Ποιότητα εικόνας στη Nova

Υπάρχουν οι μεγάλοι υπότιτλοι, αλλά και οι "μεγάλοι" (βλ Mega) που είναι ενοχλητικοί. Το πρόβλημα με τους μεγάλους υπότιτλους είναι ότι επειδή είναι έτσι και θα πρέπει να "πέφτουν" πολλοί και γρήγορα, χάνοντας σε μετάφραση. Δεν γίνεται σωστά η μετάφραση, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι περιληπτικά ίσως, ή να λείπουν λέξεις που ο μεταφραστής τις θεώρησε άχρηστες ή περιττές.
Υπάρχουν κάποια στάνταρ για τους υπότιτλους όπου πρέπει να τους ακολουθούν οι εταιρείες υποτιτλισμου, αλλά δυστυχώς δεν τους αφήνουν τα κανάλια.

@pankostas
εγω την 50αρα την εχω στα 4 μετρα.διαβαζω ανετα..
την 32αρα στο δωματιο στα 2 μετρα και επισης διαβαζω ανετα.
γενικως ειμαι του μεγαλου υποτιτλου για να τον διαβαζω γρηγορα χωρις να κουραζομαι.
για μικρους υποτιλτους εχω δει κοσμο να φωναζει,οχι για μεγαλους.
αυτην την στιγμη στα 2 Νational Hd,σου φαινονται μεγαλοι..?
γιατι για εμενα ειναι ιδανικοι ακομα και στα 2 μετρα να παω.και δεν εχω και καμια παθηση στα ματια..:antlers:

Για να τελειώσω με το "επιστημονικό" του θέματος, η κοινή πρακτική είναι 38 "ω" ανά διγραμμο υπότιτλο, με 24αρι γράμμα και μίνιμουμ 24 καρέ ανά υπότιτλο.
Η ΕΡΤ για παράδειγμα ήθελε 32 "ω" ανά διγραμμο με 28αρι γράμμα , τουτέστιν και μεγαλύτερος υπότιτλος

Κατά τη γνώμη μου οι υπότιτλοι σε ένα ντοκιμαντέρ, είτε είναι μικροί είτε είναι μεγάλοι, καταστρέφουν την μαγεία της ποιότητας HD, γιατί τη στιγμή που θα πρέπει να παρατηρείς αντικείμενα και σημεία που δεν θα ήταν ευδιάκριτα με την απλή ποιότητα, το μάτι ασχολείται με το διάβασμα των υπότιτλων. Όσο καλή και να είναι η ποιότητα, εμείς οι Έλληνες δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απολαύσουμε HD ποιότητα επειδή τον χρόνο σου τον σπαταλάς να διαβάζεις τις πληροφορίες του ντοκιμαντέρ, ρίχνοντας που και που ματιές και στην εικόνα.

Μετά το 2009 δεν υπάρχει κανένα ντοκιμαντέρ μεταγλωττισμένο ή είναι ιδέα μου;

:guitarist:

σωστο και αυτο που λες.αν και εχω καιρο να δω ντοκιμαντερ στην ελευθερη τηλεοραση,μεταγλωττισμενα νομιζω μονο ο σκαι πια..

Το Life και το Frozen Planet που ήταν συμπαραγωγός ο Σκάι ήταν με υπότιτλους και όχι με μεταγλώττιση. Νομίζω μόνο τα 2 πρώτα χρόνια έκαναν μεταγλώττιση στα ντοκιμαντέρ που πρόβαλαν.

Πλέον μεταγλωττίζουν μόνο τα τρέιλερ. Όπως κάνει και το National Geographic "Greece"!!!

σιγουρα ρε συ?και που θυμαμαι γω τα τελευταια χρονια μεταγλωττισμενα και μαλιστα πολυ καλα ντοκιμαντερ?

Το τελευταίο μεταγλωττισμένο ντοκιμαντέρ ήταν το Planet Earth και ένα με έναν Βασιλιά Πιγκουίνο. Αυτά ήταν του 2009.

ένα δεν μπορω να δεκτω όταν βλεπω ένα ντοκιμαντέρ η μια ταινια αυτό που μου τη σπαει είναι το σημα της νοβα που είναι μονιμο στη οθονη λες και δεν το ξερουμε επρεπε μετα από λιγο να βγαινη ,ποιος υθηνοντας νους το σκεφτηκε αυτό ; κατανταει κουραστικο ακομα στα σπορ ........από τη μια να βλεπης το σημα και τον χρονο που υπολοιπεται στον αγωνα ,θαμου πειτε και αλλοι το κανουν ε!δεν είναι σωστο κατατην απψη μου

