Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.
Καλησπέρα στην παρέα! Πάει καιρός που τα είπαμε αλλα θα ξαναχρειαστώ τα φώτα σας.
Ψάχνω μια κομπακτ allrounder μηχανή που να είναι μερικώς Pocketable δηλαδή μικρότερη ή ίση σε πάχος με την a5100+kit lens και μεγαλύτερη ή ίση με την rx100 για να μπαίνει σε cargo pants ή μεγάλη τσέπη μπουφάν.
Είχα την a5100 την οποία κακώς πούλησα αλλά χρειαζόμουν τότε τα λεφτα(δεν θα την ξαναεπαιρνα λόγο του οτι μονιμως είσαι στα μενου της για βασικές ρυθμίσεις).
Έπειτα συνεχίζω φωτογραφικά με την Canon 450d με τον kit lens, τον 55-250mm, τον 50mm f1.8, εναν takumar 50mm f1.4 και καποιους prime ακόμα την οποία και θα κρατήσω για συγκεκριμένες περιστάσεις.
Την θέλω γιατι είμαι μόνιμα σε βουνοκορυφές και φωτογραφίζω landscape καθώς και πορτρέτο στο ίδιο σημείο γιατί συνήθως είμαι με παρέα. Με ενδιαφέρει στο πορτραίτο να υπάρχει μια μερική αποεστίαση από το θέμα μου σε λογικά πλαίσια και από μερικά δείγματα που είδα νομίζω πως και με 1 ιντσα σενσορα την βγάζω καθαρή με το κατάλληλο telephoto. Θέλω αποεστίαση εστω και μερική, τουλάχιστον σε πορτραίτο ανθρώπου από τη μέση και πάνω σε οριζόντιο format και όχι κάθετο. Επίσης απαραίτητα θα χρησιμοποιώ polarizer οπότε χρειάζομαι τις "βόλτες" στο φακό για να προσαρμόζω φίλτρα.
Από λίγα δείγματα φωτο που είδα μου γυάλισε η Panasonic Lx100, Canon gx7ii, Olympus stylus 1s κρίνοντας από το μέγεθος(pocketable) και τη δυνατότητα αποεστίασης σε τελεφωτο για πορτραίτα. Από αυτές νομίζω όμως πως μόνο η LX100 παίρνει φίλτρα.. Με ξενίζει λίγο το κακο evf της lx100 και η κακή οθόνη που δεν είναι σπαστή και αφής αλλά κυρίως με καίει να υπάρχουν οι παρακάτω τομείς:
1)Να παίρνει polarizer
2)Να είναι cargo-pants pocketable
3)Να έχει εύρος 35mm equivalent 24mm-100mm+ με φωτεινό φακό, οπότε αποκλείω panasonic tz100 και οτιδήποτε σκοτεινό που θα χαλάει το bokeh
4)EVF και λοιπα μαρματζούλια touch screen, tiltable, IS ευπρόσδεκτα αλλά δεν είναι deal breakers
5)Να μην αλλάζει φακούς να είναι δηλαδή Fixed γιατί με έχει ξενερώσει η όλη αυτή εναλλαγή φακών σε γρήγορες λήψεις στο βουνο κυνηγώντας το φως κτλ..
6)Να έχει smooth bokeh για portrait ανθρώπων και όχι αντικειμένων σε macro κτλ. Δεν με ενδιαφέρει να εξαφανίζει τα πάντα απλά να ξεχωρίζει το θέμα σε sharpness, ενισχύω το bokeh λόγο των μακρινών αποστάσεων σε background μακρινά βουνά κτλ συνήθως
7)Να εχει καλή σχετικά ποιότητα ο φακός σε φωτεινά apertures f1.8-2.8 κτλ
(EDIT)8)Να έχει μια εργονομία και κάποια dials ώστε να μην βουτάω στα μενου καθε τρεις και λίγο
Δεν με καίει να είναι low light beast, πιο πολύ μέρα θα το χρησιμοποιώ
Budget 500ευρω, αλλά οι προτάσεις για μεγαλύτερη τιμή εφ όσον υπάρχει κάποια μηχανή να με καλύπτει ευπρόσδεκτες
Δεκτές και οι προτάσεις για κάποια Mirrorless +zoom kit lens αν είναι Pocketable, που δεν νομίζω να υπάρχει από τα λίγα που έχω ψάξει
Αποκλείω fixed prime lens όπως σε Ricoh GRii, Fuji x70, x100f,t κτλ λόγο έλλειψης ζουμ
Ευχαριστώ άπαντες