Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Nikvits (Νίκος?), ως γνωστόν έχω την E-P1, η οποία είναι όντως φτιαγμένη σαν τανκ, και επί πλέον έχει τον "κύλινδρο" που διευκολύνει πολύ την συχνή αλλάγή ρυθμίσεων - των οποίων είμαι φανατικός - για να μην μιλήσουμε για αισθητική. Βέβαια, το ενσωματωμένο φλάς είναι ευκολία, ειδικά για ερασιτεχνική χρήση...

Εγώ από την μεριά μου,μου φαίνεται πως θα καταλήξω στην Panasonic Lumix DMC-TZ8 διαβάζοντας πολύ καλές κριτικές.

Όντως πολύ καλή!

Nikvits (Νίκος?), ως γνωστόν έχω την E-P1, η οποία είναι όντως φτιαγμένη σαν τανκ, και επί πλέον έχει τον "κύλινδρο" που διευκολύνει πολύ την συχνή αλλάγή ρυθμίσεων - των οποίων είμαι φανατικός - για να μην μιλήσουμε για αισθητική. Βέβαια, το ενσωματωμένο φλάς είναι ευκολία, ειδικά για ερασιτεχνική χρήση...

Ναι φίλε Δημήτρη, όπως το έγραψες, "σαν τανκ"! Συμφωνώ και με το θέμα της αισθητικής της (απλά, ακαταμάχητη) και επαυξάνω στην ευκολία χρήσης αλλά και στο καλύτερο δυναμικό της εύρος σε σχέση με την Ε-PL1 (από "τεστ" που κάνω διαρκώς με αυτή ενός φίλου). Και όσον αφορά στο φλας, το FL-14 που πήρα μτχ κάνει πολύ καλή δουλειά όταν το θέμα δεν είναι μακρύτερα από τα 3-3,5 μέτρα

Νίκος

Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας,
μην ανησυχείς Νίκο δεν σε μπέρδεψα αλλά ξέρω ότι ο Δημήτρης έχει την E-P1 και έτσι απευθύνθηκα σε αυτόν αλλά χάρηκα που απάντησες και εσύ.

Είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις των φίλων της φωτογραφίας και ειδικά των επαγγελματιών όπως εσύ.

Πιστεύω ότι το φλας θα μου είναι χρήσιμο και έτσι τείνω προς την E-PL1, είναι και μεταγενέστερο μοντέλο η E-P1 αν και αυτό πολλές φορές δεν λέει τίποτα στις φωτογραφικές μηχανές.

Όσο για την αγορά, μες το μυαλό μου είσαι Δημήτρη...

Γιάννης

Ναι φίλε Δημήτρη, όπως το έγραψες, "σαν τανκ"! Συμφωνώ και με το θέμα της αισθητικής της (απλά, ακαταμάχητη) και επαυξάνω στην ευκολία χρήσης αλλά και στο καλύτερο δυναμικό της εύρος σε σχέση με την Ε-PL1 (από "τεστ" που κάνω διαρκώς με αυτή ενός φίλου). Και όσον αφορά στο φλας, το FL-14 που πήρα μτχ κάνει πολύ καλή δουλειά όταν το θέμα δεν είναι μακρύτερα από τα 3-3,5 μέτρα

Νίκος

Νίκο αυτά τα τεστ δυναμικού εύρους τα κάνεις σε raw ??.
Αν ναι πολύ παράξενο που το δηλώνεις κατηγορηματικά καθώς το μόνο σοβαρό τεστ δυναμικής περιοχής που ξέρω (Dxo) τις βγάζει ίδιες απο ISO400 και πάνω και με διαφορά μικρότερη του 1/3 στοπ (δηλ. σχεδόν αδιόρατη) σε ISO 200.

Αν μπορέσεις να επεκταθείς πιο αναλυτικά και ίσως με δείγματα θα είναι χρήσιμο.

Νίκο αυτά τα τεστ δυναμικού εύρους τα κάνεις σε raw ??.
Αν ναι πολύ παράξενο που το δηλώνεις κατηγορηματικά καθώς το μόνο σοβαρό τεστ δυναμικής περιοχής που ξέρω (Dxo) τις βγάζει ίδιες απο ISO400 και πάνω και με διαφορά μικρότερη του 1/3 στοπ (δηλ. σχεδόν αδιόρατη) σε ISO 200.

Αν μπορέσεις να επεκταθείς πιο αναλυτικά και ίσως με δείγματα θα είναι χρήσιμο.