Τι λεει ο φιλος; Νταξει οτι ναναι

Σε λιγο θα σε ενοχλουν και οι υποτιτλοι

Όχι, εντάξει, αν θέλουμε να το ξεψαχνίσουμε, είναι άκρως ενοχλητικό το ότι στo novacinema1, αναγράφουν τη λέξη "ΠΡΕΜΙΕΡΑ" κάτω από το λογότυπο σε προγράμματα πρώτης προβολής. Επίσης εκνευριστικό είναι και το γεγονός πως, αρκετές φορές, το σήμα καταλληλότητας μένει για πάρα πολύ ώρα στην οθόνη και δεν είναι καθόλου διακριτικό. Τα λογότυπα στα κανάλια της nova θα μπορούσαν να αποκτήσουν λίγη ακόμη διαφάνεια (ιδιαίτερα στα cinema), ενώ οι υπότιτλοι είναι σωστά διαμορφωμένοι. Το μοναδικό μου παράπονο σχετικά με τους υπότιτλους είναι πως στα Nat Geo HD και Nat Geo Wild HD, εκτός του ότι είναι τεράστιοι, φεύγουν συχνά-πυκνά από το κέντρο και μετατοπίζονται στην άκρη της οθόνης. Τέλος για τα Discovery, Animal Planet και Travel ας ξυπνήσουν, βρισκόμαστε στο 2014, και να γυρίσουν σε 16:9, όπως ξύπνησε τώρα τελευταία το VH1. Ειδικά το format του Travel με το πετσόκομμα αριστερά-δεξιά είναι για γέλια.

@pankostas
εγω την 50αρα την εχω στα 4 μετρα.διαβαζω ανετα..
την 32αρα στο δωματιο στα 2 μετρα και επισης διαβαζω ανετα.
γενικως ειμαι του μεγαλου υποτιτλου για να τον διαβαζω γρηγορα χωρις να κουραζομαι.
για μικρους υποτιλτους εχω δει κοσμο να φωναζει,οχι για μεγαλους.
αυτην την στιγμη στα 2 Νational Hd,σου φαινονται μεγαλοι..?
γιατι για εμενα ειναι ιδανικοι ακομα και στα 2 μετρα να παω.και δεν εχω και καμια παθηση στα ματια..:antlers:

Δεν είπα οτι δεν διαβάζω άνετα. Απλως όπως είπε και ο φίλος τα ντοκυμαντέρ θέλεις να βλέπεις την εικόνα και όχι η μισή εικόνα να καλύπτεται απο τεράστιους υπότιτλους. Αλλα οπως ειδα τελικα συμφωνησες με αυτο.Και όπως βλέπεις και άλλοι παραπονιούνται για τους μεγάλους υπότιτλους οποτε αν εχεις δει εσύ κοσμο "να φωνάζει για μικρούς υπότιτλους και όχι μεγάλους" είναι άλλο θέμα.

ρε παιδια-ακουτε τι λετε τωρα.?
απο ποιοτητα εικονας το πηγαμε σε υποτιτλους και λογοτυπα..?
οι υποτιτλοι ειναι υποκειμενικο και θεμα γουστου και τα λογοτυπα ειναι..λογοτυπα..εξω απο την οθονη,δεν γινεται να μπουν..λιγο μικροτερα,λιγο μεγαλυτερα,μικρη σημασια και αδιαφορο...
οσο αναφορα τα σηματα καταλληλοτητας,προφανως ειναι υποχρεωμενη να το εμφανιζει ανα τακτα διαστηματα και αναλογως περιεχομενου.
ειπαμε φωναζουμε για σοβαρα θεματα παιδια..:Banane0:

Τι να κάνουμε, αφού δεν βάζει κανένα νέο κανάλι για να σχολιάσουμε την εικόνα του, ας ασχοληθούμε λίγο και με "λεπτομέρειες". Κι αυτές χρειάζονται. Αφού πιάσαμε το θέμα υπότιτλοι, ξέχασα να προσθέσω πως στο Discovery HD Showcase είναι πραγματικά μικροσκοπικοί. Άρα θέλουμε ανθρώπινους υπότιτλους στα HD ντοκιμαντέρ όπως στα novacinema κι όχι αυτούς τους τωρινούς ανομοιόμορφους.

Αφού λέμε για υπότιτλους. εγώ πάντως θα ήθελα την επιλογή απενεργοποίησης των υποτίτλων και όχι να είναι "καμμένοι" στην εικόνα. Να μεταδίδονται δηλαδή σαν DVB subs όπως σε άλλα πακέτα. Στον ΟΤΕ σε κάποια κανάλια είναι έτσι (Fox, Foxlife, Discovery) αλλά όχι σε όλα.

Αυτό είχε επιχειρηθεί παλιότερα, αλλά δεν είχε προχωρήσει το project. Για να γίνει πρέπει να αλλάξει μεγάλο μέρος της ροής ή μάλλον των ροων και γενικά όλες ο τρόπος λειτουργίας του υπιτιτλιστικού τμήματος.

Γνωρίζει κανείς με τι bitrate εκπέμπει η ΝΕΡΙΤ HD στους αγώνες του μουντιάλ; Γιατί μου φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, η ποιότητα είναι αρκετά χαμηλή και τα πιξελιάσματα αρκετά συχνά στην έντονη κίνηση. Πάντως ακόμα κι έτσι, η διαφορά παραμένει χαώδης σε σχέση με Ν και NSPORTS, που δεν είναι καν αξιοπρεπή SD.

Ναι και εγω εχω πιξελιασματα σε γρηγορη κίνηση.Και σε 26αρα κιολας που δυσκολο να δεις λογω των μικρών ιντσων.