Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

1 κυβικό υγροποιημενου. σε αεριο ειναι πολλαπλάσιο! δεν ξερω πόσες φορές (αναλογως την θερμοκρασια)

Μια και έγινε κουβέντα ....
Επειδή εμείς που ζούμε στην "άλλη" Ελλάδα και δεν έχουμε φυσικό αέριο και ούτε πρόκειται να αποκτήσουμε και επειδή πίστεψα και εγώ στα καλά του υγραερίου και επειδή βαρέθηκα να πληρώνω υπερτιμημένες μπουκάλες υγραερίου.... πρέπει να βάλω μια δεξαμενή.
Η ερώτηση μου είναι: Πώς σου δείχνει η δεξαμενή την ποσότητα του υγραερίου που σου φορτώνουν κάθε φορά .... υπάρχει κάποιου είδους φλοτέρ ?? Και σε τι μονάδα το αγοράζεις ...σε κιλά ή σε λίτρα ??

Γέμισμα του 10/2019.
Βγάλαμε μονοκατοικία >120τμ έξω απο το Ηράκλειο με κουζίνα (μάτια και φούρνο) μέχρι 01/2021 χωρίς οικονομία (22 ο θερμοστάτης στο ισόγειο) αλλά έκαψα και μισό τόνο ξύλα/έτος στο πολύ περίπου. Απο τον 01/2021 ακόμα είμαι στο ~48% αλλά δεν έχει κάνει και κρύα φέτος.

Η δεξαμενή δείχνει αυτό που έβαλες ο Νίκος παραπάνω. Τη στάθμη του υγρού. Όταν ρωτάς τιμή σου λένε τιμή λίτρου.

Η δεξαμενή είναι χωρητικότητας ~1700 λίτρων αν θυμάμαι καλά αλλά τα ωφέλιμα είναι λιγότερα.
Για να τη βάλεις όμως θέλεις κάποιες άδειες.

1641840018513.png

Καταλαβαινω τι λες Νικο, αλλα τα ψηφια στο μαυρο πλαισιο και πριν την υποδιαστολη δηλωνουν ακεραια κυβικα.

Θυμασε τον μετρητη να ηταν ποτε μηδενισμενος?
Δεν είναι δικός μου φίλε.. Για έναν ξάδερφο προσπαθώ να ξεκαθαρίσω κάποιους λογαρισαμούς, αλλά μου είπε πως η εγκατάσταση έγινε φέτος.

1 κυβικό Νίκο χωρητικότητας σε LNG δίνει εκατοντάδες κυβικά αερίου καυσίμου.
Όποτε όντως 29 κυβικά έχεις κάψει.
Kυριάκο δεν υπάρχει περίπτωση βρε. Ο μετρητής πρέπει να βγάλει λογαριασμό νοικάρη, τι θα του πει, 29.000 ευρώ;;

Σαν να διαβαζω 29 κυβικα (m3) και 518 χιλιοστα του κυβικου. Με αλλα λογια ~29,5 κυβικα (m3).

Tα ακεραια κυβικα διαβαζονται πριν την υποδιαστολη, στα αριστερα της δηλαδη.
imp λογικά θα ήταν γαλόνια, αλλά δεν στέκει η μετατροπή.
Αυτή τη στιγμή τα 30 m3 θα είναι λίγο κάτω από €30 χρέωση. Μόλις μου ήρθε χρεώση €329,30 για 440 m3. Και ναι, είναι πάνω από τα διπλά από πέρυσι, παρά τις διευκολύνσεις.

imp λογικά θα ήταν γαλόνια, αλλά δεν στέκει η μετατροπή.
Αυτή τη στιγμή τα 30 m3 θα είναι λίγο κάτω από 30 ευρώ χρέωση.
Δηλαδή συνάδελφε εσύ λες πως έχει γράψει 30 κυβικά; Πως έκανες τον λογαρισαμό των 30 ευρώ;

A, και για την αντιστοιχία της τιμής, είναι χρηματιστήριο αυτό τον καιρό.
Πρώτα απ' όλα πέφτει μια μετατροπή σε kWh, ανάλογα με την ποιότητα του ΦΑ. Μετά γίνεται η χρέωση ανά kWh. Από 0,027 τον Μάιο έγινε 0,092 στον Δεκέμβριο.
Οπότε, αφού η κατανάλωση είναι για Δεκέμβριο άκυρο το 30ευρο, θα είναι περισσότερο.

Κι άλλο άκυρο. Στα 330 του εκκαθαριστικού πρέπει να προσθέσω και τα 110 του έναντι... Aστα, να δω τι έχει να γίνει Ιανουάριο-Φεβρουάριο...

Γενικά, αν δεν έρθει ο λογαριασμός, δεν θα βρεις ποτέ τι χρέωση θα έχουν τα 30 κυβικά του Δεκεμβρίου...

Θόδωρε ευχαριστώ για την ανάλυση ομολογώ ότι ξεκαθάρισαν μερικά πράγματα όσον αφορά την τιμή του υγραερίου και την σχέση κιλού και λίτρου.
Με μερικούς υπολογισμούς που έκανα δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται μεταξύ μπουκάλας και χύμα υγραερίου.
Βλέπω ότι η τιμή του χύμα υγραερίου τώρα είναι περίπου 0,994 το λίτρο https://gr.globalpetrolprices.com/Greece/lpg_prices/ (εκτός και αν η τιμή αυτή είναι για τα αυτοκίνητα)
Από το παραστατικό που έβαλες βλέπω ότι το ένα λίτρο είναι κοντά δύο κιλά τότε το κιλό έχει περίπου 1.90€ !!!!και η τιμή που αγοράζω σήμερα την 25κιλη μπουκάλα είναι 42€ άρα 1,68€ το κιλό....κάνω κάπου λάθος ???

Last edited:
Θόδωρε ευχαριστώ για την ανάλυση ομολογώ ότι ξεκαθάρισαν μερικά πράγματα όσον αφορά την τιμή του υγραερίου και την σχέση κιλού και λίτρου.
Με μερικούς υπολογισμούς που έκανα δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται μεταξύ μπουκάλας και χύμα υγραερίου.
Βλέπω ότι η τιμή του χύμα υγραερίου τώρα είναι περίπου 0,994 το λίτρο https://gr.globalpetrolprices.com/Greece/lpg_prices/ (εκτός και αν η τιμή αυτή είναι για τα αυτοκίνητα)
Από το παραστατικό που έβαλες βλέπω ότι το ένα λίτρο είναι κοντά δύο κιλά τότε το κιλό έχει περίπου 1.90€ !!!!και η τιμή που αγοράζω σήμερα την 25κιλη μπουκάλα είναι 42€ άρα 1,68€ το κιλό....κάνω κάπου λάθος ???
Είναι μάλλον για τα αυτοκίνητα. Τωρα είναι περίπου 0.84 το λίτρο με φπα

Αν έχει λοιπόν 0,84 το λίτρο τότε το κιλό έχει αν δεν κάνω λάθος 1,60.... και στην μπουκάλα έχει 1,68 ...γιατί εμένα λοιπόν μου λένε όλοι "βάλε δεξαμενή ...θα σου έρχεται μισή τιμή" ??
Τι δεν έχω καταλάβει ρε παιδιά ??? :cool:

Αν έχει λοιπόν 0,84 το λίτρο τότε το κιλό έχει αν δεν κάνω λάθος 1,60.... και στην μπουκάλα έχει 1,68 ...γιατί εμένα λοιπόν μου λένε όλοι "βάλε δεξαμενή ...θα σου έρχεται μισή τιμή" ??
Τι δεν έχω καταλάβει ρε παιδιά ??? :cool:

Ειναι περιπου 0.5 kg/l αρα αναποδα. Δηλαδη 1 λιτρο μισο κιλο.
0.4866 τιμη του 2019
25 kg ειναι ~49.5 λίτρα αρα με τη τιμη του 24€
Βεβαια η μπουκάλα δεν αδειάζει ποτε τελειως ακριβώς.

1,68€ kg ειναι δηλαδη 0,8484€ λίτρο. Πρεπει να δεις ποσο εχει χυμα. Βεβαια πιστευω πως δεν συμφερει παρολα αυτα καθως σκεφτόμουν και εγω να βαλω στο παρελθον και το απερριψα.
Οσο αφορα τη δεξαμενη την απέριψα γιατι για εμενα οι παρακάτω λόγοι ηταν σημαντικοί.
  • Κανονικά καθε 10 χρονια θελει αλλαγή ποσο μαλλον αν ειναι θαμμένη. Οποτε το κόστος ειναι αρκετό και οτι κερδισες απο το πετρέλαιο ισως το χασεις
  • Μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης οι σωληνες εως τη δεξαμενη θα ηταν χρυσαφι
  • Μπορει να παρέχει θερμανση αλλα οχι ψυξη
  • Χαμενος χωρος στο κήπο
  • Πιθανα προβληματα απο περιεργους γειτονες
  • Επι μήνες παρακαλουσα να μου δώσουν προσφορά και 3 στους 4 με αγνοούσαν παντελώς
  • Ολες οι δεξαμενες ειναι ανακατασκευη οι καινουργιες ειναι πανακριβες διπλασια τιμη και δεν αξιζει
  • Ρισκο καθως με τόσα που έχω δει με μάστορες δεν θα εμπιστευομουν για διαρροές κτλ
  • Αναλογα τη καταναλωση κτλ μπορει να εχεις θεματα να θες εξαερωτη κτλ.

Last edited:
  • Like
Reactions: Χιωτης
Και χύμα 0,84€ το λίτρο έχει είπε ο Θόδωρος.
Απ΄ότι κατάλαβα σε γενικές γραμμές η τιμή χύμα και εμφιαλωμένου είναι σχεδόν ίδια .....άρα δεν ισχύει αυτό που λένε περί σημαντικής οικονομίας με την τοποθέτηση δεξαμενής υγραερίου.

Και χύμα 0,84€ το λίτρο έχει είπε ο Θόδωρος.
Απ΄ότι κατάλαβα σε γενικές γραμμές η τιμή χύμα και εμφιαλωμένου είναι σχεδόν ίδια .....άρα δεν ισχύει αυτό που λένε περί σημαντικής οικονομίας με την τοποθέτηση δεξαμενής υγραερίου.
Παλαια ειχε διαφορα τωρα δε ξερω.

Εγώ νομίζω ότι ουσιαστικές διαφορές δεν είχαν απλώς έβλεπες τιμή εμφιαλωμένου π.χ 1.0€ και τιμή χύμα 0,5€ την ίδια μέρα....αλλά δεν σκεφτόσουν ότι το ένα ήταν τιμή κιλού ενώ το άλλο τιμή λίτρου.

Εγώ νομίζω ότι ουσιαστικές διαφορές δεν είχαν απλώς έβλεπες τιμή εμφιαλωμένου π.χ 1.0€ και τιμή χύμα 0,5€ την ίδια μέρα....αλλά δεν σκεφτόσουν ότι το ένα ήταν τιμή κιλού ενώ το άλλο τιμή λίτρου.
Υπήρχε αρκετή το είχα ψάξει πολύ με εξελοφυλλα. Τώρα δε παίρνω όρκο.