Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Κοντεύω να τρελλαθω με αυτά που διαβάζω.
-Να μείνουν γιατί αν περάσουν θα εμποδίσουν την εξέλιξη των παιδιών που "διαβάζουν"...
Δηλαδή όσα παιδιά περνάνε την τάξη,έχουν το ίδιο επίπεδο,δεν εμποδίζουν την εξέλιξη των υπολοίπων και έτσι όοοοοοοοοοοοοοολα μαζί,περνάνε στα ΑΕΙ.
Στη συνέχεια,στα ΤΕΙ περνάνε τα παιδιά που έμειναν μεταξεταστέα αλλά κατόρθωσαν-αφού πήραν το μάθημά τους-να περάσουν τον Σεπτέμβρη και τέλος...
η πλέμπα,
όλα αυτά τα 13χρονα γομάρια που όλη τη χρονιά κωλοβαρούσαν και ενοχλούσαν τους "καλούς" μαθητές.
Αυτοί λοιπόν στην καλύτερη για αυτά αλλά και για εμάς περίπτωση,είναι οι σερβιτόροι στα εστιατόρια,οι σκουπιδιάρηδες στους δήμους,οι υπάλληλοι που κόβουν αλλαντικά στο σούπερ μάρκετ,οι καθαρίστριες και γενικά οι ασκούντες μη κοινωνικά καταξιωμένα επαγγέλματα.
Στη χειρότερη,γίνονται δολοφόνοι,ληστές,νταβατζήδες,εκβιαστές και γι´αυτή τους την κατάντια κάποιος έγραψε ότι φταίνε οι γονείς τους που αδιαφόρησαν για αυτά.
Οι γονείς...
Όχι η φτώχια,όχι οι αδιάφοροι ίσως καθηγητές τους,όχι ο τρόπος που τα έμαθαν να βλέπουν το σχολειό τους,αλλά οι γονείς τους.

Διάβασα επίσης πως ότι μάθεις θα το μάθεις όσο είσαι μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.Μετά τα 30 και έξω από αυτά...τέλος.
Και η διά βίου μάθηση;
Μα ναι,υπάρχει,θα μου πείτε,αλλά αυτός που εφηύρε τον όρο,τον εννοεί πάντα μέσα σε ένα ειδικό και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σύστημα(σεμινάρια/συνέδρια),άρα όσο και να διαβάζετε μόνοι σας,τον χρόνο σας χαλάτε.
Κάποιος άλλος πάλι έγραψε ότι δεν έχει καμία σημασία η σημερινή οικονομική κατάσταση και ότι ακόμα και σε παλαιότερες περιόδους ίσης με την σημερινή ή και περισσότερης φτώχιας,υπήρξαν μαθητές που "σπούδασαν" και "πρόκοψαν".
Οι κοντινές μετά την κατοχή δεκαετίες είναι ένα κλασσικό παράδειγμα.Το παιδάκι που "διάβαζε με τη λάμπα" και έγινε γιατρός/δικηγόρος/αρχιτέκτων κτλ.
Ναι,σίγουρα ενα δύο παιδάκια τα κατάφεραν.Τα υπόλοιπα 28 ομως αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και έπλεναν πιάτα στην Αμερική,έσκαβαν στα ορυχεία του Βελγίου και ίδρωναν στα εργοστάσια της Γερμανίας.
Καλά να πάθουν όμως και αυτά,αφού δεν έπαιρναν τα γράμματα και ενοχλούσαν και τους καλούς μαθητές.
Πόσο τραγικά και έξω από την σημερινή πραγματικότητα μου φαίνονται όλα αυτά.
Δεν θέλω να υποτιμήσω ή να λοιδωρήσω τους συγγραφείς τους,όμως φίλοι μου,η σημερινή φτώχια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή του παιδιού με την λάμπα την δεκαετία του 50 και του 60.
Τότε τα 13χρονα είχαν γεννηθεί φτωχά,είχαν νοιώσει την πείνα από τον πρωτο μήνα της ζωής τους και βάζοντας ένα στοίχημα με την ζωή,τα περισσότερα το κέρδισαν,είτε μέσω των σχολιών τους είτε πλένοντας πιάτα.
Είναι μάλλον πιο εύκολο να πολεμάς ξεκινώντας από το μηδέν και να φτάνεις ψηλά,παρά να ξεκινάς από ψηλά και να πέφτεις απότομα και μάλιστα χωρίς να φταις σε τίποτα.
Παιδιά που είχαν μάθει να λαμβάνουν βοήθεια στο σπίτι-ΠΑΝΤΑ-από τους γονείς τους,τα φροντιστήριά τους,το ίντερνετ,κλήθηκαν ξαφνικά να παλέψουν χωρίς αυτά έχοντας γύρω τους τα θλιμένα πρόσωπα και την γεμάτη κατάθλιψη ψυχή και μυαλό των άνεργων γονιών τους.
Ελπίζω όλες αυτές οι απόψεις να γράφτηκαν από συνφορουμίτες που ΔΕΝ έχουν παιδιά που πάνε σχολείο,άρα δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτά σήμερα.

