Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Οι καλοι φακοι μενουν και δεν χανουν ποτε την αξια τους.

ναι γιατι δεν εχει νοημα τελικα να εχεις 5 φακους ενω δεν εισαι επαγγελματιας.

για μενα οπως με βλεπω, τελικως.....θα καταληξω με τον 100αρη macro και με τον 70-200. (και θα δωσω τον 85αρη, εκτος και να τον κρατησω μονο και μονο σαν συλλεκτικο)

Δυο πολυ καλοι φακοι της canon. Και θα εχω και τον 50αρη που θα ειναι all around.

Στο μελλον θα παρω και τον 35αρη, που εχω δει καποια reviews μεχρι τωρα που λενε οτι ειναι πολυ καλυτερος απο τον προηγουμενο,για περισσοτερο landscape αντικαθιστοντας τελειως τον 50αρη.

Ευτυχως που εδωσα παρα πολυ καιρο στον εαυτο μου μπροστα για να αποφασισω, γιατι παντα οταν εχεις τα χρηματα, σε πιανει τρελα και αμοκ να αγορασεις οτι μπορεις.

Μου κανει καλο επισης που εχω δωσει ακομα 1 μηνα μπροστα ωστε να κανω την καλυτερη επιλογη.

Οπως ειπα ο 70-200 για μενα ειναι μεγαλος φακος. Αλλα δυστυχως οπως και να το κανουμε, ειναι ο Must have φακος. Sharp enough και IS που μεχρι στιγμης η canon δεν το εχει κανει σε κανεναν αλλο πολυ καλο φακο της.

θα σου πρότεινα να ξαναδείς την περίπτωση του 50 1.4. Όπως σου είπα και σε προηγούμενο μήνυμα ο 50άρης δεν είναι αστέρι, ή δεν είναι πλέον αστέρι. Ο 50άρης SIGMA ART είναι πολύ καλύτερος, θα πρότεινα να τον αλλάξεις με τον SIGMA. Ο 70-200 είναι φακός πολύ χρήσιμος. Αν σου φαίνεται μεγάλος και βαρύς υπάρχει και η λύση του 70-200 4.0 IS. Εξίσου καλή οπτικά. Αν σε ενδιαφέρει κάτι πιο τηλέ, τότε υπάρχει και ο 100-400 ΙΙ. Πολύ καλύτερος φακός από τον Ι.

ναι γιατι δεν εχει νοημα τελικα να εχεις 5 φακους ενω δεν εισαι επαγγελματιας.

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω λίγο σε αυτό ή μάλλον να στο αλλάξω κάπως . "δεν εχει νοημα τελικα να εχεις 5 ακριβούς/πολύ ακριβούς/τοπ φακους ενώ δεν είσαι επαγγελματιας.

Εγώ με την μικρή μου εμπειρία έχω για crop σώμα 18-135 , 10 -18 , 24 ολοι STM . Καλοβλέπω την αγορά και του 55-250 stm και ίσως να δοκίμαζα και ενα μτχ 50 1.8 που κυκλοφορουν σε τιμές χώμα . 5 φακοί μαζευόνται και όμως ο καθένας είναι κάπου αρκετά καλός χωρίς να έχω δώσει ένα νεφρό . Μακροοικονομικά ίσως , επειδή ειναι EF-S δεν θα τους ξεφορτωθώ εύκολα αργότερα . Σύμφωνοι . Αλλά δεν φαντάζομαι και η μαμά Κάνον να εγκαταλείψει σύντομα το APS-C . Οπότε θεωρητικά θα κάνω απόσβεση στα χρήματα μου μεσω της χρήσης . Αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα 70-200, έστω και F4 , έστω και χωρίς is τον ζηλευω και εγώ και ας μου είναι αχρείαστος ουσιαστικά ...

ο 70-200 F4 ειναι μια λυση που ειχα σκεφτει, 1000 ευρω πιο κατω απο τον F2.8 και για ανθωπους σαν εμενα που δεν ειναι επαγγελματιες.

Επειδη ομως αφου παρω εναν 70-200 και εχω ψαξει ολες τις παραμετρους, σκεφτηκα οτι πρεπει να παρω εναν καλο για να μην χτυπαω το κεφαλι μου αργοτερα.

Και μιας και τον θελω περισσοτερο για μεσα το F2.8 με βοηθαει παρα πολυ. Και πραγματικα ειναι πολυ καθαρος που τον εχω δει στο 2.8.

Οσο για τον τιτανοτεραστιο 100-400 αν εκανα wildshooting τοτε μαλλον θα τον χρειαζομουν. Προς το παρον καθομαι σταθερα απο εδω και περα σε αυτο που εμενα θα με κανει χαρουμενο και δεν θα το μετανιωσω.

