Αρκετές φορές η 180γρ-λογία είναι μια μεταμφίεση της απαιτήσεως να ξαναπουλήσουμε φιδόλαδο στους φανατικούς ... κάποιες φορές βέβαια, ιδιαίτερα στις αρχές της (της τάσης για βαρύ και καθαρό βινύλιο) όταν κατά βάση υπήρχε μόνον ενθουσιασμός και λίγη υστεροβουλία, απέδωσε καλούς καρπούς ...
Στο θέμα των Ντορς, κατά την γνώμη μου, και αφού μέσα στα χρόνια άκουσα σχεδόν όλες τις επανεκδόσεις και τα φορμά (ε, Μάλερ Μάλερ αλλά έχουμε και εμείς τους σκελετούς μας στην ντουλάπα) πιστεύω ότι καλύτερη ηχητική απόδωση είχαν τα ριμάστερς του Στήβ Χόφμαν σε cd, που κυκλοφόρησαν προ (αν δεν με απατά η μνήμη μου) δεκαετίας ή κάπου εκεί ... η απόδωση τους είναι καλύτερη και :
-από τα ντεμέκ χαι-ρες που κυκλοφόρησε το hd tracks (όπου έγιναν και εγκλήματα στο όνομα του χαι-φιντελισμού, όπως αλλαγή καναλιών, τεχνητή διαπλάτυνση της σκηνής, ξέμπαρκες αντηχήσεις για εντυπωσιασμό, κλπ. κλπ., )
-από τα sacd.iso (γι' αυτά τα τελευταία δεν ορκίζομαι, καθώς αγνοώ την προέλευση τους, καταλαβαίνετε) ...
-και από τα βαριά βινύλια που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 15 χρόνια ... δυστυχώς, δεν έχω πια τα αρχικά μου βινύλια, όλα αμερικανικά, που μάζευα στην μετεφηβεία μου, για να σύγκρινα και με αυτά ...
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
να συμπληρώσω ότι οι πρώτες-πρώτες εκδόσεις cd των Ντορς ακούγονταν απλώς τραγικά ... ρηχά, ξερά, κλαπατσίμπανα γενικώς ...
Πάντως όταν το βινύλιο δεν είναι προσεγμένης παραγωγής, είναι ΠΟΛΥ πίσω σε αίσθηση (συγκριτικά με άϋλα / cd)...
Λάθος?
Δεν εννοώ ακριβώς αυτό.
Με την ακρόαση άϋλων, λιγότερο από 10% της συνολικής δισκοθήκης ΔΕΝ ακούγεται (άσχετα παραγωγής)...
Με την ακρόαση βινυλίων, έχω την εντύπωση πως το αντίστοιχο ποσοστό είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο.
Δεν εννοώ ακριβώς αυτό.
Με την ακρόαση άϋλων, λιγότερο από 10% της συνολικής δισκοθήκης ΔΕΝ ακούγεται (άσχετα παραγωγής)...
Με την ακρόαση βινυλίων, έχω την εντύπωση πως το αντίστοιχο ποσοστό είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο.
Σε αυτό ακριβώς το επίπεδο ακούσματος αναφέρομαι. Το εντελώς χάλια (hifish)...
Δεν είμαι χαλιεντάς (και μη μπερδεύεις τα φόρουμ)!
"Hifish" περιγράφω εγώ το άκουσμα που είναι ξερό, κομπρεσσαρισμένο, έχει έλλειψη αρμονικών και φλατ εικόνα χωρίς "δράμα" που λέει και ο φίλτατος Πάνος...
Κάτι σαν το άκουσμα των πρώτων (και φτηνών) cd players ένα πράγμα.
Από δίκη μου εμπειρια άτι αυτό ειναι εν θεα που καλο ειναι να το ζητάμε πιο συχνά. Επαναγοράσα κάπου 15 δίσκους των iron maiden singles και lp όλους με την ένδειξη 180 γρ. Όλους τους ειχα στην αυθεντική τους κόπια πολλούς μάλιστα πρώτης κοπής. Ε, καμμία σχέση οι παλιοί ειναι 10 φορές πιο καθαροί και με βάθος. Δεν εχω κανένα σύστημα αναφοράς φυσικά, πιστεύω όμως οτι ειναι αρκετά αξιοπρεπές να ακούσω τις διάφορες.
Μήπως πρέπει να ανοίξουμε ένα νήμα να ξέρουμε τις πατάτες των 180 γρ;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.