Υ.Γ.1.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν έπεισα κανέναν για την άποψή μου και δεν θα αλλάξει ούτε ένα κόμμα από τα γραπτά του,όμως κύριοι δεν μπορεί το 18% των μαθητών της Β´ Γυμνασίου να έχασε τη χρονιά του γιατί ήταν απλά τα γνωστά παλιόπαιδα των μαθητικών μας χρόνων.
Υ.Γ.2
Με τη λάμπα της σημερινής εποχής,τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν την δεκαπλάσια ύλη από αυτή της δεκατίας του ' 50.
Υ.Γ.3
Δεν έχασε τη χρονιά κανένας από τους γιούς μου.
Την έχασε όμως ο καλύτερός τους φίλος,ένας καταπληκτικό και ευγενέστατο ΠΑΙΔΑΚΙ που η φτώχεια τον ανάγκασε να ζει στο κρύο και το σκοτάδι αφού η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα,έκανε την μητέρα του να είναι κλεισμένη μέρα νύχτα σε ένα δωμάτιο με ψυχοφάρμακα και τον πατέρα του να τρέχει πρωί πρωί στο συσσίτιο της εκκλησίας και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου και όταν γράφω να τρέχει κυριολεκτώ αφού ο άνθρωπος δεν έχει χρήματα να κινήσει το παλιό αγροτικό αυτοκίνητό του.
Αυτό το παιδάκι λοιπόν,τον Βασίλη και κάποιους άλλους Βασίληδες σε όλη την Ελλάδα είχα κατά νου όταν ξεκίνησα να γράφω το νήμα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Κωνσταντίνε μου απάντησες με σεντόνι με λεπτομέρειες απο τα μέσα που δεν γνωρίζω , απλά γιατί έχω επιφανιακή σχέση με το ζήτημα , αυτή του γονιού ,
το όλο ζήτημα για μένα πηγάζει απο αλλά δεδομένα και εμπείρίες απο τα δικά μου χάλια , απτει σε τροπον του λέγειν σε πιο φιλοσοφική ( πέστην και καφενείου ) προσέγγιση ,

εσύ μου λές ότι δεν μένεις ούτε με χριστούς , και ο συντάκτης του νήματως αναφέρει ποσοστά τρελά !

στην καταραμένη γενιά και στην καταραμένη μάλλον περιοχή ποι μεγάλωσα τα ποσοστά επιτυχίας ήταν κάτι μεταξύ 3 με 10 τα εκατό !

με μαλακίες στιγματισμούς για μακριά μαλιά , χαστούκια κλωτσιες αποβολές προπηλακισμούς κτλ κτλ ,,
που θέλω να καταλήξω ... ότι κάθε μέσο επιβολής ποινής σε κάθε τομέα του συνόλου φέρνει αποτελέσματα αντίθετα ! στην προκειμένη και σε τέτοια ηλικία μου κάνει φασιστικό να στέλνεις κάποιο παιδί πίσω

το πλατίασα και φέυγει αλλου τώρα ,,

@ dimkasta

χαλαρώστε λιγάκι με τους ανταγωνισμούς και τα προσπάθειες τω γονέων , και τα 30 μέρες πείνας για το τέκνο κτλλ

εγω πίνω μπύρες απλά γιατι μου αρέσουν , και όχι γιατί ο τσόγλανος φέρνει 19 και κάτι ψιλά ..

κουλουρτζή τον βλέπω και αυτόν όμως

αυτά κουράστηικα ,,

πάω για καμιά μπύρα

:afro:

Στην εποχή μας γίνονταν αυτά Μπιλ, όχι τώρα. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα.

Εγώ μεγάλωσα σε συνθήκες παρόμοιες (αν όχι χειρότερες) με αυτές που αναφέρει ο φίλτατος Σωκράτης αλλά αυτό δε με εμπόδισε να διαβάσω και να περάσω τα μαθήματά μου.Δε με θεώρησα ποτέ παιδί θαύμα.
Σαφώς οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά αυτό συμβαίνει και σε πάρα πολλές οικογένειες που τα παιδιά τους περνούν τα μαθήματα!
Άλλωστε το να περάσεις απλά στην επόμενη τάξη δε χρειάζεται κάποια "τιτάνια" προσπάθεια!
Έχουν δίκιο όσοι αναφέρουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τις ευθύνες του!Απ'την άλλη δε μπορεί να αντιμετωπίζονται με τα ίδια σταθμά οι μαθητές που μοχθούν πολύ, με αυτούς που μοχθούν λίγο και μ'αυτούς που δε μοχθούν καθόλου!
Επίσης πρέπει να εξεταστούν και οι περιπτώσεις μαθητών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά για πολλούς λόγους φοιτούν στα "κοινά" σχολεία με τα υπόλοιπα παιδιά.
Δεν έχω παιδιά ούτε φιλοδοξώ να κάνω.Υπήρξα παιδί και νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον μου επιτρέπει να εκφράσω τη γνώμη μου.

Σωκράτη, νομίζω ότι δεν διαφώνησε κανείς ότι το πρόβλημα είναι και κοινωνικό (ταξικό στην ουσία, αλλά άντε μη με κατηγορήσουν και για οπαδό της Βόρειας Κορέας).

Όσο για το συγκεκριμένο παιδί, δεν κατάλαβα σε ποιους απευθύνεις τη μομφή: Στους καθηγητές τους? Αν ναι, ξέρεις πολύ καλά ότι είναι υπάλληλοι και υπόλογοι. Και αυτούς που περνάμε, που με βάση το -σήμερα- δεσμευτικό αναλυτικό πρόγραμμα, υπερβαίνουμε εαυτόν. Τα ξαναείπαμε: Αυτοξεφτιλιζόμαστε για να αρθεί εν μέρει η κοινωνική αδικία: Κάθεται -για χίλιους δυο λογους, δεν είναι εκεί το θέμα- και σε κοιτάει απλά, παίρνει 12. Γράφει 1 και ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να τον/την περάσουμε. Μέχρι και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων επιστρατεύονται, οι οποίοι μπορούν να βαθμολογήσουν -εξ αντικειμένου- ελαστικότερα.

Το συγκεκριμένο παιδί είναι ατυχής περίπτωση: Πήγε κάποιος να βρει τους διδάσκοντες και να τους εξηγήσει τι γίνεται? Δε νομίζω, αλλιώς σύμφωνα με αυτά που ζω εγώ τουλάχιστον, θα είχε περάσει. Ούτως ή άλλως έγραψα ήδη νομίζω, ότι στην υποχρεωτική εκπαίδευση όλ' αυτά δεν έχουν δεν έχουν και πολύ νόημα. Έπρεπε να περνάνε όλοι -υπό τις προϋποθέσεις που εξήγησα πιο πάνω.

Δεν θέλω να αμφισβητήσω τα λεγόμενα των παιδιών σου, αλλά παιδιά είναι. 18% είναι το ποσοστό αυτών που έχασαν την τάξη οριστικά επειδή απέτυχαν και στις επαναληπτικές, ή αυτών που παραπέμφθηκαν για Σεπτέμβρη? Μιας και σε ενδιαφέρει το θέμα -προς τιμήν σου- δεν πετάγεσαι καλού κακού από το σχολείο να δεις τα αποτελέσματα?

Διαβάζω με πολύ προσοχή αυτά που γράφετε,έχω αποφύγει να γράψω τη δική μου γνώμη επειδή η θέση μου είναι λεπτή.Οι εξαιρετικοί συνάδελφοι του δημοσίου έχουν τον πρώτο λόγο,εγώ δεν έχω το δικαίωμα και τα εργαλεία,άσχετα αν έχω τη θέληση,να αφήσω κανένα μαθητή στην ίδια τάξη..Μαθητές σαν το φίλο των παιδιών το Βασίλη εγώ δεν έχω ,δυστυχώς εγώ αμοίβομαι για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες και δωρεάν,και την αμοιβή αυτή δε μπορούν να δώσουν όλοι.Θα μιλήσω όμως ως εκπαιδευτικός,είμαι σίγουρος ότι όλοι εμείς νοιώθουμε το ίδιο...Η αποτυχία ενός μαθητή μας δεν είναι καθόλου ευχάριστη υπόθεση.Κοστίζει,προβληματίζει,κρίνει..
Ωραίο νήμα,δύσκολο πολύ όμως..Και ευαίσθητο..

Βασίλη δεν ήθελα να σε θίξω προσωπικά και με συγχωρείς, προσπάθησα να μιλήσω γενικά, αλλά ήμουν απότομος.

Σωκράτη ζητώ συγγνώμη για το πόσο απόλυτος ήμουν. Είναι πραγματικά ένα θέμα πολύ πολύπλοκο και ευαίσθητο. Ήμουν βέβαια αρκετά προσεκτικός να αναφέρω ότι υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται κατανόηση και συνήθως αντιμετωπίζονται έτσι, κάτι που ανέφερε και ο Κωνσταντίνος.

Κατά τ' άλλα, το πόστ σου αντικατοπτρίζει το πως βλέπει η κοινωνία μας το να μείνει ένα παιδί στην ίδια τάξη. Σαν τιμωρία και ότι είναι κάτι που αξίζει μόνο σε παλιόπαιδα ή μελλοντικούς σερβιτόρους. Αυτό από μόνο του είναι λόγος να αναζητήσουμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

Αλλά το να επαναλάβει μια τάξη ένα παιδί με δυνατότητες που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι για αυτό και μια ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος, να καταφέρει να κρατηθεί σε τροχιά μάθησης φυσικά με τη βοήθεια του καθηγητή, των γονιών ή και κάποιου παιδοψυχολόγου ώστε να μη ξεφύγει σε τροχιά τουρισμού, και να καταφέρει να μη χάσει ενδεχομένως ευκαιρίες εξαιτίας της μίας κακής χρονιάς. Εκεί πήγαινε το "θα είναι αργά όταν τελειώσει" που ανέφερα και όχι ότι δεν πρόκειται να μάθει τίποτε άλλο αφού φύγει από το σχολείο. Βέβαια με την τρέχουσα άποψή της κοινωνίας γι αυτούς που μένουν και τον εφηβική επιπολαιότητα, πιθανότατα να έχει τελείως αντίθετα αποτελέσματα.

Όσο για την "ενόχληση" προς τα άλλα παιδιά, δες το από τη μεριά ενός γονιού που δεν έχει λεφτά να στείλει το παιδί του φροντηστήριο, τρέχει και αυτός όλη μέρα, και η μόνη του ελπίδα να πάει το παιδί του σε καμιά σχολή είναι ο καθηγητής του σχολείου... Ο οποίος αντί να ασχολείται με την τεράστια νέα ύλη που ανέφερες, θα πρέπει να ασχολείται να εξηγεί και τα προηγούμενα σε αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν καλύψει τα βασικά της προηγούμενης τάξης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Κάποτε μου έλεγε ένας καθηγητής το παράπονό του: ότι έρχονταν γονείς και του έλεγαν "έβαλες στο γιό μου 7, δε μπορούσες να του βάλες 10 να περάσει;" Όπου η απάντηση ήταν "και το 7 είναι ήδη τραβηγμένο, κανονικά έπρεπε να του βάλω 2, πως να του βάλω 10;"

Γι'αυτό έγραψα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας....όχι σκέτη φθορά!

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Υ.Γ.3
Την έχασε όμως ο καλύτερός τους φίλος,ένας καταπληκτικό και ευγενέστατο ΠΑΙΔΑΚΙ που η φτώχεια τον ανάγκασε να ζει στο κρύο και το σκοτάδι αφού η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα,έκανε την μητέρα του να είναι κλεισμένη μέρα νύχτα σε ένα δωμάτιο με ψυχοφάρμακα και τον πατέρα του να τρέχει πρωί πρωί στο συσσίτιο της εκκλησίας και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου και όταν γράφω να τρέχει κυριολεκτώ αφού ο άνθρωπος δεν έχει χρήματα να κινήσει το παλιό αγροτικό αυτοκίνητό του.
Αυτό το παιδάκι λοιπόν,τον Βασίλη και κάποιους άλλους Βασίληδες σε όλη την Ελλάδα είχα κατά νου όταν ξεκίνησα να γράφω το νήμα.

Τότε έδωσες λάθος τίτλο στο νήμα, έπρεπε να είναι "Πιστεύτε ότι ο Βασίλης έπρεπε να μείνει στην ίδια τάξη;" και θα απαντούσαμε όλοι εν χορώ "Όχι!". Αλλά δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, ούτε όλοι οι γονείς, ούτε όλοι οι δάσκαλοι. Kαι η περίπτωση αυτού του παιδιού δεν είναι επιχείρημα για την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων (όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα). Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν αυτό και την οικογένειά του, όχι να περάσει χαριστικά στη επόμενη τάξη.

Το σχολείο στην σημερινή του μορφή είναι ένα άχρηστο πράγμα. Η "λογική" του δεν συνάδει ούτε με την σύγχρονη εποχή, ούτε με την προοπτική του "χτισίματος" μιας διαφορετικής ιδεατής κοινωνίας, μέσα απο την διδασκαλία. Προετοιμάζει τα παιδιά για την σύγχρονη αποπνικτική και απάνθρωπη κοινωνία και καταντάει την φαντασία των παιδιών, έναν εφιάλτη και τίποτα άλλο. Καμία δημιουργικότητα, κανένα "κέντρισμα" ενδιαφέροντος, τίποτα.

Μέσα σε όλο αυτό, οι εξαιρέσεις. Καθηγητές που πραγματικά έχουν όρεξη για δουλειά και προσπαθούν με τις καλύτερες προθέσεις να εμφυσήσουν την "σπίθα" σε όσα παιδιά μπορούν να την δεχτούν, βρίσκονται τσακισμένοι απο το Κράτος και την Εξουσία που αυτό γεννά και πνίγει την ατομική δημιουργία.

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το "σχολείο" θέλει ριζικές αλλαγές. Γκρέμισμα και χτίσιμο. Τίποτα άλλο.

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα είναι αυτό....

s4fimg-Laeducacinprohibida2012-or1.jpg

Η αιτία της αποκλίνουσας επίδοσης από τα όσα ορίζει το ΥΠΕΠΘ για την προαγωγή στην επόμενη τάξη για τη Β'/θμιας Εκπαίδευση (στην Α/θμια δεν επαναλαμβάνεις τη χρονιά αν την έχεις παρακολουθήσει κανονικά) δεν είναι μία.

Τα αίτια είναι αλλού κοινωνικά κι αλλού ατομικά. Ανάλογα με την περιοχή και την εποχή άλλοτε τα κοινωνικά είναι πιο σημαντικά και οδηγούν σε περισσότερες καθυστερήσεις και σε αποχωρήσεις από τη εκπαιδευτικό σύστημα, κι άλλοτε τα ατομικά υπερισχύουν.

Είναι γεγονός ότι φέτος οι μαθητές που θα πρακολουθήσουν στην Α'/θμιας και Β'/θμια Εκπαίδευση θα είναι λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές. Και δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι γι αυτό αλλά η γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές περιπτώσεις και στα παιδιά που παρακολουθούν. Μαθητές που βλέπουν να διαλύεται η οικογένειά τους, μαθητές που βλέπουν και νιώθουν να μένουν στο δρόμο ή που πεινούν, συνήθως απορρίπτουν γενικά την πρότερη ζωή τους άρα και το σχολείο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο μαθητής για καθαρά προσωπικούς λόγους ή επηρεαζόμενος από την παρέα αρνείται να ακολουθήσει την υπόλοιπη τάξη και είτε έχει παντελώς αδιάφορη αντιμετώπιση από τους καθηγητές του είτε έχει αντιμετώπιση θετική την οποία ο ίδιος αποκρούει.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση όπου ο μαθητής δεν καταφέρνει είτε για λόγους αντίληψης και κατανόησης είτε για λόγους μειωμένης απόδοσης, να ανταποκριθεί στα δεδομένα των μαθημάτων είτε ενός μαθήματος. Αυτή είναι και η περίπτωση όπου οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι για την τελική επίδοση του μαθητή και για την πιθανότητα ή την αδυναμία του να συνεχίσει στην επόμενη τάξη. Για τις προηγούμενες περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρχουν άλλες ειδικότητες που θα βοηθούν τα παιδιά στο σχολείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (αν θυμάμαι καλά ήταν με ΓΑΠ στο ΥΠΕΠΘ) επρόκειτο να μπουν σχολικοί ψυχολόγοι στα σχολεία. Όμως υπήρξε αντίδραση κυρώις από τους γονείς, καθώς η οικογενειακή ζωή θα έπρεπε να γίνει γνωστή στο σχολείο και επίσης ότι ο παιδοψυχολόγος δεν θα συζητούσε μόνο με το παιδί αλλά και με τους γονείς του. Υπήρξε αντίδραση και από την ΟλΜΕ κι από τους δημάρχους που ήθελαν να προωθήσουν τους σχολικούς τροχονόμους.

Με τα παραπάνω απλώς περιγράφω τα αίτια της κατάστασης. Δεν μπορώ να πάρω το μέρος κανενός. Σίγουρα θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν τα παιδιά σε μια καλύτερη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα προτιμήθηκε να πάμε σε ένα σχολείο που επιδιώκει την επανάληψη και τον ανταγωνισμό. Σε αυτό το τελευταίο ίδια είναι η κατάσταση και στα ιδιωτικά σχολεία στη Β/θμια Εκπαίδευση.

Και κάτι ακόμα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί μαθητές που περνούν με κάτω από τη βάση σε διάφορα ΤΕΙ αλλά δεν σίγουρο ότι οι μαθητές αυτοί θα κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με επιτυχία. Επίσης αυτοί οι μαθητές αν έχουν εισαχθεί από το 2012 και μετά δεν πρόκειται να παραμείνουν αιωνίως φοιτητές. Υπάρχει πλέον το ν+2, δηλ. θα έχουν μέχρι 2 χρόνια επιπλέον από τα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης στη σχολή τους. Μετά διαγράφονται από τα μητρώα του πανεπιστημίου.

Υ.Γ.3

Από αυτή τη περιγραφή το κύριο πρόβλημα φαίνεται να είναι όχι το σχολείο, αλλά η παντελής έλλειψη Πρόνοιας στο Ελληνικό κράτος.

Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει θεσπιστεί ένα "κατώτερο εγγυημένο εισόδημα", όπως έχουν πολλές χώρες. Ακόμη και στις ΗΠΑ έχουν κουπόνια φαγητού για τους φτωχούς. Γιατί άραγε στο δικό μας κράτος ποτέ δεν θεσπίστηκε κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Εγώ μεγάλωσα σε συνθήκες παρόμοιες (αν όχι χειρότερες) με αυτές που αναφέρει ο φίλτατος Σωκράτης αλλά αυτό δε με εμπόδισε να διαβάσω και να περάσω τα μαθήματά μου.Δε με θεώρησα ποτέ παιδί θαύμα.
Σαφώς οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά αυτό συμβαίνει και σε πάρα πολλές οικογένειες που τα παιδιά τους περνούν τα μαθήματα!
Άλλωστε το να περάσεις απλά στην επόμενη τάξη δε χρειάζεται κάποια "τιτάνια" προσπάθεια!
Έχουν δίκιο όσοι αναφέρουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τις ευθύνες του!Απ'την άλλη δε μπορεί να αντιμετωπίζονται με τα ίδια σταθμά οι μαθητές που μοχθούν πολύ, με αυτούς που μοχθούν λίγο και μ'αυτούς που δε μοχθούν καθόλου!
Επίσης πρέπει να εξεταστούν και οι περιπτώσεις μαθητών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά για πολλούς λόγους φοιτούν στα "κοινά" σχολεία με τα υπόλοιπα παιδιά.
Δεν έχω παιδιά ούτε φιλοδοξώ να κάνω.Υπήρξα παιδί και νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον μου επιτρέπει να εκφράσω τη γνώμη μου.
Γι'αυτο υπαρχει η βαθμολογια φιλε μου.Αληθεια ομως,πως μετριεται ο μοχθος;Ειναι το ιδιο να διαβαζει ενα παιδι 2-3 ωρες την ημερα εχοντας βοηθεια απο παντου και ζωντας σε ενα ανθρωπινο περιβαλλον με αυτες που περιγραφω παραπανω;
Μην τρελλαθουμε κι ολας.

Email τροίκας για άρση προστασίας απολύσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και άμεση έκδοση εγκυκλίου από Υπουργείο Παιδείας...

Συνεχίστε....

Πάντως από λυκειακά φιλαράκια που έμειναν τάξη έχω συμπεράνει ότι τίποτα παραπάνω δεν πήρανε από την εκτεταμένη διαμονή τους στα θρανία παρά μόνο την περιθωριοποίηση και το στίγμα που τους κουβαλούσε στον κοινωνικό τους περίγυρο για αρκετά χρόνια αφού τελειώσανε. Ούτε πιο σοφοί ούτε πιο υπεύθυνοι γίνανε.Το σύστημα αυτό το θεωρώ τελείως άκαρπο. Μας δίνανε βέβαια καλύτερο πάτημα για να προσεγγίζουμε πιο εύκολα τις μικρότερες κοπελιτσες της τάξης τους αλλά αυτό είναι παράπλευρα οφέλη τρίτων :)
Πήρες εννιά? Ε, πήρες εννιά. Και τι έγινε? Πάνε κανονικά σχολείο όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, πάρε ότι είναι να πάρεις τελικά και άντε στην ευχή του βούδα να βρεις το μέλλον σου και τη θέση σου στην κοινωνία. Γιατί να παραταθεί η εφηβία με ότι αυτό συνεπάγεται ως αντίκτυπο και στα οικονομικά της οικογένειας σου? Ή μήπως πρέπει να τους τημωρήσουμε κι αυτούς έμμεσα επειδή έχουν "αποτύχει" ως γονείς? Πουθενά δε βγάζει.

