Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

μιας και εχετε καποιοι ασχοληθει με το θεμα...
εχετε δοκιμασει αυτους
http://www.calpak.gr/el/products/iliakoi-sullektes-boilers/vacuum-vtn/92
εναντι των κλασσικων συλλεκτων...???
Αξιζει το παραπανω κοστος και κανουν αυτο που λενε οτι εχουν μεγαλυτερη αποδοση...???

Δεν ενδιαφερομαι να αγοράσω αλλα παντα ειχα την απορια αν πρακτικά επιβεβαιωνονται τα πλεονεκτηματα τους (τουλαχιστον στο χαρτι)...

Απάντηση: Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

μιας και εχετε καποιοι ασχοληθει με το θεμα...
εχετε δοκιμασει αυτους
http://www.calpak.gr/el/products/iliakoi-sullektes-boilers/vacuum-vtn/92
εναντι των κλασσικων συλλεκτων...???
Αξιζει το παραπανω κοστος και κανουν αυτο που λενε οτι εχουν μεγαλυτερη αποδοση...???

Δεν ενδιαφερομαι να αγοράσω αλλα παντα ειχα την απορια αν πρακτικά επιβεβαιωνονται τα πλεονεκτηματα τους (τουλαχιστον στο χαρτι)...

Δεν εχω ακουσει καλα λογια.

Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

βλέπω στο σκρουτζ ότι οι σοβαροί ηλιακοί θερμοσίφωνες μαζί με την τοποθέτηση και ανάλογα το σπίτι κοστίζουν περί των 1000ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι ένας καλός λέβητας πετρελαίου μπορεί να καίει γύρω στα 50euros κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ανάγκες ζεστών νερών χρήσης αυτό μας πάει καμιά εικοσαετία.
Την ώρα δηλαδή που θα χρειαστεί να τον αλλάξουμε γιατί μάλλον θα έχει κλατάρει (και πάλι αναλόγως ποιότητας και ποιότητας εγκατάστασης).

Προσωπικά δε τη βλέπω και πολύ συμφέρουσα επένδυση εκτός και αν το βλέπουμε οικολογικά το θέμα ή πρακτικά (αμεσότητα στο ζεστό νερό).

Mιάς πού λέτε γιά ηλιακούς θερμοσίφωνες έχω Caldo 20 χρόνια καί δουλεύει απροβλημάτιστα,καί άν ποτέ τόν αλλάξω "πάλι φουντούνια πού έλεγε καί ο Χάρυ Κλύνν"

Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

βλέπω στο σκρουτζ ότι οι σοβαροί ηλιακοί θερμοσίφωνες μαζί με την τοποθέτηση και ανάλογα το σπίτι κοστίζουν περί των 1000ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι ένας καλός λέβητας πετρελαίου μπορεί να καίει γύρω στα 50euros κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ανάγκες ζεστών νερών χρήσης αυτό μας πάει καμιά εικοσαετία.
Την ώρα δηλαδή που θα χρειαστεί να τον αλλάξουμε γιατί μάλλον θα έχει κλατάρει (και πάλι αναλόγως ποιότητας και ποιότητας εγκατάστασης).

Προσωπικά δε τη βλέπω και πολύ συμφέρουσα επένδυση εκτός και αν το βλέπουμε οικολογικά το θέμα ή πρακτικά (αμεσότητα στο ζεστό νερό).

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε το μποιλερ του καλοριφερ για ζεστο νερο...και αυτο γιατι νοικιαζω σε πολυκατοικία...
Πληροφοριακα να πω οτι το δικο μου διαμερισμα χρεώνετε 2,70ευρω/ωρα λειτουργιας του καλοριφέρ οπότε ακομα και το ηλεκτρικο σε θεμα θερμανσης και ζεστου νερου ειναι φθηνοτερα...εχω ηλιακο και για το μεγαλυτερο διαστημα του χρονου (ηδη απο μεσα Μαρτιου λογω καλου καιρου φετος) δεν χρησιμοποιω καθολου θερμοσηφωνα...

ΙΣΩΣ στην περιπτωση σου αναφερεσαι σε ανεξάρτητη θέρμανση που δεν εχεις ανάγκη να ζεστάνεις μποιλερ για μια ολοκληρη πολυκατοικια ή εχεις αλλο συστημα στο καλοριφέρ σου απο οτι στο δικο μου διαμερισμα...

Για εμένα
ΑΝ ηθελα να βάλω εκ νεου θερμοσηφωνα θα εβαζα εναν ροης στην κεντρική μου παροχη ωστε να εχω ζεστο νερο κατα βουληση και για οσο το χρειαζομαι...και οχι θερμοσηφωνα αρα να πρεπει να ζεστάνω ενα δοχειο Χ λιτρων και να κάθετε...

ΑΝ εβαζα εκ νεου ηλιακο δεν θα εβαζα 2πλης ενέργειας (ηλιακο και θερμοσηφωνα οπως εχει το διαμερισμα που νοικιάζω) γιατι οι απωλειες λογω κρυου τον χειμώνα στην ταράτσα ειναι ταιράστιες ενω οταν ειχα θερμοσηφωνα εντος του σπιτιου μπορούσα να ζεστάνω και να εχω ζεστο νερό σχεδον για όλη ημέρα.

Οπως και να ειχε δεν θα εχανα την ευκαιρία να εχω το οποιο δωρεαν ζεστο νερο απο τον ηλιο και δεν με θεωρω οικολογο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητα

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε το μποιλερ του καλοριφερ για ζεστο νερο...και αυτο γιατι νοικιαζω σε πολυκατοικία...
Πληροφοριακα να πω οτι το δικο μου διαμερισμα χρεώνετε 2,70ευρω/ωρα λειτουργιας του καλοριφέρ οπότε ακομα και το ηλεκτρικο σε θεμα θερμανσης και ζεστου νερου ειναι φθηνοτερα...εχω ηλιακο και για το μεγαλυτερο διαστημα του χρονου (ηδη απο μεσα Μαρτιου λογω καλου καιρου φετος) δεν χρησιμοποιω καθολου θερμοσηφωνα...

ΙΣΩΣ στην περιπτωση σου αναφερεσαι σε ανεξάρτητη θέρμανση που δεν εχεις ανάγκη να ζεστάνεις μποιλερ για μια ολοκληρη πολυκατοικια ή εχεις αλλο συστημα στο καλοριφέρ σου απο οτι στο δικο μου διαμερισμα...

Για εμένα
ΑΝ ηθελα να βάλω εκ νεου θερμοσηφωνα θα εβαζα εναν ροης στην κεντρική μου παροχη ωστε να εχω ζεστο νερο κατα βουληση και για οσο το χρειαζομαι...και οχι θερμοσηφωνα αρα να πρεπει να ζεστάνω ενα δοχειο Χ λιτρων και να κάθετε...

ΑΝ εβαζα εκ νεου ηλιακο δεν θα εβαζα 2πλης ενέργειας (ηλιακο και θερμοσηφωνα οπως εχει το διαμερισμα που νοικιάζω) γιατι οι απωλειες λογω κρυου τον χειμώνα στην ταράτσα ειναι ταιράστιες ενω οταν ειχα θερμοσηφωνα εντος του σπιτιου μπορούσα να ζεστάνω και να εχω ζεστο νερό σχεδον για όλη ημέρα.

Οπως και να ειχε δεν θα εχανα την ευκαιρία να εχω το οποιο δωρεαν ζεστο νερο απο τον ηλιο και δεν με θεωρω οικολογο...

σωστά, έπρεπε να το διευκρινίσω αυτό, στην περίπτωση που περιγράφεις δε το συζητώ καν...Ηλιακός με τα χίλια!

Βασικά εξαρτάται την χρήση που γίνεται. Άλλο από έναν εργένη και άλλο από 4μελή οικογένεια που λογικά έχει αυξημένες ανάγκες σε ΖΝΧ (και όχι μόνο για το μπάνιο).
Στη χώρα μας έχουμε μέσο όρο ένταση ηλιακής ακτινοβολίας ανά μέρα 2KWh/m² τον χειμώνα και 7KWh/m² το καλοκαίρι. Άρα με ελάχιστη ημερήσια απαίτηση ~4,65KWh* για ZNX, από την μια περίπτωση τις έχουμε δωρεάν και στην άλλη με κόστος ~0,6 (1lt = 7,8KWh). Όμως το ZNX του ηλιακού το έχουμε όλη την ημέρα και για άλλες χρήσεις εκτός του ημερήσιου μπάνιου, πράγμα που με τον καυστήρα επ' ουδενί δεν φθάνει το 0,6 .
Γενικά με μια 4μελή οικογένεια και τις συνήθεις ημερήσιες χρήσεις σε ΖΝΧ, η απόσβεση γίνεται σε περίπου 2-3 χρόνια.

* 4,65KWh ισούνται με 4000Kcal που χρειάζονται για να ζεσταθούν 200lt νερού με άνοδο θερμοκρασίας +20°.

Φετος τον χειμωνα μονο σε 2 η 3 περιπτωσεις χρειάστηκε να γυρισει η τριοδη βαλβιδα για ζεστο νερο απο το φυσικο αεριο.

Ευγενιε ειναι προσανατολισμενοι σε περιοχες με μικροτερη ηλιοφανεια.
Στην περιοχη σου με εναν MARK4 θα εισαι κομπλε.

Δεν εχω ακουσει καλα λογια.

Μπορεις να γινεις λιγο ποιο συγκεκριμένος...???

