Πολυεργαλεία

Μετα απο 1 περιπου χρονο παρατηρησεων/μελετης για ποια εργαλεια ειναι απαραιτητα για να εχω στο καταπληκτικο τσαντακι Μaxpedition Fatty, κατεληξα σε περιπου 40.
Δεν μετρω τα διαφορα μικροπραγματακια οπως bits/καρφακια/βιδακια/συνδετηρες/συρματακια/πινεζες/καλωδιακια κλπ.

Η προσπαθεια ειχε αρχισει ωστε να εχω μαζεμενα μινιατουρες εργαλεια ωστε να χωρουν σε ενα και μονο μικρο τσαντακι και να μπορουν να αντιμετωπισουν τα περισσοτερα μικρομαστορεματα.
Ολα σε ενα, νοικοκυρεμενα. Μου πηρε περιπου ενα χρονο γιατι ολο και συμπληρωνα/αλλαζα κατι μετα απο καθε μαστορεμα. Τωρα μπορω να πω οτι το τσαντακι ειναι πληρες...μεχρι την επομενη φορα που θα λειψει κατι :))

9532586130_bedc347101_b.jpg

Καποια εργαλεια δεν φαινονται διοτι ειναι μεσα στις 2 μεγαλες εσωτερικες θηκες. Το τσαντακι ειναι περιπου 20χ14 εκατοστα και ειναι απιστευτο τι μπορει να χωρεσει μεσα.

Σε μελλοντικο χρονο θα αναφερω αναλυτικα τι και ποια εργαλεια εχω συμπεριλαβει.

ΥΓ.
Δεν θυμαμαι ποιος φιλος ειχε αφησει καποια ..μομφη περι πληροτητας του τσαντακιου (kospap?:)), αλλα τον προκαλω να μου βρει πιο πληρες σχετικο τσαντακι στο διαδικτυο.
Μην κουραζεται, δεν υπαρχει :)))

νομιζω κατι σου ειχα πει για φακο? χαχαχα
τον DQG εχεις εκει μεσα τωρα?

Οχι, φακο ειχα, τον Fenix LD10. Tωρα εβαλα τον νεο DQG (ΧP-G2!), με το κλιπακι του.

Ειχες ποσταρει ενα youtube video αν θυμαμαι καλα, η μια φωτο, με ενα (ψοφιο απο γεμιση:)) Μαxpedition τσαντακι καποιου απο το διαδικτυο που ηταν σαν να συγκρινεις περιπτερο με πολυκαταστημα :)))

Χιώτη συνεχώς με εκπλήσεις ευχάριστα.
Έχω 2 mini, 2 Fatty και 1 Beefy, όλα πλήρως εξοπλησμένα ως πακέτα επιβίωσης.
Επήσεις έχω τα: Octa, vulture II, Fat boy, Noatak και από 5.11 το Ruch 24.

@xouan: Μπραβο, καλυτερος και πιο ποιοτικος σχετικος εξοπλισμος δυσκολα βρισκεται. Η εταιρεια ειναι κορυφη και απο σχεδιο/καινοτομιες και απο ποιοτητα.
Προσωπικα εχω μονο τη σειρα του micro, mini, fatty etc. O λογος ειναι οτι ΔΕΝ υπαρχουν κοπιες σε αυτα τα μοντελα, ουτε καν κατι που να πλησιαζει!!!
Απο τα υπολοιπα ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο εξαιρετκες απομιμησεις (και σε ποιοτητα) που εχω παρει κυριως απο την Manafont παλαιοτερα.

@sifis: To παραπανω που βλεπεις, το Maxpedition fatty αλλα και το λιγο μεγαλυτερο, το Maxpedition Beefy, απο το ebay. H σειρα εχει και δυο μικροτερα το micro και το mini. Aξιζουν καθε ευρω που θα δωσεις.
To ειχα παρει απο εδω, οπως και αλλα πραγματα. Πολυ αξιοπιστος αλλα βλεπω οτι χρεωνει αρκετα μεταφορικα πλεον αν και ειναι ακομα ο φτηνοτερος. http://www.ebay.com/itm/NEW-Maxpedi...924?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2580fb457c

Έλα Χίωτη για πάρτη σου, το Beefy που κουβαλάω κάθε μέρα μαζί μου στο σακίδιο της δουλειάς. Το Beefy είναι ένα υπερμεγεθυμένο Fatty ουσιαστικά.
Λοιπόν από αριστερά έχουμε Leatherman Wave, νυχοκόπτης, προέκταση κατσαβιδομυτών για το πολυεργαλείο, μύτες, το pocket wrench από κάτω, ρολό υφασμάτινης ταινίας, μαρκαδοράκι Stanley. Στην τσέπη από πίσω διακρίνονται ένα στυλό Parker και ένα πλαστικό υδροδοχείο ενός λίτρου. Πιο μέσα έχω σημειωματάριο, χημικά φώτα, μάσκα CPR, δεματικά καλωδίων, φακό iTp EOS 190 λούμενς και διάφορα άλλα πραγματάκια.

O φακός στο κέντρο είναι ο Fenix TK22. Επάνω, κάτω από τους αναπτήρες είναι ο σπινθηριστής Aurora, 2 αναπτηράκια Bic, σύρμα, η μαύρη θήκη από βαλλιστικό νάιλον έχει μέσα από δύο μπαταρίες για κάθε φακό. Συνεχίζουμε με σφυρίχτρα της SOL, κάψουλα αναπτήρας αδιάβροχος, λοσταράκι, η μαύρη θήκη έχει είδη ραπτικής και έξτρα ένα ροδελάκι με 50 μέτρα υπέρ ανθεκτική νάυλον κλωστή. Τέλος 15 μέτρα σχοινί αλεξιπτώτου paracord 550. Η θήκη κάτω από αυτά έχει φαρμακείο, αλουμινοκουβέρτα, αδιάβροχο τύπου μιας χρήσης και διάφορα άλλα μπλιμπλιλίκια.

Beefy.jpg

Απάντηση: Re: Πολυεργαλεία

Το εχω το sidekick,πολυ ευχαριστημενος εχω κοψει πολλους μικρους κορμους με το πριονι του.Οσο για το ψαλιδι δεν μου εχει χρειαστει ποτε,το συστηνω αβλεπι,και η τιμη του τελεια.

Πραγματι για παρτη μου!! Moυ αρεσουν πολυ αυτες οι γκατζετοειδεις καταστασεις και εκανες και πολυ καλη περιγραφη!! Σε βρισκω ψαγμενο, xouan και χαιρομαι!!

Το beefy προσφερεται και ειναι ιδανικο για survival τσαντακι, ειναι αρκετα μεγαλο για καποια απαραιτητα ογκωδη κομματια (που εχεις βαλει ηδη).
Βεβαια εσυ το χρησιμοποιεις σαν EDC, προφανως προσαρμοσμενο στις αναγκες σου. Τελειο EDC ειναι το Maxpedition mini.
Tο fatty παλι ειναι για ολα, το μεγεθος για ολες τις αναγκες. Αν ειναι να παρεις ενα τσαντακι απο τη σειρα, αυτο ειναι το Maxpedition Fatty.

Ξερεις, ενα χρησιμο εργαλειο για ολες τις καταστασεις ειναι ο καθαροαιμος κοφτης (καλωδιων κλπ). Των πολυεργαλειων δεν κανει.
Προσπαθω να βρω εναν πιο μικρο (αλλα και ποιοτικο) απο αυτον που εχω βαλει στην φωτο μου.
Οι μικροι κινεζικοι δε λενε τιποτα, το 'ατσαλι' τους ειναι για πεταμα αμα ζοριστει λιγο.

Κοίτα για το μικρό κοφτάκι ηλεκτρονικών της NWS. Εργαλεία ανάλογα των Knipex και τα φέρνει το praktiker.

021DOW72115f.1.jpg

Thanks man, ειναι οντως ποιοτικα τα NWS, αλλα ειναι τα κλασσικα μικρα των 4.5 ιντσων. Ακριβως οπως και το δικο μου στο τσαντακι.
Ψαχνω κατι στις 3.5 inches oπως αυτος ο (made in Japan) μινιατουρα και λειτουργικοτατος καβουρας που εχω στα αριστερα.

Ειναι δυσκολο να βρεθει. Ειχε ο πατερας μου αλλα ειναι χαμενο καπου στο υπογειο.. Εχω δει καποια στο ebay, αλλα ειναι χαμηλης ποιοτητας.

Last edited:
9538962810_420d8036ab_b.jpg

Εδω βλεπουμε απλωμενα ολα τα εργαλεια που περιλαμβανονται στο Maxpedition Fatty που εβαλα στην περασμενη σελιδα.

Το σφυρι χωριζει τα αντικειμενα που μπαινουν στις αριστερες θηκες απο τις δεξιες θηκες του Fatty, αντιστοιχα.

