πωλησεις βινυλιου εως σημερα

Μην το λες.Πολλοί πληρώνουν πολλά παραπάνω για οφθαλμόλουτρο και δεν γυρίζει καν...

640px-Paul_Gauguin_138.jpg

(300 εκατομμύρια $ αγοράστηκε το περασμένο μήνα. )

Μια χαρά είμαστε με τα δεκαρικάκια που δίνουμε!:flipout:

Ρε παιδιά, μπορεί να είμαι τρελός αλλά μπορεί τελικά να έχω σοβαρό πρόβλημα στο βινυλιακό μου rig και να μην το έχω καταλάβει...

Υπάρχουν βιντεάκια στο YouTube (ψάξτε για εκείνα του χρήστη BDS2000), τα οποία μέσω ενός σχετικά ταπεινού συστήματος (Rega P25 / ZYX 100 / Audio Research PH5) και τη χρήση σωστής ψηφιοποίησης (Apogee) μεταφέρουν ατόφια τη "μουσικότητα" που τόσο επιθυμούμε να ακούσουμε (βλέπε ποστ Σωκ παραπάνω), ακόμα και σε σύγχρονες προσεγμένες παραγωγές.

Είναι αξιέπαινο το πως συμβαίνει αυτό παρόλο που υπάρχει το burden του διαδικτυακού καναλιού με περιορισμένο bandwidth...

Η προσωπική μου εμπειρία
Ειχα πολλους δισκους πριν τα 90 (καμμιά 600ριά νομίζω)
Αργησα να μπω στο CD γιατι απο χαρακτήρα αργω στους νεοτερισμούς. Αλλα όταν μπηκα (Με καλη αλυσίδα) νομισα οτι και καλά κάτι έγινε, και παράτησα τους δίσκους μου τους τότε.
Μέχρι που σε κάποια φάση αγοράζαμε CD που αγαπούσαμε απο αναλογικό (Ακόμα και κασσέτες λέμε) και τα βάζαμε να ακούμε...σε κάποια στιγμη σκάει η αλήθεια (Θυμάμαι και τον συγκεκριμένο δίσκο των T.Y.A, I'd like to change the world ...κοιταζόμαστε και καταλαβαίνουμε οτι δεν μας συγκινει τόσο.
Oποτε μπηκα σε σκέψεις και αρχιζω να αγοράζω τα βινύλια...Η συγκινηση η ζεστασιά και η συνέχιση της μουσικής στο αυτί ξαναήρθε...Δεν υπάρχει καμμια αμφιβολία και ειμαστε τουλάχιστον 2 (εγω και η σύντροφος) που το έχουμε παρατηρήσει. Σιγουρα !
Απο τότε και Θενκς Ιντερνετ, εχω βαλθει να ξανα-αγοράζω βινύλια, πάνω απο 700 πάλι, και όταν ερχόμουν Ελλάδα έπερνα πάντα απο την ρεζερβα μου των 600 και τα έφερνα μαζί.

Λοιπον για μένα είναι απλά τα πράγματα, όταν θέλω να ακούσω μουσικη που με αγγίζει βάζω βινύλιο, όταν βαριέμαι το ιεροτελεστικό βάζω CD. Eχω επίσης παρατηρήσει οτι όταν βάζω 01 (ντιτζιταλ) σαν μύνημα ήχου έχω ταση να αφαιρύμε...να σκέφτομαι κάτι άλλο εκτός της μουσικής, πράγμα που με το βινύλιο δεν μου συμβαίνει.
Τελευταια βαζω ενα ντακ ανάμεσα στο CD και τον προενισχυτή για να φέρνει τον ήχο λιγο περισσότερο προς το αναλογικό...αλλα και πάλι ο ήχος του πικάπ ειναι αλλο πράγμα. Ακους το σήμα "αναλογικά" χωρίς να περνας απο 01.

Οσο για το κύριο θέμα...
Νομίζω οτι οι πολήσεις δίσκων έχουν αυξηθει πολυ περισσότερο απο ότι φαίνεται στο σχήμα...και εξηγούμαι.
Πριν (στο παράδειγμά μου) πέρναμε δίσκους απο τα δισκάδικα παντα καινούριους, η τουλάχιστονεγγεγραμένους στα κιτάπια του εμπορίου.
Αν κρίνω απο το παράδειγμά μου απο τα 00s παίρνουμε πολλους δίσκους απο web που ειτε είναι δεύτερο χέρι, είτε είχαν εγγραφεί κάποτε και τώρα στέλνονται και δεν αναγάφονται όποιος ειναι aficionados Ebay καταλαβαίνει τι θέλω να πω. Οπότε για μένα το κριτήριο του ενδιαφέροντος για το βινύλιο δεν είναι τόσο οι επίσημες πωλήσεις, δίσκων, αλλα οι ερευνες και νέες κατασκευές Πικάπ που έχουν αυξηθει πάρα πολυ.

