Plasma (& projector) calibration for dummies

Μάλίστα, το γύρισα στα 24Hz και άναψε το Real Cinema. Θα το κρατήσω εδώ αφου πρέπει.

Πάω να :behead:

Tο καλιμπράρισμα για το δώ ως ευχάριστο χόμπι θα περάσει αρκετός καιρός και πολλά καλιμπραρίσματα. Τουλάχιστον ελπίζω το αποτέλεσμα να αξίζει όπως αναφέρει πολύς κόσμος γενικά.

Για όλα φταίει ο teddy743 που με έβαλε στο "τρυπάκι" !

Ευχαριστώ και πάλι για όλη την βοήθεια και κατανόηση που μου δείχνετε. Καλό σας βράδυ.

:flipout: έχω και εγώ να ανέβω τον "Γολγοθά" όταν μου κάνεις πάσα το μηχανάκι....ελπίζω να ρθει σύντομα η ώρα που θα κοιτάμε snapshots του "πριν¨ και του "μετά" και ελπίζω να βλέπουμε τις διαφορές και να νιώθουμε ότι άξιζε την ταλαιπωρία!

Καλημέρα, δεν έκλεισα μάτι και έπειτα απο πολλές προσπάθειες μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στην κλίμακα του γκρι εδώ
τα

Το άτιμο το gamma, δεν λέει να ανέβει στο 2.2-2.4, και το luminance έχει και αυτό μια απόκλιση, αναμένω τα σχόλια και τις υποδείξεις σας.

Γιάννη είπες μια μεγαλη κουβέντα, για τον αισθητήρα ότι χρειάζετε ανα 15 λεπτά καλιμπράρισμα. Παρατήρησα όταν έμενε περισσότερο απο 20λεπτά οι μετρήσεις άλλαζαν και μετά έπρεπε να τις ξαναπάρω. Αυτό βέβεα δεν είναι βολικό όταν προσπαθείς να βρείς το σημείο στα 50 IRE και έχεις ακόμα 5 στάδια, καθότι πρέπει να επαληθεύσεις και τα προηγούμενα.

Παρατήρησα, οτι οποιαδήποτε στιγμή η κλίμακα του γκρί έχει μικρές αποκλίσεις όταν προσπαθούσα να πάρω μετρήσεις, πχ στα 10IRE μπορεί να έχεις 99.9R,100%G,100%B και μια άλλη 99%R,100.5G,99.5B. Υποθέτω ότι έχουν κάποια ανοχή όπως όλα τα ρυθμιστικά, σένσορες κτλ.

Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Γιάννη είπες μια μεγαλη κουβέντα, για τον αισθητήρα ότι χρειάζετε ανα 15 λεπτά καλιμπράρισμα. Παρατήρησα όταν έμενε περισσότερο απο 20λεπτά οι μετρήσεις άλλαζαν και μετά έπρεπε να τις ξαναπάρω. Αυτό βέβεα δεν είναι βολικό όταν προσπαθείς να βρείς το σημείο στα 50 IRE και έχεις ακόμα 5 στάδια, καθότι πρέπει να επαληθεύσεις και τα προηγούμενα.

Παρατήρησα, οτι οποιαδήποτε στιγμή η κλίμακα του γκρί έχει μικρές αποκλίσεις όταν προσπαθούσα να πάρω μετρήσεις, πχ στα 10IRE μπορεί να έχεις 99.9R,100%G,100%B και μια άλλη 99%R,100.5G,99.5B. Υποθέτω ότι έχουν κάποια ανοχή όπως όλα τα ρυθμιστικά, σένσορες κτλ.

Ναι, δυστυχώς...αυτό είναι ένα κακό των σπεκτροφωτόμετρων.

Ακριβώς! Είναι στα όρια των ανοχών του αισθητήρα.

Βλέπω τα γραφήματα και επιστρέφω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το φαντάστηκα ότι θα είχαμε θεματάκι με το gamma βλέποντας τις default μετρήσεις που ανέβασες. Μου θυμίζει την Πανασόνικ την δικιά μου (PX80). Ερώτηση: Ο player που παίζεις είναι ανοιχτός? Μπορείς να προσθέσεις φίλτρα? Αν ναι, κότσαρέ του τον mad και πειράζουμε το γκάμα από 'κει. Αν όχι, το πειράζουμε από την κάρτα γραφικών. Τρίτη λύση είναι να μπούμε στο κρυφό μενού της τηλεόρασης.

