Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ο καθενας μπορει να προσεχει τα γραπτα του και να φροντιζει να ειναι κατανοητα. Αν καποιος για χ, ψ λογους δεν εχει τη δυνατοτητα να το κανει δε νομιζω οτι πρεπει να τον κρεμασουμε. Και σιγουρα αν καποιος ειναι αγραμματος ή ανορθογραφος δε πρεπει να του απαγορευεται η επικοινωνια μεσω του forum.
Εγω δε μπορω να διαβασω greeklish με τιποτε και προσπερνω τα posts που ειναι γραμμενα με αυτον τον τροπο. Αν καποιου η αισθητικη προσβαλεται βαναυσα απο τα κακογραμμενα μηνυματα μπορει να κανει μια προσπαθεια να αποδεκτει οτι ολοι οι ανθρωποι δεν ειμαστε ιδιοι και οτι ζουμε σε μια κοινωνια οπου δεν εχουμε ολοι τις ιδιες ικανοτητες. Και ας μη κανει ο καθενας απο εμας τον τομεα που νομιζει πως υπερεχει field για αντιπαραθεση.

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ουδείς μπορεί να τα βάλει με την εξέλιξη (προσοχή, δεν μιλώ για πρόοδο ή ευημερία)
edit αναφέρομαι στον mouratos

Δημήτρη δεν έιναι η εξέλιξη το πρόβλημα ... Το πρόβλημα είναι η χρήση αυτής της εξελιγμένης μορφής ...

Τρανό παράδειγμα εξέλιξης, η σχάση των πυρήνων ουρανίου με ταυτόχρονη απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας ενέργειας. Απο μόνη της είναι αθώα και με σωστή χρήση θα μπορούσε να λύσει πολλά ενεργειακά προβλήματα. Η χρήση της όμως χωρίς προηγούμενα να έχει ωριμάσει ο κόσμος έφερε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι όπως και 30 χρόνια Ψυχρού Πολέμου, ένα Τσερνομπιλ, ενα Κοζλοντούι....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Εμένα με ενοχλεί το ξαναεπαναλάβεις, το καλυτερότερο και το πολύ ελάχιστο.

Συγνώμη, είναι η πρώτη φορά που μου ξανασυμβαίνει.
Εξαποανέκαθεν :D

Ο καθενας μπορει να προσεχει τα γραπτα του και να φροντιζει να ειναι κατανοητα. Αν καποιος για χ, ψ λογους δεν εχει τη δυνατοτητα να το κανει δε νομιζω οτι πρεπει να τον κρεμασουμε. Και σιγουρα αν καποιος ειναι αγραμματος ή ανορθογραφος δε πρεπει να του απαγορευεται η επικοινωνια μεσω του forum.
Εγω δε μπορω να διαβασω greeklish με τιποτε και προσπερνω τα posts που ειναι γραμμενα με αυτον τον τροπο. Αν καποιου η αισθητικη προσβαλεται βαναυσα απο τα κακογραμμενα μηνυματα μπορει να κανει μια προσπαθεια να αποδεκτει οτι ολοι οι ανθρωποι δεν ειμαστε ιδιοι και οτι ζουμε σε μια κοινωνια οπου δεν εχουμε ολοι τις ιδιες ικανοτητες. Και ας μη κανει ο καθενας απο εμας τον τομεα που νομιζει πως υπερεχει field για αντιπαραθεση.

Η λέξη πεδίο δεν σου έκανε ? :smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Δημήτρη δεν έιναι η εξέλιξη το πρόβλημα ... Το πρόβλημα είναι η χρήση αυτής της εξελιγμένης μορφής ...

Τρανό παράδειγμα εξέλιξης, η σχάση των πυρήνων ουρανίου με ταυτόχρονη απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας ενέργειας. Απο μόνη της είναι αθώα και με σωστή χρήση θα μπορούσε να λύσει πολλά ενεργειακά προβλήματα. Η χρήση της όμως χωρίς προηγούμενα να έχει ωριμάσει ο κόσμος έφερε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι όπως και 30 χρόνια Ψυχρού Πολέμου, ένα Τσερνομπιλ, ενα Κοζλοντούι....

Ακόμα και αυτά, είναι σημεία της εξέλιξης

Με αφορμή το ποστ του φίλου Satnick, το θέμα ανοίγει εκ νέου..

Κανενα προβλημα δικιο εχεις, τι να κανω δεν εχω μαθει καθολου απο γρηγορο και ορθωγραφικα σωστο πληκτρολογιο οπωτε ιδου τα αποτελεσματα,υποσχομαι να προσεξω λιγο παραπανω το πως γραφω με το πληκτρολογιο στο μελλον,(ορθογραφικα και συντακτικα) απο εκει και περα ευχαριστω και εσενα mourate που πειρες αμεσως το μερος μου....-bye-

Παρακαλώ όσοι θέλουν να συμμετέχουν ας καταθέσουν κόσμια και ευγενικά τις απόψεις τους.

αχα εδω ειμαστε...ok θε ριχνω και εδω μια ματια, για οποιον θελει να του δοσω καπια απαντηση...

Τελος παντων ας μην χαλαμε τις καρδιες μας δεν εχω ορεξη για τσακομους,σας καληνυκτιζω ολους και αν θελετε κατι απο εμενα πρωσοπικα γιατι ειναι κριμα να χαλαμε τα θεματα του club το PM μου ειναι ανοιχτο για τον καθενα και δεν το λεω καθολου ηρωνικα...

Οποιος θελει κατι εδω ειμαι...-bye-

Πρακτικά απλά δεν τίθεται θέμα για την Ορθογραφία,και μάλιστα,ήρθες σε θέση να ζητήσεις και συγνώμη.
Δεν γίνεται να μπορούν όλοι να γράφουν απόλυτα ορθογραφημένα.Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.

Κατ' αρχήν προσωπικά ευχαριστώ που το ξαναάνοιξες.

Να ζητήσω συγνώμη δημόσια για την "ευχή" που έδωσα sto post 46. Δεν πιστεύω ότι αμαρτίες γoνέων πρέπει να παιδεύουν τα τέκνα τους.

Ήταν τουλάχιστον απρέπεια από μέρους μου!

Όσον αφορά το θέμα, την άποψή μου την έχω γράψει.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί να προσπαθήσω λίγο παραπάνω για να καταλάβω ένα ασύντακτο ή ανορθόγραφο μήνυμα. Δεν περνάω εξετάσεις τους συμφορουμήτες, όπως και δεν θέλω να με περνάνε αυτοί.

Ελπίζω αυτό το forum να μη φθάσει ποτέ να βαθμολογεί διαγωνίσματα και να λογοκρίνει (εμέσως διώχνει) τα ανορθόγραφα ή ελειπούς γενικής παιδείας μέλη του.

Το πρόβλημα βέβαια είναι υπαρκτό. Δυστυχώς τόσο η κακή δημόσια παιδεία όσο και η αυξανόμενη αδιαφορία των παιδiών να μάθουν να γράφουν και να μιλούν καλά τη γλώσσα μας (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) έχει οδηγήσει σε αυτό το λυπηρό φαινόμενο που θίγει ο φίλος mouratos.

Να πω επίσης ότι κάποιος συντονιστής δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του και με pm συμβουλεύει ευγενέστατα τα μέλη όταν κάνουν κάποιο λάθος (προσωπικά μπορώ να το βεβαιώσω πως με βοήθησε πολύ να καταλάβω το πως πρέπει να γράφω σε ένα δημόσιο forum και να μην παρασύρομαι... τουλάχιστον το προσπαθώ...). Aς βρεί μιμητές η προσπάθειά του, όσο επίπονη και αν είναι αυτή. Χωρίς προσπάθεια οι θιασώτες της σωστής σύνταξης και ορθογραφίας δεν θα καταφέρετε και πολλά!

Τέλος να παρακάλεσω τους αρμόδιους να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στη βελτίωση τής ορθογραφίας όλων μας, μιας και ενδιαφέροντε τόσο πολύ, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα spelling και να αποφύγουμε τα όσα ορθογραφικά κάνουμε...
Παρακαλώ να είναι απλός ο οδηγός δεν είμαστε όλοι το ίδιο γνώστες της χρήσης του pc.

Last edited:
Το θέμα ανοίχθηκε για τα απαράδεκτα γκρίκλις που γράφουν αρκετοί, βασικά επειδή "βαριούνται" κι είχε αφορμή,συγκεκριμένο τραβηγμένο παράδειγμα,που προέκυψε μέσα στην ίδια ημέρα,λίγες ώρες πρίν.

Αναφορικά με την ορθογραφία,συμφωνώ κι εγώ,ότι δεν είναι δυνατόν να ξέρουν όλοι καλά ελληνικά,επειδή πολλοί δεν έχουν πάει ούτε στο γυμνάσιο.Αλλοι πολλοί,που έχουν πάει και στο Λύκειο,πάλι δεν ξέρουν να γράψουν και να εκφραστούν καλά στα ελληνικά...

Ωστόσο,για λόγους σεβασμού,πρός τους άλλους αναγνώστες,καλό είναι να χρησιμοποιούνται οι ορθογράφοι,που παρέχονται δωρεάν.

Last edited:
Μπορεί κάποιος να εξηγήσει που βλέπει την "πλακίτσα" στο post #13; (http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=62797&page=2)

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει που βλέπει τον "ασχημο και αγενή τρόπο" στο post #13; (http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=62797&page=2) όπως αναφέρεται στο ποστ #21 του ιδίου νήματος;

Είμαι μέλος 4 χρόνια και εδω μέσα έχω γνωρίσει (από τα γραπτά τους ) υπέροχους ανθρώπους . Εντελώς ενδεικτικά τον Σπύρο Σούρλα , τον Βλασίδη. Εχουν ανοιχτεί νήματα όπως "που πάει η χώρα" ή "οι τετρομαγμένοι" που προάγουν τη γνώση, τη σκέψη και τον πολιτισμό. Πιστεύω οτι σε ένα τέτοιο φόρουμ δεν έχουν θέση τα ελληνικά είναι πιο σωστή γλώσσα από τα greeklish ή ακόμη χειροτερα απο τα ασυντκταελλινικά χορις ωρθωγραφεια + σημιαστιξης. Σε κάθε περίπτωση ένα ποστ δεν είναι SMS.

Ναι, δεν έχουν όλοι την ίδια μόρφωση, αν και η ορθογραφία διδάσκεται στο Δημότικό. Όμως η συμμόρφωση με τους άγραφους κανόνες που χρειάζονται για την συμμετοχή σε μια ομάδα ( όπως αυτό το φόρουμ ) δεν διδάσκεται.

Το θέμα, όπως το βλέπω εγώ, είναι:

Ποιο είδος γραφής θεωρείται κοινά αποδεκτό ( εδώ σ' αυτό το φόρουμ );

Αυτό είναι θέμα των διαχειριστών. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουν θέση-απόφαση. Ει δυνατόν ας το ανακοινώσουν δημοσίως.

Y. Γ.: Πρακτικό βοήθημα για Firefox:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3439. Ελπίζω να έιναι χρήσιμο...

Last edited:
η ορθογραφία των ελληνόπαιδων χειροτέρευσε από την εποχή που ο πίνακας - ειδικά στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού, τάξεις καίριας σημασίας για την ορθογραφία, καθώς σ'αυτές διδάσκονται οι πρώτοι και βασικότεροι κανόνες γραφής για όλα τα μέρη του λόγου - και η αντιγραφή στο τετράδιο, αντικαταστάθηκαν από τις φωτοτυπίες. ο μαθητής πλέον παίρνει "έτοιμη τροφή" όπου καλείται απλώς να συμπληρώσει μια ή δυο λέξεις μέσα σε ολόκληρες προτάσεις. προσθέστε και τα greeklish, ιντερνετική γλώσσα ευκολίας, καθώς και το κόψιμο γραμμάτων στα sms για να στοιχίζει το μήνυμα λιγότερο, κι έχετε τις αιτίες της ανορθογραφίας για τις νεότερες γενιές. σε ότι αφορά το συντακτικό, υπάρχουν μεγάλες επιρροές στον γραπτό λόγο από τον προφορικό, ακούστε γύρω σας πώς επικοινωνούν οι νέοι μεταξύ τους, είναι ζήτημα αν χρησιμοποιούν πάνω από πενήντα λέξεις, οι μισές αγγλικές ελληνοποιημένες, για να εκφράσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων τους. η αντικατάσταση της ζωντανής επικοινωνίας - της παρέας και της συζήτησης - με τη μοναξιά του υπολογιστή, του κινητού και των κάθε λογής βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και της τηλεόρασης, είναι η αιτία που, ειδικά οι νεότερες γενιές, πάσχουν στην ορθή σύνταξη του ελληνικού γραπτού λόγου. συμπερασματικά: λιγότερες φωτοτυπίες στο σχολείο, περισσότερη επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους, ορθή χρήση κι όχι κατάχρηση της νέας τεχνολογίας επικοινωνίας, μάλλον θα λύσουν τα προβλήματα ορθής γραφής και σύνταξης.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Το θέμα, όπως το βλέπω εγώ, είναι:

Ποιο είδος γραφής θεωρείται κοινά αποδεκτό ( εδώ σ' αυτό το φόρουμ );

Αυτό είναι θέμα των διαχειριστών. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουν θέση-απόφαση. Ει δυνατόν ας το ανακοινώσουν δημοσίως.

Η διαχείριση φίλε μου , σου απάντησε.Τα χερια μας είναι δεμένα για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο λινκ που παραθέτω . Μία προσεκτική ματιά στο προηγούμενα μηνύματα του παρόντος νήματος και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Το θέμα είναι απλό: Αφού δεν χρειάζεται πλέον ορθογραφία και σωστή σύνταξη για να πας στο Γυμνάσιο και να πάρεις απολυτήριο Λυκείου επαφίεται καθαρά σε σένα (και στους γονείς σου ή σε κάποιον εξαιρετικά φιλόπονο δάσκαλο) αν θα μάθεις να γράφεις σωστά ή όχι!
Το 1970 που έδινα εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο έκανα ...6 λάθη στην σελίδα σε άγνωστο κείμενο και ήμουν απο τους καλύτερους! (Στα λάθη περιλαμβάνονταν και αυτά μεταξύ "ψιλής" και "δασείας" ή μεταξύ "οξείας" και "περισπωμένης"!). Στο τέλος της Α Γυμνασίου και εφεξής κάνω πολύ σπάνια κάποιο λάθος, και αυτό κυρίως σε λέξεις που ...άλλαξαν ορθογραφία και αρνούμαι πεισματικά να τις αλλάξω! (πχ το τραίνο ο διορθωτής του word μου το κάνει τρένο, αλλά δεν μου πάει να το αλλάξω ή το αυγό να το κάνω αβγό)
Παρόλα αυτά ή και ίσως επειδή ταλαιπωρήθηκα με άχρηστες (σήμερα) οξείες και περισπωμένες επι σειρά ετών (όπως και όλη η γενιά μου) δεν θεωρώ την ορθογραφία τόσο καθοριστική για μιά σωστή παιδεία, γιατι έχω δει και ανορθόγραφους να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο παιδείας και αυτό είναι που μετράει κυρίως. Βεβαίως για κάποιον που θα ασχοληθεί με μιά θεωρητική επιστήμη (νομικά-δημοσιογραφία κλπ) πιστεύω ότι δεν θάπρεπε να παίρνει πτυχίο αν δεν ξέρει να εκφράζεται τουλάχιστον σωστά, αλλά για όσους ακολουθούν θετικές επιστήμες υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητούμενα.