Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Σκεφτομαι να παρω σκετο σωμα απο e-infin στα 1.199 ευρω και τον φακο XF 16-55mm με σταθερο διαφραγμα f/2.8 R LM WR αλλα βλεπω οτι δεν εχει OIS....... και εινια ενα θεμα αυτο....
Η Χ-Τ2 ειδικα σε βιντεο λογω ελειψης OIS δεν θα την παλευει καστανο με αυτον ????

Φίλε άκου το βίντεο αν θες να κινείς την κάμερα θέλει τρίποδο ή gimbal τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

Η πολύ απλα θέλει 5axis ibis πράγμα που η Fuji δεν διαθέτει και μάλλον θα προσφέρει στην X-T2s.

Τώρα για εσωτερικό χώρο που θες δυστυχώς ειδικά αν έχεις μέτριο φωτισμό θες σίγουρα φακό με διάφραγμα f2,8 ή και ποιο φωτεινό...φυσικά παίζει ρόλο και ο αισθητήρας με μηχανή FF μπορείς ίσως να πας και σε ποιο σκοτεινό φακό.

Μιας και διαβάζω για επένδυση κάπου στα 2 χιλιάρικα ..
Για τον μέτριο φωτισμό της σχολής .. θέλω να το ξαναπώ .. δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση ουτε τόσο ακριβή η βελτίωση του φωτισμού σε μια αίθουσα κατα ενα-δύο στοπ .. και εκτός απο την φωτογραφική βελτίωση θα συνειφέρει και σε γενική καλυτέρευση του περιβάλλοντος διδασκαλίας.

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Δηλαδή να δώσει 2+ χιλιάδες ευρώ και να προσθέσει επιπλέον φωτισμό στην αίθουσα? Και εάν δωθεί κάποια παράσταση σε άλλο χώρο?

Καλησπέρα στην παρέα! Πάει καιρός που τα είπαμε αλλα θα ξαναχρειαστώ τα φώτα σας.
Ψάχνω μια κομπακτ allrounder μηχανή που να είναι μερικώς Pocketable δηλαδή μικρότερη ή ίση σε πάχος με την a5100+kit lens και μεγαλύτερη ή ίση με την rx100 για να μπαίνει σε cargo pants ή μεγάλη τσέπη μπουφάν.

Είχα την a5100 την οποία κακώς πούλησα αλλά χρειαζόμουν τότε τα λεφτα(δεν θα την ξαναεπαιρνα λόγο του οτι μονιμως είσαι στα μενου της για βασικές ρυθμίσεις).
Έπειτα συνεχίζω φωτογραφικά με την Canon 450d με τον kit lens, τον 55-250mm, τον 50mm f1.8, εναν takumar 50mm f1.4 και καποιους prime ακόμα την οποία και θα κρατήσω για συγκεκριμένες περιστάσεις.

Την θέλω γιατι είμαι μόνιμα σε βουνοκορυφές και φωτογραφίζω landscape καθώς και πορτρέτο στο ίδιο σημείο γιατί συνήθως είμαι με παρέα. Με ενδιαφέρει στο πορτραίτο να υπάρχει μια μερική αποεστίαση από το θέμα μου σε λογικά πλαίσια και από μερικά δείγματα που είδα νομίζω πως και με 1 ιντσα σενσορα την βγάζω καθαρή με το κατάλληλο telephoto. Θέλω αποεστίαση εστω και μερική, τουλάχιστον σε πορτραίτο ανθρώπου από τη μέση και πάνω σε οριζόντιο format και όχι κάθετο. Επίσης απαραίτητα θα χρησιμοποιώ polarizer οπότε χρειάζομαι τις "βόλτες" στο φακό για να προσαρμόζω φίλτρα.

Από λίγα δείγματα φωτο που είδα μου γυάλισε η Panasonic Lx100, Canon gx7ii, Olympus stylus 1s κρίνοντας από το μέγεθος(pocketable) και τη δυνατότητα αποεστίασης σε τελεφωτο για πορτραίτα. Από αυτές νομίζω όμως πως μόνο η LX100 παίρνει φίλτρα.. Με ξενίζει λίγο το κακο evf της lx100 και η κακή οθόνη που δεν είναι σπαστή και αφής αλλά κυρίως με καίει να υπάρχουν οι παρακάτω τομείς:

1)Να παίρνει polarizer

2)Να είναι cargo-pants pocketable

3)Να έχει εύρος 35mm equivalent 24mm-100mm+ με φωτεινό φακό, οπότε αποκλείω panasonic tz100 και οτιδήποτε σκοτεινό που θα χαλάει το bokeh

4)EVF και λοιπα μαρματζούλια touch screen, tiltable, IS ευπρόσδεκτα αλλά δεν είναι deal breakers

5)Να μην αλλάζει φακούς να είναι δηλαδή Fixed γιατί με έχει ξενερώσει η όλη αυτή εναλλαγή φακών σε γρήγορες λήψεις στο βουνο κυνηγώντας το φως κτλ..

6)Να έχει smooth bokeh για portrait ανθρώπων και όχι αντικειμένων σε macro κτλ. Δεν με ενδιαφέρει να εξαφανίζει τα πάντα απλά να ξεχωρίζει το θέμα σε sharpness, ενισχύω το bokeh λόγο των μακρινών αποστάσεων σε background μακρινά βουνά κτλ συνήθως

7)Να εχει καλή σχετικά ποιότητα ο φακός σε φωτεινά apertures f1.8-2.8 κτλ

(EDIT)8)Να έχει μια εργονομία και κάποια dials ώστε να μην βουτάω στα μενου καθε τρεις και λίγο

Δεν με καίει να είναι low light beast, πιο πολύ μέρα θα το χρησιμοποιώ

Budget 500ευρω, αλλά οι προτάσεις για μεγαλύτερη τιμή εφ όσον υπάρχει κάποια μηχανή να με καλύπτει ευπρόσδεκτες

Δεκτές και οι προτάσεις για κάποια Mirrorless +zoom kit lens αν είναι Pocketable, που δεν νομίζω να υπάρχει από τα λίγα που έχω ψάξει

Αποκλείω fixed prime lens όπως σε Ricoh GRii, Fuji x70, x100f,t κτλ λόγο έλλειψης ζουμ

Ευχαριστώ άπαντες :)

Αν βρεις κατι τετοιο και μαλιστα σε αυτό το budget, πες μου ποια είναι να την πάρω κι εγώ!

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αυτό το bokeh http://avclub.gr/forum/showthread.php/66797-%CE%A7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%21?p=1057945807&viewfull=1#post1057945807 είναι με την tz100, αν σε καλύπτει συνεχίζουμε: Φίλτρα παίρνει με ειδικό εξάρτημα - όχι πολύ εύχρηστο, αλλά κάνει την δουλειά, ψάξε για "kiwi LA-52RX100"...

μηπως υπαρχει και καποιο link με πορτραίτα?

Μόλις τελείωσα το διάβασμα του νηματος της tz100. Μόνο μια φωτό είδα να δείχνει αποεστίαση με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τα γούστα μου από τον newlynx και είναι αυτή εδω

https://flic.kr/p/G7QvUm

ενω στο flickr δεν βρήκα σχεδόν τίποτα, πιθανόν λόγο μη γνώσης των φωτογράφων στα πορτραίτα.

Στη συγκεκριμένη φωτό με τη φρουρά είναι περίπου το κάδρο που συνήθως τραβάω και δείχνει σχετικά ικανοποιητικη αποεστίαση για τα γούστα μου παρόλο που το background είναι σχετικά κοντά. Με ένα μακρινότερο background όπως κάποιο απομακρυσμένο βουνό θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό για αυτό που ζητάω και υπεραρκετο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τετοια συγκριτικά σχεδόν πουθενά με πχ την gx7 ή την LX100 σε πορτραιτα και bluriness... Μόνο macro κοντινά όπου εκεί δεν λέει κάτι γιατί μέχρι και smartphone των 130 ευρω τα βγάζει πέρα, όπως σε αυτην πχ την περίπτωση

https://flic.kr/p/ZT6DsL

Ως εκ τουτου η μηχανή με εντυπωσίασε αλλά θα ήθελα να δω κάποια πορτραίτα στα 250mm f5.9 με αρκετή απόσταση του background από το θέμα ώστε να με πείσει για το αποτέλεσμα που ψαχνω

Θα παρακαλούσα όποιον κάτοχο για τέτοια δείγματα αν είναι δυνατόν και με head & shoulders πορτραίτα, αλλά κυρίως οριζόντια ή και κάθετα πορτραίτα του μοντέλου από τη μέση και πάνω για να διαπιστώσω εγω και άλλοι τις δυνατότητες της κάμερας σε αυτόν τον τομέα.

Νομίζω είναι κάτι που θα ενδιαφέρει πολλούς :)

Υπάρχει καμία (μοντέρνα) compact, point & shoot, γρήγορη (1/4000 min), καλη στα σκουρα (iso ~3200), αριστο (οσο ειναι δυνατον) jpeg, μεγεθος sony RX100, και να κανει χονδρικως οσο μια αριστα μτχ panasonic GX80 (kit με 2 φακους :D ) ?

Last edited:
Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

H ΤΖ70 είναι μια καλή λύση για απλή χρήση, έχει πολλά χρήσιμα scene modes ("έτοιμες" ρυθμίσεις για διάφορες καταστάσεις) και προσφέρει αυτό που ΔΕΝ έχουν τα κινητά: οπτικό ζουμ για να φέρνεις πιο κοντά τα θέματα σου - απλά μην το παρακάνεις. Αν θες μπορείς να ασχοληθείς και με πιο σύνθετες ρυθμίσεις (χρόνους, διάφραγμα, ευαισθησία κ.λ.π.) ή και... όχι! Την βάζεις στο auto με ρύθμιση χρώματος στο vivid και τέλος. Επι πλέον έχει και σκόπευτρο για να βλέπεις τι τραβάς όταν σε τυφλώνει ο ήλιος.

Την Sony ΔΕΝ την συνιστώ, πρέπει να τραβήξεις raw και μετά να πέσει επεξεργασία για να πάρεις αυτό που μπορεί να δώσει.

Επανήλθα μετά από καιρό, λίγο πριν την τελική απόφαση. Όταν λες ότι θα πρέπει να τραβήξω raw και μετά να επεξεργαστώ τι εννοείς; Η RX100 (Ι) δεν έχει αντίστοιχη full auto ρύθμιση σαν την ΤΖ70, ώστε απλώς να πατάω κουμπί και να τραβάω φωτογραφία;

Έχω διαβάσει πολλές απόψεις και κριτικές για τα δύο αυτά μοντέλα και ενώ το zoom της ΤΖ70 είναι δελεαστικό λόγω της χρήσης για την οποία την προορίζω (ταξίδια), ακόμα πιο δελεαστική φαίνεται η Sony με την καλύτερη στο χαμηλό φωτισμό απόδοση.

Αυτό το αποφασίζεις εσύ, δηλαδή που θα δώσεις προτεραιότητα, χαμηλό φως ή έξτρα ζουμ. Το 30χ μην σε εντυπωσιάζει, μετά τα 200-250mm χρειάζεσαι πολύ καλό καιρό, καθαρή ατμόσφαιρα και σταθερό χέρι για να πάρεις φωτογραφίες με αξιόλογο IQ. Βέβαια τα άνετα χρησιμοποιήσιμα 200mm με 100mm που τερματίζει το ζουμ της sony είναι μεγάλη διαφορά, και τα 24mm με τα 28mm αρκετή όταν στριμωχτείς σε εσωτερικούς χώρους ή στα δρομάκια κάποιου νησιού. Πλήρως αυτόματη ρύθμιση έχουν και οι δυο, αλλά καλό είναι να ασχοληθείς τουλάχιστον μια φορά στην αρχή με τις ρυθμίσεις χρώματος ώστε να είναι κάπως "ζωντανές" οι φωτογραφίες. Ειδάλλως οι φωτογραφίες του κινητού θα σου φαίνονται "καλύτερες" επειδή 99% έχουν πουσαρισμένα χρώματα...

Παιδιά μια d700 στα 300 ευρω και 298.000 κλικ είναι νομίζω μια νορμάλ τιμή. Είναι το μεράκι της ff που όλοι πιστεύω ότι έχουμε. Από φακόυς για να την δουλεψω εχω τον 50mm 1.8g και 70-300 f4-5.6 vc.
Πείτε καμία γνώμη..
Κόστος αλλαγή κλείστρου γνωρίζουμε?
Απο σώματα εχω d7000 και d5600 αλλά είμαι λάτρης του dof

Σε ομάδες πωλήσεων μεταχειρισμενων του FB κυκλοφορούν πολλές D610 κάτω από 1000 και πολύ λιγότερα κλικς (έως και 650 )
Δεν είναι το ίδιο με το γέρο-κτήνος αλλά δεν θα μπεις σε διαδικασία επισκευης και το κόστος μάλλον θα είναι ίδιο...

Αν είσαι λάτρης του ρηχου dof σε αυτά τα λεφτά μπορείς να πάρεις αντάπτορα speed booster, χωρίς να φορτωθεις τον παππού πάνω σου.
Από πλευράς κλείστρου δε σημαίνει ότι στα 300000 θα θέλει αλλαγή. Έχω ακούσει να φτάνουν ακόμα και πάνω από 500k

Γράψε λάθος δεν έχεις mirrorless οπότε ξεχνάμε το speed booster.

Η μηχανή μετά απο παζάρι έπεσε στα 250 + μεταφορικά.
Με ζοριζει το ότι κάποια στιγμή που έτυχε να έχω μια d700 δανεική για μια μέρα είπα ότι το αυξημένο βάρος αλλά και η μη συμβατότητα όλων των φακών μου είναι κάτι που με χάλασε.
Οταν ομως την παρέδωσα πισω και είδα τα αρχεία άλλαξα γνώμη.
Να σας πω: τις κόρες μου βγάζω μόνο, και να μου αρέσει το ρηχό dof αλλά η φορητοτητα σε σχέση με την d5600 είναι τεράστια. ΑΛΛΑ με 250 ευρώ δεν πιστεύω να ξαναβρω ff nikon.
Τι να κάνω? Υπάρχει και η ρημαδα η πίεση του χρόνου απο μεριά του πωλητή....

Αφού σε πιέζει πάρε την, δούλεψέ την με την ησυχία σου και εάν αργότερα αλλάξεις γνώμη βάλε την αγγελία, δεν νομίζω να χάσεις πάνω από 50 ευρώ.