Ποιότητα εικόνας στο πακέτο της Cosmote

Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Λοιπον, ακουω ποια εικονα ειναι καλυτερη:DSCN0218.jpgDSCN0219.jpg

Απάντηση: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

@nviatakis:Με αφορμή τη συζήτηση για 720p ή 1080i και παρά τα πολλά άρθρα και γνώμες μέσω google, καλό θα ήταν να κάνεις κάτι σαν άρθρο για αυτές τις 2 αναλύσεις.Η φύση της δουλειάς σου και οι γνώσεις σου θα μας βοηθούσαν.

Κι αλλα δειγματα:DSCN0220.jpgDSCN0221.jpg

Απο οτι ομως διαπιστωσα η μηχανη (ΝΙΚΟΝ coolpix L820) ενεργωντας...αυθαιρετα προσθετει φως!

Last edited:
Λοιπον, ακουω ποια εικονα ειναι καλυτερη:View attachment 98267View attachment 98269

η πρώτη μου αρέσει περισσότερο

Κι αλλα δειγματα:View attachment 98273View attachment 98275

Απο οτι ομως διαπιστωσα η μηχανη (ΝΙΚΟΝ coolpix L820) ενεργωντας...αυθαιρετα προσθετει φως!

εδώ η πρώτη είναι θολή

Last edited by a moderator:
Re: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Η μόνη περίπτωση να "φαίνεται" καλύτερα στο μάτι το 720p είναι να έχουμε τηλεόραση που δε κάνει σωστό deinterlace στο 1080i. Αφού το περιεχόμενο είναι 1080i έτσι κι αλλιώς, αν ρυθμίζουμε το δέκτη σε 720p τότε κάνει αυτός deinterlace και όχι η TV.

Και απο το Sky.uk
DSCN0224.jpgDSCN0223.jpg

Παντως οι φωτο με την εικονα της τιβι εχουν τεραστια δισφορα - μαλλον η μηχανη δεν θελει στο αυτοματο.

Για να μην σας κρατω σε αγωνια ολες οι πρωτες ειναι σε 1080i. Αλλα, επαναλαμβανω, η μηχανη βαζει αυτοματα φως στην εικονα των δευτερων μονο!!! Κι αυτο φαινεται στην οθονη και στο μισοπατημα του κουμπιου! Οι φωτο ειναι τραβηγμενες με παγωμενη την εικονα.

Νομίζω ότι σύγκριση με φωτογραφίες δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα. Κατανοητό φαντάζομαι.
Κάθε χρόνο γίνεται μία έκθεση στο Αμστερνταμ (για την Ευρώπη) και μία στο Las Vegas (για Αμερική) IBC & NAB αντίστοιχα, για broadcasters, engineers, εταιρείες κλπ.
Κάθε χρόνο γίνεται τουλάχιστον μία παρόμοια συζήτηση αναφορικά με το πιο φορμάτ είναι καλύτερο.
Για τους broadcasters δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα, αλλά και με το κόστος μετάδοσης.
Στο film τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, τους ενδιαφέρει η ποιότητα.
Σε μία από αυτές , η EBU, το 2006, έκανε κάποιες συγκρίσεις (στο ίδιο bit rate) και το 720p/50 είναι καλύτερο από το 1080i/25
Για όποιον θέλει υπάρχει εδώ
Στην πράξη έχει να κάνει με τι setbox και τι TV set έχεις.
Σαφέστατα ότι είναι "p" είναι καλύτερο από 'i'

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το παίρνεις μόνο όταν όλα σου τα μηχανήματα ακολουθούν το πρωτογεννές υλικό.
Το "up" είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Αν πρέπει να κάνεις κάτι, τότε είναι καλύτερα να κάνεις "down"

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Για να μην σας κρατω σε αγωνια ολες οι πρωτες ειναι σε 1080i. Αλλα, επαναλαμβανω, η μηχανη βαζει αυτοματα φως στην εικονα των δευτερων μονο!!! Κι αυτο φαινεται στην οθονη και στο μισοπατημα του κουμπιου! Οι φωτο ειναι τραβηγμενες με παγωμενη την εικονα.

