Plasma (& projector) calibration for dummies

Καλημέρα, έχω μια απορία η οποία είνα για το σύστημα TV-PC. Όταν έρθει ο καιρός αλλάξω κάρτα γραφικών, θα επηρεάσει το καλιμπράρισμα μου και θα πρέπει να το ξανακάνω ή δε θα χρειάζετε?

Αν η απάντηση είναι "Ναι", τί μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω?

Επίσης στην Plasma (και γενικά TV/monitors) ανά πόσες ώρες λειτουργίας κάνουμε το καλιμπράρισμα.

Ευχαριστώ.

Να το αποτρέψεις δεν υπάρχει τρόπος, ωστόσο, οι κάρτες δεν θα είναι μακρυά. Ίσως χρειαστούν ένα δυο κλικ και το ξανάφερες.

Ούτε στο δεύτερο υπάρχει σαφής απάντηση. Τσεκάρουμε μετά από 200-300 ώρες πως πάνε τα πράγματα. Αν χρειάζονται κάποιο πείραγμα, το κάνουμε.

Σου φαίνεται ταλαιπωρία και ζόρικο επειδή ξεκινάς τώρα. Μετά από λίγο καιρό θα το κάνεις πολύ γρήγορα έχοντας αποκτήσει εμπειρία στις μετρήσεις.:smile:

Έχεις δίκιο, Γιάννη. Θα ήθελα να ξερώ οταν βλέπω τις μετρήσεις-γραφήματα να καταλαβαίνω τι διαβάζω και να ξέρω να ερμηνεύω.
Όπως π.χ. μου είπατε να διαλέξω το cool (θερμοκρασία χρώματος) αντί για warm στο ξεκίνημα του νήματος.
Αλλά αυτά ανήκουν σε άλλο νήμα, ας τελειώσουμε πρώτα με το καλιμπράρισμα, με το καλό. Μετά έχει σειρά και ο teddy743 με τον προβολέα. Εκεί ίσως να είναι πιο δύσκολα, δε ξέρω.
Είναι μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος.

Ελπίζω μέχρι το βράδυ, χωρίς επιπλοκές, να έχω έτοιμη την κλίμακα του γκρι, για να δούμε το επόμενο βήμα.

Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Έχεις δίκιο, Γιάννη. Θα ήθελα να ξερώ οταν βλέπω τις μετρήσεις-γραφήματα να καταλαβαίνω τι διαβάζω και να ξέρω να ερμηνεύω.
Όπως π.χ. μου είπατε να διαλέξω το cool (θερμοκρασία χρώματος) αντί για warm στο ξεκίνημα του νήματος.

Αυτό είναι εύκολο και σου απαντώ αμέσως, τα υπόλοιπα σιγά σιγά!!

Cool, warm κ.λ.π. όπως αντιλαμβάνεσαι εύκολα αναφέρονται σε θερμοκρασία χρώματος η οποία μετριέται σε βαθμούς Κέλβιν (Κ). Η αναφορά ουδετερότητας βρίσκεται στους 6500Κ με τις συντεταγμένες χ=0.3127, y=0.329. Όταν ο αισθητήρας σου διαβάσει τα παραπάνω, είσαι μπαμ στον στόχο. Το παραπάνω, επίσης, σημαίνει (όσον αφορά τις συντεταγμένες του χρώματος) ότι τα τρία βασικά σου χρωματάκια (πράσινο, κόκκινο και μπλε) ισορροπούν απόλυτα. Η διαφοροποίηση στις θερμοκρασίες γίνεται όταν το γράφημά μας είναι πιο ψυχρό (με το μπλε πιο ψηλά). Στα γραφήματα που ανέβασες, αν δεις το γράφημα της θερμοκρασίας, θα δεις ότι είσαι κοντά στους 7,5-8000 βαθμούς. Αυτό γίνεται γιατί το μπλε σου παγώνει την εικόνα. Αν αντί του μπλε εκεί ψηλά έβαζες το κόκκινο, θα μέτραγες θερμά ~5000 βαθμούς.

Σκοπός μας είναι να πλησιάσουμε όσο μπορούμε την αναφορά.

Τελείωσα το καλιμπράρισμα. Μπορώ να πώ οτι δεν είμαι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Το gamma ολό το ίδιο μοτίβο, ότι κιαν δοκιμάσαμε μέχρι τώρα. Επίσης στο 100IRE το ftL έπεσε στο 24,8 (30-40 επιτρεπτο?).
Αυτό λογικά οφείλετε στην μείωση του Panel Light, γιατί με 100 Panel light έιχα 30ftl. Αναμένω τα σχόλια και τις "διορθωτικές" συμβουλές σας... :frown:

Panel Light:60, Contrast:80, Brightness:52

Σήμερα, το θετικό ήταν οτι κατάφερα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα να το τελειώσω.

Χρήστο παρακολουθώ το νήμα με αγωνία σιωπηλά και με έχει πιάσει το άγχος... αν με τον προβολέα είναι ακόμα πιο δύσκολα με βλέπω να τραβιέμαι μέχρι το 2016:bigcry:

Χρήστο, κάνε μια την καλή και βάλε κάτι που μπορεί να βοηθήσει να λυθεί το θέμα σου.
Τι είναι αυτό ?
Φωτογραφίες από όλα τα μενού της TV σου που αφορούν την εικόνα.

Χρήστο, κάνε μια την καλή και βάλε κάτι που μπορεί να βοηθήσει να λυθεί το θέμα σου.
Τι είναι αυτό ?
Φωτογραφίες από όλα τα μενού της TV σου που αφορούν την εικόνα.

Γεια σου Bill. Μισό λεπτό, είμαι σε καλιμπράρισμα πάλι, μάλλον βρήκα τι φταίει...το 2 σημείων καλιμπράρισμα, προσπαθούσα να το κάνω τέλειο και λόγω υψηλού gain σε κόκκινο πέφτει το gamma. Τώρα ξανακάνω και σας παραθέτω το καινούργιο.

Γεια σου Bill. Μισό λεπτό, είμαι σε καλιμπράρισμα πάλι, μάλλον βρήκα τι φταίει...το 2 σημείων καλιμπράρισμα, προσπαθούσα να το κάνω τέλειο και λόγω υψηλού gain σε κόκκινο πέφτει το gamma. Τώρα ξανακάνω και σας παραθέτω το καινούργιο.

Δεν το κατάλαβα αυτό που έγραψες για να πω την αμαρτία μου...

Αυτό που βλέπω είναι ένα RGB του θεού στην τελευταία φωτογραφία...well done, very well done!!:a0210:

Teddy, η διαδικασία είναι ίδια και στα προβόλια, απλά οι προβολείς δεν έχουν συνήθως τόσα πολλά ρυθμιστικά. Μην φοβάσαι, δεν είναι τίποτα. Μια δυο φορές το κάνεις και μετά του παίρνεις τον αέρα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Χρήστο, κάνε μου μια ακόμα χάρη...

Στο γράφημα απεικόνισης του γκάμα με την κίτρινη γραμμή (που βουτάει!!:D), πάτησε δεξί κλικ και ενεργοποίησε τα τρία χρώματα (πράσινο, κόκινο και μπλε) να φαίνονται στο γράφημα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πράσινο βουτάει διότι αυτό πρακτικά ορίζει την φωτεινότητα στο γκάμα, αλλά, απλά για το σιγουρέψουμε.

Γειά σας και πάλι.

Όλα είναι έτοιμα, φωτογραφίες τηλεόρασης, αποτελεσμάτων #1,#2, Gamma με τα R/G/B που ζήτησε ο Γιάννη(κάτι ήξερες) και excel αρχείο(εδώ είναι το ζουμί) με όλες τις ρυμίσεις σε 2 σημεία και 20 σημεία αντίστοιχα. Πατήστε εδώ

Αν χρειάζεσαι Bill, Γιάννη κάτι ακόμη για να δοκιμάσω ή να ανεβάσω πείτε μου.

