Προληπτική χειρουργική ...

Απλά για την οικονομία της συζήτησης να πω ότι η Jolie δεν είναι η πρώτη που υπεβλήθη σε αυτή την επέμβαση,υπάρχει και ντοκυμανταίρ τουλάχιστον τριετίας με αυτό το θέμα,όπου πολλές γυναίκες που χειρουργήθηκαν προληπτικά καταθέτουν την εμπειρία τους,άρα δε μιλάμε για κάτι νεο.Οι προσωπική μου άποψη δεν έχει σημασία,απλά θα πω το εξής: Η ευγονική ξαναμπαίνει στην παγκόσμια ατζέντα με σαφώς πιο ελκυστικό promotion,βλέπετε η τελευταία,γνωστή,απόπειρα συνοδεύτηκε απο Ολοκαύτωμα και εκκαθαρίσεις εκατομμυρίων.Άπαξ και αρχίσουμε να ψάχνουμε τα γονίδιά μας σε τέτοιο επίπεδο,δεν υπάρχει επιστροφή για την ανθρωπότητα.

ΥΓ
αλήθεια,η κ.Jolie δέν έχει κόρες;Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον,πρωτα ο Θεός,πως θα χειριστεί τα "ελλατωματικά" γονίδια που ενδεχομένως τους κληροδότησε..

O καρκίνος είναι και κληρονομικός.
Αν ειναι να ζήσουν παραπάνω και ηδη πχ εχουν κάνει παιδιά οπως και η Τζολί , γιατί όχι ?

η τζολί (και η κάθε τζολί) είναι η επιφάνεια ...

πίσω υπάρχουν συμφέροντα φαρμακευτικών/ιατρικών εταιρειών, υπάρχουν κοινωνικά ταμπού, ευγοκινή (άντε και καλούς κλώνους) κλπ κλπ

Το ερωτημα για μενα ειναι το εξης:
Ειναι το τεστ αυτο επιστημονικα σωστο?
Αν για παραδειγμα η γυναικα μου μαθαινε οτι κατα 87% θα εμφανισει καρκινο του μαστου τοτε δεν θα δισταζα στιγμη να αποφασισω μαζι της για την προληπτικη αφαιρεση.
Εστω και αν μειωνε το 87 σε 50% και οχι στο 7% που λενε.
Ανεξαρτητως χρηματων εννοειται (και δεν ειμαι πλουσιος, μισθωτος ειμαι).

Φυσικά και είναι πολύ περίπλοκο το θέμα

Στις μέρες μας κάποιοι θέλουν να πατεντάρουν και διαδικασίες / εξετάσεις / μοντέλα που έχουν σχέση με τα γονίδια

Η ευγονική έχει διαφορές πτυχές και αυτή

Ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται όλο και πιο συχνός και αφορά όλο και περισσότερες μεταβλητές και μοντέλα - και εκεί υπάρχουν θετικά και αρνητικά

Ενώ σήμερα συζητάμε και για γενετικά τροποποιημένα φυτά

Και για γονιδιακά τροποποιημένα ζώα

Νομίζω ο Francois Gros ήταν που είχε δώσει αρκετά παραδείγματα για προβληματισμό το ‛80

Για παράδειγμα έστω ότι χρειάζεται μια μικρή τροποποίηση το γουρούνι, ώστε η καρδία του να είναι συμβατή με τον άνθρωπο.
Μήπως να αλλάξουμε όλα τα γουρούνια του πλανήτη , για να έχουμε περισσότερα μοσχεύματα – μαρ4καρισμένα να ξέρουμε κάθε ανθρωπος με ποιων γουρουνιών την καρδιά είναι συμβατός
Και μετά εάν το γουρούνι δε χρειαστεί σε κανένα και φτάσει στο χασάπη της γειτονιάς μας
Στην ουσία είναι κανιβαλισμός?

Γενικά
Άλλο οι γιατροί που προτείνουν καμία φορά όχι συμφωνά με την επιστήμη αλλά σύμφωνα με την τσέπη τους. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του.
Άλλο τα λεφτά των βιομηχάνων του φαρμάκου και των στελεχών των εταιριών αυτών – πατέντες και επιδοτήσεις και ακριβά φάρμακα
Άλλο ο επιστήμονας που έκατσε να ανάλυσε τόνους δεδομένων και πιστεύει ότι έβγαλε κάποια αποτελέσματα
Άλλο το ηθικό – για τον καθένα μας – σε σχέση με τους την προληπτική αφαίρεση κάποιο μέλους – δοντιού - σπυριού – κύησης - δε ξέρω τι άλλο

Άρα σίγουρα πρέπει να κρατάμε επιφυλάξεις για δέκα χιλιάδες διαφορετικά προβλήματα του ανθρώπου και της σημερινής κοινωνίας και των ηθών μας.

Ασπάζομαι τους προβληματισμούς σας, αλλά δε μπορώ να αποκλείσω μια νέα μέθοδο ανίχνευσης-πρόληψης με μίση σελίδα κείμενο

Εννοείται ότι από την πρώτη στιγμή πήγε το μυαλό μου ότι κάποια εταιρία έχει έτοιμο το τέστ … μετά άκουσα και κάποιους – από μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, που είχαν και άποψη και έτοιμη τιμή για το προϊόν…

Μα όταν το θέμα αναλύεται και συζητείται σε παρόντα χρόνο, τότε η "λύσεις" τύπου "προληπτική" ιατρική έρχονται στο μυαλό σαν εμπόριο και εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους....λόγω γνώσεως λειτουργίας μιας παγκόσμιας κοινωνίας, με τις εξαιρέσεις της.....φυσικά.

Σε μια άλλη εποχή(που μπορεί να μην έρθει ποτέ) και σε μια άλλη κοινωνία το ξανασυζητάμε.....σε διαφορετική βάση...

Μα όταν το θέμα αναλύεται και συζητείται σε παρόντα χρόνο, τότε η "λύσεις" τύπου "προληπτική" ιατρική έρχονται στο μυαλό σαν εμπόριο και εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους....λόγω γνώσεως λειτουργίας μιας παγκόσμιας κοινωνίας, με τις εξαιρέσεις της.....φυσικά.

Σε μια άλλη εποχή(που μπορεί να μην έρθει ποτέ) και σε μια άλλη κοινωνία το ξανασυζητάμε.....σε διαφορετική βάση...

Ναι Emilot
Το εμπόριο είναι πραγματικότητα – το αναφέρω ξεκάθαρα

Απλά έκανα μια προσπάθεια να διαχωρίζω τα παραπάνω μπλεγμένα θέματα.

Για την πρόληψη και μάλιστα μέσω γονιδίων … υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε ήδη
Και άλλα τόσα στο άμεσο μέλλον
Και πολύ περισσότερα που δε μπορώ να σκεφτώ.

Πάντως εάν ένας γιατρός που εγώ εμπιστευόμουν μου πρότεινε να αφαιρέσω κάτι – βάση βιβλιογραφίας , βάση μικρής ερευνάς που θα έκανα και εγώ – βάση συζητήσεων με τρίτους – ομοιοπαθείς ή και όχι

Να ξέρεις ότι σίγουρα θα το σκεπτόμουν σοβαρά. Και ναι μπορεί προληπτικά να αφαιρούσα και εγώ κάτι μετά τα παραπάνω.

Δεν αντιλέγω στα επιμέρους.... Στο μόνο που διαφοροποιούμαι είναι ότι...

Εγω δεν θα αφαιρούσα οποιοδήποτε όργανο και οτιδήποτε "προληπτικά".....

Δεν αντιλέγω στα επιμέρους.... Στο μόνο που διαφοροποιούμαι είναι ότι...

Εγω δεν θα αφαιρούσα οποιοδήποτε όργανο και οτιδήποτε "προληπτικά".....

Και σου εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ :-)
Να μη βρεθείς ποτέ καν στο δίλημμα.

Μία παρατήρηση - σημείωση. Το κόστος της γονιδιακής εξέτασης είναι πάνω κάτω αυτό που θα πλήρωνε μία ευκατάστατη εώς και μέσης οικονομικής δυνατότητας για μία... τσάντα (άντε δύο εάν πάει στο οικονομικό μοντέλο).
Να λάβουμε υπόψη ότι εφόσον πρόκειται για σχετικά νέα τεχνική αυτή έχει και αυξημένο κόστος. Λογικά αυτό θα πέσει με την πάροδο των ετών. Όσο για το δίλλημα αυτό πιστεύω ότι είναι αυστηρά προσωπική (και γενναία) επιλογή.

κάποια myirad genetics έχει πατεντάρει τα συγκεκριμένα γονίδια ...

βρε stop being poor ..........

Last edited:
1500 για μια τσάντα;;;;;;;;;;;;;;;;;;

wtf?

Τώρα να δεις σκέφτηκα και το άλλο άκρο … και αυτό κοινονηκό φαινόμενο πρέπει να είναι αλλά με αυτά δε τα πάω καλά…
Να δεις ότι οι ‛σύγχρονη γυναίκα’ που θα πάρει την τσάντα των 1500 ευρώ
Μπορεί σα δικαιολογία να χρησιμοποιήσει κάποιο τεστ ή στατιστική
Για να κάνει την ανόρθωση της
Την κατάλληλη ηλικία

Αλλά ρε παιδία, δεν είμαστε όλοι έτσι.

Ειδικά η μαστεκτομή έχει μεγάλη – τεράστια ψυχολογική επίπτωση

Και γενικά ότι μπορεί να γίνει ας γίνει από πλευράς πρόληψης.

Συνήθως δεν συζητάμε άλλωστε για μια απλή μαστεκτομή, αλλά συνδυασμό με χημειοθεραπεία, μια γυναίκα … να χάνει στήθη και μαλλιά ταυτόχρονα … δεν είναι καθόλου εύκολο.

Και ενταξ η κάθε Τζολι, όπως λέει το άρθρο έχει και τα λεφτά για τον τάδε πλαστικό χειρούργο.

Οι μισές Ελληνίδες ξέρουν ποιος έχει φτιάξει τα στήθη της Βίσση – ρωτήστε τες … έχει διαφημιστεί σε όλα τα μέσα…

Από εκεί και πέρα – αν ξεπεράσουμε όλα αυτά τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα
η πρόληψη είναι κάτι θετικό.

Παράδειγμα:
Άκουγα πάλι τον προηγούμενο μήνα ότι στην Ελλάδα γίνονται οι περισσότερες μαγνητικές στην ΕΕ
Δε λέω προφανώς υπάρχει και απάτη.
Αλλά ξέρω τόσο κόσμο που την πάτησε γιατί δεν είχε κάνει μαγνητική…
Που μακάρι να κάναμε όλοι παραπάνω μαγνητικές
Μακάρι δηλαδή να ανέβαινε ο μέσος όρος σε όλη την Ευρώπη
Γιατί είναι σίγουρος ότι δεν την έχουν πατήσει μόνο φίλοι μου - αλλά και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι για μια προληπτική εξέταση

Και ναι η βιομηχανία του φάρμακου και της ιατρικής πάντα ήταν μες τη λάσπη – όπως και τα ΜΜΕ αναφέρουν και διαφημίζουν ότι θέλουν

Αλλά κάθε εξέταση που μπορεί να γλυτώσει τον συνάνθρωπό μας, προληπτικά, από κάτι το αβέβαιο και χειρότερο , έχει και αυτή αξία.

κάποια myirad genetics έχει πατεντάρει τα συγκεκριμένα γονίδια ...

βρε stop being poor ..........

Κλασικά είμαι ενάντια αυτών των πατεντών …

Βέβαια οι ‛εκπρόσωποι’ ελληνικών κλινικών θα σου πουν (όπως λένε και στο ράδιο) ότι αυτοί έχουν στοιχεία πιο στοχευμένα για την Ελλάδα, και κάνουν κι άλλα περισσότερα…

Κλασικά είμαι ενάντια αυτών των πατεντών …

Βέβαια οι ‛εκπρόσωποι’ ελληνικών κλινικών θα σου πουν (όπως λένε και στο ράδιο) ότι αυτοί έχουν στοιχεία πιο στοχευμένα για την Ελλάδα, και κάνουν κι άλλα περισσότερα…

συνοπτικά για την υπόθεση (και νομικά) ...

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j...=rtzioS5hf3M3kE5dPoaKJw&bvm=bv.46471029,d.ZWU

συνοπτικά για την υπόθεση (και νομικά) ...

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j...=rtzioS5hf3M3kE5dPoaKJw&bvm=bv.46471029,d.ZWU

Ωραία μικρή παρουσίαση DIM Z, TNX!
Και έχω να πάω και πολύ καλά λόγια για την κουλτούρα που επικρατεί στο ULB.

Γενικά προσπαθώ να το παρακολουθώ τις εξελίξεις αυτές

Και εννοείται ότι είμαι ταγμένος κατά αυτών των πατεντών…
Οι λομπίστες φυσικά έχουν πιο δυνατή φωνή από τη δική μου και τη δική σου – ειδικά στης Βρυξέλες και για αυτό λέω και ένα καλό λόγο για το ULB

Και η επιστημονική φαντασία, έχει συζητήσει αρκετές φορές για τους αναρχικούς που αντιγράφουν σπόρους και γονίδια για απλούς ανθρώπους.
Το μυθιστόρημα που μόλις πρόπερσι σάρωσε όλα τα βραβεία ΕΦ έχει να κάνει με ένα μιασμένο κόσμο όπου η γενετική κατέστρεψε όλα τα φρούτα και όχι μόνο.

Αλλά ειδικά μιας και εσύ λες ότι έχεις κάποιον κοντά σου που τα πέρασε, καταλαβαίνεις γιατί λέω ότι , μακάρι να είχαν κάνει καμία εξέταση παραπάνω …
Αλλά πως? Δώρο ποιος θα τους την έκανε?

Θα ανακατέψουν τα πράγματα πολύ οι εταιρίες που πατεντάρουν, ευελπιστώ ότι οι φωνές μας δε θα σταματήσουν.
Φωνές όχι όμως ενάντια γενικά της γενετικής – αλλά της κακής χρήσης και του άκρατου πλουτισμού γύρω από το θέμα κ.ο.κ.

γενετική και ηθική ?

δεν το πολυβλέπω Τάσο ......

γιατί δεν είναι ο επιστήμονας ερευνητής που θα εκμεταλλευτεί την πρόοδο αλλά οι εταιρείες-χορηγοί πίσω από αυτόν ....

σκηνές επιστημονικής φαντασίας, οι πόλεις με τους "υγιείς" προστατευμένες σε θόλο και έξω η πλέμπα, οι αμεα, οι διαφορετικοί, οι παράξενοι κλπ .............

Last edited: