Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Εχω συναντησει παιδακια που γνωριζουν να διαβαζουν πριν πανε δημοτικο. Γιατι αυτα τα παιδακια να τα βαζουμε στο "Αννα να ενα μηλο", να βαριουνται και να λεει ο δασκαλος οτι εχει και διασπαση προσοχης το παιδι.

Btw, όλα πλέον τα παιδάκια ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν πριν πάνε δημοτικό.
Η υποχρεωτική φοίτηση πλέον ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, όπου και εκεί έχουν ύλη.

Οι γνώσεις που παίρνουν τα παιδιά είναι ανάλογες του συστήματος.
Δεν είναι τυχαίο το ότι στη Φιλανδία, με ουτοπικό για εμάς σύστημα εκπαίδευσης, είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν σπουδάζουν.
Βέβαια όποιος προτείνει να το υιοθετήσουμε θα κριθεί ως ουτοπιστής ακόμη και από τον εαυτό του και μετά θα πεθάνει από τα γέλια. :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Στην Αμερικη δεν τους ενδιαφερει να εχεις γενικες γνωσεις οπως εδω,μπαινεις απο τα χαμηλα επιπεδα της παιδειας τους στην κατευθυνση εξιδεικευσης. Δεν αντιλεγω. Εχω συναντησει αμερικανο που εδω θα το λεγαμε ντουβαρι, που δεν ηξερε αν ειμαστε στην Ευρωπη ή στην Ασια αλλα εβγαζε 120.000 δολαρια τον χρονο προγραμματιζοντας για τη google... Δεν ξερω αν πρεπει ολοι να ειμαστε homo Universalis και να τιμωρουμαστε αν δεν ειμαστε, σε ολα τα χρονια του σχολειου. Γιατι ενα παιδι που δεν συμπαθει τη λογοτεχνια αλλα δειχνει κλιση προς τα μαθηματικα να του στερησω τη δυνατοτητα να γινει ο επομενος μεγαλος επιστημονας;
Παντως ο Γιατρος που θα μου αγοιγει το κεφαλι για να μου κανει επεμβαση θα προτιμουσα να ειναι αριστος στη δουλεια του και αδιαφορο αν απαγγελει Καβαφη την ωρα της εγχειρησης...

Δεν νομίζω να υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό που περιγράφεις, μαθητής που διαπρέπει στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση αλλά δεν μπορεί να πάρει ένα 10 του κερατά στη γλώσσα. Όπως και δεν μπορεί να υπάρξει το αντίθετο, δηλαδή ο εξαιρετικός στη γλώσσα (το 20 τουλάχιστον στις μέρες μου δεν το έπαιρνε ο απλός παπαγάλος, χώρια που υποτιμούμε την ουσιαστική σημασία του μαθήματος έτσι) να μην μπορεί να πάρει ένα 10 στα μαθηματικά. Εν πάση περιπτώσει ο καλός μαθητής δεν κρίνεται από ένα βέβαια μάθημα, και θαρρώ πως και παλιότερα μπορούσε να έχει κάτω από τη βάση σε 1-2 εάν είχε καλό γενικό.

Η άποψη που αποσυνδέει τη σχολική επίδοση από την οικονομικοκοινωνική κατάσταση του μαθητή στερείται επαφής με την πραγματικότητα. Ένα εισαγωγικό σύγγραμμα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης παρέχει πλήθος στοιχείων.
Αυτά ισχύουν είτε υπάρχει το φτωχόπαιδο που κατάφερε να σπουδάσει επειδή "τα έπαιρνε τα γράμματα" είτε υπάρχει το πλουσιόπαιδο "που δεν πρόκοψε στη ζωή του παρά τα λεφτά του μπαμπά του".
Ο σπουδαίος βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire έλεγε ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προβλήματα αλλά κοινωνικά προβλήματα που αντανακλώνται στην εκπαίδευση.

Είμαι της άποψης,εκτός ελαχίστων περιπτώσεων,ότι για το άριστα ο μαθητής πρέπει στην κυριολεξία να ιδρώσει,αλλά για τη βάση να υπάρχει ελαστικότητα.
Ο μαθητής που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ,με την ελαστικότητα που κατά την γνώμη μου πρέπει να επιδεικνύουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι,ίσως πάρει μπρός ,με την τιμωρία χλωμό το βλέπω.

