Ποιόν εξοπλισμό για γάμο σε νησί?

Πώς ρυθμίζουμε τη μηχανή;

ISO 250-320 το πολύ 400. Φλας ανάλογα με το σύστημα, π.χ. στη ΝΙΚΟΝ θέλει υποφώτιση ανάλογα με τη μηχανή από -1/3 μέχρι -1 1/3 ειδικά για τα πολύ κοντινά πλάνα.

White Balance είτε στο auto είτε στο flash.

Ποιότητα προτείνω raw και jpg normal. Έτσι θα επεξεργαστείτε τα jpgs Και όπου οι φωτογραφίες δεν έχουν καλή χρωματική ισορροπία ή υποφώτισε πολύ ή θέλουμε μεγέθυνση τότε κάνουμε επεξεργασία από το raw.

Πόσες ώρες τραβάμε;

Για βάφτιση υπολογίστε το λιγότερο 3 ώρες.
Για γάμο υπολογίστε 8-10 ώρες. Δεν κάνω πλάκα. Αν πρόκειται να πάτε στο σπίτι της νύφης και να τραβήξετε το χτένισμα, ντύσιμο, έθιμα, και μετά την εκκλησία στη δεξίωση και μετά ή στο ενδιάμεσο και τις ιδιαίτερες φωτογραφίες του ζευγαριού, κάπου εκεί καταλήγουμε....

Πόσες λήψεις;
Για βάφτιση υπολογίστε ότι θα τραβήξετε το λιγότερο 300 φωτογραφίες και θα κρατήσετε 150-200.
Για γάμο υπολογίστε ότι θα τραβήξετε το λιγότερο 400 φωτογραφίες και πιο πιθανά 600 φωτογραφίες. Από αυτές νομίζω ότι θα κρατήσετε περίπου 350-400 λήψεις.

Φυσικά αν ακολουθήσετε τα παραπάνω μην νομίσετε ότι θα το κάνετε χαλαρά.... Όλοι από εσάς θα περιμένουν θαύματα. Και το μυστήριο δεν επαναλαμβάνεται, άρα δεν έχετε περιθώριο λάθους. Χρειάζεστε και καλή φυσική κατάσταση. Αν ο γαμπρός κάνει bachellor party το προηγούμενο βράδυ, εσείς στρίψτε το πολύ τα μεσάνυχτα. Αλλιώς την άλλη μέρα θα πέσετε κάτω ή αυτά που θα τραβήξετε θα είναι για τα σκουπίδια.

Πόσες ώρες post processing στον ΗΥ;
Μόνο για ένα απλό πέρασμα των φωτογραφιών (χωρίς actions) και ένα δεύτερο για την επιλογή των φωτογραφιών που θα πεταχθούν, υπολογίστε περίπου 5-6 ώρες για τη βάφτιση και περίπου 12-15 ώρες για το γάμο. Αν θέλετε κάτι παραπάνω οι ώρες ανεβαίνουν... και η κούραση και το άγχος.

Αυτά.....

ενδιαφέρουσες πληροφορίες....γιατί όμως 2 φακούς στην εκκλησιά?με έναν 18-200mm δεν μπορεί να γίνει εξίσου καλά η δουλειά?και τις ευρυγωνιες έχεις και τις macro που θες (βέρες κτλ)

μιλάμε για ερασιτέχνες πάντα

Μπορείς εσύ να θεωρείς τον εαυτό σου ερασιτέχνη, αλλά οι άλλοι δεν θα σε δούν έτσι. θα περιμένουν από σένα κανονικά αποτελέσματα.

Κάθε σούπερζουμ (ίσως ο ΝIKKOR 18-200 εξαιρείται) την κρίσιμη ώρα θα σε προδώσει. Αν όχι συνέχεια, τουλάχιστον αρκετές φορές. Εγώ και για τον NIKKOR διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις. Κυριολεκτώ....

Μπορείς εσύ να θεωρείς τον εαυτό σου ερασιτέχνη, αλλά οι άλλοι δεν θα σε δούν έτσι. θα περιμένουν από σένα κανονικά αποτελέσματα.

