Πού πάει η γλώσσα μας ?

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Mε συγχωρείς, άλλα αν κάποιος δεν μπορεί να αποτυπώσει γραπτά τις σκέψεις του, τότε σαφέστατα έχει πρόβλημα επικοινωνίας.

Επίσεις έγραψα " υπερβολικά ανορθόγραφοι", μια λέξη μπορεί ν αλλάξει αρκετά το νόημα, άλλωστε ούτε και γω είμαι καλός στην ορθογραφία.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την συζήτηση. Γράφονται απο τους βασικούς συνομιλητές απόψεις ενδιαφέρουσες ακόμα και αν ορισμένες είναι αμφιλεγόμενες. Τουλάχιστον οι περισσότερες υποστηρίζονται απο επιχειρήματα.
Δεν είχα πολλά να προσθέσω ώς τώρα.

Παρ'όλα αυτά το παραπάνω με προβλημάτισε σε διάφορα επίπεδα.

Διαφωνώ με την άποψη οτι ο ανορθόγραφος έχει πρόβλημα επικοινωνίας. Ή οτι όποιος δυσκολεύεται στον γραπτό λόγο είναι εξ ορισμού ανόητος. Τα παραπάνω κατα την άποχη μου δεν έχουν να κάνουν με την νοημοσύνη ή την ικανότητα στην επικοινωνία. Έχουν άλλη προέλευση και αιτιολογία. Το παράδειγμα της δυσλεξίας ένα απο αυτά. Ο χαρακτηρισμός του δυσλεκτικού ώς ανθρώπου χαμηλής νοημοσύνης είναι μάλλον ενδεικτικός της νοημοσύνης αυτού που απευθύνει τον χαρακτηρισμό.

Αποφεύγω να επισημαίνω λάθη σε άτομα που δεν γνωρίζω προσωπικά ή δεν με αφορούν για διάφορους λόγους. Ένας απο αυτούς είναι οτι κάνω πολλά ο ίδιος οπότε δεν δικαιούμαι να κρίνω. Θα ακουγόταν χαζό εξ' άλλου να επισημαίνω ένα λάθος με μια πρόταση που περιέχει η ίδια λάθη. Άλλος λόγος είναι οτι, ειδικά στην διαφορουμική επικοινωνία, όλοι είναι έτοιμοι για καυγά και παρεξηγήσεις και δεν βρίσκομαι εδώ γιαυτό.

Ελπίζω να μην με παρεξηγησεις λοιπόν που θα σχολιάσω την παραπάνω τοποθέτηση σου και τον τρόπο που την εξέφρασες. Υπέπεσες στο παράπτωμα που περιγράφω παραπάνω. Καταφέρεσαι εναντίον όλων, όσοι δυσκολεύονται στην επικοινωνία με ένα κείμενο το οποίο περιέχει λάθη.

Και ορθογραφικά και συντακτικά και νοηματικά. Δεν το λέω για να σε διορθώσω, αλλά για να σου δείξω οτι θα πρέπει να είμαστε πιο εγκρατείς όταν χαρακτηρίζουμε τους άλλους. Ειδικά όταν στον τομέα που κάνουμε την κριτική μας, διαθέτουμε οι ίδιοι προβλήματα.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Να υποθέσω πως αν χαρακτηρίσω κάποιον Ελληνάρα θα κινδυνέψω? Γιατί ξέρω αρκετούς.
Τα υπόλοιπα που γράφεις Γιάννη, αν τα έλεγε κάποιος άλλος θα κινδύνευε επίσης?

Ναι, εφόσον ο χαρακτηρισμός είναι υποτιμητικός και χρησιμοποιούμενος για να προσβάλλει, θα ''κινδυνέψεις''.

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.......κανονικά οι χαρακτηρισμοί έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την αρχή. Εφόσον παρέμειναν, δεν διαγράφονται. Παρέμειναν, απαντήθηκαν σε ανάλογο επίπεδο και συνεχίζουμε την κουβέντα μας κανονικά με την εφαρμογή των Κανονισμών Λειτουργίας όπου χρειασθεί......δεν συνηθίζω να συζητάω με ανθρώπους που πετάνε χαλαρά ''πέτρες'' και μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους συνομιλητές τους.

Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ναι, εφόσον ο χαρακτηρισμός είναι υποτιμητικός και χρησιμοποιούμενος για να προσβάλλει, θα ''κινδυνέψεις''.

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.......κανονικά οι χαρακτηρισμοί έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την αρχή. Εφόσον παρέμειναν, δεν διαγράφονται. Παρέμειναν, απαντήθηκαν σε ανάλογο επίπεδο και συνεχίζουμε την κουβέντα μας κανονικά με την εφαρμογή των Κανονισμών Λειτουργίας όπου χρειασθεί......δεν συνηθίζω να συζητάω με ανθρώπους που πετάνε χαλαρά ''πέτρες'' και μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους συνομιλητές τους.

Ποιος χαρακτηρισμός είναι υποτιμητικός και χρησιμοποιούμενος για να προσβάλλει; Το "Ελληνάρας"; Κακώς το λαμβάνεις υποτιμητικά. Ελληνάρας είναι ο εθνικά φανατισμένος Έλληνας, αυτός που κάθε τι προερχόμενο από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό το θεωρεί ανώτερο. Πιθανότατα θεωρεί και την φυλή των Ελλήνων ανώτερη (γενετικά). Συνήθως δε μπλέκεται και ο Χριστιανισμός μέσα σε αυτό το "πακέτο", αν και ο Χριστιανισμός ήταν από τους μεγαλύτερους καταστροφείς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Αυτός λοιπόν που θεωρεί ότι η δημοτική και το μονοτονικό κατέστρεψαν την ελληνική γλώσσα, είναι κατά τη γνώμη μου Ελληνάρας, είτε το θεωρεί υποτιμητικό, είτε όχι.

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

malakudi,

το ποστ σου διεγράφη ως απόλυτα ειρωνικό και χλευαστικό, ενώ έχεις προειδοποιηθεί. Μην το συνεχίσεις.......

Μάλιστα κύριε S.M. Μπορείτε να συνεχίσετε να μιλάτε μόνος σας, όπως ακριβώς αρέσκεστε. Εγώ αποχωρώ. Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να γράφω όταν κάθε τι που διαφέρει από την αντίληψη του S.M. αυτόματα διαγράφεται.

Μια χάρα τα είπε ο malakudi στο διεγραφέν ....

edit: και συμφωνώ και με το τελευταίο του

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ποιος χαρακτηρισμός είναι υποτιμητικός και χρησιμοποιούμενος για να προσβάλλει; Το "Ελληνάρας"; Κακώς το λαμβάνεις υποτιμητικά. Ελληνάρας είναι ο εθνικά φανατισμένος Έλληνας, αυτός που κάθε τι προερχόμενο από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό το θεωρεί ανώτερο. Πιθανότατα θεωρεί και την φυλή των Ελλήνων ανώτερη (γενετικά). Συνήθως δε μπλέκεται και ο Χριστιανισμός μέσα σε αυτό το "πακέτο", αν και ο Χριστιανισμός ήταν από τους μεγαλύτερους καταστροφείς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Αυτός λοιπόν που θεωρεί ότι η δημοτική και το μονοτονικό κατέστρεψαν την ελληνική γλώσσα, είναι κατά τη γνώμη μου Ελληνάρας, είτε το θεωρεί υποτιμητικό, είτε όχι.

Να είσαι ειλικρινής και να έχεις την ευθύνη των λόγων σου. Δεν χρειάζονται ντρίπλες και ''με λένε Ρίζο...''. Το ''ελληνάρας'' προοριζόταν σε φίλο όπως έγραψες και μάλιστα με υποτιμητικό τρόπο. Μπορεί να είμαστε ''ελληνάρες'', χαζοί όμως δεν είμαστε να μην καταλαβαίνουμε τι εννοείς.....εκτός αν θέλεις τώρα να ξεκινήσουμε το παιχνιδάκι της ''παλαβής''........δεν έχω καμμία όρεξη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μάλιστα κύριε S.M. Μπορείτε να συνεχίσετε να μιλάτε μόνος σας, όπως ακριβώς αρέσκεστε. Εγώ αποχωρώ. Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να γράφω όταν κάθε τι που διαφέρει από την αντίληψη του S.M. αυτόματα διαγράφεται.

Τίποτα δεν διεγράφη απροειδοποίητα. Αν ήμουν μέσα θα είχα εξηγηθεί από πολύ νωρίτερα. Άλλωστε, όπως έγραψα, δεν πειράζεται κανένα ποστ σου. Τώρα, αν θέλεις να το παίξεις ''μάρτυρας'', δεν συγκινούμαι.

Καλό απόγευμα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Να είσαι ειλικρινής και να έχεις την ευθύνη των λόγων σου. Δεν χρειάζονται ντρίπλες και ''με λένε Ρίζο...''. Το ''ελληνάρας'' προοριζόταν σε φίλο όπως έγραψες και μάλιστα με υποτιμητικό τρόπο. Μπορεί να είμαστε ''ελληνάρες'', χαζοί όμως δεν είμαστε να μην καταλαβαίνουμε τι εννοείς.....εκτός αν θέλεις τώρα να ξεκινήσουμε το παιχνιδάκι της ''παλαβής''........δεν έχω καμμία όρεξη.