(Στα 90ζ δεν έβλεπες πικαπ τωρα βλέπεις σε όλα τα μαγαζιά. Στα 90ς ακόμα και 00ς δεν έβλεπες βινύλια σε Μεγάλα πολυκαταστήματα πώλησης δίσκων τώρα υπάρχει συχνά ένα κάποιο ράφι. Αλλα όλο το πάρε δώσε γίνεται απο Ιντερνετ στο βινύλιο).

Γεγονός είναι ότι η αύξηση των πωλήσεων των βινυλίων μόνο κακό σημάδι δεν είναι, από την άλλη τι σας πειράζει που κάποιοι βλέπουν όλα τα μέσα αναπαραγωγής αλλά και τις συσκευές και σαν αντικείμενα; τα λεφτά σας παίρνουν; και γιατί να τους στιγματίζουμε σαν υλιστές ή κορόιδα; αγοράζουν ότι θέλουν, δεν μας πέφτει λόγος.

Ο καθένας έχει την άποψή του και τα δικά του κριτήρια επιλογής και καλά κάνει. Μέχρι εκεί σεβαστό.
Όταν όμως έρχεται και γράφει: άκουγα mp3 και μόλις άκουσα πικαπ είδα το φως το αληθινό, το βινύλιο είναι μάλλον το ζενίθ της απόλαυσης, αναλογικός ήχος κλπ. να ξέρει ότι θα δεχτεί κριτική και θα πρέπει να αντέχει να διαβάζει και την αντίθετη άποψη από τη δική του.

Σωστό κι αυτό, κριτική μπορεί να γίνει σε οτιδήποτε, δεν υπάρχει τελειότητα στο hobby μας.

Ακριβώς. Αρκεί η κριτική να είναι καλοπροαίρετη και να μην περιέχει ειρωνείες και χλευασμούς.

Να ένα παράδειγμα.

Αυτή τη στιγμή ακούω αυτό που βλέπετε.

Δυστυχώς, παρ' όλη τη προσοχή στη εκτύπωση, οι φωνές είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αδιάφορες, η εικόνα συμπιεσμένη σε διαστάσεις, υπάρχουν σημάδια "κορεσμού" σε κάποια περάσματα. Η εντύπωση που αφήνει το συνολικό άκουσμα είναι σκέτη απογοήτευση...

Σε άλλα άλμπουμ όμως, η απόδοση απογειώνεται και αρκετά έργα ενδέχεται να αποδίδονται το ίδιο ηχητικά ή και καλύτερα / διαφορετικά από τις αντίστοιχες ψηφιακές εκδόσεις..

Attachments

• DSC_1290.jpg
    DSC_1290.jpg
    120.2 KB · Views: 201
Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο, όπου μάλιστα το εξώφυλλο του δίσκου αναγράφει high quallity 180gr, υπάρχει κάποιο topic στο φόρουμ, όπου τα μέλη αξιολογούν ποιοτικά τις διάφορες εκδόσεις είτε βινυλίων είτε cd?

Να ένα παράδειγμα.

Δυστυχώς, παρ' όλη τη προσοχή στη εκτύπωση, οι φωνές είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αδιάφορες, η εικόνα συμπιεσμένη σε διαστάσεις, υπάρχουν σημάδια "κορεσμού" σε κάποια περάσματα. Η εντύπωση που αφήνει το συνολικό άκουσμα είναι σκέτη απογοήτευση...

Σε άλλα άλμπουμ όμως, η απόδοση απογειώνεται και αρκετά έργα ενδέχεται να αποδίδονται το ίδιο ηχητικά ή και καλύτερα / διαφορετικά από τις αντίστοιχες ψηφιακές εκδόσεις..
Υπάρχουν σαφώς καλύτερες εκδοσεις απι τη συγκεκριμένη. Ισως αυτο να εξηγει το γεγονός οτι δε σου αρεσει..

Ο καθένας έχει την άποψή του και τα δικά του κριτήρια επιλογής και καλά κάνει. Μέχρι εκεί σεβαστό.
Όταν όμως έρχεται και γράφει: άκουγα mp3 και μόλις άκουσα πικαπ είδα το φως το αληθινό, το βινύλιο είναι μάλλον το ζενίθ της απόλαυσης, αναλογικός ήχος κλπ. να ξέρει ότι θα δεχτεί κριτική και θα πρέπει να αντέχει να διαβάζει και την αντίθετη άποψη από τη δική του.

Δε διαφωνώ με όσα λες, κάθε άλλο.
Λάβε όμως υπόψιν οτι δε μιλάω για μένα. Μιλάω από εμπειρίες άλλων ανθρώπων του περίγυρου μου όπως είχα αναφέρει και πιο πριν, που ακούνε από youtube και spotify και όταν άκουσαν κάποια βινύλια είδαν το φως.
Και κει πιστεύω οφείλεται οτι η αύξηση των πωλήσεων. Σε άτομα που αν θες το είδαν και λίγο οτι ντάξει ας κάνουμε και λίγο εφέ να το παίξουμε ψαγμένοι αλλά άκουσαν όντως διαφορές προς το καλύτερο από τα mp3. Flac και λοιπά ξαναλέω οτι το 90% του κόσμου δε ξέρει τι είναι, τουλάχιστον των ατόμων που συναναστρέφομαι.
Δε θα κάτσω να πω τι είναι καλύτερο, δεν είμαστε στο σωστό νήμα, τους λόγους αύξησης των πωλήσεων συζητάμε.