Κάθε σούπερζουμ (ίσως ο ΝIKKOR 18-200 εξαιρείται) την κρίσιμη ώρα θα σε προδώσει. Αν όχι συνέχεια, τουλάχιστον αρκετές φορές. Εγώ και για τον NIKKOR διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις. Κυριολεκτώ....

όταν λες θα με προδώσει εννοείς από πλευράς ταχύτητας εστίασης η κάτι άλλο...

Απάντηση: Re: Ποιόν εξοπλισμό για γάμο σε νησί?

Αν ο γαμπρός κάνει bachellor party το προηγούμενο βράδυ,

βγάζεις φωτογραφίες και τις αταξίες του γαμπρού? μάλλον σε πληρώνει ξέχωρα η πεθερά του!!!

όταν λες θα με προδώσει εννοείς από πλευράς ταχύτητας εστίασης η κάτι άλλο...

οι μεγάλοι ζουμ είναι συνήθως αρκετά σκοτεινοί. Δηλαδή ξεκινούν από 3.5 στα ευρυγώνια και φτάνουν 6.3 στο τέλε. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει την εστίαση, από τη μηχανή.

οι μεγάλοι ζουμ είναι συνήθως αρκετά σκοτεινοί. Δηλαδή ξεκινούν από 3.5 στα ευρυγώνια και φτάνουν 6.3 στο τέλε. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει την εστίαση, από τη μηχανή.
Αυτό ακριβώς έχω παρατηρήσει και εγώ!!Και νόμιζα ότι ήμουν υπερβολικός!!

Για την κάλυψη (επιτυχή) μυστηρίων, καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση από πριν για το τελικό αποτέλεσμα, ιδέες του φωτογράφου κλπ.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επαγγελματίες θα ωφεληθούν αρκετά από τις παρατηρήσεις σου Βλάση.Σε σχετική συζήτηση με επαγγελματία, που χρησιμοποιεί φίλμ, μου είπε το εξής:Οι ερασιτέχνες, πολλές φορές, έχουν καλύτερα αποτελέσματα, το ψάχνουν περισσότερο.Σε μας μετρά η εμπειρία, στους εραστές της τέχνης το μεράκι για κάτι καλό...

τώρα είμαι σε δίλημμα.... ή να πάρω τον sigma 30mm F1.4 για την sd14 ή να πάω για αγορά της canon 1000d με έναν φωτεινό φακό. Φοβάμαι με την πρώτη λύση ίσως δεν καταφέρω να βγάλω τις φωτό που θέλω... πως να βγει το ηλιοβασίλεμα με λιγοτέρο απο 400 iso?

Γιαννη πηρα προσφατα τον 30/f1.4 μαζι με τον 70-200 f2.8 και τον 10-20 f4-5.6.

Αν θες να τον δοκιμασεις πες μου.

Ειναι εκπληκτικος φακος.

Γιαννη πηρα προσφατα τον 30/f1.4 μαζι με τον 70-200 f2.8 και τον 10-20 f4-5.6.

Αν θες να τον δοκιμασεις πες μου.

Ειναι εκπληκτικος φακος.

ευχαριστώ πολύ, είναι sigma mount? για τον sd14 πρόκειται....
που μένεις να έρθω να πάμε σε καμμία εκκλησία, να βγάλουμε δοκιμαστικές?

ρε τον αρρωστο......

ελα ελα ξεχασες οτι ειμαι ο δευτερος εδω μεσα με sd14.

κι εχω κι εκκλησια κοντα..

στειλε pm

Αυτό ακριβώς έχω παρατηρήσει και εγώ!!Και νόμιζα ότι ήμουν υπερβολικός!!

Για την κάλυψη (επιτυχή) μυστηρίων, καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση από πριν για το τελικό αποτέλεσμα, ιδέες του φωτογράφου κλπ.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επαγγελματίες θα ωφεληθούν αρκετά από τις παρατηρήσεις σου Βλάση.Σε σχετική συζήτηση με επαγγελματία, που χρησιμοποιεί φίλμ, μου είπε το εξής:Οι ερασιτέχνες, πολλές φορές, έχουν καλύτερα αποτελέσματα, το ψάχνουν περισσότερο.Σε μας μετρά η εμπειρία, στους εραστές της τέχνης το μεράκι για κάτι καλό...

Θα έλεγα να μην υποτιμάτε τους επαγγελματίες. Όλα τα παραπάνω γι αυτούς είναι τα πλέον βασικά και μπορούν να ελέγξουν εξαιρετικά και πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.

Οικονομική κι εύκολη σχετικά βελτίωση του φωτισμού μπορεί να δώσει κι ένα slave flash (αν υπάρχει ή αν μπορείτε να δανειστείτε κάποιο συμβατό), με τον διαχυτή του μπροστά, βοηθάει πολύ στο γέμισμα γωνιών και σκιών που δεν θα καλύψει το κύριο flash. Αρκετές φορές βολεύει να στερεωθεί με μικρό τριποδάκι σε κάποιο σκαλί του άμβωνα, ανάλογα με τον χώρο φυσικά.

...και προσέξτε μην το ξεχάσετε εκεί φεύγοντας!

Α, και κάτι ακόμα. Ποτέ bachelor party την παραμονή! Καλύτερα λίγες μέρες πριν ώστε να προλαβαίνουμε να συνέλθουμε απ' τα απρόοπτα...!! :HTEHEH56:

Θα έλεγα να μην υποτιμάτε τους επαγγελματίες. Όλα τα παραπάνω γι αυτούς είναι τα πλέον βασικά και μπορούν να ελέγξουν εξαιρετικά και πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.

Δεν τον υποτιμώ καθόλου.Άλλωστε, είναι ο μόνος επαγγελματίας με μεράκι που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα.Μιλάγαμε κοντά 2 ώρες για τα πάντα γύρω από τη φωτογραφία,και μου είπε μεταξύ άλλων και αυτό που ανέφερα.

Άλλοι "επαγγελματίες" είναι για κλάματα.Φαντασία μηδέν,"τράβα 2 πλάνα και 5 φωτογραφίες να φύγουμε"όπως λέει και ο Vasilis-T αλλά και ο Billy the kid.Τα είπαν και με το παραπάνω...

Υ.Γ.Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μου έδειξε μια mamyia RB67 με 3 φακούς, άψογα διατηρημένη, με πλάτες για φιλμ 120-220, και μου ζήτησε να του πω τιμή.Δεν ήξερα τι να του πω... Εσείς τι λέτε;

παιρνει ψηφιακες πλατες η Mamiya? γιατι ηταν σπουδαια μηχανη.

Η πρωτη σε αξια λυση για οσους δεν αντεχαν οικονομικα την hasselblad.

παιρνει ψηφιακες πλατες η Mamiya? γιατι ηταν σπουδαια μηχανη.

Η πρωτη σε αξια λυση για οσους δεν αντεχαν οικονομικα την hasselblad.

Όχι.Ψηφιακές πλάτες παίρνει το μοντέλο Rz67, αλλά η Mamyia στην επίσημη ιστοσελίδα της το έχει στα προσεχώς...Βέβαια, κοστίζει 10000 ευρώ... Γιατί ψηφιακή πλάτη;Η ποιότητα του φίλμ και μάλιστα από μια medium format μηχανή, είναι κορυφαία... Εστιακό μήκος των φακών δεν θυμάμαι καλά...νομίζω πάντως ότι ο ένας ήταν 90mm.Ξέχασα ν' αναφέρω ότι είχε δική της βαλίτσα,πρισματικό σκόπευτρο κα (τελείως off topic)... Πάντως, μια τέτοια στο γάμο...

Last edited:

Πάντως, μια τέτοια στο γάμο...

Δύσκολη, πολύ δύσκολη μηχανή για τέτοιες περιπτώσεις. Το ξέρω καλά γιατί την RB την έχω ακόμα και την χρησιμοποιώ πού και πού.