Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Καλησπερα στην ομαδα, σκεφτομαι να αγορασω μια ψηφιακη μηχανη για να βγαζω δρομο μιας και το φιλμ εγινε πανακριβο πια και θα ηθελα καποιες απο τις ανεσεις του ψηφιακου. Θα με ενδιεφερε:
Μικρο σωμα
Αψογη εστιαση χωρις περιεργα μενου, μια φορα να ρυθμισω και τελος
Οχι μικροτερος αισθητηρας απο apsc
Να υπαρχει στο συστημα 28 35 50mm σε μικρο σχετικα μεγεθος
Αδιαβροχη θα ηταν ενα μεγαλο+ αλλα φυσικα δεν μπορει να τα χει ολα. Τι θα προτεινατε ;

Καλησπερα στην ομαδα, σκεφτομαι να αγορασω μια ψηφιακη μηχανη για να βγαζω δρομο μιας και το φιλμ εγινε πανακριβο πια και θα ηθελα καποιες απο τις ανεσεις του ψηφιακου. Θα με ενδιεφερε:
Μικρο σωμα
Αδιαβροχη θα ηταν ενα μεγαλο+ αλλα φυσικα δεν μπορει να τα χει ολα. Τι θα προτεινατε ;

Άψογη εστίαση = όχι Fujifilm δυστυχώς που είναι ταμαμ για τέτοια χρήση λόγω σωμάτων και φακών. Αν ωστόσο δέχεσαι να κάνεις κάποια έκπτωση σε αυτό πες μου να απαντήσω αναλυτικότερα, καθώς ήμουν χρήστης του συστήματος για 5,5 χρόνια.

Οπότε σαν επόμενη επιλογή είναι οι crop μηχανές της Sony, ενδεχομένως κάτι σε α6400 για να μείνει χαμηλό το κόστος, αν δεν υπάρχει χρηματικός περιορισμός τότε α6700. Προσωπικά δε με βολεύουν στο χέρι, αλλά αυτά είναι υποκειμενικό.

Παραμένοντας στη Sony αλλά για full frame, η "παλαιότερη" Α7C είναι στο μέγεθος περίπου των crop της αλλά με μεγαλύτερο αισθητήρα. Υπάρχει ο παλιός αλλά εξαιρετικός 35mm f/2.8 που σα σετ με το παραπάνω σώμα είναι πάρα πολύ μαζεμένο και ικανό σύνολο. Στα 28mm για αυτόματη εστίαση πάντα, μόνο ο f/2 που είναι επίσης μια χαρά αλλά όχι τόσο μαζεμένος όσο ο 35mm. Έχω τον νεότερο 40mm f/2.5 που είναι πολύ μαζεμένος και γενικότερα άψογος ενώ έχει και δαχτυλίδι διαφράγματος αν κάτι τέτοιο είναι για σένα σημαντικό (για μένα είναι).

Δε με βολεύει η Α7C γιατί μοιάζει αρκέτα με τις α6400 κλπ αλλά δοκίμασε το σα σώμα γιατί μπορεί να κάθεται καλύτερα στο δικό σου χέρι. Προσωπικά έχω την Α7IV που είναι σαφώς μεγαλύτερο και βαρύτερο σα σώμα αλλά με τον 40mm ή αντίστοιχα τον 35mm που ανέφερα παραπάνω, παραμένει μαζεμένο σύνολο. Προτιμώ την επιπλέον λειτουργικότητα και χειρισμό που δίνει σα σώμα σε σχέση με την A7C.

Από εκεί και πέρα δεν έχω χειροπιαστή εμπειρία με άλλες εταιρείες. Καθαρά και μόνο από δοκιμές θα έβαζα στο κάδρο τη Nikon Z5II με τον 28mm και τον 40mm αλλά εμπίπτει στην κατηγορία της Sony A7IV ως προς τον όγκο και το βάρος οπότε δεν ξέρω αν σου κάνει.

