Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752..+1.

΀ί ΞΈΞ± προτιμούσατΡ Ξ³ΞΉΞ± Ξ½Ξ± βλέπΡτΡ τις ταινίΡς σας, Ξ±Ξ½ ΞΊΟ

• Total voters
    0
Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

Μονο Νο 752... !!! ( απορω με την αντοχη σας)

Είναι σαν τα μνημόνια. Τα προηγούμενα 751 νήματα, δεν έλυσαν το θέμα. :flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό θα πει κινηματογραφική αίσθηση. Να θες να δεις ταινία και οι τριγύρω να μασουλάνε ποπ-κορν, πατατάκια, και νάτσος. Να μυρίζει και λιωμένο τσένταρ. Και κινητά σε τυχαίες θέσεις να αναβοσβήνουν οι οθόνες. :flipout:

(Αν δε χαμηλώσουμε και τον ήχο και κλείσουμε τα μπάσα - να μην ενοχλούνται οι δίπλα αίθουσες - φέρνουμε το βίλατζ σπίτι μας... :flipout:)

Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

@Xατζ, ακαλιμπράριστα μέσα δοκιμάσατε (μιλάω για το link)...
σα να δοκιμάζεις dac και να παίζουν σε διαφορετικά db.

Ποιος ήρθε? Η πανασόνικ ήταν ρυθμισμένη λίγο καιρό πριν το τεστάκι.

Εγώ διάβασα: "αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά καθαρά τεχνικά αδερφέ, μην νομίζεις ότι οι διαφορές είναι μεγάλες". Τι εννοείς με το μικρές διαφορές; Εγώ κατάλαβα περισσότερο προς το ασήμαντες, παρά προς το σημαντικές.

Μετά διάβασα: "4000:1 της Όλεντ και κάθε Όλεντ...απλά γνωρίζω ότι στην πραγματικότητα το αληθές νούμερο είναι πολύ πολύ χαμηλότερο". Εγώ από αυτό κατάλαβα ότι μετράω 4000:1 στην όλεντ, 100:1 στο πανί, αλλά το 4000:1 δεν είναι 4000:1, είναι "χαμηλότερο". Υπονοείς ότι το δωμάτιο θα επιδράσει και θα κάνει το 4000:1 100:1, και μετά θα πεις τι 100:1, τι 50:1, μικρές διαφορές.

Τι δεν κατάλαβα καλά;

Τι ακριβώς αποδεικνύει αυτή η κίνηση;

Φυσικά και ο χώρος παίζει τεράστιο ρόλο στην βιντεοπροβολή...αλλιώς, έτσι για το γαμώτο θα υπήρχε και ένα σινεμά με άσπρες κουρτίνες, τοίχους και ταβάνια. Δεν υπάρχει ούτε μισό και ο λόγος είναι απλός, απλούστατος. Το προβόλι λόγω του τρόπου λειτουργίας είναι πιο απαιτητικό από την τηλεόραση για να δώσει το μαξ που μπορεί. Και η τηλεόραση ασφαλώς, όμως, ως αυτόφωτο μέσο επηρεάζεται σαφώς λιγότερο από τον προβολέα.

Έγραψα ότι το νούμερο είναι αρκετά χαμηλότερο και το πιστεύω. Δεν λέω ότι είναι tale quale ούτε 0,0004% η διαφορά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να γίνουν αναγωγές από τη στιγμή που το μετρητικό στην περίπτωση του προβολέα κάθεται στο ένα μέτρο ενώ στην τηλεόραση κολλάει στο τζάμι. Η κίνηση, λοιπόν, που έγινε από το shootout ήθελε να προσομοιώσει κατά κάποιον τρόπο, τον αισθητήρα με το ανθρώπινο μάτι βάζοντας στη μέση την απόσταση θέασης. Όπως είδες, τα νούμερα της αντίθεσης έπεσαν σημαντικά δείχνοντας ότι ίσως στο μέλλον πρέπει να αναζητήσουμε ασφαλέστερους τρόπους μετρήσεων και εκτίμησης των δεδομένων που θα πλησιάζουν αυτό που πραγματικά αντιλαμβανόμαστε.

