Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Απάντηση: Re: Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Προσωπικά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε λιγάκι την υπόθεση βιομηχανία ήχου ως βιομηχανία πρώτα και στη συνέχεια ως κάτι άλλο. Έστω ότι κάτι θέλεις να κάνεις σε μεγαλούτσικη παραγωγή.... τί χρειάζεσαι; Ένα ταλαντούχο σχεδιαστή, έναν μηχανικό με γνώσεις - μεταπτυχιακό στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων και εξωτερική χρηματοδότηση. Ειδικά στον ήχο δεν πιστεύω ότι το κράτος είναι το κύριο εμπόδιο κι αυτό επειδή δεν χρειάζεται το προιόν ήχου να πάρει κάποια πιστοποίηση από το δικό μας κράτος για να εμφανιστεί στην αγορά - κατανάλωση, όπως γίνεται π.χ. στα αυτοκίνητα ή στα σκάφη.

Αλήθεια με τη χρηματοδότηση πώς τα πάμε;; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ή έστω υπήρξαν τράπεζες που να χρηματοδοτούν (όχι γενναιόδωρα, αλλά έστω σφιχτά) τέτοια επενδυτικά σχέδια; Και μάλιστα για εξαγωγές;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο τα Analysis και τα άλλα κορυφαία, αλλά έχουμε και τους Tsikirides, είχαμε και τη Roister είχαμε και την Audio Spectrum. Εταιρείες με προιόντα αξιόλογα σε απόλυτο βαθμό και με σημαντική παραγωγή. Και τουλάχιστον για AS θυμάμαι όταν επισκεφθήκαμε πριν πολλά χρόνια είδαμε στοκαρισμένα στην αποθήκη μεγάφωνα, κροσόβερ κλπ. για εκατοντάδες ηχεία, για όλα τα μοντέλα, άρα η εταιρεία εγγυώνταν ένα υποδειγματικό σέρβις και τα επόμενα χρόνια. Αλήθεια αυτές οι εταιρείες αντί να κάνουν το άλμα προς τα πάνω, γιατί έπεσαν;

xρειαζόμαστε και έναν σωβινιστή λαό.

Προσωπικά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε λιγάκι την υπόθεση βιομηχανία ήχου ως βιομηχανία πρώτα και στη συνέχεια ως κάτι άλλο. Έστω ότι κάτι θέλεις να κάνεις σε μεγαλούτσικη παραγωγή.... τί χρειάζεσαι; Ένα ταλαντούχο σχεδιαστή, έναν μηχανικό με γνώσεις - μεταπτυχιακό στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων και εξωτερική χρηματοδότηση. Ειδικά στον ήχο δεν πιστεύω ότι το κράτος είναι το κύριο εμπόδιο κι αυτό επειδή δεν χρειάζεται το προιόν ήχου να πάρει κάποια πιστοποίηση από το δικό μας κράτος για να εμφανιστεί στην αγορά - κατανάλωση, όπως γίνεται π.χ. στα αυτοκίνητα ή στα σκάφη.

Αλήθεια με τη χρηματοδότηση πώς τα πάμε;; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ή έστω υπήρξαν τράπεζες που να χρηματοδοτούν (όχι γενναιόδωρα, αλλά έστω σφιχτά) τέτοια επενδυτικά σχέδια; Και μάλιστα για εξαγωγές;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο τα Analysis και τα άλλα κορυφαία, αλλά έχουμε και τους Tsikirides, είχαμε και τη Roister είχαμε και την Audio Spectrum. Εταιρείες με προιόντα αξιόλογα σε απόλυτο βαθμό και με σημαντική παραγωγή. Και τουλάχιστον για AS θυμάμαι όταν επισκεφθήκαμε πριν πολλά χρόνια είδαμε στοκαρισμένα στην αποθήκη μεγάφωνα, κροσόβερ κλπ. για εκατοντάδες ηχεία, για όλα τα μοντέλα, άρα η εταιρεία εγγυώνταν ένα υποδειγματικό σέρβις και τα επόμενα χρόνια. Αλήθεια αυτές οι εταιρείες αντί να κάνουν το άλμα προς τα πάνω, γιατί έπεσαν;