Ηλία δεν τραβάω raw με την Pen, έχω την Ε-3 για αυτή τη δουλειά! Δεν κάνω εργαστηριακές μετρήσεις αλλά με έναν φίλο που έχει την Ε-PL1 (και όχι μόνο) πειραματιστήκαμε δύο φορές τραβώντας το ίδιο θέμα με τις ίδιες (ακριβώς) ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα στα 100-200-400-800 iso ήταν καλύτερο με την Ε-Ρ1 όσον αφορά στα "καμμένα" και -λιγότερο- στα "σκιασμένα". Μικρή η διαφορά, όπως λες κι εσύ, αλλά υπαρκτή, ειδικά όσο ανεβαίνει η ευαισθησία. Δεν έχω φυλάξει τα δείγματα αλλά επιφυλάσσομαι να κάνω καινούργια λίαν συντόμως! Σημειωτέον ότι αμφότερες έχουν τον 14-42L (με μαύρη μοντούρα) και όχι τον πρώτης πρώτης γενιάς (άνευ L, με μεταλλική μοντούρα). Δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο αλλά έπρεπε να το αναφέρω!

Εγώ τσιμπησα την Panasonic TZ-8 για all around μικρουλα μηχανή σε πολύ καλή τιμή.

Αλλά το site της Olympus στο ebay που μας έδειξε ο Δημήτρης με εχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα ....

Εγώ τσιμπησα την Panasonic TZ-8 για all around μικρουλα μηχανή σε πολύ καλή τιμή.

Αλλά το site της Olympus στο ebay που μας έδειξε ο Δημήτρης με εχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα ....

Ποιό είναι αυτό το σάιτ;

Oλα τα πάντα :fahne90:

Κοιταζω για ΕP / ΕPL αλλά δεν θα με χαλαγε μια E450 ή E520 σε καλή τιμη. Για μενα εδώ που βρισκομαι και δεδομενου του λιγου διαθεσιμου χρόνου για Post processing & χρονοβόρα επεξεργασια των φωτογραφιών στον Η/Υ, η ευκολία του καλου jpeg που δινουν οι Olympus ειναι σημαντική.

Εξαλλου τις δυνατότητες των μηχανων μας τις έχει δείξει ο Paul(marinis) με τον καλύτερο τρόπο (με μια E420 αν δεν κανω λάθος..)

Μια γρηγορη ερωτηση! Ποση ωρα πρεπει να φορτισω (πρωτη φορτιση) την μπαταρια λιθιου της φωτογραφικης? Μεχρι την πρασινη ενδειξη ή να το αφησω πχ 12ωρο?

Αυτό είναι μια παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί από το δίκτυο Γερμανός, όπου εμφανίζονταν διάφοροι, και τους λέγαν διάφορα για τις μπαταρίες (παλιά οι φορτιστές θέλαν "άπειρες" ώρες για να φορτίσουν). Έτσι λοιπόν τους λέγαν 10-12 ώρες για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο... Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες μπαταρίες-φορτιστές, γεμίζουν πιο γρήγορα, για σιγουριά μπορείς να την αφήσεις λίγο παραπάνω, αλλά βέβαια η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται μετά από κάποιους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης. Επί πλέον τώρα τελευταία, κάπου διάβασα ότι για να επιμηκύνουμε την ζωή της μπαταρίας, δεν πρέπει να την αφήνουμε να ξεφορτίζει 100%. Το εξηγούσε και με τεχνικούς όρους, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα (το γήρας ού γάρ... ).

Ηλία δεν τραβάω raw με την Pen, έχω την Ε-3 για αυτή τη δουλειά! Δεν κάνω εργαστηριακές μετρήσεις αλλά με έναν φίλο που έχει την Ε-PL1 (και όχι μόνο) πειραματιστήκαμε δύο φορές τραβώντας το ίδιο θέμα με τις ίδιες (ακριβώς) ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα στα 100-200-400-800 iso ήταν καλύτερο με την Ε-Ρ1 όσον αφορά στα "καμμένα" και -λιγότερο- στα "σκιασμένα". Μικρή η διαφορά, όπως λες κι εσύ, αλλά υπαρκτή, ειδικά όσο ανεβαίνει η ευαισθησία. Δεν έχω φυλάξει τα δείγματα αλλά επιφυλάσσομαι να κάνω καινούργια λίαν συντόμως! Σημειωτέον ότι αμφότερες έχουν τον 14-42L (με μαύρη μοντούρα) και όχι τον πρώτης πρώτης γενιάς (άνευ L, με μεταλλική μοντούρα). Δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο αλλά έπρεπε να το αναφέρω!