Φτάνοντας, λοιπόν, στα προβόλια λέω το εξής:

Τα προβόλια θα έχουν πάντα μικρότερη αντίθεση λόγω τρόπου κατασκευής (ένα φως πάνω στο πανί). Ο χώρος θα παίζει πάντα σημαντικότατο ρόλο στην βιντεοπροβολή και ειδικά στην αντίθεση. Εσύ όταν μετράς τις τηλεοράσεις σου, φροντίζεις οχώρος σου να είναι όσο το δυνατόν σκοτεινός και κολλάς τον αισθητήρα πάνω στο τζάμι. Κάτι τέτοιο στα προβόλια δεν γίνεται. Αν ο χώρος σου έχει άσπρους ή φωτεινούς τοίχους, όλη αυτή η ανάκλαση θα ταξιδέψει μέσα στο δωμάτιο και δυστυχώς θα σκάσει και στον αισθητήρα που παίρνει μέτρηση αλλοιώνοντας τα πραγματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ασφαλώς γίνεται και κατά την θέαση μειώνοντας την αντίθεση.

Τέλος, δεν είναι μονάχα η δυσκολία να ορίσουμε κοινούς τρόπους μετρήσεων στα δύο διαφορετικά μέσα, είναι και οι ίντσες, η φωτεινότητα και πάει λέγοντας. Γι' αυτό στο τεστάκι που κάναμε προσπαθήσαμε με κάποιο τρόπο να μειώσουμε τα handicaps και να πάρουμε μια ιδέα στο τι έβλεπαν τα μάτια μας...

Re: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

... τι θα γινει οταν μας πασαρουν 8Κ ??? ...

Θα γελασει (κλαιγοντας) ο καθε στραβουλιακας.
Ακομα και ο διαθετων οραση 20/20 (σε ποια ηλικια αραγε ? στα 50 ?) ΔΕΝ προκειται
να απολαυσει πληρη αναλυτικοτητα (7680 x 4320). Εκτος αν κανει αυτα που κανει
..... ο Γατος ! Να σηκωνεται απο τον καναπε καθε πεντε λεπτα ... για να διακρινει
ΤΙ χανει απο 1μισυ μετρο μακρυτερα !

Οπως ειπα ... γιναμε troubleshooters ! Καμια ξεγνοιασια και αφελεια (στην οπτικη απολαυση).
ΜΙΑ ειναι η λυση (και φτηνη). Αλλα προκυπτει μειζον θεμα με την κοινωνικοτητα του ατομου.
Ενος ατομου που (αν κρινω απο τους σημερινους 16αρηδες) ΗΔΗ εθιστηκε στην απομονωση !

θα με κανεις να ανοιξω αλλο νημα περι απομονωσης, η φουρνια μου ηταν η πρωτη που ειχε walkman και game boy και κονσολες απο το δημοτικο και μετα ιντερνετ στα καπακια και υπηρξε ενα θεμα οταν μεγαλωναμε, οσο για την φουρνια smartphone απ τα 7 ......αυτοι παιζουν σε αλλον ομιλο και φοβαμαι οτι συντομα θα αρχισει να φαινεται το "προβλημα". Παλαιοτερα οταν καποιος ελεγε τη φραση "χασμα γενεων" εννοουσε την ηλικιακιακη διαφορα της ταξης των 30 ετων που μπορει να ειχε με τον πατερα του, τωρα εγω το νιωθω οποτε βγαινω με την αδερφη μου και τους φιλους της απ τη σχολη....αλλα παλι βγηκα εκτος....η λυση για το θεμα του νηματος ειναι μια μου φαινεται.....ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ και μαλιστα οικονομικα μοντελα ωστε να μπορει ο καθενας να αλλαζει TV/Projector καθε 4 χρονακια και να συγκρινει μονος του τις τεχνολογικες εξελιξεις στις δυο συσκευες.

Ποιος ήρθε? Η πανασόνικ ήταν ρυθμισμένη λίγο καιρό πριν το τεστάκι.

Δεν έχει καμία σχέση όμως με αυτό που έβλεπα στο διάδοχο της PX την V10 (εν έτη 2010, γιατί μετά διπλασιάστηκε το φως...) που δεν ήταν και τραγική η βελτίωση (όπως πχ έγινε στις μετέπειτα σειρές vt2/vt3 κτλ)
Επίσης το προβόλι του vas δεν υπάρχει περίπτωση να έχει καλύτερο μαύρο (πχ κάτω απο 0.05 σε σκακιέρα), το έχω δει (να αφήσω ανοιχτό όμως αυτο το θέμα λόγω επιροής του χώρου).
Το προβόλι το μετρήσατε στις 42 ίντσες?
Επιμένω ότι η σύγκριση ήταν πιο πολύ χαβαλεδιάρικη (με όσα στοιχεία διάβασα και ασχέτως φωτό που ανέβηκαν). Μακάρι να επαναληφθεί. :-)