Ευγενιε ειναι προσανατολισμενοι σε περιοχες με μικροτερη ηλιοφανεια.
Στην περιοχη σου με εναν MARK4 θα εισαι κομπλε.

Ευχαριστω Κυριακο...
οπως ειπα στο ποστ μου δεν με ενδιαφερει να αγοράσω μιας και ειμαι ενοικιαστης οποτε δεν διναμε να κανω τετοιες αλλαγες...απλα με ετρωγε παντα η περιεργια για το θεμα αυτων...

Last edited by a moderator:

Έχω έναν mark4 200L 3 χρόνια και είμαι υπερ-ευχαριστημένος
Υπόψιν ανα 3 χρόνια ~100ευρώ σερβις για να έχεις τα 12 χρόνια εγγύησης.

Εμένα τώρα που ζέστανε μου πετάει στην αρχή κάθε μέρα που γυρνάω σπίτι αέρα το ΖΝΧ.
Ο ηλιακός γεμίζει με πιεστικό και δεξαμενή οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παίρνει αέρα.

Ο τεχνικός της calpak μου είπε ότι επειδή βράζει το νερό γίνεται αυτό και είτε τον σκεπάζω ένα κομμάτι είτε βάζω δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του ΖΝΧ.

Αληθεύει?
Ο αέρας πάντως που βγαίνει δεν είναι υδρατμός αφού δεν καίει τόσο (όσο πάνω απο μία κατσαρόλα που βράζει).

Βασικά εξαρτάται την χρήση που γίνεται. Άλλο από έναν εργένη και άλλο από 4μελή οικογένεια που λογικά έχει αυξημένες ανάγκες σε ΖΝΧ (και όχι μόνο για το μπάνιο).
Στη χώρα μας έχουμε μέσο όρο ένταση ηλιακής ακτινοβολίας ανά μέρα 2KWh/m² τον χειμώνα και 7KWh/m² το καλοκαίρι. Άρα με ελάχιστη ημερήσια απαίτηση ~4,65KWh* για ZNX, από την μια περίπτωση τις έχουμε δωρεάν και στην άλλη με κόστος ~0,6 (1lt = 7,8KWh). Όμως το ZNX του ηλιακού το έχουμε όλη την ημέρα και για άλλες χρήσεις εκτός του ημερήσιου μπάνιου, πράγμα που με τον καυστήρα επ' ουδενί δεν φθάνει το 0,6 .
Γενικά με μια 4μελή οικογένεια και τις συνήθεις ημερήσιες χρήσεις σε ΖΝΧ, η απόσβεση γίνεται σε περίπου 2-3 χρόνια.

* 4,65KWh ισούνται με 4000Kcal που χρειάζονται για να ζεσταθούν 200lt νερού με άνοδο θερμοκρασίας +20°.

Πολύ σωστά!
2 ενήλικες και 2 παιδιά θέλουν περίπου 200Λ για άνετο μπάνιο.
Χώρια όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.
Αν το έχεις απο τον ήλιο το χρησιμοποιείς βέβαια αβέρτα. Αν το πληρώνεις το σκέφτεσαι διπλά :)

Και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανση, να το ξαναδούν γιατί το ρεύμα είναι ακόμα φθηνότερο. Ειδικά αν το βάλετε στο νυχτερινό τιμολόγιο.
Έχει 100% απόδοση αφού είναι μέσα στo boiler.
Στο πετρέλαιο ζεσταίνουμε την καυστήρα, τις σωληνώσεις και το περιβάλλον αυτών μέχρι να φτάσουμε στο boiler.
Εκτός αν το boiler είναι δίπλα στον καυστήρα και με μεγάλο μέγεθος οπότε το δουλεύουμε μία κάθε 2-3 μέρες.

Έχω έναν mark4 200L 3 χρόνια και είμαι υπερ-ευχαριστημένος
Υπόψιν ανα 3 χρόνια ~100ευρώ σερβις για να έχεις τα 12 χρόνια εγγύησης.

Εμένα τώρα που ζέστανε μου πετάει στην αρχή κάθε μέρα που γυρνάω σπίτι αέρα το ΖΝΧ.
Ο ηλιακός γεμίζει με πιεστικό και δεξαμενή οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παίρνει αέρα.

Ο τεχνικός της calpak μου είπε ότι επειδή βράζει το νερό γίνεται αυτό και είτε τον σκεπάζω ένα κομμάτι είτε βάζω δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του ΖΝΧ.

Αληθεύει?
Ο αέρας πάντως που βγαίνει δεν είναι υδρατμός αφού δεν καίει τόσο (όσο πάνω απο μία κατσαρόλα που βράζει).

Λογω εντονης ηλιοφάνειας και αναλογως τις αναγκες ζεστου νερου που εχει το εκαστωτε σπιτι τοτε ΙΣΩΣ αν η κατανάλωση σου ειναι χαμηλη να πρεπει να σκεπάσεις πχ το ενα απο τα δυο ή το μισο κατωπτρο...

