^ Οι πιο έμπειροι σίγουρα θα έχουν να σου πουν περισσότερα. Όμως, ως κάποιος που πολύ πρόσφατα βρισκόταν στην ίδια θέση με σένα, ίσως σε καταλαβαίνω καλύτερα. Η καλύτερη συμβουλή που πήρα ήταν η εξής: "Πάρε μια φωτογραφική μηχανή και ξεκίνα να βγάζεις φωτογραφίες". Το ξέρω οτι δεν σου λέει και πολλά αυτή τη στιγμή, αλλά πίστεψέ με, εκεί είναι όλη η ουσία.
Για να απαντήσω όμως και στην ερώτησή σου, θα σου πω οτι μετά απο κάποιους μήνες συμβίωσης με την D3100, οι λόγοι για τους οποίους θα ήθελα ένα καλύτερο σώμα είναι οι αυξημένες επιδόσεις σε υψηλά ISO (φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό που διαπίστωσα οτι με ελκύει ιδιαίτερα) και οι ρυθμίσεις πάνω απ' τη μηχανή χωρίς να μπαίνω σε μενού. Για να μη στα πολυλογώ, μιλάμε για σώματα απο D7000 και πάνω. Λεφτά για τόσο ακριβό σώμα δεν είχα, το δικό μου δίλημμα ήταν 3100+18-105 vs 5100+18-55 και είμαι ευτυχής που επέλεξα το πρώτο. Καλή η σπαστή οθόνη, δεν λέω, υπήρξαν περιπτώσεις που θα την ήθελα, αλλά την αναβάθμιση στον φακό την απολαμβάνω κάθε φορά που γυρίζω το power στο on. (Νομίζω οτι αυτό απαντά και στην δεύτερη ερώτησή σου)
Δεν ξέρω αν σου φαίνονται χρήσιμα όλα αυτά, περισσότερο ως κατάθεση της δικής μου εμπειρίας θέλω να το δεις και λιγότερο ως συμβουλή. Για συμβουλή είπαμε... πάρε μια μηχανή και ξεκίνα να βγάζεις φωτογραφίες.