Υ.Γ. σε περίπτωση που θες κάτι με μη εναλλάξιμους φακούς φυσικά μπορείς να δεις τις Ricoh GRIII, Ricoh GRIIIX και Fujifilm X100 (όλη τη σειρά), αλλά στις τιμές που τις βρίσκεις δεν αξίζουν τόσο εκτός αν πας πολύ συνειδητοποιημένα για το τι θες. Για ορισμένους είναι εργαλεία δουλειάς που τις επιλέγουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Για γενική χρήση νομίζω οι τωρινές τιμές είναι υπερβολικές.

Μικρο σωμα
Για στριτ έχεις πάμπολες επιλογές.
Στο κλάμπ που είμαι συνήθως έχουν Fujifilm X-T5, κάποια M43 συστήματα με "στυλ" όπως PenF, ένας-δύο με Panasonic S9, μερικοί με Sony A7C(ΙΙ) και Ricoh GR, πάρα πολλές Ricoh GR...

Το άψογη εστίαση με παραξενεύει αρκετά, εφόσον το εν λόγω στυλ φωτογραφίας είναι από τα λιγότερο απαιτητικά.
Θέλεις πραγματικά τοπ (αλά Σόνυ/Κάνον/Νίκον) επειδή το έχεις δει και το απαιτείς ή απλά επειδή το έχεις ακούσει;
Γιατί ξέρω ότι άτομα με παλαιότερες Fuji και Ricoh να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα ψιλονιανιά AF των.

Από προτάσεις:
Fuji X-T5, επειδή έχει τους περιστροφικούς διακόπτες πάνω και βοηθάει στο "αναλογικό" φίλινγκ. Ακριβή βέβαια για crop.
Στην ίδια χροιά η ZF (σε FF), η οποία είναι ένα μεταλλικό τούβλο, αλλά όμορφη με αναλογικό στυλ.
Τέλος, Sony Α7CII(CR εάν έχεις να δώσεις), την οποία CII έχω και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος ως B κάμερα (ταξιδίου/καθημερινή).
Όλες κάνουν τα πάντα που ζητάς, ψιλοίδιες τιμές σωμάτων (σε εκπτώσεις ή/και μεταχειρισμένες) και φακών (εάν πάρεις τα φτηνά) με διαφορετικά πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα.

Για στριτ έχεις πάμπολες επιλογές.
Στο κλάμπ που είμαι συνήθως έχουν Fujifilm X-T5, κάποια M43 συστήματα με "στυλ" όπως PenF, ένας-δύο με Panasonic S9, μερικοί με Sony A7C(ΙΙ) και Ricoh GR, πάρα πολλές Ricoh GR...

Το άψογη εστίαση με παραξενεύει αρκετά, εφόσον το εν λόγω στυλ φωτογραφίας είναι από τα λιγότερο απαιτητικά.
Θέλεις πραγματικά τοπ (αλά Σόνυ/Κάνον/Νίκον) επειδή το έχεις δει και το απαιτείς ή απλά επειδή το έχεις ακούσει;
Γιατί ξέρω ότι άτομα με παλαιότερες Fuji και Ricoh να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα ψιλονιανιά AF των.

Από προτάσεις:
Fuji X-T5, επειδή έχει τους περιστροφικούς διακόπτες πάνω και βοηθάει στο "αναλογικό" φίλινγκ. Ακριβή βέβαια για crop.
Στην ίδια χροιά η ZF (σε FF), η οποία είναι ένα μεταλλικό τούβλο, αλλά όμορφη με αναλογικό στυλ.
Τέλος, Sony Α7CII(CR εάν έχεις να δώσεις), την οποία CII έχω και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος ως B κάμερα (ταξιδίου/καθημερινή).
Όλες κάνουν τα πάντα που ζητάς, ψιλοίδιες τιμές σωμάτων (σε εκπτώσεις ή/και μεταχειρισμένες) και φακών (εάν πάρεις τα φτηνά) με διαφορετικά πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα.
Γιατί δε λες και ZFc ? Επειδή σου φαίνεται πλαστικια?? 🤣

Έχει και οικονομικές επιλογές πλάκα πλάκα για μικρούς Κινεζικούς Viltrox αλλά και Νίκον (κάτι 24mm, 28mm, 35mm 40mm, 50mm κλπ)

Last edited:
Μικρο σωμα
Μπορώ να σου πω πως με sony a6700 θα έχεις όλα όσα ζητάς.
Αδιάβροχη, κορυφαίο autofocus, aps-c, και πολύ βελτιωμένα μενού σε σχέση με παλιότερες της σειράς a6***
Τεράστια ποικιλία σε φακούς για όλα τα εστιακά μήκη, αλλά και για όλα τα budget.

Πρακτικά όμως θεωρώ πως οι περισσότερες μηχανές aps-c θα σου έκαναν δουλειά για αυτό που θέλεις.
Μια Ζ50ii πχ που είναι αισθητά φτηνότερη απο την α6700 θα τα έκανε χωρίς πολλούς συμβιβασμούς. Εχει τους φακούς, είναι αδιάβροχη, όχι όμως τόσο κομπακτ και χωρίς σταθεροποίηση. Φτηνότερη όμως.
Κάποιες fuji ομοίως θα έκαναν δουλειά, αλλά με λιγότερο άψογη εσίαση (όχι όμως κακή)

Γενικά τα ζητούμενα σου δεν είναι ιδιαιτερα απαιτητικά, οπότε αν έχεις σκοπό να παραμείνεις σε αυτά, έχει πάμπολες επιλογές.
Αν όμως είσαι απο αυτούς που θα θελήσουν να δοκιμάσουν και πιο απαιτητικά είδη φωτογραφίας ή βιντεογραφίας, θα ελεγα να κοιτάζεις μονο στις κορυφαίες της κατηγορίας aps-c.

• Like
Reactions: aspromavros
Μικρο σωμα

να προσθέσω κι εγώ την canon r8 την οποία έχω στην κατοχή μου,
  • είναι μικρή σε μέγεθος,
  • έχει πολύ καλό grip για το μέγεθος της,
  • έχει full frame αισθητήρα ο οποίος είναι αρκετά γρήγορος που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό κλείστρο σχεδόν για τα πάντα (πολύ μικρό rolling shutter effect),
  • το σύστημα διαθέτει μικρούς φακούς και σχετικά φτηνούς στα mm που ζητάς
  • πραγματικά κορυφαία εστίαση ακόμα και σε συνθήκες κακού φωτισμού
  • πανεύκολο μενού και user interface
  • μπορείς να τη βρεις σε καλή τιμή είτε σε προσφορά είτε μεταχειρισμένη

τα αρνητικά
  • μικρή σε μέγεθος δεν ισορροπεί με μεγάλους φακούς
  • μέτριας ανάλυσης σκόπευτρο
  • δεν έχει πλήρες μηχανικό κλείστρο παρά μόνο ηλεκτρονικό κλείστρο (ES) και ηλεκτρονικό κλείστρο πρόσθιας κουρτίνας (EFCS)
  • δέχεται μια sd κάρτα
  • δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης (IBIS)
  • μικρή σε μέγεθος και σε διάρκεια μπαταρία
  • είναι weather resistant αλλά όχι weather shield
  • κλειστό σύστημα οι φακοί full frame της Canon, ογκώδεις και ακριβοί οι περισσότεροι RF L φακοί, δεν υπάρχουν φακοί FF 3ων κατασκευαστών για το σύστημα προς το παρόν.
αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου δω κι άλλες πληροφορίες αφού την έχω "λιώσει" τη μηχανή.

• Like
Reactions: Kosh