Η αριστερη πλευρα περιεχει τα εξης εργαλεια που μπαινουν στις αριστερες θηκες:

Πανω αριστερα εχουμε, πινελακι πλατυ, νυχοκοπτης (αλλα οχι για νυχια:), μινι γκαζοταναλια με μονωση (δικη μου η μονωση καθως δεν ευρισκα παρομοια στο εμποριο),
στυλο, επεκτασιμος μαγνητης τυπου στυλο, ανεξιτηλος μαρκαδορος, λαδοτηρι, brass punch tool, αθραυστο usb stick με πληρη βιβλιογραφια για μαστορεματα
και αλλες χρησιμες πληροφοριες :)). Διπλα ειναι ενα ξυλακι που εχει αρκετων ειδων ταινιες, μονωτικες, χαρτινες, διπλης οψεως κλπ., και γερο αναδιπλουμενο ψαλιδι.

Κατω αριστερα εχουμε, 2 λιμες, ενα στυλο χαραξης σε γυαλι, μεταλλα κλπ, μινι καβουρας, τσιμπιδα, κατσαβιδι (δοκιμαστικο), μετρο, σημειωματαριο, διαφορα λοσταρακια,
σφυρι. Πανω στο σφυρι και το δεξι λοσταρι βρισκονται μια ατσαλινι σακοραφα και μια βελονα τιτανιου. Τελειωνοντας κατω αριστερα ειναι ενας μινι μεγεθυντικος φακος,
ενα μετρο 'Τ' και ενα ξυλαρακι γενικης χρησης.

Η δεξια πλευρα περιεχει τα εξης εργαλεια:

Στο πανω μερος εχουμε, κατσαβιδι καστανια με διαφορα bits, αναπτηρας, κοφτης, μικρος βιδολογος, κατσαβιδι με πιο λεπτα bits, κερματα 1 λεπτου, Victorinox Spirit Tool.
Στη μεση εχουμε, leatherman squirt E4 (του ηλεκτρολογου), σφυριχτρα (αμα σε χτυπησει ρευμα, αμα χτυπησεις και δεν μπορεις να φωναξεις...:)), μαχαιρι τυπου 'νυχι γατας',
πριονι κορδελα, φακελακι για την υγρασια, κολλα στιγμης, πανακι, διαφορα συρματακια και σπαγγοι, 2 carabinier, λαστιχακια, ενας μινι μεγγενη και βελονα με χερουλι.
Στο κατω μερος εχουμε αλλενακια, ενα φακουδακι ΑΑΑ DQG mini με μια μπαταρια, ενα μολυβι με γομα, ενα κερακι, ενα πλακε πολυεργαλιακι, ενα πλακε κομπιουτερακι,
μια πιστωτικη καρτα (η καλυτερη σπατουλα!), το γνωστο RES-Q-ME για θραυση κρυσταλλων και με κοφτη για ζωνες ασφαλειας, ενα κοκκινο κυλινδρακι γεματο καρφακια βιδακια,
βελονες, οδοντογλυφιδες (οχι για τα δοντια:), συνδετηρες κλπ. Τελος εχουμε, τσιροτα και οινοπνευμα για την κακια στιγμη :))

Η πλακα ειναι οτι το τσαντακι χωραει κι'αλλα. Στην πορεια θα προστεθουν και αλλα εργαλεια/εξαρτηματα αναλογα με τις αναγκες που προκυπτουν.
Μεχρι στιγμης τα μονα εργαλεια που ΔΕΝ εχουν χρησιμοποιηθει εστω και μια φορα ειναι το RES-Q-ME και το κερι.

Αλλαγες που πιθανως να γινουν συντομα:

Θα φυγει το brass punch tool γιατι εφτιαξα ενα bit που μπορει να το αντικαταστησει. Τροχισα ενα μπιτ (το τελευταιο απο τα 4 διπλα στο χοντρο κατσαβιδι) και το εκανα μυτερο.
Θα φυγει ο κοφτης και θα μπει ενας μικροτερος. Αν αγορασω το leatherman MUT, θα φυγει ο Victorinox και το σφυρι. Αν και το σφυρι που εχω ειναι χρησιμο λογω σχηματος και πολλων χρησεων.

Εντυπωσιακό να τα βλέπεις έτσι απλωμένα. Κανονική εργαλειοθήκη. Αν και ένα λάθος που κάνουν όλοι και εγώ μερικές φορές, ξεχνάμε να γράψουμε το συνολικό βάρος της θήκης, σακιδίου, κ.λπ. Είναι βασικό και αυτά τα σκατούλια όσο και να μην τους φαίνεται είναι βαριά στο σύνολο τους.

Στην γκαζοτανάλια μπορείς να βάλεις ποιο ωραία μόνωση με θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι ώστε να γίνει ένα σώμα με τα χερούλια. Λίγα δευτερόλεπτα με το πιστόλι θερμού αέρα και συρρικνώνεται στο μισό μέγεθος του και σφίγγει επάνω στο σώμα που το έχεις περάσει.

Για το στυλό χάραξης σε γυαλί έχουμε κανέναν σύνδεσμο;

Με τον βιδολόγο τι κάνεις;

Το Res-Q-ME το κουβαλάω πάντα στα κλειδιά μου (φώτο αύριο).

χαχαχα... o 'crazy Eric´....!!! Το κινουμενo EDC, τον ειχα πετυχει στην τηλεοραση πριν καποια χρονια και εδειχνε τα εκατονταδες πραγματα που κουβαλουσε πανω του, καθημερινως...!!!!

Την γκαζοταναλια την ειχα 'ντυσει' με πολυ κοπο πριν μαθω οτι υπηρχαν τα θερμοσυστελλομενα μακαρονια :))

Εχω βρει οτι ο βιδολογος ειναι πολυ χρησιμος περαν απο κατσαβιδακι, στο να ανοιγεις διαφορες συσκευες και πραματα, εκει που δεν χωραει το λοσταρι και τα πλαστικα λοσταρια ειναι αδυναμα.

Το στυλο χαραξης μου το εχει φερει εδω και πολλα χρονια ο πατερας μου απο αμερικη (ναυτικος). Εχω παρει και απο Κινα, $3-$4, αλλα ειναι μαπα. Δεν εχω λινκ για αξιοπιστο εργαλειο.
Steel pocket scriber λεγεται και τα καλα πρεπει να ειναι γυρω στα $20. Αν και η μυτη του δεν ειναι ακριβως 'steel' αλλα καποιο κραμα.

Το τσαντακι τελικα ζυγιζει 1.29 κιλα, fully loaded.

Αφαιρεσα το μπρουτζινο punch tool oπως ελεγα. Δεν ειναι 'emergency tool' και επισης αναπληρωνεται απο το μυτερο bit που εχω φτιαξει για το κατσαβιδι.
Αλλαζα και το αλουμινενιο στυλο με ενα αλλο στυλο που εχει στο καπακι ultraviolet led, για να εντοπιζουμε ευκολα υγρασιες, πλαστα χαρτονομισματα και υποπτους λεκεδες, αμα λαχει :))

Last edited:
Το ματι σου στη λεπτομερεια..:))
Παντως δεν ειναι τοσο σκληρη οσο νομιζα. Η ακρη της εχει ταλαιπωρηθει. Βεβαια σαν οδοντογλυφιδα την πουλανε, αλλα πιστευα οτι το τιτανιο ειναι σκληροτερο.
Η σακοραφα ομως διπλα, με το κραμα ατσαλιου, ειναι αφθαρτη, μεχρι σαν σκαρπελο την εχω χρησιμοποιησει χτυπωντας τη με σφυρακι για μια λεπτοδουλεια !!!

Κορυφαιες ποιοτητες απο ολα τα emergency gadgets!! well done xouan!!
Καλυτερο και πρακτικοτερο σετακι δυσκολα γινεται.

Ισως αν αλλαξεις τον μικρο victorinox με τον αλλο μικρο, τον signature lite που εχει και φακο και στυλο και ψαλιδακι επιπλεον. Το λεντ του signature lite με καλυπτει απολυτα.
Αλλα κυριως μιλω για το στυλο του signature lite που μου εχει χρησιμευσει παμπολλες φορες. Noμιζω οτι ο signature βγαινει και χωρις φακο.

ΥΓ.
Για οικονομια βαρους θα εβαζα σαν κυριο μπρελοκ την σφυριχτρα που εχει μεγαλο και καλο δακτυλιδι. Εκτος αν η χαντρα ειναι απο χερι, για το κακο ματι :))

Και αυτό έχει ψαλιδάκι.
Βασικά θα έβαζα το micra που είναι τέλειο για κλειδοθήκη, αλλά θέλω να κρατήσω χαμηλά το βάρος.
Το ασημένιο μου μπρελοκάκι δεν μπορώ να το αποχωριστώ. Άσε που στις εποχές που διανύουμε, σε λίγο θα έχει και ανταλακτική αξία...

Last edited:
Aσε περι ανταλλακτικης αξιας εν καιρω κρισης...δυστυχως...

Βρισκεις στο διαδικτυο σε Ελληνικα sites, τιμες Ελληνικων (και ξενων) νομισματων του Οθωνα απο 10-20 ευρω, που αλλες εποχες τα εβρισκες απο 100 ευρω και πανω...
Εκει που θα περιμενες καποιες αξιες να ισχυροποιουνται στην κριση (οπως πχ ο χρυσος), εδω βλεπεις το αντιθετο. Το ιδιο ισχυει για αντικες και εργα τεχνης!