Η άποψη που αποσυνδέει τη σχολική επίδοση από την οικονομικοκοινωνική κατάσταση του μαθητή στερείται επαφής με την πραγματικότητα. Ένα εισαγωγικό σύγγραμμα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης παρέχει πλήθος στοιχείων.
Αυτά ισχύουν είτε υπάρχει το φτωχόπαιδο που κατάφερε να σπουδάσει επειδή "τα έπαιρνε τα γράμματα" είτε υπάρχει το πλουσιόπαιδο "που δεν πρόκοψε στη ζωή του παρά τα λεφτά του μπαμπά του".
Ο σπουδαίος βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire έλεγε ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προβλήματα αλλά κοινωνικά προβλήματα που αντανακλώνται στην εκπαίδευση.

Αυτό που λες είναι σωστό αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα του νήματος! Αν ο μαθητής που δεν κατάφερε να μάθει την ύλη της Β' Γυμνασίου προαχθεί στην Γ' Γυμνασίου τι θα κερδίσει; Αφού δεν ξέρει την ύλη της Β' δεν θα μάθει και την ύλη της Γ'. Δε θα μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα, δε θα καταλαβαίνει τι γίνεται, οπότε το πιθανότερο θα είναι να σταματήσει τελείως το σχολείο. Ή να πάρει κάποτε ένα απολυτήριο χωρίς αντίκρισμα. Η κοινωνική διάσταση σαφώς και υπάρχει αλλά δε λύνεται με το να δίνεις βαθμούς χαριστικά, λύνεται δίνοντας ίσες ευκαιρίες. Άλλη μεγάλη κουβέντα.

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Είμαι της άποψης,εκτός ελαχίστων περιπτώσεων,ότι για το άριστα ο μαθητής πρέπει στην κυριολεξία να ιδρώσει,αλλά για τη βάση να υπάρχει ελαστικότητα.
Ο μαθητής που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ,με την ελαστικότητα που κατά την γνώμη μου πρέπει να επιδεικνύουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι,ίσως πάρει μπρός ,με την τιμωρία χλωμό το βλέπω.

Κάποτε μου έλεγε ένας καθηγητής το παράπονό του: ότι έρχονταν γονείς και του έλεγαν "έβαλες στο γιό μου 7, δε μπορούσες να του βάλες 10 να περάσει;" Όπου η απάντηση ήταν "και το 7 είναι ήδη τραβηγμένο, κανονικά έπρεπε να του βάλω 2, πως να του βάλω 10;"

Αυτό που λες είναι σωστό αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα του νήματος! Αν ο μαθητής που δεν κατάφερε να μάθει την ύλη της Β' Γυμνασίου προαχθεί στην Γ' Γυμνασίου τι θα κερδίσει; Αφού δεν ξέρει την ύλη της Β' δεν θα μάθει και την ύλη της Γ'. Δε θα μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα, δε θα καταλαβαίνει τι γίνεται, οπότε το πιθανότερο θα είναι να σταματήσει τελείως το σχολείο. Ή να πάρει κάποτε ένα απολυτήριο χωρίς αντίκρισμα. Η κοινωνική διάσταση σαφώς και υπάρχει αλλά δε λύνεται με το να δίνεις βαθμούς χαριστικά, λύνεται δίνοντας ίσες ευκαιρίες. Άλλη μεγάλη κουβέντα.

Το ξεστράτισμα στο νήμα με αναφορές στη φτώχεια δεν έγινε με δική μου ευθύνη. Αλλά, μιας και αναφέρθηκε, σκέφτηκα να τοποθετηθώ.
Κατά τα άλλα, δεν είμαι υπέρμαχος της υπερβαθμολόγησης και του "περνάω χωρίς να ακουμπήσω".
Ο βαθμός, με λεπτούς χειρισμούς, μπορεί να έχει παιδαγωγικό ρόλο ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω τώρα.

Το οτι 8 στους 10 "μορφωμένοι" 35-άρηδες γράφουν "Δύο διαφανές κουτιά" που οφείλεται;
Είναι δυνατόν να ψάχνεις με το φανάρι να βρείς νέα παιδιά που να μιλάνε και να γράφουν στοιχειώδη Ελληνικά;

Btw, όλα πλέον τα παιδάκια ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν πριν πάνε δημοτικό.
Η υποχρεωτική φοίτηση πλέον ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, όπου και εκεί έχουν ύλη.
Και μαθαινουν να γραφουν και να διαβαζουν το ονομα τους. Εγω μιλαω για παιδια που διαβαζουν κανονικα αγνωστα κειμενα. Δεν εχχω πολλους τετοιους μαθητες παντως. Εχω πολλους που δυσκολευονται να διαβασουν ακομη και στα 7 τους.
Δεν νομίζω να υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό που περιγράφεις, μαθητής που διαπρέπει στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση αλλά δεν μπορεί να πάρει ένα 10 του κερατά στη γλώσσα. Όπως και δεν μπορεί να υπάρξει το αντίθετο, δηλαδή ο εξαιρετικός στη γλώσσα (το 20 τουλάχιστον στις μέρες μου δεν το έπαιρνε ο απλός παπαγάλος, χώρια που υποτιμούμε την ουσιαστική σημασία του μαθήματος έτσι) να μην μπορεί να πάρει ένα 10 στα μαθηματικά. Εν πάση περιπτώσει ο καλός μαθητής δεν κρίνεται από ένα βέβαια μάθημα, και θαρρώ πως και παλιότερα μπορούσε να έχει κάτω από τη βάση σε 1-2 εάν είχε καλό γενικό.
Μπορει να μην το νομιζεις αλλα γινεται. Εχει να κανει με δυο περιπτωσεις. Ειτε ο μαθητης αδιαφορει και απο πεισμα δεν ασχολειται ειτε οντως δεν μπορει γιατι εχει μαθησιακη δυσκολια. Μου εχουν τυχει μαθητες που δυσκολευονται να διαβασουν μια προταση αλλα σου κανουν αριθμητικες πραξεις στο μυαλο τους που θες κανονικα κουμπιουτερακι. Και ναι αυτα τα παιδια τα στελνουν σε ειδικα σχολεια για μαθησιακες δυσκολιες αντι να τα κατευθυνουν στην κλιση τους.
Ναι υπαρχει αυτο το συστημα που αν μεινει πχ στα γαλλικα αν εχει καλο γενικο περνας. Και εδω ερχομαστε στην παρατηρηση σου, μαθητης με καλο γενικο δεν μπορει να περασει ενα μαθημα με 10;....Συμβαινει και γι αυτο υπαρχει και ο παραπανω κανονας.

Στην μακρινη και "βαρβαρικη" Φινλανδια ... καθε ταξη απο Τεταρτη Δημοτικου και πανω (αν θυμαμαι καλα)
εχει απο ΔΥΟ παιδοψυχολογους. ΔΥΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ.

Γιατι να χει τοσους παιδοψυχολογους οταν ενα-δυο παιδια στα εικοσι εχουν μαθησιακα προβληματα ?
Εστιασατε παρα πολυ στις μαθησιακες δυσκολιες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ. Ειναι ο ψυχοσυναισθηματικος
τροπος-πρισμα που μερικα παιδια προσλαμβανουν τις παραστασεις του περιβαλλοντος τους.
Ο τροπος αυτος δεν ειναι ουτε ΚΑΛΟΣ ουτε ΚΑΚΟΣ. Ειναι διαφορετικος (βασει γονιδικων ιδιαιτεροτητων)
και υφισταται σε πολυ μεγαλο ποσοστο της μαθητιωσας νεολαιας. Οχι σε ενα παιδακι στα εικοσι !!!

Με το ιδιο κατσαβιδι ΔΕΝ στριβουν ολες οι βιδες.

Και μαθαινουν να γραφουν και να διαβαζουν το ονομα τους. Εγω μιλαω για παιδια που διαβαζουν κανονικα αγνωστα κειμενα. Δεν εχχω πολλους τετοιους μαθητες παντως. Εχω πολλους που δυσκολευονται να διαβασουν ακομη και στα 7 τους.

