Plasma (& projector) calibration for dummies

Είναι bluray, ασυμπίεστο. Δεν καταλαβαίνω με την μαύρη καρτέλα τι θες να κάνω, συγνώμη. :blush:

Υ.Γ. Στο φάκελο που είδατε το τελευταίο καλιμπράρισμα, έφτιαξα ένα νεο υποκατάλογο με όνομα "final calibration setup", όπου διόρθωσα οσο μπορούσα τις προηγούμενες μετρήσεις και το gamma και ανέβασα σε σκρινσοτ και τα χρώματα σύμφωνα με το καλιμπράρισμα του γκρι.

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Όταν βάζεις μαύρη καρτέλα, διακρίνεις από κοντά το λεγόμενο dithering των plasma. Μήπως εννοείς κάτι αντίστοιχο με το σύννεφο?

Ναί παρόμοιο με αυτο το dithering

Είναι θέμα της plasma δηλαδή? Στο ακαλιμπράριστο δεν το παρατηρούσα πολλες φορές αυτό το φαινόμενο εξαιτίας της υψηλής φωτεινότητας, panel light, και gamma sto 2.2...Να ένα υπέρ που είχα πριν:silly:
Πάντως διακρίνω πιο καλά λεπτομέρεις και κλίμακες του γκρι στις σκοτεινές σκηνές πλεόν, χωρίς υψηλη φωτεινότητα που τα έδειχνε ολα μια κλίμακα γκρι.

Καζάνι έγινε το κεφάλι μου σήμερα, αλλά με καθησύχασες όταν είπες "μπράβο".
Απο αύριο, όποτε έχεις χρόνο, αναμένω τα επόμενα βήματα για να "ξεκινήσω".

Καλό βράδυ να έχετε!

Υ.Γ. Θόδωρε(teddy743) θα δούμε φώς !

Είναι θέμα της plasma δηλαδή? Στο ακαλιμπράριστο δεν το παρατηρούσα πολλες φορές αυτό το φαινόμενο εξαιτίας της υψηλής φωτεινότητας, panel light, και gamma sto 2.2...Να ένα υπέρ που είχα πριν:silly:
Πάντως διακρίνω πιο καλά λεπτομέρεις και κλίμακες του γκρι στις σκοτεινές σκηνές πλεόν, χωρίς υψηλη φωτεινότητα που τα έδειχνε ολα μια κλίμακα γκρι.

Καζάνι έγινε το κεφάλι μου σήμερα, αλλά με καθησύχασες όταν είπες "μπράβο".
Απο αύριο, όποτε έχεις χρόνο, αναμένω τα επόμενα βήματα για να "ξεκινήσω".

Καλό βράδυ να έχετε!

Υ.Γ. Θόδωρε(teddy743) θα δούμε φώς !

:grinning-smiley-043

oops sorry...επανέρχομαι!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραία! Χρωματικά δεν είσαι πολύ λάθος. Πάμε...

x,y είναι οι συντεταγμένες του χρώματος. Τις αναφορές θα τις βρεις στο εξελάκι που σου ανεβάζω. Απλά, βάζεις στο πρώτο πεδίο την φωτεινότητα Y που παίρνεις στα 100 IRE και πατάς enter. Το πρόγραμμα σου δίνει όλες τις πληροφορίες με τους στόχους. (συντεταγμένες και φωτεινότητα).

Π.χ. ας πάρουμε το 100άρι το κόκκινό σου:

Οι αναφορά είναι:

χ=0.640
y=0.330
Y(φωτεινότητα)= 21,2% του λευκού σου. (91,90) άρα 19,5 nits.

Εσύ μετράς:

χ=0.660
y=0.326
Υ=25.67 nits.

Γι' αυτό σου δίνει λάθος +31,4. Η μέτρηση μας λέει ότι πρέπει να μειώσεις το φως σου πρώτα απ' όλα. Μειώνεις το φως και προσπαθείς να το φέρεις στα 19.5 nits. Βλέπεις ταυτόχρονα πως κουνιέται σε συντεταγμένες το χρώμα (είπαμε, κανονικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται αλλά...). Προβαίνεις στις απαραίτητες διορθώσεις κορεσμού (saturation) και απόχρωσης (hue) προσπαθώντας να έρθεις όσο πιο κοντά μπορείς στο 640,330. Τσεκάρεις ταυτόχρονα το φως σου.

Κάνεις το ίδιο και για τα άλλα χρώματα.

Μπες εδώ:

http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/1406352-gcd-gamut-calibration-disk.html

και κατέβασε το αρχείο που λέει:

GCD targets v13.

στο ποστ 1.

oops sorry...επανέρχομαι!

Ωραία! Χρωματικά δεν είσαι πολύ λάθος. Πάμε...

x,y είναι οι συντεταγμένες του χρώματος. Τις αναφορές θα τις βρεις στο εξελάκι που σου ανεβάζω. Απλά, βάζεις στο πρώτο πεδίο την φωτεινότητα Y που παίρνεις στα 100 IRE και πατάς enter. Το πρόγραμμα σου δίνει όλες τις πληροφορίες με τους στόχους. (συντεταγμένες και φωτεινότητα).

Π.χ. ας πάρουμε το 100άρι το κόκκινό σου:

Οι αναφορά είναι:

χ=0.640
y=0.330
Y(φωτεινότητα)= 21,2% του λευκού σου. (91,90) άρα 19,5 nits.

Εσύ μετράς:

χ=0.660
y=0.326
Υ=25.67 nits.

Γι' αυτό σου δίνει λάθος +31,4. Η μέτρηση μας λέει ότι πρέπει να μειώσεις το φως σου πρώτα απ' όλα. Μειώνεις το φως και προσπαθείς να το φέρεις στα 19.5 nits. Βλέπεις ταυτόχρονα πως κουνιέται σε συντεταγμένες το χρώμα (είπαμε, κανονικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται αλλά...). Προβαίνεις στις απαραίτητες διορθώσεις κορεσμού (saturation) και απόχρωσης (hue) προσπαθώντας να έρθεις όσο πιο κοντά μπορείς στο 640,330. Τσεκάρεις ταυτόχρονα το φως σου.

Κάνεις το ίδιο και για τα άλλα χρώματα.

Μπες εδώ:

http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/1406352-gcd-gamut-calibration-disk.html

και κατέβασε το αρχείο που λέει:

GCD targets v13.

στο ποστ 1.

Μάλιστα. Πρώτα απ'όλα να ρωτήσω, εμένα η plasma εχει Saturation, Tint και Luminance. Το tint είναι το hue, και το luminance η φωτεινότητα λογικά σωστά?

Δεύτερον, τί είναι το (xx)L, (xx)S. Εγώ ποιά παττερνάκια θα χρησιμοποιήσω?
Ποιά κατηγορία "κουτακίων" με το Υ[cd/m2] θα κοιτάω στο excel αρχείο?

Τρίτον το gamma θα το θέσω στο 2.4 ή στο 2.3(μέση τιμή γραφήματος) ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Μάλιστα. Πρώτα απ'όλα να ρωτήσω, εμένα η plasma εχει Saturation, Tint και Luminance. Το tint είναι το hue, και το luminance η φωτεινότητα λογικά σωστά?

Δεύτερον, τί είναι το (xx)L, (xx)S. Εγώ ποιά παττερνάκια θα χρησιμοποιήσω?
Ποιά κατηγορία "κουτακίων" με το Υ[cd/m2] θα κοιτάω στο excel αρχείο?

Τρίτον το gamma θα το θέσω στο 2.4 ή στο 2.3(μέση τιμή γραφήματος) ?

Σωστός και saturation ο κορεσμός.

Το αρχείο είναι ένα εξέλ γι' αυτό εχει αυτή την κατάληξη. Εσύ κοιτάς το πρώτο πινακάκι από αριστερά που γράφει 100L (φωτεινότητα) 100S (κορεσμός). Τα πάτερνς που θα χρησιμοποιήσεις είναι τα 6 χρώματα στον φάκελλο HCFR Color 100%.

Το γκάμα δεν σε ενδιαφέρει, έχεις τελειώσει με το RGB. Απλά, το εξέλ αναφέρει όλες τις πληροφορίες (ακόμα και για ανδιάμεσους κορεσμούς...θα τα δούμε μετά αυτά).

Εντάξει Γιάννη, θα ξεκινήσω με τα 100% για βασικά/δευτερεύοντα και θα παραθέσω τις μετρήσεις.

Γιάννη αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είμαι στο κόκκινο 100%, και έχω ρυθμίσει το Y. Προσπαθώ να ρυθμίσω και τα χ,y αλλά δεν αλλάζουν παρόλου που πειράζω το saturation και το hue...
Έχει "κολλήσει" στις συντεταγμένες 0,656, 0,326.

Ό,τι και να πειράξω απο τις 2 αυτές ρυθμίσεις δεν αλλάζει καμία μέτρηση στον αισθητήρα, ούτε παρατηρώ ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα.

Μπλέ ούτε καν την φωτεινότητα δε μπορώ να ρίξω 4 μονάδες, και πράσινο δεν μπορώ να κουνήσω τα χ,y, μετατοπίζονται μέγιστο 0,1

Ωχ...για πήγαινε και σε κανένα άλλο χρωματάκι.

Δε με άρεσε το επιφώνημα σου Γιάννη....Μήπως κάνα κρυφό μενού με σώσει για τα χρώματα??

Δεν έχει σχέση το κρυφό μενού Χρήστο. Από αυτά που γράφεις, μοιάζει σαν να μην δουλεύει καθόλου το CMS. Εντάξει τα χρώματά σου δεν είναι μακρυά, αλλά, να μην δουλεύει κανένα ρυθμιστικό μου κάνει εντύπωση...

Δεν έχει σχέση το κρυφό μενού Χρήστο. Από αυτά που γράφεις, μοιάζει σαν να μην δουλεύει καθόλου το CMS. Εντάξει τα χρώματά σου δεν είναι μακρυά, αλλά, να μην δουλεύει κανένα ρυθμιστικό μου κάνει εντύπωση...

Το luminance δουλεύει στα περισσοτερα χρώματα(100%) αλλά οι άλλες ρυθμίσεις οχι. Χρησιμοποίησα τα windowed παττερνάκια 100%saturation.

Εγώ σκέφτομαι μήπως φταίει το gamma(χαζό μαλλον), ή πιο πολύ μήπως φταίει το καλιμπράρισμα του γκρι. Αν θες ρίξε μια ματιά στο αρχείο excel TV Config.

Όχι δεν φταίει το γκάμα και το γκρι για το ότι δεν δουλεύουν τα ρυθμιστικά της τηλεόρασης.

Οκ, ευτυχώς δεν έκανα κάτι λανθασμένα τότε στο πρώτο κομμάτι. Ψάχνω παράλληλα και στο νετ μήπως βρώ κάτι για το CMS ή το κρυφό μενού...