Σε jpeg όμως ουσιαστικά δεν παίρνεις την δυναμική περιοχή που μπορεί να σου δώσει ο αισθητήρας. Και το αποτέλεσμα εξαρτάται απο την καμπύλη τονικότητας που εφαρμόζει η μηχανη κατα την εσωτερική μετατροπή απο raw -> jpeg. Χοντρα-χοντρα χάνεις περι το 1 στοπ.
Αρα αν σε ενδιαφέρει το δυναμικό εύρος ... μόνο raw.

Kαι σε βολικά θέματα (macro, αρχιτεκτονική φωτο) γιατί να μην εκμεταλευτείς την καλύτερη ευκρίνεια την ΕΡ-1 με raw σε σχέση με την Ε3 ??.

Σε jpeg όμως ουσιαστικά δεν παίρνεις την δυναμική περιοχή που μπορεί να σου δώσει ο αισθητήρας. Και το αποτέλεσμα εξαρτάται απο την καμπύλη τονικότητας που εφαρμόζει η μηχανη κατα την εσωτερική μετατροπή απο raw -> jpeg. Χοντρα-χοντρα χάνεις περι το 1 στοπ.
Αρα αν σε ενδιαφέρει το δυναμικό εύρος ... μόνο raw.

Kαι σε βολικά θέματα (macro, αρχιτεκτονική φωτο) γιατί να μην εκμεταλευτείς την καλύτερη ευκρίνεια την ΕΡ-1 με raw σε σχέση με την Ε3 ??.

Την ΕΡ1 την έχω για τη σύντροφο, έχει μόνιμα κολλημένο πάνω της τον 17/2.8 και δουλεύει φωτογραφίες "σαββατοκύριακου", κοινώς παιδιά, φίλοι, εκδρομές κλπ. Στα φωτεινά "σκοτώνει", στα νυχτερινά (όταν το θέμα κινείται) πιάνει δουλειά το FL-14.

Τώρα, όσον αφορά το αν η ΕΡ1 έχει καλύτερη οξύτητα από την Ε-3, χωρίς παρεξήγηση, δεν ισχύει κάτι τέτοιο (από όσο τουλάχιστον έχει πέσει στην αντίληψή μου). Άσε που για να ανοίξει μια φωτο raw ανάβω δύο τσιγάρα!
Και μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η μαγκιά των Olympus, το απευθείας jpeg τους
το ζηλεύουν ακόμα και επεξεργασμένες raw των κανονίκον!

Επί πλέον τώρα τελευταία, κάπου διάβασα ότι για να επιμηκύνουμε την ζωή της μπαταρίας, δεν πρέπει να την αφήνουμε να ξεφορτίζει 100%. Το εξηγούσε και με τεχνικούς όρους, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα (το γήρας ού γάρ... ).
Ακριβως ετσι εχουν τα πραγματα. Για περισσοτερα (και μαλλον εκει που το διαβασες)

http://batteryuniversity.com/ ;)

Re: παρουσίαση:top3 compact ανά κατηγορία τιμής 2010-11

εγω παιδια απο τις ελαχιστοτατες γνωσεις που εχω περι φωτογραφικης , επηρεαστηκα λιγο (και ευχαριστω κιολας) για την fuji την καινουργια (την 20 λεω) και ηθελα κατι πιο ευκολο στην μεταφορα.Τεσπα πηρα την καινουργια olympus (παρηγγειλα μαλλον) sz-30mr αν δεν κανω λαθος τον κωδικο.Αν εκανα πατατιά πεστε μου γιατι προλαβαινω να την ακυρωσω ,καθοτι εχει 1 βδομαδα παραδοση.Μου ειχαν δανεισει περισυ το καλοκαιρι μια πιασαδικη Olympus, δεν θυμαμαι μοντελο , αλλα ξερω οτι εκανε περιπου 200-230 ευρω και ειχε ζουμ γυρω στο 20χ.Μια χαρα ηταν οι φωτο (για μενα) αυτες που εβγαζε.Αν δεν πεσω σε ποιοτητα να μην την ακυρωσω.
Ευχαριστω πολυ

Μάλον στα ίδια θα είσαι, αλλά με περισσότερες ευκολίες...

Μάλον στα ίδια θα είσαι, αλλά με περισσότερες ευκολίες...

τοσο χαλια ? εννοω καμμια εξελιξη ε? χμμμ..ασε με να αγιασω βρε cacau....ολο μπριζα με εχεις :ernaehrung004:(πλακα κανω:p)

ψαχνω στο νετ να δω κανενα τεστ και δεν βρισκω τιποτα-ξερει κανεις τιποτα?