Τώρα με κατηγορείς και για ψεύτη; Το Ελληνάρας είχε υποτιμητικό τρόπο αν νομίζεις ότι το να είσαι Ελληνάρας είναι υποτιμητικό. Εσύ προφανώς δε το νομίζεις. Μάλλον είσαι υπερήφανος που είσαι Ελληνάρας. Όμως και εγώ ο "λασπολόγος εθνομηδενιστής" είμαι Έλληνας (όχι Ελληνάρας) και δε δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν!

ΥΓ: Επίσης υποβαθμίζεις την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας ξενόφερτες λέξεις όπως "ντρίπλες". Υπάρχει η ελληνικότατη λέξη "Ελιγμοί".

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Τώρα με κατηγορείς και για ψεύτη; Το Ελληνάρας είχε υποτιμητικό τρόπο αν νομίζεις ότι το να είσαι Ελληνάρας είναι υποτιμητικό. Εσύ προφανώς δε το νομίζεις. Μάλλον είσαι υπερήφανος που είσαι Ελληνάρας. Όμως και εγώ ο "λασπολόγος εθνομηδενιστής" είμαι Έλληνας (όχι Ελληνάρας) και δε δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν!

ΥΓ: Επίσης υποβαθμίζεις την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας ξενόφερτες λέξεις όπως "ντρίπλες". Υπάρχει η ελληνικότατη λέξη "Ελιγμοί".

Αν δεν θέλεις να δέχεσαι μαθήματα πατριωτισμού ή συμπεριφοράς, τότε να ξαναδιαβάζεις τα ποστ σου πριν ποστάρεις. Απάντησα άπαξ στους χαρακτηρισμούς σου και το θέμα τελείωσε εκεί. Δεν θα συνεχίσουμε την προσωπική μας διένεξη. Ό,τι άλλο θέλεις το λύνουμε με π.μ. για να μην χαλάμε το τόπικ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αν δεν θέλεις να δέχεσαι μαθήματα πατριωτισμού ή συμπεριφοράς, τότε να ξαναδιαβάζεις τα ποστ σου πριν ποστάρεις. Απάντησα άπαξ στους χαρακτηρισμούς σου και το θέμα τελείωσε εκεί. Δεν θα συνεχίσουμε την προσωπική μας διένεξη. Ό,τι άλλο θέλεις το λύνουμε με π.μ. για να μην χαλάμε το τόπικ.

Τις διάβασα τις δημοσιεύσεις μου και σε καμία δεν έχω αντιπατριωτική συμπεριφορά. Εκτός και αν το να προτιμά κανείς το Τουρκικό τοπωνύμιο για την παραλία του Οφρυνίου είναι πατριωτικά κολάσιμο.

Δεν έχω προσωπική διένεξη με κανέναν. Εγώ ολοκλήρωσα τη συμμετοχή μου στο παρόν νήμα, οι απόψεις μου κατατέθηκαν, άλλοι συμφωνούν, άλλοι όχι. Χρωστάω μόνο στον mouratos την έρευνα για τη συσχέτιση οπτικής μνήμης και ορθογραφίας, μόλις την βρω θα τη δημοσιεύσω εδώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Τις διάβασα τις δημοσιεύσεις μου και σε καμία δεν έχω αντιπατριωτική συμπεριφορά. Εκτός και αν το να προτιμά κανείς το Τουρκικό τοπωνύμιο για την παραλία του Οφρυνίου είναι πατριωτικά κολάσιμο.

Δεν έχω προσωπική διένεξη με κανέναν. Εγώ ολοκλήρωσα τη συμμετοχή μου στο παρόν νήμα, οι απόψεις μου κατατέθηκαν, άλλοι συμφωνούν, άλλοι όχι. Χρωστάω μόνο στον mouratos την έρευνα για τη συσχέτιση οπτικής μνήμης και ορθογραφίας, μόλις την βρω θα τη δημοσιεύσω εδώ.

Οκ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Να σε ενημερώσω πως εξ' αιτίας της δημοσίευσής σου με τους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου, ζητώ δημόσια την κατάπτωσή σου από το ρόλο του Super Moderator, εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=63005

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσ

Να σε ενημερώσω πως εξ' αιτίας της δημοσίευσής σου με τους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου, ζητώ δημόσια την κατάπτωσή σου από το ρόλο του Super Moderator, εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=63005

Ευχαριστώ πολύ....-bye--bye-

Aν μου επιτρέπετε (και οι δύο), προσπαθόντας να σταματήσω μια καραμπινάτη περίπτωση παρεξήγησης και έχοντας (και οι δύο) την εκτίμησή μου θέλω να πω ότι η ένταση της στιγμής σας έχει οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Είναι φανερό ότι ο malakudi άκομψα υποννόησε τον Γιάννη ως Ελληνάρα λόγω της αγάπης του για την Ελληνική γλώσσα και άλλο τόσο φανερό ότι ο Χατζ. του απάντησε στο ίδιο υφος. Ως εκεί έχετε και οι δύο δίκιο για την αντίδρασή σας.

Για μένα όμως είναι επίσης φανερό ότι ο malakudi προσπάθησε να υπερασπιστεί τη θέση του προσφεύγοντας στη παρομοίωση και όχι την κυριολέξια της λέξεως.
Το ίδιο εμφανές για μένα είναι ότι ο Χατζ θέλησε να δώσει ανάλογο ύφος στο μήνυμά του ώστε να υποδείξει στον malakudi τόσο το πως έννοιωσε απ' αυτό το χαρακτηρισμό όσο και ότι με χαρακτηρισμούς δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Εγώ βλεπω μια άτυχη στιγμή (και από τους δύο) η οποία μπορεί να λυθεί με κάποια pm και τις εκατέρωθεν εξηγήσεις...

malakudi σε παρακαλώ προσωπικά να αποσύρεις τη μομφή σου. Γνωρίζω προσωπικά το Γιάννη και δεν τον έχω δεί να αντιδρά έτσι ΠΟΤΕ!
Προφανώς στεναχωρήθηκε από τον άκομψο χαρακτηρισμό σου (ΙΜΟ).

Γιάννη ως SM, θερμή παράκληση, δώσε το παράδειγμα να μην συνεχιστούν οι διενέξεις και τα βάσανα. Δεν σου έχω ξαναζητήσει τίποτα...
Και δεν θα στο ζήταγα αν δεν ήμουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση.

Είστε και οι δύο άνθρωποι με επίπεδο και μόρφωση. Δώστε το παράδειγμα...

Βικιπαίδεια, Γλωσσικό Ζήτημα

Μετά την αποτυχία να ψηφιστούν τα Νομοσχέδια Τσιριμώκου το 1913, η πρώτη επιτυχής επίσημη κίνηση για την καθιέρωση της δημοτικής στην εκπαίδευση έγινε το 1917, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της προσωρινής κυβέρνησης του Βενιζέλου, που όριζε τη δημοτική σαν τη γλώσσα που θα χρησιμοποιούνταν πλέον στις πρώτες τάξεις των σχολείων. Με την πτώση όμως των Φιλελεύθερων το 1920 ο νόμος ακυρώθηκε και η καινούργια κυβέρνηση διέταξε τα αναγνωστικά του Δημοτικού που ήταν γραμμένα στη δημοτική ("Τα Ψηλά Βουνά") "να καώσι ως έργα ψεύδους".

Βενιζέλος και πάσης Ελλάδος.

Το τέλος της καθαρεύουσας ήρθε μαζί με το τέλος των "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" συνταγματαρχών.

Βικιπαίδεια, Γλωσσικό Ζήτημα

Μετά την αποτυχία να ψηφιστούν τα Νομοσχέδια Τσιριμώκου το 1913, η πρώτη επιτυχής επίσημη κίνηση για την καθιέρωση της δημοτικής στην εκπαίδευση έγινε το 1917, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της προσωρινής κυβέρνησης του Βενιζέλου, που όριζε τη δημοτική σαν τη γλώσσα που θα χρησιμοποιούνταν πλέον στις πρώτες τάξεις των σχολείων. Με την πτώση όμως των Φιλελεύθερων το 1920 ο νόμος ακυρώθηκε και η καινούργια κυβέρνηση διέταξε τα αναγνωστικά του Δημοτικού που ήταν γραμμένα στη δημοτική ("Τα Ψηλά Βουνά") "να καώσι ως έργα ψεύδους".

Βενιζέλος και πάσης Ελλάδος.

Το τέλος της καθαρεύουσας ήρθε μαζί με το τέλος των "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" συνταγματαρχών.

Α μάλιστα. Έχει και πολιτικές προεκτάσεις η στάση του καθενός μας στο γλωσσικό ζήτημα δηλαδή. Και με το που έπεσαν οι συνταγματάρχες έπεσε και η πολυτονική καθαρεύουσα. Πού στα έχουν πει αυτά αδαή φίλε μου; Προς γνώση δική σου και όσων σε παραπληροφόρησαν, μπορείς να ψάξεις να βρεις τον νόμο 1228/1982 για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι (αμάν δοτική, τζιζ) πότε επιβλήθηκε το μονοτονικό.
Ή τώρα θα τα αλλάξεις και θα μας πεις ότι το πολυτονικό είναι τέκνο της δεξιάς και δεξιοί όσοι το νοσταλγούν; Μόνο αυτό δεν ακούσαμε δηλαδή.