Απάντηση: Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?
Για να έχει περάσει το παιδί από ειδικό σύμβουλο, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα λειτούργησε και μάλιστα πολύ καλύτερα από το μέσο όρο. Από όσο γνωρίζω οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής, είναι ακόμη λίγοι, κι επίσης ότι οι σχετικοί σύμβουλοι ανύπαρκτοι.
Αλλά και στο εξωτερικό τέτοιοι σύμβουλοι δεν υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Από όσο γνωρίζω στη Γερμανία υπάρχει ένα άτομο κάθε 2.500 άτομα-μαθητές.
Αλήθεια μπορείτε να μου πείτε ποιό ιδιωτικό σχολείο (στο οποίο τα δίδακτρα αρχίζουν από 6.000 και πάνω μην το ξεχνάμε) έχει ειδικό σύβουλο; Διότι στη Θεσσαλονίκη που ρώτησα τα τέσσερα σημαντικότερα, δεν είχε κανένα ούτε στο γυμνάσιο, ούτε στο λύκειο. Κι επίσης στα τρία από τα τέσσερα ιδιωτικά σχολεία δεν υπάρχει κανένας καθηγητής που να έχει πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.
Στη περίπτωσή μου το σύστημα λειτούργησε εν μέρη. Σε άλλες περιπτώσεις όμως όχι.
Για να λειτουργήσει δε, μπορέσαμε και διακρίναμε κάποια πράγματα στο παιδί, χάριν της συνομήλικης ξαδέρφης του... συγκριτικά.
Απο εκεί και πέρα προχωρήσαμε ιδιωτικώς με την συνδρομή του ΕΟΠΥΥ και ΚΕΔΔΥ (η οποία σε όλες τις περιπτώσεις, απο την εξέταση και συμβουλή μέχρι τις πληρωμές είναι πολύ καθυστερημένοι έως ανύπαρκτοι λόγω έλλειξης προσωπικού και χρηματικών πόρων)
Αρκεί να πω ότι στη διαδικασία αξιολόγησης αν θα πάει το παιδί δημοτικό περιμέναμε έξι μήνες το ΚΕΔΔΥ και έγινε την εβδομάδα που το παιδί είχε ήδη γραφεί στο δημοτικό!!! μετά απο προσωπικές μας ενοχλήσεις μέχρι και τσακωμούς... ενώ το χρηματικό μερίδιο της πολιτείας έρχεται με εξάμηνη (και βάλε) καθυστέρηση απο την υποβολή των χαρτιών...
Και δεν ήταν πάντα η αντιμετώπισή μας όπως θα έπρεπε... άλλο σοβαρό θέμα... ας μην επεκταθώ...
Στα ιδιωτικά σχολέια (το εξετάσαμε ως πιθανώς καλύτερη λύση για το παιδί) η κατάσταση ήταν τραγική.
Για αυτούς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, εφόσον πληρώναμε.
Επιλέξαμε το δημόσιο μετά απο έρευνα του συγκεκριμένου σχολείου της γειτονιάς και ενδείξεις ότι πρόκειται για σχολείο που πληρεί τα βασικά για το παιδί, όπως και αποδείχθηκε μέχρι στιγμής (και ελπίζω να μην αλλάξει αυτό... το αυτονόητο...) Δεν υπήρξε ιδιωτικό σχολείο με τάξη κάτω απο 25 παιδιά, τη στιγμή που στο δημόσιο του παιδιού μου είναι 16... ευνόητα ελπίζουμε ότι η δασκάλα θα ασχοληθεί περισσότερο μαζί του (και δεν έχω παράπονο ως τώρα)
Δεν είναι τα πάντα κατεστραμμένα...
Όπου υπάρχουν ομάδες δασκάλων και γονέων που ενδιαφέρονται και προσφέρουν, αυτό που ΔΕΝ μπορεί το σύστημα..., κάτι γίνεται...