ΠΩΣ εισαι τοσο σιγουρος οτι η οποια αποκλιση απο τις σχολικες διαδικασιες ΔΕΝ ειναι για ατομικους λογους ???
Η κοινωνικη-οικονομικη κριση ισχυει για 2-3 χρονια , ΟΜΩΣ δεν ισχυει τις τελευταιες 2-3 δεκαετιες.
Να δεχτω το μεριδιο ευθυνης της κρισης μεσα στον οικογενειακο και σχολικο βιο, ΤΩΡΑ.
Ομως ΔΕΝ προεκυψε η σαθροτητα του εκπαιδευτικου συστηματος ΤΩΡΑ.
Και ΟΥΤΕ προκειται να φυγει οταν/εαν παρελθει η οικονομικη κριση.
Ειναι παθογενεια της ελληνικης κοινωνιας. Και εδω ειμαι ΣΑΦΗΣ και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ.
Ας μην ειναι της δικης μου γενιας και της δικης μου ποιοτητας (ιδιαιτεροτητων).
Ομως, που και που, ακουω κατι αυτοκοκτονιες κοριτσιων λιγο πριν τις Πανελλαδικες.
Εξαιτιας οικονομικης κρισης και ανεργων γονεων πηδηξαν απο το μπαλκονι ?
Η δικη μου πορεια στο σχολειο ειναι αυτη που ειναι ...
Ομως αν μπορει εστω και ενας γονεας, απο τα οσα γραφω εδω μεσα, να αντιληφθει στο παραπεντε
το αδιεξοδο του Citius Altius Fortius πανω στην ψυχοσυνθεση του βλαστου του (πετυχει δεν πετυχει σε ΑΕΙ)
ισως να εχει καποιο νοημα η κορωνα μου !!!!
βιβλιογραφία όση θέλεις και στα ελληνικά και στα αγγλικά. δεκάδες άρθρα και μελέτες. με ερωτηματολόγια, με συνεντεύξεις, με ανάλυση αποτελέσματος, με ανάλυση περιεχομένου, με σύγκριση τάσεων, με χρονική αναδρομή, σύγκριση οριζόντια, αλλά και βάθους. Για τη βασική βιβλιογραφία θα θέλεις ένα πεντάμηνο να διαβάζεις.
Αν όμως απλώς δεν επιθυμείς κάτι τέτοιο θα σου αναφέρω τα εξής:
1. Η φυγή από τις σχολικές μονάδες ή η κακή βαθμολογία είναι μεγαλύτερη στις εργατικές συνοικίες ή στους χώρους των μεταναστών και των ανέργων παρά στις σχολικές μονάδες όπου το επίπεδο μόρφωσης και το βιοτικό είναι υψηλότερο. Άρα το αίτιο είναι κοινωνικό.
2. Η επίδοση των σχολικών μονάδων δεν είναι σταθερή. Πέρυσι είδαμε για πρώτη φορά ότι είχαμε μεγάλες αλλαγές στις επιδόσεις. Έπεσε κατακόρυφα η επίδοση των σχολείων σε περιοχές όπου χτυπήθηκαν από την ανεργία. Αυτό είχε επίπτωση στις επιδόσεις των παιδιών. Άρα κοινωνικό αίτιο.
3. Εντός των ίδιων σχολικών μονάδων έχουμε αλλαγές. Πλέον οι εκπαιδευτικοί, όταν αλλάζει η συμπεριφορά ενός παιδιού (αδιαφορία, άρνηση, παθητικότητα όχι όμως κι επιθετικότητα) ψάχνουν τα αίτια, τα οποία συνήθως είναι αλλογενή. Παλαιότερα ήταν ο χωρισμός των γονιών, τώρα είναι οι αυτοκτονίες και η απώλεια εργασίας ή απώλεια συγγενών και στέγης. Οι σύμβουλοι Α/θμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης το προσδιορίζουν σε ποσοστό 80%. Είναι καθαρά αίτιο κοινωνικό κι όχι ατομικό.
4. Επίσης μια περίπτωση ενδεικτική. Στο νομό Φλώρινας ο χειμώνας του 2011-2012 ήταν ασυνήθιστα βαρύς με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία να μην έχουν θέρμανση με πετρέλαιο, στη συνέχει ανα εγκαταστήσουν ξυλόσομπες και να φέρνουν οι γονείς ξύλα για θέρμανση. Οι δάσκαλοι παρατήρησαν κι ανέφεραν ότι τις εβδομα´δες που η θέρμανση ήταν προβληματική (θερμοκρασίες γύρω στο 0 στην τάξη) η επίδοση των παιδιών στο σύνολό της ήταν όχι πτωτική αλλά αρνητική. Και τα παιδιά τα οποία αναγκάζονταν να έρχονται με τα πόδια από άλλο χωριό επίσης είχαν μειωμένη επίδοση. Ο χειμώνας του 2012-2013 ήταν πιο μαλακός και η Πολιτεία πιο οργανωμένη, και η συνολική επίδοση των παιδιών σαφώς καλύτερη.
Ακόμα... οι αυτοκτονίες των παιδιών στις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν οφείλονται στην πρωτογενή συμπεριφορά του παιδιού, αλλά στην πίεση που δέχεται απ´το σύστημα, το σχολείο και την οικογένεια. Άρα από το κοινωνικό σύνολο. Η αυτοκτονία κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρείται σύμφωνα με το νομοθέτη, ακόμη και με την Εκκλησία της Ελλάδος πράξη απελπισίας που οφείλεται σε εξωγενή αίτια κι όχι αυτοκτονία. Το ίδιο αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με εγκύκλιο προς όλους τους ιερείς ανά τη χώρα. Όσοι αυτοκτονούν λόγω της οικονομικής κρίσης θεωρούνται θύματα κι όχι θύτες του εαυτού τους. Άρα θάβονται κανονικά και διαβάζονται κανονικά από τους ιερείς.
Φυσικά και υπάρχουν κι ατομικές περτιπτώσεις, αλλά πλέον αποτελούν μειοψηφία. Καθαρή μειοψηφία...
υστ επίσης θα ήθελα να συμπληρώσω ότι φέτος για πρώτη φορά είχαμε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό λιποθυμίας στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα ποσοστά είναι τουλα´χιστον διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη κι ένας πρωτεύσας είχε λιποθυμήσει στο πρώτο μάθημα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ειδικής αγωγής αποτελεί αντικείμενο φετινής έρευνας. Όμως υποψιάζονται ότι τα παιδιά "έσπαγαν" διότι δεν άντεχαν την πίεση των εξετάσεων σε συνδυασμό με τις ανώμαλες καταστάσεις που ζουν στο σπίτι και στον κοινωνικό τους χώρο.