Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

μην ξεχνάς το μεγαλύτερο διηγηματογράφο από όλους, το μέγιστο Jorge Louis Borges. Μάστορας της μικρής φόρμας από πεποίθηση, έλεγε "γιατί να μπω στον κόπο να γράψω ένα μυθιστόρημα 500 σελίδων, ενώ μπορώ να αφηγηθώ ότι ενδιαφέρον περιέχει σε 10;" Θεός!

Πράγματι, απλά εξαιρετικός -bye-.

Έχω συχνά αναρωτηθεί πόσο να επηρέασε το έργο του η απώλεια της όρασής του στα 30. Πέρα από τα προφανή αρνητικά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η στέρηση της όρασης, του "άνοιξε" μια άλλη εσωτερική ματιά.
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει σαν υποστηρικτικά παραδείγματα αυτής της άποψης, δύο άλλους μεγάλους που έχασαν την όραση τους: ο Όμηρος λέγεται ότι ήταν τυφλός εκ γενετής ή ότι την έχασε αργότερα.
Ο John Milton τυφλώθηκε από γλαύκωμα το 1654 και μας έδωσε το Χαμένο Παράδεισο δέκα χρόνια μετά.

Πράγματι, απλά εξαιρετικός -bye-.

Έχω συχνά αναρωτηθεί πόσο να επηρέασε το έργο του η απώλεια της όρασής του στα 30. Πέρα από τα προφανή αρνητικά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η στέρηση της όρασης, του "άνοιξε" μια άλλη εσωτερική ματιά.
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει σαν υποστηρικτικά παραδείγματα αυτής της άποψης, δύο άλλους μεγάλους που έχασαν την όραση τους: ο Όμηρος λέγεται ότι ήταν τυφλός εκ γενετής ή ότι την έχασε αργότερα.
Ο John Milton τυφλώθηκε από γλαύκωμα το 1654 και μας έδωσε το Χαμένο Παράδεισο δέκα χρόνια μετά.

Δε νομίζω να τον επηρέασε θετικά πάντως. Τα καλύτερα διηγήματά του τα έγραψε νέος, πριν τυφλωθεί. Επίσης η τύφλωσή του ξεκίνησε, όπως λες, στα τριάντα, αλλά ήταν σταδιακή, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια πριν πεθάνει.

Δε νομίζω να τον επηρέασε θετικά πάντως. Τα καλύτερα διηγήματά του τα έγραψε νέος, πριν τυφλωθεί. Επίσης η τύφλωσή του ξεκίνησε, όπως λες, στα τριάντα, αλλά ήταν σταδιακή, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια πριν πεθάνει.

Ο Borges μάλλον θα διαφωνούσε:

"When I think of what I've lost, I ask, 'Who knows themselves better than the blind?' - for every thought becomes a tool."

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Πριν λίγες ημέρες τελείωσα ένα από τα βιβλία-δώρα των Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο αρκετά διαφορετικό από αυτά που διαβάζω συνήθως. Τίτλος How I caused the credit crunch του Tetsuya Ishikawa. Ο συγγραφέας πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και της Morgan Stanley γράφει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά στοιχεία και ιστορίες για την ιστορία του επενδυτικού τραπεζικού κόσμου από το 2000 και μέχρι την οικονομική κατάρρευση. Οι κριτικές που δέχθηκε το βιβλίο ήταν από άσχημες μέχρι απλά καλές. Μπορώ να πω ότι δεν μετάνιωσα που το διάβασα. Εξηγεί με απλά λόγια το πως ο τραπεζικός κόσμος δημιούργησε προϊόντα άυλα-ψεύτικα (δική μου άποψη) για να καταφέρει να παράγει πλούτο από το τίποτα (που φυσικά κατέληξε στο τίποτα, αν και κάποιοι σε ατομικό επίπεδο κέρδισαν και άλλοι περισσότεροι έμειναν στο δρόμο).
Έτσι ακολουθούμε ένα 20χρονο απόφοιτο της Οξφόρδης το πως φεύγει από το πανεπιστήμιο (έχοντας ελάχιστη γνώση για την πραγματική τραπεζική αγορά) και το πως αρχίζει να κερδίζει απίστευτα λεφτά (επταψήφια ποσά) μέχρι την τελική απόλυσή του.
Η ιστορία με τα ακριβά εστιατόρια, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις πόρνες πολυτελείας, τις στρίπερ και την κοκαΐνη προφανώς δεν έχει να αφήσει τίποτα στον αναγνώστη, όμως κάνει την ανάγνωση του βιβλίου εύκολη. Οι σελίδες περνούν και μέσα από παιδικά παραδείγματα κατανοείς τα διαστροφικά τραπεζικά προϊόντα που σκέφτηκαν για να φέρουν το οικονομικό σύστημα στη σημερινή κρίση.
Συμπέρασμα όλων αυτών? Άξιζε που το διάβασα γιατί τώρα έχω σίγουρα πολύ καλύτερη γνώση των τραπεζικών προϊόντων όπως και επίσης σίγουρα περισσότερη γνώση για το ιστορικό της κρίσης των ημερών μας. Αν δεν ήταν σε μυθιστορηματική μορφή δεν υπήρχε περίπτωση να διαβάσω βιβλίο οικονομικής-τραπεζικής επιστήμης (τα θεωρώ απίστευτα βαρετά). Αν κάποιος θέλει να μάθει λίγα περισσότερα με ανάλαφρο τρόπο του το προτείνω ανεπιφύλακτα, αλλά μέχρι εκεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ τομ.Α'.
Εκδ. Θεμέλιο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ τομ.Α'.
Εκδ. Θεμέλιο

Ο Κονδύλης είναι κορυφαίος διανοητής, τόσο που δεν τον άντεξαν οι συνέλληνες. Ενώ τα βιβλία του εκδίδονταν σε πέιπερμπακ στη Γερμανία, θεωρήθηκε ανεπαρκής από το Αθήνησι πανεπιστήμιο για καθηγητής του, οπότε ιδιώτευσε στο τέλος της ζωής του, ενώ είχε τόσα να δώσει! Θυμίζει την περίπτωση Καστοριάδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για έδρα στο Πάντειο, όμως τον απέρριψαν διότι ... δεν είχε διδακτορικό. Αυτή είναι η Ελλάδα!

Ο οποίος Κονδύλης διεύθυνε και την εξαιρετική σειρά των εκδόσεων "Γνώση" (έχουν κλείσει πια και έχει αγοραστεί ο κατάλογός τους) που μας έφερε σε επαφή με κάποια κλασικά κείμενα της Δυτικής Φιλοσοφίας, ορισμένα εκ των οποίων σε πρώτη (και άριστη) μετάφραση. Χρειάστηκε αυτή η σειρά για να μπορέσουμε να διαβάσουμε και στα ελληνικά κλασικούς φιλελεύθερους (Locke) και το διδακτορικό του Marx. Προς μία τέτοια κατεύθυνση συνεχίζουν εδώ και λίγο καιρό οι εκδόσεις "Πόλις" διαμορφώνοντας σταδιακά μία μκρή βιβλιοθήκη του Διαφωτισμού.

H αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές όσοι αξίζουν δε βρίσκουν την ανταπόκριση που τους αρμόζει στην Ελλάδα....και είναι κρίμα.
Αλλο ένα εξαιρετικό του βιβλίο είναι
Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία´
Παναγιώτης Κονδύλης
εκδ.Στιγμή.

1812: Napoleon's Fatal March on Moscow
Adam Zamoyski

Εξαιρετική "πένα", παρόμοια γραφή με αυτή του Anthony Beevor με ικανότητα να σε ταξιδεύει στην Ιστορία και να σε τοποθετεί στη θέση του θεατή της πρώτης σειράς, χωρίς να υπολείπεται διόλου σε αξιοπιστία, βιβλιογραφία και οτιδήποτε χρειάζεται για να γίνει το βιβλίο εκτός από ευχάριστο ανάγνωσμα και ένα άριστο ιστορικό ντοκουμέντο.

Εδώ ασχολείται με την εισβολή του Βοναπάρτη στη Ρωσία το 1812 και την πύρειο νίκη του.
Εκτός των άλλων η πλήρης απομυθοποίηση των στρατηγών (και των δύο πλευρών) είναι γεγονός. Τραγικά λάθη που κρίνουν τις ζωές χιλιάδων, εγωισμοί, μικρότητες και άγνοια που κοστίζουν το μέλλον γενεών.

Attachments

• 51N0A1BPADL__SS500_.jpg
    51N0A1BPADL__SS500_.jpg
    50.9 KB · Views: 42

Από την Κυριακάτικη ελευθεροτυπία το ένθετο βιβλίο που αναφέρεται στην δίκη του Μπελογιάννη. Εχθές το βράδυ το τελείωσα.

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Τελείωσα πριν λίγο καιρό το Faithful place της Tana French. Καλή αστυνομική νουβέλα που διαδραματίζεται στο Δουβλίνο. Ξεκινά πριν αρκετά χρόνια όταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι 18χρονων έχει πάρει την απόφαση να πάει στην Αγγλία για ένα καλύτερο μέλλον. Τελικά όμως θα πάει μόνο ο ένας. Η κοπέλα τελευταία στιγμή εξαφανίστηκε. Μετά από χρόνια αυτό το αγόρι θα έχει γίνει αστυνομικός που έχει επιστρέψει στο Δουβλίνο. Στο εγκαταλελειμμένο σπίτι που είχε δώσει το ραντεβού πριν από χρόνια με την κοπέλα του θα βρεθεί μια βαλίτσα...είναι η βαλίτσα της? Αν είναι η βαλίτσα της αυτή που είναι? Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται ένα δεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.

Μετά από αυτό είπα επιτέλους να διαβάσω ένα βιβλίο που είναι χρόνια στη λίστα μου, αλλά πάντα το παραμέριζα. Θα το βρείτε στις κορυφαίες θέσεις σε όποια λίστα έχει φτιαχτεί για τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Δεν είναι άλλο από το Daugher of Time της Josephine Tey. Ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ είναι καθηλωμένος σε ένα νοσοκομειακό κρεββάτι και ψάχνει να βρει κάτι να περάσει δημιουργικά την ώρα του. Έτσι αποφασίζει μετά από ένα τυχαίο γεγονός να λύσει ένα ιστορικό (πραγματικά γεγονότα) μυστήριο της Αγγλικής ιστορίας. Μέσω αναζήτησης πηγών και λογικών συσχετισμών καταφέρνει να ανατρέψει κάτι που ο κόσμος θεωρεί ως αλήθεια. Η συγγραφέας δεν ήταν η πρώτη που γράφει για κάτι που στα σχολικά βιβλία της Αγγλίας αναφέρεται λανθασμένα, αλλά το παρουσιάζει με μυθιστορηματικό τρόπο που σε κάνει να μην θέλεις να αφήσεις το βιβλίο.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο online δωρεάν νόμιμα για κατοίκους Καναδά από το παρακάτω link αν κάποιος ενδιαφέρεται:
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=86336

Τώρα έχω ξεκινήσει το Wild Seed της Octavia Butler που φαίνεται και αυτό αρκετά ενδιαφέρον...

Λίγο γενικότερο του θέματος, φαντάζομαι θα μου επιτραπεί το off topic.

Δωρεάν πρόσβαση σε online βιβλιοθήκη με ειδική θεματολογία για όποιον ενδιαφέρεται. Προσωπικά έχω εκπλαγεί από το εύρος των συγγραμάτων.

Online Library of Liberty

Το δογμα του σοκ.Ενα εξαιρετικο βιβλιο με αρκετα ευκολες εννοιες για τον μεσο αναγνωστη που σε βοηθαει να μπεις για τα καλα στο θεμα των ημερων (ΔΝΤ).

Λίγο γενικότερο του θέματος, φαντάζομαι θα μου επιτραπεί το off topic.

Δωρεάν πρόσβαση σε online βιβλιοθήκη με ειδική θεματολογία για όποιον ενδιαφέρεται. Προσωπικά έχω εκπλαγεί από το εύρος των συγγραμάτων.

Online Library of Liberty

Λοιπόν έχω στα χέρια μου ένα εκπληκτικό DVD - θυσαυρό με 1001 βιβλία του Liberty Fund το οποίο μου έστειλαν εντελώς δωρεάν με ένα email!

Όλα σε μορφή PDF ταξινομημένα ανά περιόδους, ανά συγγραφείς, ανά θέμα και πάει λέγοντας. Από Θουκυδίδη μέχρι Milton Friedman και από Savonarola μέχρι Κομφούκιο. Δεν φτάνουν δέκα ζωές...:bigcry:

Λοιπόν έχω στα χέρια μου ένα εκπληκτικό DVD - θυσαυρό με 1001 βιβλία του Liberty Fund το οποίο μου έστειλαν εντελώς δωρεάν με ένα email!

Όλα σε μορφή PDF ταξινομημένα ανά περιόδους, ανά συγγραφείς, ανά θέμα και πάει λέγοντας. Από Θουκυδίδη μέχρι Milton Friedman και από Savonarola μέχρι Κομφούκιο. Δεν φτάνουν δέκα ζωές...:bigcry:

και πως το παρήγγειλες ;