Το να μείνει κάποιος από απουσίες είναι κάτι τελείως διαφορετικό όμως αφού την υποχρεωτική εκπαίδευση τη θεωρώ όντως απαραίτητη. Άλλωστε σε αυτήν στηρίζεται και το σύστημα "ελέγχου" συμπεριφοράς των παιδιών μέσω των αποβολών. Όχι ότι και λίγη κοινωνική εργασία ως τιμωρία σε τέτοιες περιστάσεις δε θα ήταν καλό μέτρο βέβαια...

Στην τελική μήπως το σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του? Δεν είναι σοβαρά μαθησιακά κίνητρα αυτά...

Η αιτία της αποκλίνουσας επίδοσης από τα όσα ορίζει το ΥΠΕΠΘ για την προαγωγή στην επόμενη τάξη για τη Β'/θμιας Εκπαίδευση (στην Α/θμια δεν επαναλαμβάνεις τη χρονιά αν την έχεις παρακολουθήσει κανονικά) δεν είναι μία.

Τα αίτια είναι αλλού κοινωνικά κι αλλού ατομικά. Ανάλογα με την περιοχή και την εποχή άλλοτε τα κοινωνικά είναι πιο σημαντικά και οδηγούν σε περισσότερες καθυστερήσεις και σε αποχωρήσεις από τη εκπαιδευτικό σύστημα, κι άλλοτε τα ατομικά υπερισχύουν.

Είναι γεγονός ότι φέτος οι μαθητές που θα πρακολουθήσουν στην Α'/θμιας και Β'/θμια Εκπαίδευση θα είναι λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές. Και δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι γι αυτό αλλά η γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές περιπτώσεις και στα παιδιά που παρακολουθούν. Μαθητές που βλέπουν να διαλύεται η οικογένειά τους, μαθητές που βλέπουν και νιώθουν να μένουν στο δρόμο ή που πεινούν, συνήθως απορρίπτουν γενικά την πρότερη ζωή τους άρα και το σχολείο.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο μαθητής για καθαρά προσωπικούς λόγους ή επηρεαζόμενος από την παρέα αρνείται να ακολουθήσει την υπόλοιπη τάξη και είτε έχει παντελώς αδιάφορη αντιμετώπιση από τους καθηγητές του είτε έχει αντιμετώπιση θετική την οποία ο ίδιος αποκρούει.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση όπου ο μαθητής δεν καταφέρνει είτε για λόγους αντίληψης και κατανόησης είτε για λόγους μειωμένης απόδοσης, να ανταποκριθεί στα δεδομένα των μαθημάτων είτε ενός μαθήματος. Αυτή είναι και η περίπτωση όπου οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι για την τελική επίδοση του μαθητή και για την πιθανότητα ή την αδυναμία του να συνεχίσει στην επόμενη τάξη. Για τις προηγούμενες περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρχουν άλλες ειδικότητες που θα βοηθούν τα παιδιά στο σχολείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (αν θυμάμαι καλά ήταν με ΓΑΠ στο ΥΠΕΠΘ) επρόκειτο να μπουν σχολικοί ψυχολόγοι στα σχολεία. Όμως υπήρξε αντίδραση κυρώις από τους γονείς, καθώς η οικογενειακή ζωή θα έπρεπε να γίνει γνωστή στο σχολείο και επίσης ότι ο παιδοψυχολόγος δεν θα συζητούσε μόνο με το παιδί αλλά και με τους γονείς του. Υπήρξε αντίδραση και από την ΟλΜΕ κι από τους δημάρχους που ήθελαν να προωθήσουν τους σχολικούς τροχονόμους.

Με τα παραπάνω απλώς περιγράφω τα αίτια της κατάστασης. Δεν μπορώ να πάρω το μέρος κανενός. Σίγουρα θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν τα παιδιά σε μια καλύτερη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Δεν έγινε αυτό. Αντίθετα προτιμήθηκε να πάμε σε ένα σχολείο που επιδιώκει την επανάληψη και τον ανταγωνισμό. Σε αυτό το τελευταίο ίδια είναι η κατάσταση και στα ιδιωτικά σχολεία στη Β/θμια Εκπαίδευση.

Και κάτι ακόμα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί μαθητές που περνούν με κάτω από τη βάση σε διάφορα ΤΕΙ αλλά δεν σίγουρο ότι οι μαθητές αυτοί θα κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με επιτυχία. Επίσης αυτοί οι μαθητές αν έχουν εισαχθεί από το 2012 και μετά δεν πρόκειται να παραμείνουν αιωνίως φοιτητές. Υπάρχει πλέον το ν+2, δηλ. θα έχουν μέχρι 2 χρόνια επιπλέον από τα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης στη σχολή τους. Μετά διαγράφονται από τα μητρώα του πανεπιστημίου.