Γιατί έμειναν στο οικογενειακό management και όχι σε επαγγελματίες (ο Γερμανος που το έδωσε σε επαγγελματίες είδαμε πως εξελίχτηκε), γιατί δεν ήταν εξωστρεφεις - έχω μία αγορά σου λέει στην Ελλάδα, ε..καλά είναι..γιατί κυριαρχεί η κουλτούρα του μικρομεσαίου χωρίς μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά οράματα, γιατί ποια τράπεζα θα χρηματοδοτούσε μια επιχείρηση που κατασκευάζει hifi (άντε να πείσεις την τράπεζα ότι είναι παραγωγική δραστηριότητα με υψηλή προστιθέμενη αξία - κάποιεσ φορες τουλάχιστον) και ενδεχομένως γιατί όταν εμφανίστηκαν οι Ελληνες κατασκευαστές (αρχές 80?) η αγορά του hifi έπεφτε και ανέβαινε το home cinema οπότε ιστορικά η γέννηση της εγχώριας βιομηχανίας συνέπεσε με μία καμπή της παγκόσμιας αγοράς, γιατί το sourcing των καλών υλικών από άλλες χώρες τώρα έγινε εύκολη υπόθεση με το e-cοmmerce και τα ανοιχτά εμπορικά σύνορα ενώ παλαιότερα δεν θα ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να βρεις και να βάλεις alps potentiometers που λέει ο λόγος...και άλλα πολλα..

Αυτό συμβαίνει και αλλού. Και στην Αγγλία και στη Γερμανία και στην Ιαπωνία εταιρείες, άλλοτε κραταιές, κλείνουν και μένει μόνο η ανάμνηση. Για παράδειγμα η Leak στην Αγγλία, η Uher στη Γερμανία, η Kenwood, Nakamichi στην Ιαπωνία και ποιος ξέρει πόσες άλλες. Αλλά εκεί, επειδή είναι πολλές στο χώρο, κάποια άλλη παίρνει το μερίδιο αγοράς τους. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε φαίνεται να υπάρχει αντικαταστάτης της Audio Spectrum ή της Roister.

Συμφωνώ με τους φίλους που μίλησαν για την νοοτροπία.
Όχι για την νοοτροπία των κατασκευαστών όμως,αλλά για την δική μας.

Καλώς ή κακώς η πορεία κάποιου κατασκευαστή εξαρτάται από την αγορά που απευθύνεται.
Κι όταν αυτή η αγορά αποτελείται από "πονηρούς" και απαιτητικούς όπως η Ελληνική αγορά και πολύ περισσότερο η αγορά του audio,αυτοί προσαρμόζονται αναλόγως.

Κι έτσι σιγά-σιγά πάνε περίπατο και τα σχέδια και η αυτοματοποιημένη παραγωγή και τα πρότυπα και οι μετρήσεις,και και και...
Κι είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως τα προϊόντα είναι πια custom,κανένα ίδιο με το προηγούμενο ή επόμενο.

Κι αυτό κάνει μεν μερικές δεκάδες πελατών ευτυχισμένους,σε μια αγορά όμως που όλο και περισσότεροι διαβάζουν και ξεπερνούν στεγανά και ζητούν τεχνικά χαρακτηριστικά και μετρήσεις του δένει τα χέρια.Τον κάνει να μην μπορεί να ανοιχτεί σε αγορές που το "μυστήριο" και η ¨μαγεία" δεν έχουν και μεγάλη πέραση.
Και που απαιτούν παραγωγή με σταθερά τεχνικά χαρακτηριστικά και ποιότητα.

Πάω πάσο για πολύ μικρές εταιρίες των 1-5 ατόμων που αρκούνται σε μικρές πωλήσεις σε υψηλή τιμή.
Το πόσο βιώσιμες θα είναι βέβαια,εξαρτάται από το πόσο θα απλωθούν κι έξω.
Εκεί υπάρχουν ακόμα πολλά μεγάλα πορτοφόλια.

Ποιό πιστεύετε ότι είναι το προφίλ του "μέσου" Έλληνα φίλου της ηχητικής πιστότητας?

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παραθέσουμε τις απόψεις μας..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Προσωπικά πιστεύω ότι η άποψή του διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το διαδίκτυο - fora & online περιοδικά - όπου και η συμμετοχή των Ελληνικών υλοποιήσεων είναι πολύ μικρή.

Υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσο φτηνές υλοποιήσεις.

Π.χ. http://www.geometricharmony.com/ (μου αρέσει πολύ το front end στο web)..

Το ίδιο λέμε. Η Geometric Harmony μπορεί να κατασκευάζει υπέροχα ηχεία (δεν το αμφισβητώ), αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει μιά εταιρεία όπως η Roister, που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, όχι τον χομπίστα. Τον πελάτη του Media Markt και του Κωτσόβολου.