Δες το τέρμα στο 1ο σετ φωτογραφιών. Στην 1η φωτογραφία βλέπεις το δίχτυ, Στην 2η όχι, βλέπεις μια άσπρη θολούρα. Και φαντάζομαι ζωντανά φαίνεται ακόμα πιο έντονα. Οπότε;

Στο 2ο σετ δεν μπορώ να πω, επειδή η πρώτη είναι κουνημένη ή έκανε πανάρισμα η κάμερα. Στο 3ο σετ, από το βρετανικό κανάλι, η 2η φωτογραφία είναι η 1080i. Είσαι σίγουρος ότι είναι η 1η;

Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Καλά τώρα σοβαρά , βγαίνει συμπέρασμα από ...φωτογραφίες τυχαίων καρέ ;;;;;;;;;;;;;;;;;

:FSGSFGS4:

Εντάξει . Δεν θα ασπαστώ την άποψη του "ανίδεου" κ.Βιανιτάκη , αλλά τη δικιά σου.

Νομίζω ότι σύγκριση με φωτογραφίες δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα. Κατανοητό φαντάζομαι.

Απ'ότι φαίνεται , όχι και τόσο κατανοητό.

Re: Απάντηση: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Κάθε χρόνο γίνεται μία έκθεση στο Αμστερνταμ (για την Ευρώπη) και μία στο Las Vegas (για Αμερική) IBC & NAB αντίστοιχα, για broadcasters, engineers, εταιρείες κλπ.
Κάθε χρόνο γίνεται τουλάχιστον μία παρόμοια συζήτηση αναφορικά με το πιο φορμάτ είναι καλύτερο.
Για τους broadcasters δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα, αλλά και με το κόστος μετάδοσης.
Στο film τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, τους ενδιαφέρει η ποιότητα.
Σε μία από αυτές , η EBU, το 2006, έκανε κάποιες συγκρίσεις (στο ίδιο bit rate) και το 720p/50 είναι καλύτερο από το 1080i/25
Για όποιον θέλει υπάρχει εδώ
Στην πράξη έχει να κάνει με τι setbox και τι TV set έχεις.
Σαφέστατα ότι είναι "p" είναι καλύτερο από 'i'

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το παίρνεις μόνο όταν όλα σου τα μηχανήματα ακολουθούν το πρωτογεννές υλικό.
Το "up" είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Αν πρέπει να κάνεις κάτι, τότε είναι καλύτερα να κάνεις "down"

Εδώ το ερώτημα είναι αν ένα 1080i πρωτογενές υλικό είναι δυνατόν να φαίνεται καλύτερα όταν ο δέκτης στέλνει το υλικό στην τηλεόραση (φαντάζομαι 1080p) σε ανάλυση 720p.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν έχουμε:
Ο δέκτης κάνει downscale KAI deinterlace από 1080i σε 720p. Η τηλεόραση κάνει upscale σε 1080p.
Στην περίπτωση που ο δέκτης μεταδίδει το 1080i σαν 1080i, τότε έχουμε:
Ο δέκτης δε πειράζει τίποτα, η τηλεόραση κάνει deinterlace το 1080i σε 1080p.

Συνεπώς, στην πρώτη περίπτωση έχουμε 3 επεμβάσεις και στη δεύτερη περίπτωση μόνο μία.
Αν η τηλεόραση δείχνει καλύτερα στην πρώτη περίπτωση απ´ ότι στη δεύτερη, αυτό ξεκάθαρα σημαίνει πως έχει πρόβλημα στο deinterlace. Και επειδή δε νομίζω η VT30 να έχει πρόβλημα στο deinterlace, τότε ο φίλος μπερδεύεται και νομίζει πως βλέπει καλύτερα. Ένα double blind test θα αποδείκνυε το σφάλμα του. Οι φωτογραφίες δεν έχουν νόημα, αφού το όποιο πιθανό πρόβλημα του deintelacing φαίνεται ΜΟΝΟ στην γρήγορη κίνηση.

Last edited:

Εμένα αν θέλετε, αφήστε με απ' έξω απ' όλη την αντιπαράθεση.
Αυτό που είπα είναι απλά η άποψη μου και μόνο και δεν ζήτησα από κανέναν να την ασπαστεί.
Άλλωστε θα ήταν λάθος να δίνεται σημασία στα γραφόμενα ενός ανίδεου, όπως χαρακτήρισε ο macron
Είναι γνωστό άλλωστε ότι, εγώ διατηρώ κομμωτήριο*, για να βγάλω τα προς το ζην.

*Δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο επάγγελμα

@malakudi , γιατί εμπλέκεις την τηλεόραση με το 1080p? Η τηλεόραση διαβάζει ότι της δώσεις. Αν την αφήσεις απ' έξω έχεις μία επεξεργασία λιγότερη. Εκτός αν η VT είναι μόνο 1080p

Last edited:

@malakudi , γιατί εμπλέκεις την τηλεόραση με το 1080p? Η τηλεόραση διαβάζει ότι της δώσεις. Αν την αφήσεις απ' έξω έχεις μία επεξεργασία λιγότερη. Εκτός αν η VT είναι μόνο 1080p
Η LCD/PLASMA τηλεόραση δουλεύει progressive, οπότε κάνει πάντα deinterlace, είτε απλό BOB είτε με interpolation. Δεν κάνει όταν δέχεται progressive σήμα.

edit: Επισυνάπτω από wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Deinterlacing
​Most modern displays, such as LCD, DLP and plasma displays, are not able to work in interlaced mode, because they are fixed-resolution displays and only support progressive scanning. In order to display interlaced signal on such displays, the two interlaced fields must be converted to one progressive frame with a process known as de-interlacing.

Last edited:

Οκ, τότε το καλύτερο θα ήταν μα την πας ένα σκαλί πιο κάτω.
Το 1080i σε 720p και ας έχεις μικρότερο κάδρο. Τώρα ποιος θα στο κάνει, είναι θέμα ποιον εμπιστεύσαι περισσότερο και ποιος έχει τα καλύτερα specs .

Εμένα αν θέλετε, αφήστε με απ' έξω απ' όλη την αντιπαράθεση.
Αυτό που είπα είναι απλά η άποψη μου και μόνο και δεν ζήτησα από κανέναν να την ασπαστεί.
Άλλωστε θα ήταν λάθος να δίνεται σημασία στα γραφόμενα ενός ανίδεου, όπως χαρακτήρισε ο macron
Είναι γνωστό άλλωστε ότι, εγώ διατηρώ κομμωτήριο*, για να βγάλω τα προς το ζην.

*Δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο επάγγελμα

Κύριε Βιανιτάκη , το "ανίδεος" ήταν σε εισαγωγικά .
Εννοούσα δηλαδή ακριβως το ΑΝΤΙΘΕΤΟ , ότι είστε από τους πλέον ειδικούς και το εξέφρασα με ευφημισμό.
Νόμιζα ότι θα γινόταν αντιληπτό .

Οκ, τότε το καλύτερο θα ήταν μα την πας ένα σκαλί πιο κάτω.
Το 1080i σε 720p και ας έχεις μικρότερο κάδρο. Τώρα ποιος θα στο κάνει, είναι θέμα ποιον εμπιστεύσαι περισσότερο και ποιος έχει τα καλύτερα specs .
Σίγουρα αν το πρωτογενές υλικό ήταν progressive, θα ήταν καλύτερο αφού οι αλγόριθμοι deinterlacing και interpolation πάντα δημιουργούν artifacts. Όμως εδώ μιλάμε για πρωτογενές υλικό 1080i, και σε αυτή την περίπτωση ένα deinterlacing θα γίνει, είτε στο δέκτη, είτε στην TV. Αν ρυθμίσεις το δέκτη να δίνει 720p, τότε κάνει αυτός το deinterlacing και έχεις και δύο βύματα scaling, ένα down και ένα up. Να σημειώσουμε εδώ πως το downscale εξαφανίζει πολλά από τα artifacts του deinterlacing. Συνεπώς, όπως είπα και παραπάνω, η μόνη περίπτωση να δείχνει καλύτερα μία τηλεόραση με 1080 panel, με πρωτογενές υλικό 1080i και με ρυθμισμένη έξοδο στην πηγή 720p, είναι να έχει σοβαρό πρόβλημα στο deinterlacing κομμάτι της.

Re: Ποιότητα εικόνας στο πακέτο του ΟΤΕ

Απο διαφορες συζητησεις περι τηλεοπτικου που εχω διαβασει στο φορουμ,πολλες φορες παρατηρω οι ερασιτεχνες να χαρακτηριζουν ως καλυτερο αυτο που οι ειδικοι θα εβγαζαν χειροτερο
η οπως λεει κ ο λαος,αλλα τα ματια του λαγου κ αλλα της κουκουβαγιας

Μα άμα έχεις ρυθμισμένη έξοδο δέκτη 720p το 1080 panel δεν χρειάζεται το deinterlacing..

Συνοψίζοντας, το καλύτερο είναι να γίνονται οι λιγότερες μετατροπές. Και αν είσαι αναγκασμένος να κάνεις θυσίες, κάνε τις προς τα κάτω. Είναι πολύ καλύτερα να συμπιέζεις, από το να ξεχειλώνεις

Και επειδή το βλέπω δύσκολο να δούμε εκπομπή από 1080p ή 720p, στην Ελλάδα ας χαίρονται όσοι εχουν τα 1080 πανελς με τα blu-ray τους.

Last edited: