο τους θερμοστάτες των δωματίων του ορόφου.
Δεν έχω ηλεκτροβάνα για να κρυώνουν τα νερά. Έχω λέβητα υγραερίου και έχει δική του παράκαμψη.
Αλλά έτσι και αλλιώς με το που κόψει ο θερμοστάτης την εντολή, ο λέβητας σταματάει να ζεσταίνει τα νερά και μέχρι να κλείσει η ηλεκτροβάνα ο κυκλοφορητής συνεχίζει να στέλνει νερά.

Για όποιον ενδιαφέρεται, το δύσκολο κομμάτι είναι να καταλάβω πώς δουλεύει το HomeAssistant.
Για λογισμικό στις συσκευούλες χρησιμοποιώ το esphome που τα κάνει όλα πανεύκολα.

Να προσθέσω ότι όλα ελέγχονται στο LAN. Δεν βγαίνει καμία πληροφορία στο ίντερνετ. Προς το παρόν για λόγους ευκολίας έχω αφήσει να βλέπει ίντερνετ μόνο το homeassistant με 2fa και https που είναι πίσω απο reverse proxy server.

Το ιδανικό θα ήταν να μπαίνω με VPN (έτοιμο στημενο wireguard) αλλά δεν έχω βρεί την όρεξη να δοκιμάσω πόση μπαταρία θα μου τρώει στο κινητό!

Θα το γράψω εδώ για όσους σκοπεύουν να τοποθετήσουν λέβητα αερίου να το έχουν υπόψιν τους .
Δεν ξέρω αν αυτά που θα περιγράψω αφορούν τον δικό μου λέβητα που είναι ο Victrix 32 TT ErP της IMMERGAS αλλά νομίζω ότι μπορεί να αφορούν και άλλους λέβητες της αγοράς.
Το θέμα λοιπόν ξεκίνησε όταν είχαν συνδεθεί όλα επάνω στον λέβητα δηλαδή παροχές και έξοδοι νερού θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.

Στην εσωτερική μεριά του λέβητα και στην σύνδεση της εξόδου του ζεστού νερού χρήσης άρχισε σιγά σιγά να ξερνάει νερό.

IMG_3069.JPG

Η σύνδεση από κάτω ήταν με βιδωμένο Τ και συνέχιζε με βανάκι και τα υπόλοιπα.

IMG_E3081.JPG

Οι συνδέσεις που είχαν κάνει οι υδραυλικοί ήταν σύμφωνα με την συνήθη πρακτική εντάξει από πλευράς διαρροής.
Ψάχνοντας λοιπόν και ρωτώντας και τους τεχνικούς στην εταιρία του λέβητα έμαθα ότι εκεί κανονικά μπαίνει "τρελό βανάκι με ρακόρ" πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά στις οδηγίες σύνδεσης. Και ο λόγος είναι απλός ...η χαλκοσωλήνα βγαίνει προς τα κάτω και έχει στο τέλος στρογγυλή πατούρα που πρέπει να σφίξει στην βάση της με φίμπερ και ρακόρ.

Πιο δίπλα στην επιστροφή του ζεστού νερού θέρμανσης έχανε και εκεί λίγο νερό και η σύνδεση είχε γίνει με συστολική μούφα επάνω στην έξοδο του λέβητα.

IMG_E3080.JPG

Με το σφίξιμο λοιπόν της μούφας η βάση στον λέβητα πιέστηκε και επειδή εσωτερικά στεγανοποιεί χωνευτά στις βάσεις των οργάνων από μέσα (κυκλοφορητής κλπ) με μια μικρή πατούρα και ένα O-ring κουνήθηκε χοντρά και έχανε. Λύθηκε όλο το σύστημα και αποκαταστάθηκε η διαρροή.