Υποθέτω ότι είναι, εκτός από θέμα παιδιού και θέμα δασκάλου, τάξης, γονέα. :smile:

Οι διδυμοι γιοί μου πηγαινουν φετος στην Γ´γυμνασίου.Μου ειπαν ότι απο τα 4 τμηματα της Β γυμνασίου-δλδ 100 παιδια περιπου,έμειναν στην ίδια ταξη 18 παιδια!!!
Το ποσοστό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ για τα δικά μου δεδομένα,λαμβάνοντας υπ´όψιν την ψυχολογία που έχουν όλα σχεδόν τα παιδιά των δημόσιων σχολίων με τις ανύπαρκτες οικονομικές δυνατότητες των γονέων.
Θετω το ερώτημα στο φόρουμ,γνωρίζοντας ότι αρκετά μέλη του είναι δάσκαλοι και καθηγητές.
Στο δικό μου μυαλό ένα παιδί που το αφήνεις στην ίδια τάξη και με τόση μαυρίλα γύρω του,του ΠΗΔΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥ!!!
Ρωτάω λοιπόν.
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να αφήνεις στην ίδια τάξη ένα ΠΑΙΔΙ 9,10,11,12,13,14 κτλ χρονών;
Τι απάνθρωπη τιμωρία είναι αυτή και ειδικά αυτές τις ημέρες;
Tι περιμένεις να κάνει καλύτερο από ότι έκανε μέχρι σήμερα,τόσο στη μαθητική,όσο και στην μετέπειτα ζωή του;

Κάνω quote για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα.

Προκαταβολικά σας λέω ότι, παρότι εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια, σαν απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις έχω ένα καθαρό ΔΕΝ ΞΕΡΩ διότι δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα παιδιά όπως και το περιβάλλον που λειτουργούν, σχολικό και οικογενειακό.

Γνωρίζω όμως αρκετά τι γίνεται στο σχολείο που υπηρετούσα την χρονιά που μόλις πέρασε (γιατί επέστρεψα σε Λύκειο φέτος αλλά τα μαθαίνω καθότι με το Γυμνάσιο συστεγαζόμαστε).

Σε μία παρόμοια σε αριθμό μαθητών Β' τάξη Γυμνασίου (περίπου 100) έμειναν στάσιμοι από τον Ιούνιο 4 άτομα. Για Σεπτέμβριο πήγαν 10-15.

Τον Σεπτέμβριο (πριν 2-3 ημέρες) από αυτούς πέρασαν όλοι.

Λεπτομέρεια αρ. 1: Οι 4 που έμειναν τον Ιούνιο, είτε έχουν μαθησιακά προβλήματα αλλά "ντρέπονται" να πάρουν "χαρτί", είτε δεν καταδέχονται να αντιγράψουν σε ένα σχολείο που κάνει παραδοσιακά τα "στραβά μάτια".

Λεπτομέρεια αρ. 2: Αυτοί που πήγαν για Σεπτέμβριο ήρθαν εξίσου αδιάβαστοι αλλά σε καθηγητές που κόβουν σαν τσεκούρια τον Ιούνιο, και τον Σεπτέμβριο περνάνε και τις λευκές κόλλες για να μην πάρουν την ευθύνη του κοψίματος.

Και ρωτάω: Ποιο από τα 2 σχολεία λειτούργησε "καλύτερα"; (Όπου "καλύτερα" βάλτε σωστότερα, δικαιότερα ή ότι άλλο θέλετε εσείς)

Αποψη μου ειναι οτι στο δημοτικο θα επρεπε να ειναι πιο χαλαρη η κατασταση.

Ισως τα βλεπω πιο παιδια και αρα λιγοτερα υπευθυνα για αυτα που καλουνται να κανουν αλλα θαπρεπε καταρχην να τους βοηθησουν να ενσωματωθουν παρα να τους "τιμωρησουν".

Δεν ειμαι αντιθετος στην "τιμωρια" αυτη αλλα οχι τοσο νωρις.

υγ

Επισης για να κρινεις αν ενα παιδι ειναι απολυτως υπευθυνο για την μη καλη του παρουσια στο μαθημα θα επρεπε να εχεις και αξιολογηση απο ειδικους εκπαιδευτικους και παιδοψυχολογους κοκ....για να εισαι βεβαιος οτι μιλαμε για ευθυνη του παιδιου και οχι για κατι αλλο που πιθανον ουτε οι γονεις του δεν ξερουν.

Τα παιδιά που για κάποιον λόγο δεν πάνε τα γράμματα,εάν καθήσουν με τον κατάληλο άνθρωπο και πάρουν το σωστό ερέθισμα,τότε θα μπορούν να γράψουν ένα μέτριο προς καλό,βαθμό. Αυτό είχε συμβεί σε εμένα....ενώ δεν ήθελα,οι γονείς μου με έβαλαν να κάνω ιδιαίτερα στο σπίτι,και έτσι σε μαθήματα που δεν είχα ιδέα (κατα κάποιο τρόπο) με το φροντιστήριο έμαθα 2-3 πράγματα και πήγα να γράψω .Οπότε δεν τίθεται θέμα ανικανότητας (συγνώμη για την έκφραση) όλοι μπορούν,έστω και λίγο! Τα περί ειδικών σχολείων,ψυχολόγοι,κλπ....είναι παραμύθια.(Μιλάω πάντα για παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.)

Όπως όλοι ξέρουμε,στα δημόσια σχολεία οι καθηγητές νοιάζονται μόνο να βγάλουν την ύλη,και αυτό είναι όλο....είναι πάρα πολλύ λίγοι αυτοί που θα ασχοληθούν μαζί σου.Ή όπως λέγαμε,ή μας λέγανε οι καθηγητές......μην ενοχλείτε την τάξη,και εγώ δεν θα ασχοληθώ μαζί σας....Με μερικές εξαιρέσεις....είχε τύχει να πέσω σε μαθηματικό,ο οποίος ναι μεν ξεκαθάρισε απο την πρώτη μέρα το....''δεν σε ενοχλώ,δεν με ενοχλείς'':p...αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που προσπαθούσε να βοηθήσει και έναν αδύναμο,έστω τα στοιχειώδη,να πάει να γράψει την βάση (10) η κάτι εφάμιλο.
Στην πρώτη γυμνασίου,είχα μείνει μαζί με άλλα 2 παιδιά,μεταξεταστέος μόνο στα αγγλικά....και αυτό επειδή η συγκεριμένη καθηγήτρια είχε το ψώνιο μέσα της.
Στα τόσα χρόνια,όλοι μας λίγο πολλύ,έχουμε συναντήσει καθηγητές όλων των ειδών...(Εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη).

Σκεφτείται τι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τις καταλήψεις,και όλα αυτά τα θέματα στα σχολεία.....δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο σε αυτόν τον τόπο!

Πρέπει να μένουν στην ίδια τάξη... σε όλες τις βαθμίδες ακόμα και στα ανώτατα ιδρύματα... και στα ανώτατα να έχουν μόνο μια ευκαιρία επανάληψης έτους, το να χρωστάς μαθήματα είναι απαράδεκτο.

Σε τέτοιο Πανεπιστήμιο σπούδασα εγώ και έμαθα πολύ καλά αυτά που έπρεπε να μάθω αφού αναγκάστηκα να επαναλάβω το δεύτερο έτος... τόσο λόγω επανάληψης όλων των μαθημάτων, όσο και μετά να καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτός για μένα, αλλά και για τους δικούς μου που πλήρωναν αδρά για να σπουδάσω στο εξωτερικό...

Έχω γράψει όλες τις χρονιές εξετάσεις και εισαγωγικές από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο... πάντοτε θεωρώ ότι αυτό αφήνει πολλές μαθησιακές βάσεις, άλλωστε η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως και για τους μελετηρούς και για τους οκνηρούς.

Έχω δει (όχι προσωπικά) πολύ λίγα παραδείγματα τύπου Einstein (βαριότανε και ήταν αδιάφορος, αλλά κατά βάθος ιδιοφυΐα)... δυστυχώς τα περισσότερα από τα παιδιά που έπαιρναν κάτω από την βάση, από το Δημοτικό μέχρι και το Γυμνάσιο/Λύκειο δεν έχουν καταφέρει πολλά τουλάχιστον στον τομέα σπουδών και ευρύτερης παιδείας...

Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι.

Τώρα τα ίδια παιδιά εάν τα περνάγανε έτσι ακόμα και με κάτω από την βάση, γύρευε πόσο χειρότερα θα ήταν...

Από την άλλη η οικογένεια πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται μαθησιακά προβλήματα και να μπορεί να αντιδρά ζητώντας βοήθεια τόσο από τους δασκάλους όσο και από ειδικούς ψυχολόγους κλπ... συνήθως τα παιδιά είναι ικανά να περάσουν έστω και με την βάση τις τάξεις... άλλα πράγματα φταίνε αν δεν συμβαίνει αυτό... κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον (φτώχεια, αδιάφοροι γονείς, οικογενειακά προβλήματα χρήσης αλκοόλ/ναρκωτικά, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα των γονέων).

Από την άλλη έχουμε και τους δασκάλους και καθηγητές που πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για τέτοια προβλήματα... δυστυχώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες και άτομα (ούτε λεφτά) στην Ελλάδα για να γίνουν αυτά.

Last edited:
Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Μπορει να μην το νομιζεις αλλα γινεται. Εχει να κανει με δυο περιπτωσεις. Ειτε ο μαθητης αδιαφορει και απο πεισμα δεν ασχολειται ειτε οντως δεν μπορει γιατι εχει μαθησιακη δυσκολια. Μου εχουν τυχει μαθητες που δυσκολευονται να διαβασουν μια προταση αλλα σου κανουν αριθμητικες πραξεις στο μυαλο τους που θες κανονικα κουμπιουτερακι. Και ναι αυτα τα παιδια τα στελνουν σε ειδικα σχολεια για μαθησιακες δυσκολιες αντι να τα κατευθυνουν στην κλιση τους.
Ναι υπαρχει αυτο το συστημα που αν μεινει πχ στα γαλλικα αν εχει καλο γενικο περνας. Και εδω ερχομαστε στην παρατηρηση σου, μαθητης με καλο γενικο δεν μπορει να περασει ενα μαθημα με 10;....Συμβαινει και γι αυτο υπαρχει και ο παραπανω κανονας.

Άρα δεν μιλάμε για την περίπτωση ενός γενικά άριστου μαθητή ο οποίος όμως έχει πρόβλημα σε ένα μάθημα, αλλά για την περίπτωση μαθητή που είναι παντού προβληματικός εκτός από έναν τομέα όπου περιέργως έχει κλίση. Την πρώτη περίπτωση την αντιλαμβάνομαι μόνο ως "πείσμα" όπως αναφέρεις. Ως αντίστοιχο "πείσμα" θυμάμαι και την απόρριψη της γλώσσας και της έκθεσης από τους περισσότερους συμμαθητές μου που κατευθύνονταν (τότε) στην πρώτη δέσμη, οι οποίοι είχαν από νωρίς εκλάβει τον συγκεκριμένο τομέα ως αγγαρεία και άχρηστο.

Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Στην μακρινη και "βαρβαρικη" Φινλανδια ... καθε ταξη απο Τεταρτη Δημοτικου και πανω (αν θυμαμαι καλα)
εχει απο ΔΥΟ παιδοψυχολογους. ΔΥΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ.

Κρίμα που ο Μπρέιβικ γεννήθηκε Νορβηγός, μια χώρα παραδίπλα.

Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Κρίμα που ο Μπρέιβικ γεννήθηκε Νορβηγός, μια χώρα παραδίπλα.

Στη Φινλανδία είχαμε πριν κάποια χρόνια ένα από τα λίγα περιστατικά δολοφονικού αμόκ σε σχολείο της Ευρώπης. Με κάπου 20 μαθητές νεκρούς αν θυμάμαι καλά. Ούτε εκεί βοήθησε ο παιδοψυχολόγος.

Αποψη μου ειναι οτι στο δημοτικο θα επρεπε να ειναι πιο χαλαρη η κατασταση.

Ισως τα βλεπω πιο παιδια και αρα λιγοτερα υπευθυνα για αυτα που καλουνται να κανουν αλλα θαπρεπε καταρχην να τους βοηθησουν να ενσωματωθουν παρα να τους "τιμωρησουν".

Δεν ειμαι αντιθετος στην "τιμωρια" αυτη αλλα οχι τοσο νωρις.

Στο δημοτικό δεν κόβεται κανένα παιδί.

E ενταξει ουτε ολοι οι παιδοψυχολογοι ειναι 100% αποτελεσματικοι ουτε ολοι οι ψυχολογοι ψυχιατροι. Ενιοτε θα πεφτουν εξω στις εκτιμησεις τους για εγκεφαλο και αξιολογηση του μιλαμε.....

Αλλα δεν ειναι κακο να υπαρχουν και να εκτιμουν κι αυτοι μια κατασταση απο το να μην υπαρχει τιποτα.