Plasma (& projector) calibration for dummies

Έκανα και μια μέτρηση στα χρώματα (primary και secondary) χρησιμοποιώντας τα fields "100% color" patterns σωστά έπραξα? Εδω μια φωτογραφία.

Attachments

• Color.jpg
    Color.jpg
    117.8 KB · Views: 119
Μπράβο Θόδωρα! Μια χαρά σου έκατσε το γκρι! Αντε ο προβολέας πολύ πιο εύκολος (χωρίς να κάνεις ανα 10IRE), εγώ έκανα 2 βδομάδες....Σε βλέπω σε 2 μέρες να τελειώνεις. Και μη ξεχνάς ανα 15-20 λεπτά να κάνεις το καλιμπράρισμα του σένσορα!

Τα primary/secondary μου είναι πολύ πιο δύσκολο να τα ρυθμίσω. Όποτε πάω να πιάσω μια τιμή μου γλιστράει η άλλη. Άλλες φορές το ρυθμιστικό μου φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτα και άλλες φόρες ότι είναι υπερευαίσθητο. Πάω για ύπνο αύριο πάλι. Σας ευχαριστώ για όλα!

Παιδιά, κάθομαι και διαβάζω όλο το thread σελίδα-σελίδα. Μου μένουν ακόμα οι πρώτες 9. Σας βλέπω όμως ότι ταλαιπωρηθήκατε πολύ με την LG PB5600 στο καλιμπράρισμα.

Συμφωνώ μαζί σου, αλλα δεν έχω ιδέα όλα ειναι κλειστά. Παρακαλώ δες και εσύ εδώ

Στην τηλεόραση δεν έχω κάποιο δυναμικό ανοιχτό, και το black level βρίσκεται στη ρύθμιση Low.

Μήπως το κρυφό μενού έχει IRE Gamma? :rolleyes:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σωτήρη, δεν γνωρίζω αλλα to post εδώ έχει κάποιες πληροφορίες που ίσως σε βοηθήσουν, αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμη

Γιάννη, παρατήρησα σε όλες τις default μετρήσεις το gamma πέφτει μετα το 60IRE. Μήπως, η τηλεόραση μου είναι σάπια? Τη βάφω μπλε και την πετάω στο Θερμαϊκό!

Γίαννη πόσο δίκιο έχεις...Πραγματικά σου βγάζω το καπέλο. Εσύ και ο Bill έχετε συνεισφέρει στο να κατανοήσω πράγματα που δεν τα γνώριζα ή είχα εντελώς αντίθετη άποψη.
Λοιπόν έχουμε και λέμε default ρυθμίσεις εδώ

1)Panel Light 60, Contrast 65, Brightness 52, Color 48 χωρίς madvr

2)Panel Light 60, Contrast 65, Brightness 52, Color 48 με madvr gamma στο 2.4 (ίσως αυτό είναι η καλύτερη επιλογή?)

3)Panel Light 60, Contrast 65, Brightness 52, Color 48 με madvr gamma στο 2.5 (στα χαμηλά IRE το gamma είναι πάρα πολυ ψηλά νομίζω)

Το gamma δεν είναι όπως όλα τα προηγούμενα που έκανα σε default. (εδώ υπάρχει σχετική μια γραμμικότητα!)

Αναμένω την απάντηση σου για να προχωρήσω.

Να 'σαι καλά Χρήστο!!

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το κόντραστ σου έκανε την ζημιά. Μικρή σημασία έχει από ποιο θα ξεκινήσεις μιας και τα τρία είναι πολύ κοντά. Σου θυμίζω ότι φέρνοντας το RGB και το γκάμα θα αλλάξει (ελπίζω γραμμικά αυτή τη φορά). Θα σου έλεγα να ανέβαζες μερικά κλικ το κόντραστ και να δεις πως πάει το γκάμα. Άφησε την τιμή του κόντραστ στο σημείο που είσαι σχετικά γραμμικά. Αν βλέπεις βούτα, μείωσέ το ελαφρά. Μετά, φτιάχνεις RGB. (ίσως στο 70 να είσαι καλά...δοκίμασε)

Δε φταίει κανένα contrast. Η βουτιά στο gamma που παρατήρησε ο ChrisKya είναι λόγω του κυκλώματος ABL (Automatic Brightness Limiter). Είναι αρκετά επιθετικό στη συγκεκριμένη τηλεόραση για εξοικονόμιση ενέργειας σε πολύ φωτεινές εικόνες. Κατεβάζοντας υπερβολικά το κοντράστ, όπως έπραξε, ουσιαστικά σκοτείνιασε τόσο την εικόνα ώστε να μην επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το ABL. Η λύση αυτή του αφαιρεί όλη τη μαγεία από το πολύ υψηλό κοντράστ της TV σε εικόνες με χαμηλή μέση φωτεινότητα (APL, Average Picture Level). Οι περισσότερες ταινίες έχουν ένα APL γύρω στo 20-30%.

Οι σωστές μέθοδοι για να παρακάμψουμε το ABL είναι
α) να σκοτεινιάσουμε το panel από τη ρύθμιση Panel Light (Φωτισμός Οθόνης) στο 0 ή
β) να ορίσουμε το Energy Saving (Εξοικονόμηση Ενέργειας) στο Maximum (Μέγιστη) ή
γ) να καλιμπράρουμε χρησιμοποιώντας patterns σταθερού APL, όπως αυτά που βρίσκονται στο AVS HD 709.

Η τρίτη μέθοδος είναι η ιδανικότερη, καθώς προβλέπει την συμπεριφορά της TV στις τελικές ρυθμίσεις φωτεινότητας που θα την χρησιμοποιήσουμε (γενικότερα η οθόνη δεν είναι και η πιο φωτεινή).

Η ρύθμιση του contrast πρέπει να γίνει με το κατάλληλο pattern και οι τιμές πάνω από 234 δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουν από το άσπρο. Αυτό δίνει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος χρωματικής παλέτας που μπορεί να δουλέψει η TV, προσφέροντας ομαλότερες διαβαθμίσεις.

Αναγράφει:

"Select a pixel format for this display:
YCbCr 4:4:4, YCbCr:4:2:2
RGB 4:4:4 (Limited RGB) , RGB4:4:4 (Full RGB)"

Ο Αλέξανδρος (Portioli) αναφέρει για το RGB (full) αν δεν κάνω λάθος.

**Λάθος μου,το gamma όσο ανεβαίνει πιο "σκούρη" ειναι η εικόνα, οπότε σωστά ειναι.**

Η TV υποστηρίζει full range RGB μόνο στα 60Hz (περνάει το test για 4:4:4 chroma subsampling). Ωστόσο, υπάρχει μια εσωτερική μετατροπή σε YCbCr στην είσοδο του σήματος και τα controls brightness, contrast, color, tint συνεχίζουν να λειτουργούν. Η διαφορά στο χρώμα και στην οξύτητα είναι εμφανής και εγώ τη λειτουργώ αποκλειστικά στα 60Hz, εκμεταλλευόμενος τους πολύ καλύτερους chroma upsamplers του madvr. Χώρια που στα 60Hz έχει μεγαλύτερο contrast ratio και χαμηλότερο black level.

Last edited:
DOOM_NX ευχαριστούμε για την συνεισφορά σου στο νήμα, ελπίζω να δοκιμάσουν τις ρυθμίσεις σου και άλλοι κάτοχοι του συγκεκριμένου μοντέλου και να μας γράψουν τις εντυπώσεις τους. Δυστυχώς η TV του ChrisKya "κάηκε" ευτυχώς εντός εγγύησης αλλά λόγο μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου μοντέλου αντικαταστάθηκε (δόθηκε δώροεπιταγή αξίας του συνολικού ποσού στον ChrisKya από το κατάστημα) με την Samsung UE55J6200.

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Ευχαριστώ JL για την ενημέρωση, κάτι θα ξέρεις για να λες οτι αποδίδουν καλύτερα τα μαύρα στα 60Hz στην περίπτωσή μου.