Επειδή λοιπόν αυτά τα λεβητάκια είναι ευαίσθητα στον χειρισμό αποφάσισα και αγόρασα τέσσερα τρελά βανάκια με ρακόρ από πάνω και τα τοποθέτησα (μόνος μου) σε όλες τις συνδέσεις ούτως ώστε να μην καταπονούνται οι συνδέσεις με περιστροφικά σφιξίματα και μεγάλες τσιμπίδες υδραυλικών. :)
IMG_3095.JPG

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμεύσουν και για άλλης μάρκας λέβητες.... αλλά είπα να να γράψω και όποιον βοηθήσουν. :cool:
Και μην αφήνετε τους υδραυλικούς να κάνουν τις συνδέσεις με υγρά τεφλόν και παρεμφερεί γιατί μετά είναι πολύ δύσκολο το λύσιμο αν χρειαστεί. Κλασικό κανάβι και από πάνω μερικές στροφές ταινία τεφλόν.

Last edited:
Σήμαντικές οι πληροφορίες και ευχαριστούμε.

Το μεταλλικο φίλτρο πρέπει να κάνει καλη δουλειά.
Έξτρα δοχείο διαστολης έχει ?
Σε τι θερμοκρασία γυρνάς τα νερά?

Οι βάνες με τρελό ρακορ είναι μεγάλη ευκολία όπου και να μπουν απλά αν καμια φορά δεν στεγανοποιει θέλει μια στροφή τεφλόν στα χείλια του αρσενικού

-Το φίλτρο Πάνο κάνει δουλειά ...έχει μαγνητάκι από κάτω που κρατάει τα σωματίδια που αιωρούνται στο νερό.
-Υπάρχει και το δοχείο διαστολής της παλαιάς εγκατάστασης του λέβητα πετρελαίου ...δεδομένου ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον λέβητα αυτόν αν θέλω. Η σύνδεση του λέβητα αερίου έγινε στο παλαιό κολεκτέρ του κυκλώματος με βαλβίδα αντεπιστροφής μετά όμως από τον παλαιό κυκλοφορητή ούτως ώστε ο αερίου να δουλεύει με τον δικό του ινβέρτερ κυκλοφορητή.
-Τον αερίου τον έχω ρυθμίσει στους 65 βαθμούς.

• Like
-Το φίλτρο Πάνο κάνει δουλειά ...έχει μαγνητάκι από κάτω που κρατάει τα σωματίδια που αιωρούνται στο νερό.
-Υπάρχει και το δοχείο διαστολής της παλαιάς εγκατάστασης του λέβητα πετρελαίου ...δεδομένου ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον λέβητα αυτόν αν θέλω. Η σύνδεση του λέβητα αερίου έγινε στο παλαιό κολεκτέρ του κυκλώματος με βαλβίδα αντεπιστροφής μετά όμως από τον παλαιό κυκλοφορητή ούτως ώστε ο αερίου να δουλεύει με τον δικό του ινβέρτερ κυκλοφορητή.
-Τον αερίου τον έχω ρυθμίσει στους 65 βαθμούς.
(y)(y)(y)

-Η σύνδεση του λέβητα αερίου έγινε στο παλαιό κολεκτέρ του κυκλώματος με βαλβίδα αντεπιστροφής μετά όμως από τον παλαιό κυκλοφορητή ούτως ώστε ο αερίου να δουλεύει με τον δικό του ινβέρτερ κυκλοφορητή.

Αν γυρνάς τα νερά από τον έναν λέβητα στον άλλον ο αερίου θα σε χαιρετήσει πολύ νωρίς πάρα το πολύ καλό μαγνητικό φίλτρο που έβαλες.

Γίνε πιο αναλυτικός.... τι ακριβώς πρέπει να προσέξω ??
Τα δύο συστήματα δεν δουλεύουν ταυτοχρόνως ...όταν δουλεύει ο πετρελαίου το νερό δεν πηγαίνει στον αερίου υπάρχουν βάνες και όταν δουλεύει ο αερίου πάλι ο άλλος λέβητας απομονώνεται.
Αν εννοείς μικροσωματίδια που αιωρούνται στην εγκατάσταση γι αυτό δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο από το φίλτρο και ένα stopcore που έβαλα.

Last edited:
  • Like
Reactions: Nektarios2015
πλύση δικτύου και σωματων εκανες? Επαναφερει την αποδοση καθαριζοντας απο επικαθισεις και φιλτραρει το (αρχικο) νερο που μπαινει. Μετα τομαγνητικο φιλτρο εχει ευκολοτερη δουλεια.