Με μεγάλη καθυστέρηση είδα τήν ''Φλάνδρα''τού Μπρούνο Ντιμόν...
Εντελώς μινιμαλιστική κινείται μεταξύ μιάς φάρμας στην Φλάνδρα και στον πόλεμο τού Αφγανιστάν,οπου οι ήρωες της ταινιας κατατάσσονται μισθοφόροι..
Ανυδρα ψυχικά τοπία ,στην καταπράσινη Φλάνδρα και άνυδρα πολεμικά τοπία στό Αφγανιστάν...
Αποκτηνωμένοι,χωρις συναισθήματα οι ήρωες και ''εδώ'' και ''εκεί''.Η μιά κοπέλλα απλά κάνει σέξ με τον εναν απο τους αγρότες που μετά γινεται μισθοφόρος,με τρόπο εντελώς απογυμνωμένο και κτηνώδη..
Στον πόλεμο οι σκηνές ειναι αφαιρετικά ανατριχιαστικές...Με ελάχιστα μέσα,χωρίς λόγο(πού άλλως τε δεν κυριαρχεί στην ταινία) οι μισθοφόροι αποκτηνώνονται,καταστρέφουν ,βιάζουν αλλά και τιμωρούνται ..
Οι επιζήσαντες (και τα κορίτσια στην Φλάνδρα)και αυτός που επιστρέφει τσακισμένος,έχουν πληρώσει σκληρά τό τίμημα..Αλλοι με τήν τρέλλα,άλλοι με την ζωή τους και αλλοι μέ την επιστροφή τους..
Ελάχιστη συμπόνοια οταν επιτέλους εμφανίζεται ο ''Λόγος'' και το συναίσθημα στό τέλος..
Εξαιρετική ταινία,με ερασιτέχνες ηθοποιούς και μιά σκηνοθεσία ,εντελώς απογυμνωμένη απο κάθε τι περιττό..
Ο Τζόζεφ Κονραντ μέσω τού κλασσικού του βιβλίου και ο Βαν Γκόγκ,μέσω τών τοπιων (αλλά σαφώς με μεγαλύτερο συμβολισμό)ειναι παρόντες..
Η 'Φλάνδρα'' πήρε το μεγάλο βραβείο στις Κάννες το 2006..
Νομίζω πώς τό άξιζε ,μιάς και παραπέμπει στον κινηματογράφο τού Γκάς Βαν Σάντ και στον πλέον μινιμαλιστικό τρόπο αφήγησης ,αλλά τσακίζει κόκκαλα.
Μαραθώνιος κινηματογράφου χθες.
Στο Μικρόκοσμο στη Συγγρού και στο Άστορ στο κέντρο προβάλλονται σε προνομιακή τιμή (10 ευρώ) τα ντεπούτα δυο νεαρών ελλήνων σκηνοθετών με επίκεντρο την πόλη της Αθήνας.
Ο Ξεναγός του Ζαχαρία Μαυροειδή. Γλυκόπικρη κομεντί που παίζει έξυπνα με τα στερεότυπα των ξένων για τους Έλληνες και τα στερεότυπα των Ελλήνων για τους ξένους.Στο βάθος τα συναισθηματικά μπερδέματα της νεανικής ηλικίας. Χωρίς να είναι κάτι το συνταρακτικό, είναι καλογυρισμένο, και σε στιγμές, πνευματώδες.
Αλλαγή σελίδας με το θεοσκότεινο Tungsten του Γιώργου Γεωργόπουλου. Διασταυρούμενες ιστορίες σε μια Αθήνα που από όπου και αν την πιάσεις ζέχνει. Αποτυπωμένο σε τραχύ ασπρόμαυρο, μπορεί σεναριακά να είναι λίγο τραβηγμένο, αλλά είναι αρκούντως καλοσκηνοθετημένο και χωμένο βαθειά στο αυθεντικό underground. Σε στιγμές σου σφίγγει το στομάχι. Στη μουσική η ευφάνταστη μουσική/θεατρική κολλεκτίβα των Dirty Granny Tales.
Δυο ταινίες που, από ό,τι διαβάζω γυρίστηκαν με πενταροδεκάρες, αλλά τα αξίζουν τα λεφτά τους. Προς όσους αρέσκονται να κυνηγούν και να ψάχνουν.
http://www.elculture.gr/cinema/2films4athens-96193
Και επειδή το Tungsten με χάλασε, γυρίζοντας σπίτι ξαναείδα τον ύμνο προς τους απανταχού απόκληρους Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν του Καουρισμάκι και ξαναήρθα στα ίσα μου.
Mπραβο αγορι μου πηρες το καλυτερο φαρμακο δεν εχεις να φοβασαι τιποτα τωρα !
πανε οι Λανθιμοζαλαδες που ειχες .....
Ένας σινε-μαραθώνιος που είχα καιρό να τον κάνω και, μα την πίστη μου, το ευχαριστήθηκα.
Kαλη,ανηκει στην νεα "μοδα" "γαλλικων" παραγωγων του Λουκ Μπεσον στυλ Taken.Bεβαια στην αρχη τις ταινιας με το κοριτσακι σκεφτομουν οτι στο σχολειο η γυμναστικη στην κολομβια πρεπει να την εχουν αναλαβει τα Ο.Υ.Κ μαζι με u.s marines.Colombiana
![]()
Tην περίμενα λίγο χειρότερη!!
Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
( Το Δέντρο που Πληγώναμε)
1999
Μια μικρή διόρθωση Γιάννη μου. Η Εαρινή Σύναξις των Αγρογυλάκων είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αβδελιώδη, ενώ Το Δέντρο που Πληγώναμε είναι η πρώτη του. Δεν πρόκειται για τις ίδιες ταινίες.
![]()
Eίμαι φαν του Κρόνενμπεργκ οπότε συμπαθάτε με: παραλύουν τα κριτήρια και μιλάει η καρδιά.
η ταινία του μου άρεσε πάρα πολύ.
τον κατηγορούν, Εξω, πως 'δεν είναι ο εαυτός του'.
Εννοούν ο ξεσαλωμένος Κρόνενμπεργκ των Αριστουργηματικών Dead Ringers και Spider.
Δεν δίνω δεκάρα τσακιστή.
Είναι πάντα ο Κρόνενμπεργκ.
έχει να κινηματογραφήσει ένα θεατρικό Αριστοτέχνημα και παραμένει, στα παρασκήνια, σεμνός.
Αλλά μέσα του, βράζει.
το εκπαιδευμένο (ή μήπως θά'πρεπε να πώ το μυημένο) μάτι, θα δεί.
και θα χορτάσει.
οι άλλοι...δεν ξέρω.
Δεν μπορεί να υπογράψει μέτρια ταινία ο Κρόνενμπεργκ.
Ακόμα κι όταν είναι διεκπεραιωτικός -όπως εδώ, καλή ώρα- μου φαίνεται 2 κλάσεις επάνω από οποιονδήποτε άλλον.
πως σου φανηκε ο Μαικλ Φασμπέντερ
ειναι η χρονια του φετος !
.
πως σου φανηκε ο Μαικλ Φασμπέντερ
.
Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο φέτος το πρόγραμμα του lab fm μόνο σε 'παιδικές απογευματινές' 6-8 θα πηγαίνουμε σινεμά.....:music-smiley-005:
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.