Και για να το πάμε και λίγο πιο προσωπικά για να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο, σαφώς και δεν άκουγα πριν με mp3 και άκουσα βινύλιο και είδα το φως μου!! Ποτέ δε το χω κάνει.... πάντα κατέβαζα σε αυτή την μορφή και αν κάτι μ αρεσε το αγόραζα, αν όχι το σβηνα είτε απλά το άφηνα να υπάρχει κάπου ξεχασμένο στο imac. Πάντα αγόραζα cd, καμιά 15αρια χρόνια και βινύλια τον τελευταίο έναν χρόνο.
Επίσης επειδή έχω imac χρόνια είμαι εξοικειωμένος με τα αρχεία alac με τα οποία ουδέποτε ασχολήθηκα γιατί στ' αυτιά μου δεν ήταν ποτέ καλύτερα από το cd καθαυτό. Ήταν στην καλύτερη εφάμιλλα οπότε γιατί να ασχοληθώ;

Φιλικά πάντα, κουβέντα κάνουμε :)

Γενικά ο νεοεισερχόμενος στο βινύλιο είναι ενθουσιώδης, ειδικά όταν πριν άκουγε από τα μέσα που ανέφερες. Λογικό είναι να του φανεί αποκάλυψη ο ήχος ενός καλοστημένου βινυλιακού rig έστω και χαμηλού κόστους.
Όσο όμως τα χρόνια περνούν κι οι απαιτήσεις από το βινυλιακού rig ανεβαίνουν και το σκουλήκι της αναβάθμισης κάνει την εμφάνισή του, τότε είναι που χρειάζεται προσοχή.

Σαφώς το βινύλιο μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες μουσικής απόλαυσης δε διαφωνώ σ' αυτό. Κι εγω απολαμβάνω αρκετά από τα βινύλιά μου παρόλο που λιγόστεψε ο αριθμός αυτών επειδή πάλιωσαν και λόγω αναβάθμισης του συστήματος.

Ναι, πάντα φιλικά χωρίς διάθεση ειρωνείας.

Γενικά ο νεοεισερχόμενος στο βινύλιο είναι ενθουσιώδης, ειδικά όταν πριν άκουγε από τα μέσα που ανέφερες. Λογικό είναι να του φανεί αποκάλυψη ο ήχος ενός καλοστημένου βινυλιακού rig έστω και χαμηλού κόστους.
Όσο όμως τα χρόνια περνούν κι οι απαιτήσεις από το βινυλιακού rig ανεβαίνουν και το σκουλήκι της αναβάθμισης κάνει την εμφάνισή του, τότε είναι που χρειάζεται προσοχή.

Σαφώς το βινύλιο μπορεί να προσφέρει πολλές ώρες μουσικής απόλαυσης δε διαφωνώ σ' αυτό. Κι εγω απολαμβάνω αρκετά από τα βινύλιά μου παρόλο που λιγόστεψε ο αριθμός αυτών επειδή πάλιωσαν και λόγω αναβάθμισης του συστήματος.

Ναι, πάντα φιλικά χωρίς διάθεση ειρωνείας.

οντως ο ενθουσιασμος πολλες φορες μπορει να μας παραπλανησει. αλλα μπορει να ναι και η αρχη μιας ωραιας σχεσης αν ο εκαστοτε βινυλιοφαγος δεν ειναι hipsteras αλλα true μουσικοφιλος

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι σημερινές παραγωγές ως επί το πλείστον είναι ψηφιακές. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους λόγους χρήσης του βινυλίου ως μέσο (η αποφυγή της ψηφιοποίησης) δεν υφίσταται. Όλα γράφονται ψηφιακά και τυπώνονται και σε βινύλιο. Δηλαδή όλη η πληροφορία που υπάρχει στο βινύλιο είναι όση έχουμε και στο σιντι. Σε παλιές ηχογραφήσεις αμιγώς αναλογικές προφανώς η κατάσταση ήταν διαφορετική.Άρα λοιπόν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε μήπως ένα βινυλιακό σύστημα αναπαράγοντας μία ψηφιακή ηχογράφηση απλά παρουσιάζει την ψηφιακή πληροφορία που ηχογραφήθηκε ίσως εισάγοντας και κάποιες επιπλέον παραμορφώσεις λόγω μέσου;;

Βέβαια δε θα διαφωνήσω ότι σε πολύ ποιοτικά βινυλιακά συστήματα μπορεί η απουσία μίας ακόμη μετατροπής (ψηφιακό σε αναλογικό) να επιδράσει θετικά αλλά εκεί ανεβαίνει αρκετά η τιμή.

Να ένα παράδειγμα.

Μπορείς να ανεβάσεις και την ετικέτα για να δούμε ποια επανέκδοση είναι;