Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Επίσης @stratigos24 κακώς σου είπα πιο πάνω για τον 28-200mm σχετικά με Nikon. Ο 24-200mm που είναι και native και τον βρίσκεις σε νορμαλ τιμή στο MPB είναι αξιοπρεπέστατος.

Χειροτερευει η κατασταση. Οσο νυχτωνει η προταση για ευρος μεγαλωνει βλεπω :sick:

Σχολη Γιαννης Σπυρου (φερτε μου εναν 10-1000mm f1,4 με βαρος ενα κιλο)

Χειροτερευει η κατασταση. Οσο νυχτωνει η προταση για ευρος μεγαλωνει βλεπω :sick:

Έλα καλός για αυτό που είναι ο 24-200 Νίκον Ζ..
Παρόλαυτα, δε θα έδινα ποτέ πάνω από 500 ευρώ και αυτοί ζητάνε πάνω από 1000.. ναι... Δεν ..

ΥΓ. Τι γνώμη έχεις για τον 28-400 Νίκον Ζ ??
Έλα καλός θα είναι, ξεκινάει από 28... Χαχα

• Angry
Reactions: Kosh
Καλος θα ειναι με τετοιο κοστος , σιγουρα καλυτερος απο φακο kit .

Σου αρκει εσενα ? Αν σου αρκει τωρα σε λιγο δεν θα σου αρκει οποτε μετρας ποσο τον δινεις και αποφασιζεις 😇

Καλος θα ειναι με τετοιο κοστος , σιγουρα καλυτερος απο φακο kit .

Σου αρκει εσενα ? Αν σου αρκει τωρα σε λιγο δεν θα σου αρκει οποτε μετρας ποσο τον δινεις και αποφασιζεις 😇
Κοίτα, αν δεν έπεφτε στο F8 από τα 200mm ίσως και να... Έπαιξε και αγγελία κάτω από 1000 ευρώ εδώ Ελλάδα άριστος με εγγύηση κλπ και υπήρχε χρόνος να τον προλάβω αλλά... Όπως είπα το F πάει 8 γρήγορα αλλά και γενικά δε με τρέλανε ποτέ ο φακός από δείγματα αλλά και το θόλωμα το οποίο προσφέρει δε μου αρέσει ..

Στα κοινά τους mm καλύτερος είναι ο 24-200 νομίζω.

Το f8 δεν ειναι τοσο προβλημα για φακο εξωτερικης φωτογραφησης -εκτος αν ειναι νυχτερινη χρηση-

Δηλαδη και εμενα ο 100-500RF πεφτει στο f7,1 !!! αλλα ρε συ η οπτικη αποδοση που εχει δεν σε αφηνει να στεναχωρηθεις....

Άλλος φακός ....

Ναι για εξωτερική εννοείται και μέρα εκτός αν τρίποδο για κάτι άλλο (τοπίο κλπ).
Απλά αν έπαιρνα εκείνο το φακό (28-400) και για κάνα σπουργίτι στα 400 δεν ... Δε μου αρέσει το πως ξεφονταρει το θέμα καθόλου ..

Άλλος φακός ....

Ναι για εξωτερική εννοείται και μέρα εκτός αν τρίποδο για κάτι άλλο (τοπίο κλπ).
Απλά αν έπαιρνα εκείνο το φακό (28-400) και για κάνα σπουργίτι στα 400 δεν ... Δε μου αρέσει το πως ξεφονταρει το θέμα καθόλου ..

Ενας λογος που γκρινιαξα χτες προχτες δεν θυμαμαι που σε καποιο νημα με πουλια νομιζω στην αγρια φυση ειναι που προσωπικα με ενδιαφερει πως γραφουν οι τηλεφακοι στο ΜΗ εστιασμενο πεδιο . Εχω μια μουρλα με το θεμα απο τους φακους της δουλειας -εκει και λογω χρησης αναμορφικων αρκετες φορες-

Ειναι μεγαλη υποθεση αυτο και ποσο γλυκα γραφει το μη εστιασμενο πεδιο ή αντιθετως ποσο busy και edgy ειναι ........

• Like
Reactions: stratigos24

Όχι μωρέ οκ δεν είμαι φαν του μεγάλου εύρους. Δεν είχα ποτέ αντίστοιχο φακό άλλωστε. Προτιμώ τους σταθερούς σα φιλοσοφία, εκτός του εύρους 15 - 28mm λόγω δραματικής αλλαγής του κάδρου. Για πάνω από 1μιση χρόνο χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά έναν 50άρη για παράδειγμα.

Αντίστοιχα, επέλεξα συνειδητά τον 24-50mm για τη Sony και όχι κάτι μεγαλύτερο σε εύρος γιατί εκεί έχω καταλήξει σαν εστιακά μήκη, bonus ότι είναι f/2.8, νορμαλ μέγεθος/βάρος για FF και η μικρότερη του θέση σε μήκος είναι στα 50mm που χρησιμοποιώ περισσότερο. Ένας 24-70 μου είναι αδιάφορος π.χ.

Η επιθυμία μου για τον 28-200mm αφορά σενάρια πεζοπορίας στυλ Όλυμπος που ανέβηκα πέρυσι και Γκαμήλα - Δρακόλιμνη που θα πάω φέτος για τους εξής λόγους

- Δεν προτίθεμαι να κουβαλάω πολλά φωτογραφικά σε διαδρομές 20+ χιλιομέτρων τη μέρα σε βουνά

- Δε θέλω να καθυστερώ την υπόλοιπη παρέα με αλλαγές φακών

- Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν τη γνώμη ταλαντούχων, κατ΄εμέ τουλάχιστον, φωτογράφων, π.χ. Nigel Danson, Thomas Heaton, Mads Peter Iversen. Nick Page, Adrin (Aows στο youtube) που έχουν πραγματική εμπειρία και παρουσιάζουν πραγματικά αποτελέσματα απο τους παραπάνω 2 φακούς. Τα εργαστηριακά τεστ μου είναι αδιάφορα.

Οπότε με τα παραπάνω σα δεδομένα τα ~500 ευρώ που προτίθεται να δαπανήσω για κάτι σαν τον 28-200mm για συγκεκριμένες συνθήκες τον καθιστούν αξιοπρεπή ναι. Δε θα βγω για street με αυτόν, ούτε θα τον έπαιρνα ποτέ σε ταξίδι αστικού περιβάλλοντος π.χ. Κρακοβία που επίσης θα πάω μέσα στο καλοκαίρι.

Last edited:
Ναι θέλω κάτι μακρύτερο αλλά δε θα ήθελα να είναι και κάτι που καλύπτει τα mm του 24-70 που έχω (θα είναι κουτό να έχω και τους 2 και... μου αρέσει πιο καλά ο 24-70 σε απόδοση χωρίς να λέω ότι είναι κακος ο 24-200). Αν τον αλλάξω αυτόν θα είναι μόνο για τον Ζ 24-120 s.

Δεκτό. Για μένα είναι διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικά σενάρια. Δε με ενοχλεί η επικάλυψη του 28-200mm με τον 24-50mm αφού προορίζονται για τελείως άλλη χρήση. Προφανώς πάντα με το σκπετικό του budget και τι παίρνει τον καθένα να ξοδέψει.

• Like
Reactions: stratigos24
Η επιθυμία μου για τον 28-200mm αφορά σενάρια πεζοπορίας στυλ Όλυμπος που ανέβηκα πέρυσι και Γκαμήλα - Δρακόλιμνη που θα πάω φέτος για τους εξής λόγους

- Δεν προτίθεμαι να κουβαλάω πολλά φωτογραφικά σε διαδρομές 20+ χιλιομέτρων τη μέρα σε βουνά

- Δε θέλω να καθυστερώ την υπόλοιπη παρέα με αλλαγές φακών

Οπότε με τα παραπάνω σα δεδομένα τα ~500 ευρώ που προτίθεται να δαπανήσω για κάτι σαν τον 28-200mm για συγκεκριμένες συνθήκες τον καθιστούν αξιοπρεπή ναι. Δε θα βγω για street με αυτόν, ούτε θα τον έπαιρνα ποτέ σε ταξίδι αστικού περιβάλλοντος π.χ. Κρακοβία που επίσης θα πάω μέσα στο καλοκαίρι.

Σωστη προσεγγιση αν ειναι αυτη η συνθηκη.

υγ

Γκαμηλα ειναι ωραια αυτην την εποχη που ειναι πρασινη γυρω, Δρακολιμνη ισως η πιο ωραια λιμνουλα σε υψομετρο που εχουμε για landscape φωτογραφια.

Αν δεν βαριεσαι παρε και καναν μικρο μακρο να βγαλεις τα δρακακια μεσα στην λιμνη.

Σωστη προσεγγιση αν ειναι αυτη η συνθηκη.

υγ

Γκαμηλα ειναι ωραια αυτην την εποχη που ειναι πρασινη γυρω, Δρακολιμνη ισως η πιο ωραια λιμνουλα σε υψομετρο που εχουμε για landscape φωτογραφια.

Αν δεν βαριεσαι παρε και καναν μικρο μακρο να βγαλεις τα δρακακια μεσα στην λιμνη.
Δρακακια?

Θεωρώ πως αν δεν πρόκειται για δουλειά, όλοι αυτοί οι σούπερ ζουμ τύπου 24-200 ή και παραπάνω, είναι ιδανικοί για πεζοπορίες και ταξιδάκια με ελαφρύ εξοπλισμό.
Το ευρύ εστιακό μήκος θα δώσει περισσότερες επιλογές σε τέτοια σενάρια.
Κάθε φακός έχει τον τόπο και τον χρόνο του.

Παλιότερα ήμουν υπέρμαχος των prime φακών, με οξύτητα ξυραφιού και μποκέ κρέμα, αλλά τελικά για καθημερινή χρήση το βάλε -βγάλε, αλλά και το βάρος του να κουβαλάς 3-4 τέτοιους μαζί είναι περισσότερο φασαρία, παρά χαρά.

Εξειδικευμένοι φακοί πλέον (για εμένα) μόνο αν το απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες.
Η καθημερινότητα θέλει ευχρηστία.;)

Υπάρχει η z5 με 24-50 σε εκθεσιακό στα 699 στο πλαίσιο.
Αξίζει πιστεύετε;

Αν σκεφθείς ότι μόνο σώμα μεταχειρισμένο με εγγύηση καταστήματος 1 χρόνο παίζει στα ίδια λεφτά, ναι αξίζει - με την προϋπόθεση ότι παίρνεις την διετή εγγύηση του Δαμκαλίδη. Δες κι από κοντά την κατάσταση της βέβαια...

• Like
Reactions: michkal91
Υπάρχει η z5 με 24-50 σε εκθεσιακό στα 699 στο πλαίσιο.
Αξίζει πιστεύετε;
Σούπερ είναι σε αυτά τα λεφτά, μια από τις πιο VFM μηχανές της αγοράς και σε μια τιμή σκότωμα, αν είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση την χτυπάς άμεσα!!

• Like
Reactions: michkal91
Θα περάσω το απόγευμα να τη δω από κοντά.
Να επιβεβαιώσω ότι είναι και με τον φακό.

Σας ευχαριστώ!