Καλό βράδυ.
Έχω ανεβάσει μετρήσεις για διάφορα modes και συχνότητες ανανέωσης στο μεγάλο θέμα της PB5600. Τώρα δεν ξέρω ούτε εγώ που βρίσκονται. Όντως στα 60Hz έχει καλύτερο μαύρο, μεγαλύτερο contrast ratio, αλλά και ορατό τρεμόπαιγμα (flickering), καθώς το πάνελ ανανεώνεται μόνο μια φορά για κάθε Hz. Στα 24Hz ανανεώνεται 4 (96Hz στο πάνελ) και στα 50Hz 2 φορές (100Hz στο πάνελ). Θα χρειαστείς διαφορετικές ρυθμίσεις για τα 60Hz (PC mode).

Παραθέτω εικόνα, και ερωτήσεις:
στον MPC-HC χρειάζατε να κάνω κάποια αλλαγή? Χρησιμοποιεί το EVR στο output.
Γιατί βάζω 2.2 και όχι 2.4, αφού θέλω να αυξηθεί to gamma

Σκοπός είναι να φτιάξεις το gamma από το 20-point grayscale calibration της TV, όχι μέσα από το madvr. Στο madvr θα δηλώσεις ότι η TV είναι ήδη καλιμπραρισμένη. Σ'αυτήν την περίπτωση ό,τι gamma και να δηλώσεις στο madvr δεν θα επηρεάσει την εικόνα. Σ'αυτό το πρόχειρο εξελάκι μπορείς να εισάγεις το gamma που θες και την φωτεινότητα του λευκού (κίτρινα κελιά) και να πάρεις τις τιμές για τα υπόλοιπα 19 βήματα:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L7ZWznGqGP9gDh8yHgDxy4nTtQSxhy6lzRoBn1Fhf6w/edit?usp=sharing

DOOM_NX ευχαριστούμε για την συνεισφορά σου στο νήμα, ελπίζω να δοκιμάσουν τις ρυθμίσεις σου και άλλοι κάτοχοι του συγκεκριμένου μοντέλου και να μας γράψουν τις εντυπώσεις τους. Δυστυχώς η TV του ChrisKya "κάηκε" ευτυχώς εντός εγγύησης αλλά λόγο μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου μοντέλου αντικαταστάθηκε (δόθηκε δώροεπιταγή αξίας του συνολικού ποσού στον ChrisKya από το κατάστημα) με την Samsung UE55J6200.
Ααα... Λυπάμαι που το ακούω. Δεν πειράζει, ελπίζω να βοηθηθεί κανένας που θα ψαχτεί για τη συγκεκριμένη TV στο μέλλον.

Έχω σκοπό να ανεβάσω καλιμπραρισμένες μετρήσεις της TV σύντομα. Απλά το ABL της TV κάνει τη διαδικασία πιο χρονοβόρα και το αναβάλω συνέχεια...

Last edited:
Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Παιδιά, κάθομαι και διαβάζω όλο το thread σελίδα-σελίδα. Μου μένουν ακόμα οι πρώτες 9. Σας βλέπω όμως ότι ταλαιπωρηθήκατε πολύ με την LG PB5600 στο καλιμπράρισμα.

Δε φταίει κανένα contrast. Η βουτιά στο gamma που παρατήρησε ο ChrisKya είναι λόγω του κυκλώματος ABL (Automatic Brightness Limiter). Είναι αρκετά επιθετικό στη συγκεκριμένη τηλεόραση για εξοικονόμιση ενέργειας σε πολύ φωτεινές εικόνες. Κατεβάζοντας υπερβολικά το κοντράστ, όπως έπραξε, ουσιαστικά σκοτείνιασε τόσο την εικόνα ώστε να μην επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το ABL. Η λύση αυτή του αφαιρεί όλη τη μαγεία από το πολύ υψηλό κοντράστ της TV σε εικόνες με χαμηλή μέση φωτεινότητα (APL, Average Picture Level). Οι περισσότερες ταινίες έχουν ένα APL γύρω στo 20-30%.

Οι σωστές μέθοδοι για να παρακάμψουμε το ABL είναι
α) να σκοτεινιάσουμε το panel από τη ρύθμιση Panel Light (Φωτισμός Οθόνης) στο 0 ή
β) να ορίσουμε το Energy Saving (Εξοικονόμηση Ενέργειας) στο Maximum (Μέγιστη) ή
γ) να καλιμπράρουμε χρησιμοποιώντας patterns σταθερού APL, όπως αυτά που βρίσκονται στο AVS HD 709.

Η τρίτη μέθοδος είναι η ιδανικότερη, καθώς προβλέπει την συμπεριφορά της TV στις τελικές ρυθμίσεις φωτεινότητας που θα την χρησιμοποιήσουμε (γενικότερα η οθόνη δεν είναι και η πιο φωτεινή).

Η ρύθμιση του contrast πρέπει να γίνει με το κατάλληλο pattern και οι τιμές πάνω από 234 δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουν από το άσπρο. Αυτό δίνει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος χρωματικής παλέτας που μπορεί να δουλέψει η TV, προσφέροντας ομαλότερες διαβαθμίσεις.

Η TV υποστηρίζει full range RGB μόνο στα 60Hz (περνάει το test για 4:4:4 chroma subsampling). Ωστόσο, υπάρχει μια εσωτερική μετατροπή σε YCbCr στην είσοδο του σήματος και τα controls brightness, contrast, color, tint συνεχίζουν να λειτουργούν. Η διαφορά στο χρώμα και στην οξύτητα είναι εμφανής και εγώ τη λειτουργώ αποκλειστικά στα 60Hz, εκμεταλλευόμενος τους πολύ καλύτερους chroma upsamplers του madvr. Χώρια που στα 60Hz έχει μεγαλύτερο contrast ratio και χαμηλότερο black level.

Δεν παρακάμπτεις το ABL της τηλεόρασης με κανένα τρόπο διότι αποτελεί εγγενή λειτουργία της. Η εξοικονόμηση ενέργειας στα 80-90 IRE πήγαιναν την τηλεόραση προς το πιο φωτεινό και όχι προς το πιο σκοτεινό. Ποια ακριβώς εξοικονόμηση ενέργειας γινόταν αφού η εικόνα φωτιζόταν περισσότερο?

Το APL που κολλάει? Το υψηλό κόντραστ της τηλεόρασης με το ρυθμιστικό κόντραστ, επίσης, τι σχέση έχουν?

Σκοπός είναι να φτιάξεις το gamma από το 20-point grayscale calibration της TV, όχι μέσα από το madvr. Στο madvr θα δηλώσεις ότι η TV είναι ήδη καλιμπραρισμένη. Σ'αυτήν την περίπτωση ό,τι gamma και να δηλώσεις στο madvr δεν θα επηρεάσει την εικόνα. Σ'αυτό το πρόχειρο εξελάκι μπορείς να εισάγεις το gamma που θες και την φωτεινότητα του λευκού (κίτρινα κελιά) και να πάρεις τις τιμές για τα υπόλοιπα 19 βήματα:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L7ZWznGqGP9gDh8yHgDxy4nTtQSxhy6lzRoBn1Fhf6w/edit?usp=sharing

Όταν δεν έρχεται το γκάμα (συνήθως λόγω ότι είναι πολύ φωτεινό) ο mad βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ρύθμιση του mad έγινε αφότου διαπιστώθηκε ότι το γκάμα της τηλεόρασης παρέμενε αρκετά φωτεινό κατόπιν της ρύθμισης RGB. Κάτι τέτοιο έχει διαπιστωθεί και σε πολλά άλλα μοντέλα πλάσμα.

Re: Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Δεν παρακάμπτεις το ABL της τηλεόρασης με κανένα τρόπο διότι αποτελεί εγγενή λειτουργία της. Η εξοικονόμηση ενέργειας στα 80-90 IRE πήγαιναν την τηλεόραση προς το πιο φωτεινό και όχι προς το πιο σκοτεινό. Ποια ακριβώς εξοικονόμηση ενέργειας γινόταν αφού η εικόνα φωτιζόταν περισσότερο?

Το APL που κολλάει? Το υψηλό κόντραστ της τηλεόρασης με το ρυθμιστικό κόντραστ, επίσης, τι σχέση έχουν?
Όταν δεν έρχεται το γκάμα (συνήθως λόγω ότι είναι πολύ φωτεινό) ο mad βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ρύθμιση του mad έγινε αφότου διαπιστώθηκε ότι το γκάμα της τηλεόρασης παρέμενε αρκετά φωτεινό κατόπιν της ρύθμισης RGB. Κάτι τέτοιο έχει διαπιστωθεί και σε πολλά άλλα μοντέλα πλάσμα.
Τα έγραψα στο thread της PB5600, θα τα επαναλάβω εν συντομία κι εδώ, δε με πειράζει.

Το ABL παρακάμπτεται όταν σε κάθε slide έχεις την ίδια μέση φωτεινότητα. Για να έχεις την ίδια μέση φωτεινότητα, ένας τρόπος είναι αυτός που περιλαμβάνει το AVS HD: σε κάθε slide υπάρχουν κουτάκια με όλα τα επίπεδα του γκρι, από 0% έως 100%. Από slide σε slide το μόνο που αλλάζει είναι το κεντρικό κουτάκι, που παίρνει την τιμή του IRE που θες να μετρήσεις και ένα άλλο κουτάκι στην περιφέρεια. Το μέγεθος των κουτιών καθορίζει το APL ολόκληρης της εικόνας. Ξαναποστάρω το δείγμα από το βίντεο:
ONgSlkp.jpg

Στη συγκεκριμένη TV το ABL παρακάμπτεται και όταν ορίσεις το Panel Light στο 0 ή το Energy Saving στο Maximum.

Πραγματικά θα κάτσω απόψε να κάνω καινούριες μετρήσεις και να τις ανεβάσω. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείς να φέρεις το gamma εκεί που θες από τα ρυθμιστικά της οθόνης για 20-point calibration, αρκεί να μην αφήσεις το ABL να μπει στη μέση.

ΥΓ: Αυτό που λες για την εξοικονόμηση ενέργειας και το σκοτείνιασμα της οθόνης δε στέκει. Το ABL δε σου κάνει το 100 IRE πιο σκοτεινό από το 80 IRE. Στην πράξη αυτό που βλέπεις είναι όλο και μικρότερη αύξηση της φωτεινότητας όσο αυξάνεται το APL, εκεί που θα περίμενες πολύ μεγαλύτερη μεταβολή. Η προηγούμενη πρόταση ισοδυναμεί με όλο και μικρότερο gamma, που φάνηκε και στις μετρήσεις.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

ΥΓ: Αυτό που λες για την εξοικονόμηση ενέργειας και το σκοτείνιασμα της οθόνης δε στέκει. Το ABL δε σου κάνει το 100 IRE πιο σκοτεινό από το 80 IRE. Στην πράξη αυτό που βλέπεις είναι όλο και μικρότερη αύξηση της φωτεινότητας όσο αυξάνεται το APL, εκεί που θα περίμενες πολύ μεγαλύτερη μεταβολή. Η προηγούμενη πρόταση ισοδυναμεί με όλο και μικρότερο gamma, που φάνηκε και στις μετρήσεις.

Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Το ABL θα σου κάνει την full field 100 IRE καρτέλα πολύ λιγότερο φωτεινή από την αντίστοιχη σε windowed πατερνάκι. Δεν έγραψα πουθενά ότι το 100 IRE θα είναι πιο σκοτεινό από το 80 IRE. Με δεδομένο ότι η βάση του υπολογισμού του γκάμα είναι το 100, δεν νοείται το 80 IRE να είναι υπερφωτισμένο γράφοντας 1,8 βάζοντας στο παιχνίδι το ABL. Το ABL θα κατεβάσει την φωτεινότητα μετρώντας σκοτεινότερο γκάμα, δεν θα την ανεβάσει. Δες τα διαγράμματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Το ABL θα σου κάνει την full field 100 IRE καρτέλα πολύ λιγότερο φωτεινή από την αντίστοιχη σε windowed πατερνάκι. Δεν έγραψα πουθενά ότι το 100 IRE θα είναι πιο σκοτεινό από το 80 IRE. Με δεδομένο ότι η βάση του υπολογισμού του γκάμα είναι το 100, δεν νοείται το 80 IRE να είναι υπερφωτισμένο γράφοντας 1,8 βάζοντας στο παιχνίδι το ABL. Το ABL θα κατεβάσει την φωτεινότητα μετρώντας σκοτεινότερο γκάμα, δεν θα την ανεβάσει. Δες τα διαγράμματα.
Μα δεν είναι υπερφωτισμένο... Το αντίθετο. Αν τα 100 IRE αντιστοιχούν στο 100% της φωτεινότητας, τότε το 90 IRE αντιστοιχεί στο 78% της μέγιστης φωτεινότητας με gamma 2.4 και στο 83% με gamma 1.8. Αν παρατηρήσεις, με το χαμηλότερο gamma έχεις μικρότερη μεταβολή στη φωτεινότητα για να πας από τα 90 στα 100 IRE. Έτσι, όταν το ABL περιορίζει τη φωτεινότητα στο επόμενο βήμα, το gamma για κείνο το βήμα πέφτει. Αναμενόμενα τα αποτελέσματα του Χρήστου που ξεκινούσε με gamma 2.2+ και έκανε βουτιά στην πορεία.

Λοιπόν επειδή πολλά είπαμε, ώρα να περάσω στην πράξη. Μόλις ανακάλυψα στην τελευταία έκδοση του HCFR την επιλογή για patterns με σταθερό APL.

i0ncLN2.png

Το τσέκαρα στο PC και δουλεύει όντως όπως πρέπει. Αυτό θα επιταχύνει πολύ τις μετρήσεις σε σχέση με τον χειροκίνητο τρόπο με το AVS HD. Θα γράψω σύντομα τα αποτελέσματα.

Η καμπύλη gamma που προσπαθούσα να ακολουθήσω είναι αυτή που ορίζει το BT.1886, όχι το 2.2. Φαίνεται με λευκό στα διαγράμματα. Πάνω το πριν και κάτω το μετά.

Xk9835N.png

5YjASfa.png

Σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης, αλλά δεν είχα το χρόνο να ξαναπεράσω από όλα τα σημεία. Ένα πρώτο τεστ έκανα. Θα ακολουθήσουν πιο σοβαρές προσπάθειες.

Στο 80 IRE παρατήρησα ότι δε φτάνει το εύρος ρύθμισης του μπλε. Θα πρέπει να επιλέξει κάποιος μεταξύ gamma και RGB balance. Διάλεξα το δεύτερο.

Γενικότερα, τα 20 σημεία είναι λίγα και τα gradients δε δείχνουν ομαλά. Δε θα κρατήσω οποιοδήποτε calibration κάνω από το μενού της οθόνης, αλλά θα προτιμήσω ένα 3DLUT στο madVR.

Όταν φτιάξεις το LUT, θα ήθελα να ανεβάσεις την τιμή λευκού που σε σέταρε το αυτόματο καλιμπράρισμα. Εννοώ στα 100 IRE. Ευχαριστώ.

To white balance (συντεταγμένες στα 100 IRE) το φτιάχνεις χειροκίνητα πριν ξεκινήσεις τις μετρήσεις για το 3DLUT. Με βάση αυτό θα καθοριστούν αυτόματα και τα υπόλοιπα σημεία. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το white balance μετά τη δημιουργία του 3DLUT. Μες στο ΣΚ που θα έχω χρόνο θα ανεβάσω ό,τι μπορώ. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κουβέντα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

To white balance (συντεταγμένες στα 100 IRE) το φτιάχνεις χειροκίνητα πριν ξεκινήσεις τις μετρήσεις για το 3DLUT. Με βάση αυτό θα καθοριστούν αυτόματα και τα υπόλοιπα σημεία. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το white balance μετά τη δημιουργία του 3DLUT. Μες στο ΣΚ που θα έχω χρόνο θα ανεβάσω ό,τι μπορώ. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κουβέντα.

Μήπως εννοείς πως του το δηλώνεις? Σε κανένα profile που έχω κάνει μέχρι τώρα δεν όρισα χειροκίνητα το white level. Αντ' αυτού το πρόγραμμα αποφασίζει που θα το βάλει. Π.χ. εσύ μπορεί να έχεις ορίσει 120 nits, αλλά, τελικά να σου δώσει 100 ή 110. Οι συντεταγμένες είναι σταθερές και δεν αλλάζουν για το D65 (0.3127, 0.329), αυτό που αλλάζει είναι το peak του φωτός.