Ένα μονοκόμματο είναι 3τμ αν θυμάμαι καλά.

Αλλά ο αέρας που βγαίνει αυτό είναι?
Ο τεχνικός μου είπε ότι αφού έχεις την εγγύηση μή σε απασχολεί αλλά δε μου αρέσει να μή δουλεύει κάτι σωστά!

Πού να έρθει και ο Ιούλιος-Αύγουστος!

Ένα μονοκόμματο είναι 3τμ αν θυμάμαι καλά.

Αλλά ο αέρας που βγαίνει αυτό είναι?
Ο τεχνικός μου είπε ότι αφού έχεις την εγγύηση μή σε απασχολεί αλλά δε μου αρέσει να μή δουλεύει κάτι σωστά!

Πού να έρθει και ο Ιούλιος-Αύγουστος!

Αν αναιβάζει μεγαλη πιεση λογω πολυ ζεστου νερου (βραζει δλδ) τοτε βγαινει απο το ασφαλιστικο του δοχειου για να μην κανει μπαμ το δοχειο...

Ναί αυτό το ξέρω.
Ο αέρας όμως πώς μπαίνει στο δοχείο?
Όσο και να ανοίξει το ασφαλιστικό το πιεστικό σπρώχνει κρύο νερό απο πίσω οπότε ο αέρας δε θα έπρεπε να μπεί!

Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

@teodor_ch Απο τα λίγα που ξέρω, αν ο ηλιακός είναι τύπου "επιλεκτικός" ή 'κενού" και όχι κλασικός, τότε τις ζεστές ημέρες με ηλιοφάνεια χρειάζεται να καλύπτουμε μέρος του συλλέκτη (ειδικά αν το σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για κάποιες ημέρες) για να αποφευχθεί το φαινόμενο που περιγράφεις .

Αυτό το έχω δει να αναφέρεται σε πολλά site κατασκευαστών ηλιακών που έχω δει κατα καιρούς αλλά πουθενά στο site της calpac.

υ.γ Απο μετρήσεις απόδοσης που είχα διαβάσει, πριν καιρό η αλήθεια είναι,στο michanikos.gr , οι πιο αποδοτικοί ήταν οι nobel.
Όμως τελευταία πέφτει κράξιμο γιατί έχουν μεταφέρει την γραμμή παραγωγής τους στα σκόπια.

edit: η συγκεκριμένη φωτογραφία αναρτήθηκε στο site που προανέφερα τον Μάρτιο του 2013 (αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό)
http://i49.tinypic.com/241t9ad.jpg

Μια ερώτηση.
Για καινούρια μονοκατοικία 190τμ 23500 θερμίδες στα ανατολικά προάστια με καλή μόνωση (χωρίς όμως θερμοδιακοπτόμενα) τι θα προτείνατε για θέρμανση? Σκέφτομαι για λέβητα πυρόλυσης με δοχείο αδράνειας 1000 λίτρα. Ο πατέρας μου σε 140 τμ + 160λιτρα μπόιλερ, έβαλε ενεργειακό τζάκι και βρήκε την υγειά του. Από 1200 λίτρα πετρέλαιο έπεσε στα 400 ευρώ μπρικέτα!

Απάντηση: Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Μια ερώτηση.
Για καινούρια μονοκατοικία 190τμ 23500 θερμίδες στα ανατολικά προάστια με καλή μόνωση (χωρίς όμως θερμοδιακοπτόμενα) τι θα προτείνατε για θέρμανση? Σκέφτομαι για λέβητα πυρόλυσης με δοχείο αδράνειας 1000 λίτρα. Ο πατέρας μου σε 140 τμ + 160λιτρα μπόιλερ, έβαλε ενεργειακό τζάκι και βρήκε την υγειά του. Από 1200 λίτρα πετρέλαιο έπεσε στα 400 ευρώ μπρικέτα!

Θα καις ξυλα? Αν ναι, εχεις χωρο να αποθηκευεις ξυλα για την επομενη σεζον? Χαμαλης εχεις κανει?
Αν οχι, θα καις μπριγκετα? Αν ναι, βαλε πελλετ, λιγοτερη δουλεια καλυτερη μαλλον αποδοση περιπλοκοτερος λεβητας, αλλα και φθηνοτερο το πελλετ.

Μια ερώτηση.

Οι πυρόλησης ειναι καταπληκτικα εργαλεια απο απόδοση.Τούς έχω δει στήν πράξη στό Καρπενήσι!!!
Το τζακι καλο ειναι,αρκει να τροφοδοτει τα θερμαντικά σώματα...

Οι θερμίδες για τα τετραγωνικά σου,μήπως ειναι οριακά?