Τα προβόλια θα έχουν πάντα μικρότερη αντίθεση λόγω τρόπου κατασκευής (ένα φως πάνω στο πανί). Ο χώρος θα παίζει πάντα σημαντικότατο ρόλο στην βιντεοπροβολή και ειδικά στην αντίθεση. Εσύ όταν μετράς τις τηλεοράσεις σου, φροντίζεις οχώρος σου να είναι όσο το δυνατόν σκοτεινός και κολλάς τον αισθητήρα πάνω στο τζάμι. Κάτι τέτοιο στα προβόλια δεν γίνεται. Αν ο χώρος σου έχει άσπρους ή φωτεινούς τοίχους, όλη αυτή η ανάκλαση θα ταξιδέψει μέσα στο δωμάτιο και δυστυχώς θα σκάσει και στον αισθητήρα που παίρνει μέτρηση αλλοιώνοντας τα πραγματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ασφαλώς γίνεται και κατά την θέαση μειώνοντας την αντίθεση.

Δεν είναι μόνο μετρητικό το θέμα. Είναι και πραγματικό (εννοώντας πως αυτές οι ανακλάσεις φωτός απ οτο χώρο έρχονται και στα μάτια μας, ξεθωριάζοντας αισθητά την εικόνα του προβολέα). Δυστυχώς.
Και η διαδικασία εξάλειψης του φαινομένου είναι μη αποδεκτή σε ordinary home. Kαι πάλι δυστυχώς.
Aλλιώς θα είχα τον 9200 σπίτι και όχι την vt30 (ίδια χρήματα - μισές ίντσες!)

Last edited:

Έγραψα ότι το νούμερο είναι αρκετά χαμηλότερο και το πιστεύω. Δεν λέω ότι είναι tale quale ούτε 0,0004% η διαφορά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να γίνουν αναγωγές από τη στιγμή που το μετρητικό στην περίπτωση του προβολέα κάθεται στο ένα μέτρο ενώ στην τηλεόραση κολλάει στο τζάμι.

Ποιος ορίζει που θα κάτσει το μετρητικό; Γιατί να το βάλεις στο 1 μέτρο; Όταν μετράμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τι μετράμε.
Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζεις την οπτική διαδρομή εντός του οργάνου, την επιφάνεια που συλλέγει φως σε κάθε απόσταση, και τοποθετείς κατάλληλα για να συλλέξεις την περιοχή που θες να μετρήσεις.
1 Minolta CS-200, στο 1 μέτρο συλλέγει φως από ένα κυκλάκι με διάμετρο 2 εκατοστά.

Η κίνηση, λοιπόν, που έγινε από το shootout ήθελε να προσομοιώσει κατά κάποιον τρόπο, τον αισθητήρα με το ανθρώπινο μάτι βάζοντας στη μέση την απόσταση θέασης. Όπως είδες, τα νούμερα της αντίθεσης έπεσαν σημαντικά δείχνοντας ότι ίσως στο μέλλον πρέπει να αναζητήσουμε ασφαλέστερους τρόπους μετρήσεων και εκτίμησης των δεδομένων που θα πλησιάζουν αυτό που πραγματικά αντιλαμβανόμαστε.

1) Δεν είδα κανένα shootout. 2) Αν έκαναν αυτό που λες, μην ξαναδείς και εσύ.
Αυτό που έγινε είναι παντελώς λάθος (σε τέτοιο βαθμό που μπορείς με ασφάλεια να τους χαρακτηρίσεις όλους άσχετους).
Τι σχέση έχει ένας αισθητήρας (που έχει 1 και μοναδικό σημείο μέτρησης) με το μάτι σου; Έχει το μάτι σου 1 αισθητήρα, που θα μετρήσει μια ολόκληρη περιοχή;

Αν θες να μετρήσεις τι προσλαμβάνει το μάτι σου, θες και αντίστοιχο μετρητικό. Μια βιντεοκάμερα είναι απείρως κοντύτερα στο μάτι σου, από οποιονδήποτε αισθητήρα.

Φτάνοντας, λοιπόν, στα προβόλια λέω το εξής:

Τα προβόλια θα έχουν πάντα μικρότερη αντίθεση λόγω τρόπου κατασκευής (ένα φως πάνω στο πανί). Ο χώρος θα παίζει πάντα σημαντικότατο ρόλο στην βιντεοπροβολή και ειδικά στην αντίθεση.

Και όχι μόνο. Είναι πολλοί οι φυσικοί περιορισμοί, με αρχή το ότι πας στις 100 ίντσες κάτι που δημιουργείται σε μερικά τετραγωνικά εκατοστά.

Εσύ όταν μετράς τις τηλεοράσεις σου, φροντίζεις οχώρος σου να είναι όσο το δυνατόν σκοτεινός και κολλάς τον αισθητήρα πάνω στο τζάμι.

Μικρή σημασία έχει ο χώρος σε αισθητήρα επαφής. Αυτό αφορούσε κυρίως τις πλάσμα, και την διάχυση που μπορούσε να συμβεί από το γυαλί τους. Το αν ο αισθητήρας θα κολλήσει στο τζάμι, έχει να κάνει και με τον ίδιο τον αισθητήρα.

Κάτι τέτοιο στα προβόλια δεν γίνεται. Αν ο χώρος σου έχει άσπρους ή φωτεινούς τοίχους, όλη αυτή η ανάκλαση θα ταξιδέψει μέσα στο δωμάτιο και δυστυχώς θα σκάσει και στον αισθητήρα που παίρνει μέτρηση αλλοιώνοντας τα πραγματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ασφαλώς γίνεται και κατά την θέαση μειώνοντας την αντίθεση.

Θες να πεις θα σκάσει στο πάνι, και θα ανακλαστεί στον αισθητήρα. Ο αισθητήρας μετρά ένα συγκεκριμένο κυκλάκι πάνω στο πανί και τίποτα έξω από αυτό. Το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι. Οι ανακλάσεις στο πανί είναι μέρος την εικόνας. Γιατί ψάχνεις να μετρήσεις κάτι άλλο;

Τέλος, δεν είναι μονάχα η δυσκολία να ορίσουμε κοινούς τρόπους μετρήσεων στα δύο διαφορετικά μέσα, είναι και οι ίντσες, η φωτεινότητα και πάει λέγοντας. Γι' αυτό στο τεστάκι που κάναμε προσπαθήσαμε με κάποιο τρόπο να μειώσουμε τα handicaps και να πάρουμε μια ιδέα στο τι έβλεπαν τα μάτια μας...

Εγώ δεν βλέπω καμία δυσκολία. Και δεν βλέπω το μάτι να προσλαμβάνει άλλο από αυτό που δείχνουν οι μετρήσεις. Οι τηλεοράσεις είναι στην κλίμακα των χιλιάδων προς 1, οι προβολείς στην κλίμακα των εκατοντάδων προς 1.

Δεν έχει καμία σχέση όμως με αυτό που έβλεπα στο διάδοχο της PX την V10 (εν έτη 2010, γιατί μετά διπλασιάστηκε το φως...) που δεν ήταν και τραγική η βελτίωση (όπως πχ έγινε στις μετέπειτα σειρές vt2/vt3 κτλ)
Επίσης το προβόλι του vas δεν υπάρχει περίπτωση να έχει καλύτερο μαύρο (πχ κάτω απο 0.05 σε σκακιέρα), το έχω δει (να αφήσω ανοιχτό όμως αυτο το θέμα λόγω επιροής του χώρου).
Επιμένω ότι η σύγκριση ήταν πιο πολύ χαβαλεδιάρικη (με όσα στοιχεία διάβασα και ασχέτως φωτό που ανέβηκαν). Μακάρι να επαναληφθεί. :-)

Δεν είναι μόνο μετρητικό το θέμα. Είναι και πραγματικό (εννοώντας πως αυτές οι ανακλάσεις φωτός απ οτο χώρο έρχονται και στα μάτια μας, ξεθωριάζοντας αισθητά την εικόνα του προβολέα). Δυστυχώς.
Και η διαδικασία εξάλειψης του φαινομένου είναι μη αποδεκτή σε ordinary home. Kαι πάλι δυστυχώς.

Επειδή έτυχε να είμαι παρόν στην σύγκριση Νίκο, ναι, o epson στις 42 ίντσες είχε παραπάνω φως και καλύτερο μαύρο από την plasma. Γενικώς της έριχνε στα αυτιά όχι χαβαλεδιάρικα, πραγματικά, στα μάτια και των τριών ανθρώπων που ήμασταν παρόν.
Είμαι βέβαιος ότι αν στήσουμε έναν Χ700 δίπλα στην VT30 σου στις ίδιες ίντσες θα εκπλαγείς δυσάρεστα.. :grinning-smiley-043

Δεν θα μπορούσες να έχεις τον 9200 Νίκο αντί της VT30 διότι για άλλη χρήση προορίζεται η TV και για άλλη ο προβολέας, το καλύτερο είναι συνδυασμός τους, κανένα από τα δυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το άλλο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

Επειδή έτυχε να είμαι παρόν στην σύγκριση Νίκο, ναι, o epson στις 42 ίντσες είχε παραπάνω φως και καλύτερο μαύρο από την plasma. Γενικώς της έριχνε στα αυτιά όχι χαβαλεδιάρικα, πραγματικά, στα μάτια και των τριών ανθρώπων που ήμασταν παρόν.
Είμαι βέβαιος ότι αν στήσουμε έναν Χ700 δίπλα στην VT30 σου στις ίδιες ίντσες θα εκπλαγείς δυσάρεστα.. :grinning-smiley-043

Δεν θα μπορούσες να έχεις τον 9200 Νίκο αντί της VT30 διότι για άλλη χρήση προορίζεται η TV και για άλλη ο προβολέας, το καλύτερο είναι συνδυασμός τους, κανένα από τα δυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το άλλο.

Η έκπληξη θα ήταν ευχάριστη, πίστεψέ με... δεν έχω καμία όρεξη να σπαταλάω ένα κάρο λεφτά, να έχω τις μισές ίντσες και να βλέπω και χειρότερα.
Όμως πολύ αμφιβάλλω γιατί φέραμε ένα "καντήλι" σπίτι και δοκιμάσαμε προβολή... Το σπίτι φωταγωγήθηκε... (δεν κρινω την εικόνα, μόνο τις ανακλάσεις)
Και όπως διαπίστωσες όταν ήρθες σπίτι, δεν μπορώ να κρεμάσω μαύρες πλερέζες παντού για να λέω ότι έχω προβόλι και ίντσες.
Καλές κακές οι 55" έστω και στα όρια θέασης του full hd, είναι μια αποδεκτή λύση. Το προβόλι όχι.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις και περιπτώσεις...

Για τις επιδόσεις των δύο μέσων δεν έχω να πω κάτι. Δεν γνωρίζω. Κρίνοντας απο τα specs πάντως δεν βλέπω κάτι καλύτερο στα προβόλια, πέραν του μεγέθους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

Η έκπληξη θα ήταν ευχάριστη, πίστεψέ με... δεν έχω καμία όρεξη να σπαταλάω ένα κάρο λεφτά, να έχω τις μισές ίντσες και να βλέπω και χειρότερα.
Όμως πολύ αμφιβάλλω γιατί φέραμε ένα "καντήλι" σπίτι και δοκιμάσαμε προβολή... Το σπίτι φωταγωγήθηκε... (δεν κρινω την εικόνα, μόνο τις ανακλάσεις)
Και όπως διαπίστωσες όταν ήρθες σπίτι, δεν μπορώ να κρεμάσω μαύρες πλερέζες παντού για να λέω ότι έχω προβόλι και ίντσες.
Καλές κακές οι 55" έστω και στα όρια θέασης του full hd, είναι μια αποδεκτή λύση. Το προβόλι όχι.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις και περιπτώσεις...

Για τις επιδόσεις των δύο μέσων δεν έχω να πω κάτι. Δεν γνωρίζω. Κρίνοντας απο τα specs πάντως δεν βλέπω κάτι καλύτερο στα προβόλια, πέραν του μεγέθους.

δεν χρειάζεται να κρεμάσεις τίποτα. Βάφεις μαύρο ταβάνι τοίχους, βάζεις και μια σκούρα μοκέτα και καθάρισες... :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

δεν χρειάζεται να κρεμάσεις τίποτα. Βάφεις μαύρο ταβάνι τοίχους, βάζεις και μια σκούρα μοκέτα και καθάρισες... :flipout:

αν πρόσθετες και τη διατροφή θα το σκεφτόμουν :smash:

Έχει μια καλή φορητή οθόνη ο χατζ, φέρτε και ένα προβόλι και ξαναδοκιμάζουμε αν θετε.
Βάζω τη vt και τη πηγή (με 2 εξόδους hdmi) Eυκαιρία να βρεθούμε κιόλας ;-)
Γάτος διαιτητής, φωτό και μετρήσεις, ως πιο αντικειμενικός :p

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

αν πρόσθετες και τη διατροφή θα το σκεφτόμουν :smash:

Έχει μια καλή φορητή οθόνη ο χατζ, φέρτε και ένα προβόλι και ξαναδοκιμάζουμε αν θετε.
Βάζω τη vt και τη πηγή (με 2 εξόδους hdmi) Eυκαιρία να βρεθούμε κιόλας ;-)
Γάτος διαιτητής, φωτό και μετρήσεις, ως πιο αντικειμενικός :p

αυτό είναι που με φοβίζει λιγάκι... :flipout:

Ερώτηση: Πότε είδες το προβόλι του Βας σε 42 ίντσες στο υπόγειό μου και το μέτρησες κιόλας?

Ναι, το προβόλι το μετρήσαμε στις 42 ίντσες. Φως...

Να επιμένεις όσο θες..και 'γω θα λέω τα δικά μου. Αφού και οι δυο γνωρίζουμε ότι έτσι θα πάει το πράμα.

Αν ήταν τόσο χαβαλεδιάρικη, ούτε θα μετρούσαμε για να φέρουμε τις συσκευές στην ίδια πάνω κάτω φωτεινότητα, ούτε θα αλλάζαμε γκάμα από το πλέιερ για να φτιάξουμε την Πανασόνικ, ούτε 200 φωτογραφίες θα βγάζαμε για να διαλέξουμε τις καλύτερες κ.λ.π.

Τέλος, αν διαθέταμε JVC, SIM και Kuro ή την δική σου Πανασόνικ, θα τα βάζαμε δίπλα δίπλα. Αυτά διαθέταμε, αυτά βάλαμε.

Τα έχουμε πει για τον χώρο. Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα, όποιος επιθυμεί την μεγάλη εικόνα στον μη dedicated χώρο του, κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Αν του αρέσει έχει καλώς, αν δεν του αρέσει μένει με την τηλεόραση...τόσο απλά.

Χατζ η δεύτερη σταθερή που διαλέξατε (φως) είναι υποκειμενική. Κανένας δεν στήνει προβολικό μέσο, μόνο βάση αυτού.
Γι' αυτό λέω χαβαλεδιάρικη τη σύγκριση, όχι ότι δεν κοπιάσατε, ούτε ότι δεν εξάγωνται σημαντικά συμπεράσματα για τους συγκεκριμένους εκπροσώπους των δύο τεχνολογιών.

imo για να μη συμβαίνει αυτό θα έπρεπε να κρατήσετε μία σταθερά μόνον τις ίντσες. Μετά,
1) να καλιμπράρεται τα δύο μέσα ώστε να παίξουν όσο πιο κοντά στο πρότυπο μπορούν
2) να καταγράψετε τα αποτέλσματα μετρήσεων σε δύο στήλες, και
3) να φωτογραφήσετε, συνοδεία των εντυπώσεών σας, στη θέαση κάποιων χαρακτηριστικών σκηνών/πάτερνς.

Αυτή είναι γνώμη μου βάση λογικής και όχι εμπειρίας ή γνώσης.

ΥΓ1 Του βας δεν τον είδα ούτε τον μέτρησα στις 42ίντσες. Δεν ισχυρίστηκα όμως κάτι τέτοιο. Μια εκτίμηση έκανα για το μαύρο του. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε όμως σχετικά εύκολα αν πιάνει 0,05 οπότε και να ψάξουμε το λόγο που η αποτύπωση των δύο μέσων έδωσε τόσο μεγάλη διαφορά στο δικό σας συγκριτικό.
ΥΓ2 Ο χώρος για κάποιους είναι (λίγο ή πολύ) σημαντικότερη παράμετρος απ οτις ίντσες, οπότε στο συμπέρασμα συμφωνούμε απόλυτα!

αμα είχε το δικό μου το προβόλι 0.05 στη σκακιέρα τώρα θα ήμουν πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας

ο χ700 την βάζει την vt30 στα γόνατα και της λέει πως θές να σου γυρίσω τα ανεμιστηράκια αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα ???? :ADFADF1:

Για το μαύρο, τα αυτονόητα.
Για το χ700, μπορεί! αν και δεν προβλέπω τόσο χαοτική διαφορά.
γιατί όμως να γίνει μια τέτοια σύγκριση? 3πλά λεφτά θα κοστίσει το σετ απ με τον jvc.
Mήπως να βάζαμε μια κορυφαία oled δίπλα του και να ψάχναμε στον jvc τη φορά των ανεμιστήρων? :grandpa:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολάκηδες vs. Τηλεορασάκηδες, Νο. 752...

Ποιος ορίζει που θα κάτσει το μετρητικό; Γιατί να το βάλεις στο 1 μέτρο; Όταν μετράμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τι μετράμε.
Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζεις την οπτική διαδρομή εντός του οργάνου, την επιφάνεια που συλλέγει φως σε κάθε απόσταση, και τοποθετείς κατάλληλα για να συλλέξεις την περιοχή που θες να μετρήσεις.
1 Minolta CS-200, στο 1 μέτρο συλλέγει φως από ένα κυκλάκι με διάμετρο 2 εκατοστά.

Μάλιστα. Την γνωρίζω την δυνατότητα του οργάνου σε ''διάβασμα'' όπως και τη διάμετρο που διάβαζει από διάφορες αποστάσεις. Όταν κάνω μετρήσεις ξέρω πολύ καλά τι κάνω και γιατί το κάνω, όπως και όταν γράφω κάτι. Τέλος, δεν υπάρχει κάποια προδιαγραφή για το που θα κάτσει το όργανο. Ακόμα και στις τηλεοράσεις που τα πράγματα είναι πιο εύκολα, άλλοι το κολλάνε πάνω στην οθόνη, άλλοι το κρατάνε στους 3 πόντους μακρυά.

1) Δεν είδα κανένα shootout. 2) Αν έκαναν αυτό που λες, μην ξαναδείς και εσύ.
Αυτό που έγινε είναι παντελώς λάθος (σε τέτοιο βαθμό που μπορείς με ασφάλεια να τους χαρακτηρίσεις όλους άσχετους).
Τι σχέση έχει ένας αισθητήρας (που έχει 1 και μοναδικό σημείο μέτρησης) με το μάτι σου; Έχει το μάτι σου 1 αισθητήρα, που θα μετρήσει μια ολόκληρη περιοχή;

Κακώς δεν το είδες, να το δεις. Στην κατηγορία των τηλεοράσεων είναι.

Αν δεν έχει σχέση η σημειακή μέτρηση του μέσου με αυτό που αντιλαμβάνεται το μάτι σου από την χ απόσταση θέασης, είναι ένας λόγος παραπάνω τα 4000, 8000 και 100000:1 στην σκακιέρα να θεωρούνται τρίχες και αιτία να αναθεωρηθεί ο τρόπος μετρήσεων και εκτιμήσεων. Αν η μέτρηση παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα π.χ. 4000:1 και εκτιμάται ως: Ο αισθητήρας μέτρησε 4000:1. Αυτή η συσκευή είναι καλύτερη από αυτήν που μέτρησε 2000:1...τότε όλα καλά. Αν, όμως, κάποιος παίρνει αυτή τη μέτρηση και λέει: εγώ βλέπω 4000:1 στην σκακιέρα από 3 μέτρα απόσταση στο μέσο μου...τότε, no good. No good at all.

Θες να πεις θα σκάσει στο πάνι, και θα ανακλαστεί στον αισθητήρα. Ο αισθητήρας μετρά ένα συγκεκριμένο κυκλάκι πάνω στο πανί και τίποτα έξω από αυτό. Το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι. Οι ανακλάσεις στο πανί είναι μέρος την εικόνας. Γιατί ψάχνεις να μετρήσεις κάτι άλλο;

Ο αισθητήρας θα μετρήσει ξεκάθαρα το κυκλάκι του σε περίπτωση που το ανακλώμενο φως πνίγεται μέσα σε ένα batcave. Όχι όταν ταξιδεύει από τοίχο σε ταβάνι και από ταβάνι σε τοίχο για να ξανακαταλήξει στο κυκλάκι που μετράει ο αισθητήρας. Γι' αυτό άλλωστε είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν μετράμε ποτέ ansi contrast σε προβολείς σε χώρο πλην ολοσκότεινου δωματίου. Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι μόλις σκοτεινιάσεις το δωμάτιο (τον περιβάλλοντα χώρο εννοώ...) και ξαναπάρεις μέτρηση η αντίθεση άνσι κόντραστ θα μεγαλώσει.

Εγώ δεν βλέπω καμία δυσκολία. Και δεν βλέπω το μάτι να προσλαμβάνει άλλο από αυτό που δείχνουν οι μετρήσεις. Οι τηλεοράσεις είναι στην κλίμακα των χιλιάδων προς 1, οι προβολείς στην κλίμακα των εκατοντάδων προς 1.

Δεν ξαναγράφω τα ίδια. Εφόσον δεν θέλεις να αντιληφθείς ότι είναι διαφορετικές οι μετρήσεις: α) ενός αυτόφωτου μέσου με τον αισθητήρα κουμπωμένο και απομονωμένο από κάθε παρεμβολή με ένα β) ετερόφωτο μέσο που δημιουργεί εικόνα από ανάκλαση και με τον αισθητήρα να στέκεται αναγκαστικά μακρυά από την οθόνη...

δεν μπορώ να πω τίποτ' άλλο.

Απάντηση: BenQ 1070+

Μα δεν είπα κάτι διαφορετικό ρε Νικόλα!
Η μαγεία είναι μαγεία, και ως εκ τούτου ο καθένας τη βρίσκει με προσωπικό τρόπο.

Το θέμα μου είναι σε πιο επίπεδο υπερτερεί τεχνικά το προβόλι και όχι οι μαγείες. Αυτό είπα.
Αλλιώς και εγώ όπως ειπώθηκε θα χώριζα, θα γκρέμιζα τζάκι, θα έριχνα και 10χιλιάρικα σε σαλόνι - σπηλιά και θα γινόμουν μάγος.

Αυτό που είδα στον Γιάννη (οκ ακαλιμπράριστο) δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μου αρέσει και μαγεία.
Λίγες οι εμπειρίες μου με τα προβόλια, αλλά μόνο στον jvc του browser ζήλεψα.
Το effect του πανιού και των ιντσών χάνεται, αναλογα με τα γούστα του θεατή.
Μπορώ λοιπόν να καταλάβω σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργη, αυτό λέω.
Σαφώς καταλαβαίνω και εσάς βέβαια και πολύ καλά κάνετε και προτιμάτε τα προβόλια.
Είπα ότι και εγώ θα ήθελα για το χαβαλέ ένα προβόλι, και δεν σταματάω να το ψάχνω.

Πστ, τωρα εχω και μια 55αρα πισω απο το πανι, οποτε μπορεις να κανεις αντιπαραθεση στις "αισθησεις" καλυτερα -bye-

Χατζ η δεύτερη σταθερή που διαλέξατε (φως) είναι υποκειμενική. Κανένας δεν στήνει προβολικό μέσο, μόνο βάση αυτού.
Γι' αυτό λέω χαβαλεδιάρικη τη σύγκριση, όχι ότι δεν κοπιάσατε, ούτε ότι δεν εξάγωνται σημαντικά συμπεράσματα για τους συγκεκριμένους εκπροσώπους των δύο τεχνολογιών.

imo για να μη συμβαίνει αυτό θα έπρεπε να κρατήσετε μία σταθερά μόνον τις ίντσες. Μετά,
1) να καλιμπράρεται τα δύο μέσα ώστε να παίξουν όσο πιο κοντά στο πρότυπο μπορούν
2) να καταγράψετε τα αποτέλσματα μετρήσεων σε δύο στήλες, και
3) να φωτογραφήσετε, συνοδεία των εντυπώσεών σας, στη θέαση κάποιων χαρακτηριστικών σκηνών/πάτερνς.

Αυτή είναι γνώμη μου βάση λογικής και όχι εμπειρίας ή γνώσης.

ΥΓ1 Του βας δεν τον είδα ούτε τον μέτρησα στις 42ίντσες. Δεν ισχυρίστηκα όμως κάτι τέτοιο. Μια εκτίμηση έκανα για το μαύρο του. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε όμως σχετικά εύκολα αν πιάνει 0,05 οπότε και να ψάξουμε το λόγο που η αποτύπωση των δύο μέσων έδωσε τόσο μεγάλη διαφορά στο δικό σας συγκριτικό.
ΥΓ2 Ο χώρος για κάποιους είναι (λίγο ή πολύ) σημαντικότερη παράμετρος απ οτις ίντσες, οπότε στο συμπέρασμα συμφωνούμε απόλυτα!

Ξανάμανά...

Το φως στα συγκριτικά δεν είναι καθόλου υποκειμενικός παράγοντας, αλλά, απαίτηση!! Όταν στήνεις δύο μηχανάκια πλαι πλάι, το πρώτο και κύριο που κοιτάς είναι να έχουν την ίδια φωτεινότητα. Και θα σε πάω και παρακάτω...

Όχι μονάχα την ίδια φωτεινότητα λευκού, αλλά, και χρωματικά. Θυμήσου (αν ήσουν στην αβάρτ) τότε που είδαμε δίπλα δίπλα τον 1500 με τον 6600. Ενώ τα προβόλια τα μετρήσαμε στο λευκό και τα φέραμε κοντά, βλέπαμε στο πανί τον 6600 πιο φωτεινό. Αυτό γινόταν δίότι η φωτεινότητα των χρωμάτων του Έπσον ήταν τουμπανιασμένη για να προκαλεί το wow effect. Μόλις χαμηλώσαμε τις φωτεινότητες των χρωμάτων τα πράγματα ισορρόπησαν εκπληκτικά.

Είναι λάθος αυτά που προτείνεις. Τα δύο μέσα πρέπει να έχουν απαραίτητα το ίδιο φως για να εξαχθεί το όποιο συμπέρασμα. Το παραπάνω φως κάνει την διαφορά παντού και πάντα!! Δεν αρκεί να καλιμπράρεις στις ίδιες ίντσες. Θα κάνεις μία τρύπα στο νερό.

Τέλος, να σου θέσω και ένα κουίζ και αν θες απαντάς:

Ο προβολέας του βας, θα βγάλει το ίδιο άνσι σε κάδρο 50 ιντσών και το ίδιο σε κάδρο 250 ιντσών?