Χειροτερευει η κατασταση. Οσο νυχτωνει η προταση για ευρος μεγαλωνει βλεπω
Σχολη Γιαννης Σπυρου (φερτε μου εναν 10-1000mm f1,4 με βαρος ενα κιλο)
Όχι μωρέ οκ δεν είμαι φαν του μεγάλου εύρους. Δεν είχα ποτέ αντίστοιχο φακό άλλωστε. Προτιμώ τους σταθερούς σα φιλοσοφία, εκτός του εύρους 15 - 28mm λόγω δραματικής αλλαγής του κάδρου. Για πάνω από 1μιση χρόνο χρησιμοποιούσα σχεδόν αποκλειστικά έναν 50άρη για παράδειγμα.
Αντίστοιχα, επέλεξα συνειδητά τον 24-50mm για τη Sony και όχι κάτι μεγαλύτερο σε εύρος γιατί εκεί έχω καταλήξει σαν εστιακά μήκη, bonus ότι είναι f/2.8, νορμαλ μέγεθος/βάρος για FF και η μικρότερη του θέση σε μήκος είναι στα 50mm που χρησιμοποιώ περισσότερο. Ένας 24-70 μου είναι αδιάφορος π.χ.
Η επιθυμία μου για τον 28-200mm αφορά σενάρια πεζοπορίας στυλ Όλυμπος που ανέβηκα πέρυσι και Γκαμήλα - Δρακόλιμνη που θα πάω φέτος για τους εξής λόγους
- Δεν προτίθεμαι να κουβαλάω πολλά φωτογραφικά σε διαδρομές 20+ χιλιομέτρων τη μέρα σε βουνά
- Δε θέλω να καθυστερώ την υπόλοιπη παρέα με αλλαγές φακών
- Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν τη γνώμη ταλαντούχων, κατ΄εμέ τουλάχιστον, φωτογράφων, π.χ. Nigel Danson, Thomas Heaton, Mads Peter Iversen. Nick Page, Adrin (Aows στο youtube) που έχουν πραγματική εμπειρία και παρουσιάζουν πραγματικά αποτελέσματα απο τους παραπάνω 2 φακούς. Τα εργαστηριακά τεστ μου είναι αδιάφορα.
Οπότε με τα παραπάνω σα δεδομένα τα ~500 ευρώ που προτίθεται να δαπανήσω για κάτι σαν τον 28-200mm για συγκεκριμένες συνθήκες τον καθιστούν αξιοπρεπή ναι. Δε θα βγω για street με αυτόν, ούτε θα τον έπαιρνα ποτέ σε ταξίδι αστικού περιβάλλοντος π.χ. Κρακοβία που επίσης θα πάω μέσα στο καλοκαίρι.