Τι επιλογές γκάμα σου δίνει το μενού? Σου δίνει 2.6 ή 2.8 μήπως συμψηφίσουμε και έρθει καλά στα 2.4?

Πάρα πολύ καλή προσπάθεια!! Well done!!

Να πω και κάτι άλλο που ξέχασα...

Όταν μικροσετάρεις, παίρνεις μόνο μετρήσεις από το level που είσαι, δεν ξαναμετράς όλη τη σκάλα. Επιλέγεις π.χ. το 50% και παίρνεις μετρήσεις μόνο σε αυτό φτιάχνοντάς το. Μετά πας στο 40%, 70% και πάει λέγοντας. Κάθε ένα τεταρτάκι κάνεις initialize τον αισθητήρα. Μόλις τελειώσεις με τα επιμέρους, παίρνεις μια συνολική μέτρηση.

Re: Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Ναι, δυστυχώς...αυτό είναι ένα κακό των σπεκτροφωτόμετρων.

Ακριβώς! Είναι στα όρια των ανοχών του αισθητήρα.

Βλέπω τα γραφήματα και επιστρέφω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το φαντάστηκα ότι θα είχαμε θεματάκι με το gamma βλέποντας τις default μετρήσεις που ανέβασες. Μου θυμίζει την Πανασόνικ την δικιά μου (PX80). Ερώτηση: Ο player που παίζεις είναι ανοιχτός? Μπορείς να προσθέσεις φίλτρα? Αν ναι, κότσαρέ του τον mad και πειράζουμε το γκάμα από 'κει. Αν όχι, το πειράζουμε από την κάρτα γραφικών. Τρίτη λύση είναι να μπούμε στο κρυφό μενού της τηλεόρασης.

Τι επιλογές γκάμα σου δίνει το μενού? Σου δίνει 2.6 ή 2.8 μήπως συμψηφίσουμε και έρθει καλά στα 2.4?

Πάρα πολύ καλή προσπάθεια!! Well done!!

Ευχαριστώ πολυ Γιάννη για τον έπαινο.
Λοιπον η τηλεόραση μου στο κανονικό μενού εχει gamma 1.9, 2.2 και 2.4.
Απο κει και περα χρησιμοποιώ K-Lite, Kodi. Στο κρυφό μενού δε ξέρω πως να πάω...
Όσο για την κάρτα γραφικών που ανέφερες, ανησυχώ μήπως σε άλλες λειτουργίες το pc μου έχει πειραγμένο το gamma.
Εσείς όμως ξέρετε καλύτερα.

Σου προτείνω θερμά να πας ή σε mpc-hc ή σε Pot.:smile:

Υπάρχουν βέβαια 2 κακά. Ότι θα χρειαστείς λίγο χρόνο να συνηθίσεις τον νέο player και δεύτερον ότι θα πρέπει να ξαναρυθμίσεις. Θα αποζημιωθείς όμως!!

Ποια κάρτα γραφικών έχεις?

Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Σου προτείνω θερμά να πας ή σε mpc-hc ή σε Pot.:smile:

Υπάρχουν βέβαια 2 κακά. Ότι θα χρειαστείς λίγο χρόνο να συνηθίσεις τον νέο player και δεύτερον ότι θα πρέπει να ξαναρυθμίσεις. Θα αποζημιωθείς όμως!!

Ποια κάρτα γραφικών έχεις?

Μην σε ανησυχεί τον mpc-hc τον έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αρκετά, δεν τιθετε θέμα εξοικείωσης.

Οσο για τις ρυθμίσεις, μου λές και τις κάνω στην κάρτα/player/κρυφό μενου.

Έχω της AMD την HD6850.

Για τον mpc υπάρχει θαυμάσιος οδηγός που έχει φτιάξει ο Αλέξανδρος (Portioli) στην κατηγορία των HTPC. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της κάρτας, πηγαίνεις στο gamma και χαμηλώνεις μια ιδέα τα sliders. (από 1 στα 0.98, 0.95)

Πάντως, προτιμώ την λύση παρέμβασης μέσω mad. Εσύ αποφασίζεις. Αν θυμάμαι καλά στις τελευταίες εκδόσεις, mad και lav είναι ενσωματωμένα, δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Όταν έγραψα ξαναρυθμίσεις, εννοούσα να ξανακαλιμπράρεις.

Ας κάνω το mad, αφου το έχεις δοκιμασμένο. Πες μου τι χρειάζετε να ρυθμισώ εκει

Attachments

• madVR.jpg
    madVR.jpg
    71.4 KB · Views: 43
Παραθέτω εικόνα, και ερωτήσεις:
στον MPC-HC χρειάζατε να κάνω κάποια αλλαγή? Χρησιμοποιεί το EVR στο output.
Γιατί βάζω 2.2 και όχι 2.4, αφού θέλω να αυξηθεί to gamma

Attachments

• madvR2.jpg
    madvR2.jpg
    98.7 KB · Views: 38
Στον mpc δεν πειράζεις τίποτα.
Βάζεις mad για renderer, αλλιώς δεν έχει νόημα η παρέμβαση.
Δεν βάζεις 2.2. Βάζεις 2.4 και μετράς. Αν είναι ακόμα χαμηλά, πας πιο ψηλά.

Τέλος, πηγαίνεις στην επιλογή color & gamma και όχι calibration.

Μάλιστα, τα έκανα όσα μου είπες Γιάννη.
Αν στο 2.4 δεν διορθωθεί, ποιό είναι το επιτρεπτό όριο ανεβάσματος (οχι η μέγιστη τιμή του madvr) του gamma χωρίς να χαλάσει την απόδοση?
Οπότε ξεκινάει το μαρτύριο, ξανά...

Παρόλο που άλλαξα το gamma όταν παίζω αρχείο βίντεο δεν βέπω καμιά διαφορά..Γιατι?

Ναί έκανα, πηγαίνωντας στο 1.8 το gamma έγινε πιο φωτεινό μου φαίνετε...

Άσχετο με το madvr, αλλά στην κάρτα γραφικών τι επιλογή pixel format πρέπει να έχω RGB4:4:4 ή YCbCr4:4:4 (διάβαζα το θέμα στο HTPC)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma (& projector) calibration for dummies

Ναί έκανα, πηγαίνωντας στο 1.8 το gamma έγινε πιο φωτεινό μου φαίνετε...

Άσχετο με το madvr, αλλά στην κάρτα γραφικών τι επιλογή pixel format πρέπει να έχω RGB4:4:4 ή YCbCr4:4:4 (διάβαζα το θέμα στο HTPC)

Αν έγινε πιο φωτεινό, είμαστε καλά. Κοπάνα το στο 2.5 και ξεκινάμε.:smile:

Μόνο αυτές τις 2 επιλογές σου δίνει? (δεν νομίζω ότι υποστηρίζει η τηλεόρασή σου RGB 4:4:4)

Αν ναι, βάλε την component.

Αναγράφει:

"Select a pixel format for this display:
YCbCr 4:4:4, YCbCr:4:2:2
RGB 4:4:4 (Limited RGB) , RGB4:4:4 (Full RGB)"

Ο Αλέξανδρος (Portioli) αναφέρει για το RGB (full) αν δεν κάνω λάθος.

**Λάθος μου,το gamma όσο ανεβαίνει πιο "σκούρη" ειναι η εικόνα, οπότε σωστά ειναι.**

Last edited:
Σας δείχνω εικόνα του Gamma στο 2.4(mad) σε default μέτρηση να συγκρίνετε με την χθεσινή και επίσης φωτογραφία στο 2.5 gamma (mad). το 2.5 δείχνει πιο ελπιδοφόρο.

Attachments

• gammatest.jpg
    gammatest.jpg
    55.8 KB · Views: 54
  • gammatest2.jpg
    gammatest2.jpg
    56.5 KB · Views: 51
Last edited:
Κάτι δεν πάει καλά (ακόμα και default). Τσέκαρε λίγο στην κάρτα και απενεργοποίησε όποια δυναμική βοήθεια έχει ενεργοποιημένη (μέσω του catalyst). Μετά, κάνε μια περατζάδα και στα μενού της τηλεόρασης να βεβαιωθείς ότι όλα είναι κλειστά. Default ok, αλλά, είπαμε...τι βουτιά είναι αυτή?:furious3:

Αν δώσουμε στην κάρτα RGB4:4:4 (Full RGB) (γιατι αυτή είναι η πιο σωστή επιλογή; ), τότε στον lav video decoder, τι πρέπει να δηλώσουμε;

Screenshot 2015-11-30 22.48.31.png