Αγαπητέ Γιάννη, το RGB πραγματικά βγήκε καλό στη φωτογραφία που είδες, αλλά στο ´δεύτερο όχι τόσο γιατί ήθελα να κρατήσω το gamma σε "καλά" επίπεδα.
Ίσως το κανα και λίγο βιαστικά, αντε να κερδίσω 0.2 στις μεγάλες deltaE.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν το κατάλαβα αυτό που έγραψες για να πω την αμαρτία μου...

Γίαννη, κάθισα και πειραματίστικα στο High ή Gain, στα 70-100IRE. Έχοντας όλα στο μηδεν, ανεβάζοντας το κόκκινο ανεβαίνει το gamma αρκετούτσικα. Ανεβάζοντας το μπλε δεν έχει μεγάλο ρυθμό ανεβάσματος. Όταν αυξάνουμε το πράσινο το gamma πέφτει αρκετά.

Βέβαια θα μου πείς, στο 2 σημείων μόνο κόκκινο και μπλέ πειράζουμε. Είπα να δοκιμάσω να πειράξω και τα 3 χρώματα ώστε να έχω μια καλή καμπύλη gamma πριν μπω στα 20 σημεία. Ελπίζω αυτό να μην επιδρά αρνητικά και να είναι επιτρεπτό.

Last edited:

Βέβαια θα μου πείς, στο 2 σημείων μόνο κόκκινο και μπλέ πειράζουμε. Είπα να δοκιμάσω να πειράξω και τα 3 χρώματα ώστε να έχω μια καλή καμπύλη gamma πριν μπω στα 20 σημεία. Ελπίζω αυτό να μην επιδρά αρνητικά και να είναι επιτρεπτό.

Η λογική του ''πειράζουμε μόνο τα μπλε και κόκκινο'' αφορά περισσότερο μηχανάκια που έχουν πρόβλημα με το φως, δηλαδή, θέλουν να μην χάσουν φως. Όταν πειράζουμε προς τα κάτω το πράσινο χάνουμε αυτομάτως φως. Στην δική σου περίπτωση που το γκάμα βουτάει μετά τα 50 ire, το πράσινο θέλει κατέβασμα διότι το φως είναι πολύ ψηλά.

Φυσικά και δεν επιδρά αρνητικά. Τα ρυθμιστικά γι' αυτό είναι εκεί, για να τα χρησιμοποιούμε! Τώρα, αν δούμε ότι κάτι κάνει ζημιά, το αφήνουμε στην ησυχία του..:smile:

Πάω να δω τα γραφήματα και επιστρέφω.

Η λογική του ''πειράζουμε μόνο τα μπλε και κόκκινο'' αφορά περισσότερο μηχανάκια που έχουν πρόβλημα με το φως, δηλαδή, θέλουν να μην χάσουν φως. Όταν πειράζουμε προς τα κάτω το πράσινο χάνουμε αυτομάτως φως. Στην δική σου περίπτωση που το γκάμα βουτάει μετά τα 50 ire, το πράσινο θέλει κατέβασμα διότι το φως είναι πολύ ψηλά.

Φυσικά και δεν επιδρά αρνητικά. Τα ρυθμιστικά γι' αυτό είναι εκεί, για να τα χρησιμοποιούμε! Τώρα, αν δούμε ότι κάτι κάνει ζημιά, το αφήνουμε στην ησυχία του..:smile:

Πάω να δω τα γραφήματα και επιστρέφω.

Εγώ τότε ήθελα να χάσω, απο τη στιγμή που το Luminance πάντα ήταν πάνω απο το reference σημείο. Άρα έπραξα σωστά?

Καταρχάς, μπράβο Χρήστο!! Πολύ καλή δουλειά!!

Δεν χρειάζεται να το παλεύεις άλλο, διότι ό,τι έχεις κάνει είναι σωστό. Το δεύτερο καλιμπράρισμα πιστεύω θα σε ικανοποιήσει περισσότερο, αν και το γκάμα δεν είναι όπως θα το θέλαμε. Δεν φταις εσύ όμως...

Επειδή μου έχουν μπει ψύλλοι στ' αυτιά για την συμπεριφορά του γκάμα, θα σου έλεγα το εξής:

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις. Έφερες την κλίμακά σου θαυμάσια, στο γκάμα τα τρία χρώματα είναι πακέτο, οπότε δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να φέρεις το φως (γκάμα) στην ευθεία. Υπάρχει ένας τρόπος αλλά είναι λάθος...δηλαδή, να χαλάσεις την ισορροπία των χρωμάτων για να πάρεις γκάμα σωστό σε φωτισμό. Το αφήνουμε...είναι καραλάθος αυτό. Γι' αυτό σου ζήτησα να δω την ανάλυση των τριών χρωμάτων στο γκάμα. Και στο γκάμα, τα τρία χρωματάκια μας πρέπει να είναι το ένα πάνω στο άλλο. Θα μου πεις, και τι κάνουμε με την βούτα?

Δυστυχώς, τίποτα εφόσον η συσκευή δεν μας επιτρέπει περισσότερο πείραγμα. Όμως...

Επειδή, τέτοιες συμπεριφορές στο γκάμα έχω ξαναδεί και δεν έφταιγε η τηλεόραση, αλλά...η κάρτα, αν και όποτε σου δοθεί η ευκαιρία να έχεις κάποιο media player που να δίνει γραμμικό σήμα χωρίς χαζά, πολύ θα ήθελα να ξαναδώ τις μετρήσεις σου με μια άλλη πηγή.

Προς το παρόν, το έργο σου σχετικά με την πρώτη φάση έλαβε αίσιο τέλος!!

Περιμένουμε εντυπώσεις από θέαση γνωστών κλιπακίων!!:D

Μετά, πάμε στα χρώματα!!

Ευχαριστώ, δε θα μπορούσα να το καταφέρω χωρίς την σύμπραξη και τις συμβουλές σας! :grinning-smiley-043

Η κάρτα γραφικών το σκέφτηκα ότι μπορεί να "φταίει" αλλά το απέκλισα απο μυαλό μου καθότι όταν την αγόρασα ήταν medium range.

Όταν έρθει ο καιρός να αλλάξω κάρτα γραφικών θα σας συμβουλευτώ, ώστε να αποκλίσω το θέμα της γραμμικότητας που ανέφερες Γιάννη, αν υφίσταται.

Έβαλα το Dark Knight Rises, Avatar, Skyfall, πολύ ωραία φαίνονται
Dark Knight Rises: 06:33 όπου δείχνει το αεροπλάνο και κρεμιέτε ο Bane έχω ενα προβληματάκι.
Τα άτιμα τα σύννεφα πάλι. Στην εικόνα δείχνει ψηλά τα γκρι και χαμηλά τα άσπρα. Τα γκρι σαν να "τρεμοπαίζουν", δεν είναι crisp καθαρά όπως τα άσπρα. Άμα έχετε την ταινία δείτε τη σκηνή.
Σας έβαλα ενα σκρινσοτ στο φάκελο με τα αποτελέσματα για παν ενδεχόμενο

Αν θυμάσαι και στα λάθος καλιμπραρίσματα, πάλι σε παρόμοια σκηνή είχα αναφέρει θέμα με ουρανό...Δε ξέρω ίσως διορθωθεί όταν φτιάξουμε και τα χρώματα?

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Πολλά μπορεί να φταίνε στο εν λόγω πλάνο...όταν λες τρεμοπαίζουν, τι εννοείς?

Δύσκολο να το ερμηνεύσω, έστω το σύννεφο αποτελείται απο "κόκκους", παρατηρώ οτι πηγαινοέρχονται δεξιά-αριστερά..δεν ξερω αν βοήθησα...

Ψηφιακός θόρυβος μου ακούγεται ή dithering. Το αρχείο είναι πολύ συμπιεσμένο?

Αν βάλεις μαύρη καρτέλα και πας κοντάς δεν το διακρίνεις επίσης?