Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?
Δεν το ειδα ακομα αλλα αρχιζω να το βλεπω σε λιγα δευτεροεπτα
Οι Πορτες του Παραδεισου του Μαικλ Τσιμινο
σε Integral & restaured εκδωση 3, 5 ωρων
Eπανερχομαι αφου ειδα το φιλμ χτες βραδυ.
Στην αρχη φοβομουν για την διαρκεια και το αργον της ωρας, μην αποκοιμηθω και τελικα χασω το φιλμ οριστικα (αφου την εκδοση αυτην την εκανε σαν προσφοορα η Αρρτε, και δεν εχει επαναπροβολη ουτε την βρισκεις ευκολα μην πω καθολου προς το παρων...)
Τελικα οχι, οι τρισιμυση ωρες περασαν χωρις να το καταλαβω, μαλιστα κοιταξα το ρολοϊ να βεβαιωθω οτι ηταν οντως τριαμισυ ωρες, σαν δυο μου φανηκαν.
Το καδρο το γυρισμα οι ηθιποιοι ηταν ολα πολυ καλα και προσεχμενα ( Αχ αυτη η Isabelle Huppert οταν ηταν νεα και...σε γυμνα πλανα

... Fresh-French Charm στην νεοτητα και στην ολοτητα του).
Σε καμβα παλης ταξεων μεχρις θανατου, και αλληλξοντωση φυσικη και ηθικη, μεταξυ μεγαλοπρονομιουχων και νεοφερμενων μεταναστων (οχι λαθραιων, κανονικων με τιτλους ιδιοκτησιας) που φυσικα οι θηρεφτες ηταν αυτι που ειχαν τα μεσα και τον λουτο και την δυναμη.
Δεν ξερω αν μια τοσο τραβηγμενη ιστορια ( με εσχατολογικο χαρακτηρα και ολοκληρωτικη καταληξη) εχει ιστορικη βαση στην δημιουργια του Νεου κοσμου, παντως σε κραταει σε εγρηγορση και σε υψηλα συναισθηματικα και συγκινησιακα επιπεδα.
Ομως... δεν την βρηκα αριστουργημα. Λεγεται οτι ο Τσιμινο την τραβηξε τοσο πολυ και ξοδεψε τοσα λεφτα γιατι ηταν τοσο τελιομανης...
Το αποτελεσμα αυτης της τελειωμανιας δεν το εζησα ως τετοιο, γιατι καποιες σκηνες τις βρηκα καπως παρατραβηγμενες αν οχι μη πειστικες, θυσιασμενες στο βωμο της δραματοποιησης με καθε μεσον.
Καπου το σεναριο με αφηνε στην πεινα μου....
Τελικα ελειπε αυτη η διασταση, αυτο το υπερβατικο που ηλπιζα.
Δεν απογοητευτηκα γιατι οπως ειπα την ειδα ευχαριστα και δεν με βαρηνε ο χρονος, αλλα δεν βρηκα αυτο "το παραπανω" που καβαλαει τους τοιχους ( η τα εργα) και που περιμενα.
Καλο, ωραια κινηματογραφικη εμπειρια αλλα με υπερμετρο (για τα γουστα μου) μανιερισμο.
Μου θυμησε παντως αλλα αγαπημενα εργα ,με επικο χαρακτηρα και με φοντο τους μεταπιονιερους της Αμερικης, η τους αγροτες εργατες της γης της κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης, οπως Gags of New York, There will be blood, Tess .... κλπ.
Αξιζει να ειδωθει και ο καθενας να βγαλει τα συμπερασματα του συμφωνα με τις αναφορες του.
Ο original τιτλος ειναι
Heaven's Gate