Πολύ μεγάλη συζήτηση!

Εξωστρέφεια, θράσος και πρακτικές "me too". Τίποτα παραπάνω.

Πολλά στραβά που αναφέρθηκαν διορθώνονται χωρίς ούτε cent -που λέει ο λόγος-.

Εξωστρέφεια, θράσος και πρακτικές "me too". Τίποτα παραπάνω.

Αναφέρεσαι στους Πολωνούς, σε εμας ή γενικοτερα στον χώρο του ηχου Μανωλη?

@Pan Σε όλους και όχι μόνο στον χώρο του ήχου.

Σταύρο, όπως έγραψα παραπάνω είναι μεγάλη συζήτηση. Θα χρειαζόταν μερικά σεντόνια και δεν είμαι καλός σ αυτό.
Για να μη πω σεμινάρια στα οποία είμαι άσχετος : )

Συνοπτικά. Ας πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ καλής ποιότητα λάδι -που είναι και της μόδας- και θέλουμε να το προωθήσουμε. Απ το να ξύνουμε το κεφάλι μας και να φτυνόμαστε στον καθρέφτη μην μας ματιάσουν, χωρίς να κάνουμε τίποτα στο τέλος, η καλύτερη ιδέα είναι να βρούμε ένα πχ Ιταλό που κατά την γνώμη μας το κάνει καλά και να τον αντιγράψουμε. Είπαμε, το λάδι το έχουμε, δεν τον αντιγράφουμε σ αυτό. Τον αντιγράφουμε στα υπόλοιπα. Τιμές, προώθηση, παρουσίαση κτλ.

ΥΓ: όσο αφορά το μέγεθος, που τρομάζει επίδοξους κατασκευαστές και χαρίζει όνειρα γλυκά στους καταναλωτές. Σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρίες που έχουν βιομηχανικό μέγεθος στον χώρο του ήχου μετριούνται στα δάκτυλα, άντε και των δύο χεριών.

Όπως για παράδειγμα αυτό εδώ: http://www.anakrousis.gr/

Όντως, κλασικό παράδειγμα site που φτιάχτηκε πριν σχεδόν 15 χρόνια και από τότε έχει μείνει στάσιμο, σαν εγκαταλελειμμένο (τουλάχιστον σχεδιαστικά).

Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί πως το site δεν είναι πολυκατοικία, να το χτίζεις μια φορά και τέρμα.

Όντως, κλασικό παράδειγμα site που φτιάχτηκε πριν σχεδόν 15 χρόνια και από τότε έχει μείνει στάσιμο, σαν εγκαταλελειμμένο (τουλάχιστον σχεδιαστικά).

Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί πως το site δεν είναι πολυκατοικία, να το χτίζεις μια φορά και τέρμα.
Αγαπητέ φίλε μιας και μιλάς για το site μου σε πληροφορώ ότι είναι έτσι φτιαγμένο που μπορώ και το ανανεώνω ανά πάσα στιγμή. Αναφέρομαι στις σελίδες στα Αγγλικά. Όποιος το επισκέπτεται, γνωρίζει και τις κάθε φορά αλλαγές και νέες προσθήκες. Το αν δεν επιθυμώ να αλλάξω τελείως την αρχική σελίδα, αλλά μόνο μερικώς, αυτό αφορά εμένα, τα γούστα μου και κανέναν άλλο. Πάντως σε πληροφορώ ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, αν αυτό σε ανησυχήσε, και άνετα επικοινωνούν πελάτες μου από όλον τον κόσμο.
[Συγνώμη για το εκτός θέματος]. Λ.Σ.

Αγαπητέ φίλε μιας και μιλάς για το site μου σε πληροφορώ ότι είναι έτσι φτιαγμένο που μπορώ και το ανανεώνω ανά πάσα στιγμή. Αναφέρομαι στις σελίδες στα Αγγλικά. Όποιος το επισκέπτεται, γνωρίζει και τις κάθε φορά αλλαγές και νέες προσθήκες. Το αν δεν επιθυμώ να αλλάξω τελείως την αρχική σελίδα, αλλά μόνο μερικώς, αυτό αφορά εμένα, τα γούστα μου και κανέναν άλλο. Πάντως σε πληροφορώ ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, αν αυτό σε ανησυχήσε, και άνετα επικοινωνούν πελάτες μου από όλον τον κόσμο.
[Συγνώμη για το εκτός θέματος]. Λ.Σ.

Αν αρέσει σε εσάς, στους άλλους περισσεύει...