Αν και είμαι της άποψης οτι το κύριο έργο του σχολείο είναι κοινωνικό όπως ανέφερε ο SR
και μιά που η ιδιότητα σου επιτρέπει εσωτερικές πληροφορίες
και μια που κάποια στιγμή και η δική μου ιδιότητα είχε νακάνει με τον χώρο...
θα ηθελα να αναφέρω οτι ο πιο σημαντικό λόγος που μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη είναι οι ιδιοι οι καθηγητές!
Δεν είναι ακριβώς το ιδιο με το ότι η βασική αιτία διαζυγίου είναι ο γάμος αλλά είναι κοντά.
Δυστηχώς και εγω έκανα τον μαθητή και το φοιτητή και τον μεταπτυχιακό...παντού συνάντησα ένα μεγάλο ποσοστό διδασκόντων που ήταν υπέθυνοι για το μέτριο εως κακό αποτέλεσμα.
Βλασίδη προς θεού δεν είναι η αποψη σου, είναι τα στοιχεία που έχουν οι υπευθυνοι της παιδείας!!!
ok....οι άλλοι φταίνε

Έκανα μάθημα σε παιδιά που οι καθηγητές τους μέχρι ''δουλεμα'' τους έριχναν στην τάξη! μπροστά στους φιλους τους και γνωστούς!
Χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα...κάθε άλλο από παιδαγωγικά!!
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσοτεροι μαθητές μένουν από συγκεκριμένους δασκάλους!

Έκανα μάθημα σε παιδιά που οι καθηγητές τους μέχρι ''δουλεμα'' τους έριχναν στην τάξη! μπροστά στους φιλους τους και γνωστούς!
Χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα...κάθε άλλο από παιδαγωγικά!!
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσοτεροι μαθητές μένουν από συγκεκριμένους δασκάλους!

Η αιτία τέτοιων φαινομένων είναι η κατάργηση των επιθεωρητών. Αν δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης, πως θα συνετίσεις ένα τέτοιο καθηγητή;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Τότε έδωσες λάθος τίτλο στο νήμα, έπρεπε να είναι "Πιστεύτε ότι ο Βασίλης έπρεπε να μείνει στην ίδια τάξη;" και θα απαντούσαμε όλοι εν χορώ "Όχι!". Αλλά δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, ούτε όλοι οι γονείς, ούτε όλοι οι δάσκαλοι. Kαι η περίπτωση αυτού του παιδιού δεν είναι επιχείρημα για την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων (όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα). Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν αυτό και την οικογένειά του, όχι να περάσει χαριστικά στη επόμενη τάξη.
Τωρα που διαβασα καταλαβα ποσο λαθος ηταν ο τιτλος.Ευτυχως,υπαρχει μονο ενας Βασιλης σημερα.Καλα που υπαρχουν αποψεις σαν τη δικη σου οπου θεωρουν τεραστια χαρη να μην χασει ενα παιδι τη χρονια του.Εκει λοιπον,στην ιδια ταξη να μαθει τι εστι βερυκοκο ο τεμπελχανας.Και αν δεν μαθει και φετος,να ξαναμεινει μη τυχον και χαλασει το εξαιρετικο εκπαιδευτικο μας συστημα.

Βλέπω πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος... και μάλλον το νήμα πάει λίγο προς το 'γιατι πιστευετε ότι μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη'.

Τέλος πάντων όλοι έχουν τα επιχειρήματά τους (που είναι απολύτως σεβαστά) όμως άκουσα και κάποιους χαρακτηρισμούς τύπου 'τσογλάνια' που είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Προσωπικά πάντα, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τσογλάνια, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες δημοτικού/γυμνασίου, και σε κάθε περίπτωση παίζει κύριο ρόλο το περιβάλλον που ζει ένα παιδί (οικογενειακό και σχολικό) καθώς και οι εικόνες/βιώματά του.

Εκτός περιπτώσεων όπου υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες, τελικά δεν έιμαι σίγουρος για το πόσο υπεύθυνο είναι ένα παιδί όταν αποτύχει... αυτό που πιστεύω πως μάλλον έχει αποτύχει σε αυτήν την περίπτωση είναι όλος ο κύκλος (οικογένεια, δάσκαλοι/καθηγητές, εκπαιδευτικό σύστημα και τελικά η κοινωνία...)