Θα παρω φακους που θα ειναι πολυ καλοι για αυτο που θελω.

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω λίγο σε αυτό ή μάλλον να στο αλλάξω κάπως . "δεν εχει νοημα τελικα να εχεις 5 ακριβούς/πολύ ακριβούς/τοπ φακους ενώ δεν είσαι επαγγελματιας.

Εγώ με την μικρή μου εμπειρία έχω για crop σώμα 18-135 , 10 -18 , 24 ολοι STM . Καλοβλέπω την αγορά και του 55-250 stm και ίσως να δοκίμαζα και ενα μτχ 50 1.8 που κυκλοφορουν σε τιμές χώμα . 5 φακοί μαζευόνται και όμως ο καθένας είναι κάπου αρκετά καλός χωρίς να έχω δώσει ένα νεφρό . Μακροοικονομικά ίσως , επειδή ειναι EF-S δεν θα τους ξεφορτωθώ εύκολα αργότερα . Σύμφωνοι . Αλλά δεν φαντάζομαι και η μαμά Κάνον να εγκαταλείψει σύντομα το APS-C . Οπότε θεωρητικά θα κάνω απόσβεση στα χρήματα μου μεσω της χρήσης . Αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα 70-200, έστω και F4 , έστω και χωρίς is τον ζηλευω και εγώ και ας μου είναι αχρείαστος ουσιαστικά ...

Οπως εχω πει δεν ειμαι επαγγελματιας οντως. Και δεν εχω και εγω την καταλληλη εμπειρια να λεω εμπεριστατομενα την αποψη μου.

Απο οσα μεχρι στιγμης εχω διαβασει και απο την μικρη μου εμπειρια, δεν θα πηγαινα για αυτα που θελω σε crop ποτε. Και ετσι δεν εχω ασχοληθει.

Δεν χρειαζεται να εισαι επαγγελματιας για να παρεις το αποτελεσμα που θελεις με τους σωστους φακους. Εγω οπως ειπα απο την αρχη εχω στο μυαλο μεσα κατι Και αυτο μονο 2-3 πραγματα μπορουν να με βοηθησουν.

Τα εβαλα κατω και ειπα οτι θα προσπαθησω με τα 20Mp που εχει η 6D, να κανω δουλεια, χωρις να παρω την 50mp 5DSr και τα χρηματα να τα επενδυσω σε 2 καλους φακους.

Ο 70-200 που ειπα να παρω, εχει ολα τα χαρακτηριστικα εκτος του οτι ειναι μεγαλος. Αν ηταν πιο ματζοβολος, (που δεν γινεται γιατι στην μεση εχουνε θεματα φυσικης, και η τεχνολογια τοσο μας επιτρεπει) δεν θα το σκεφτομουν.

Ομως ειναι ο μοναδικος που εχει τοσα καλα χαρακτηριστικα και μεχρι στιγμης δεν υπαρχει κατι για να τον κατεβασει απο το θρονο. Για αυτο που τον φανταζομαι μου κανει περα του δεοντος.

..
Απο οσα μεχρι στιγμης εχω διαβασει και απο την μικρη μου εμπειρια, δεν θα πηγαινα για αυτα που θελω σε crop ποτε. Και ετσι δεν εχω ασχοληθει.
....

... χμμ .. μια που λές έχεις μεράκι το μακρο .. για πάρε μερικές γνώμες απο τα παιδιά που ασχολουνται .. εχω την εντυπωση οτι σε αρκετά σεναρια μακροφωτογράφησης το κροπ δίνει ενα πλεονέκτημα (περισσοτερα πιξελ επι του θέματος, μεγαλύτερη απόσταση εργασίας, μεγαλύτερο DOF ..) .. βέβαια με μια 5Ds τα καταφέρνεις εξίσου καλά και σε αυτά τα σενάρια .. ;)

Υ.Γ .. φοβήθηκα οτι μπορεί να λήξει η συζήτηση και είπα να ξαναανακατέψω την τράπουλα :)

ειναι πολυ περιορισμενο το Macro που θελω να κανω και δεν με καλυπτει σε μεγαλο βαθμο η FF με τον 100mm 2.8L IS.

Γεματο ολο καδρο και αν θελω εκει μπορω να κανω crop. 100mm που παρεχουν την ασφαλεια αποστασης, αν ηθελα θα πηγαινα στον 180mm αλλα μου αρκει για αυτο που θελω ο 100αρης.

Οι σενσορες crop δεν νομιζω να μεινουν πολυ στην επιφανεια για πολλους λογους. Ο ενας απο αυτους ειναι οτι σε λιγο τα κινητα θα ειναι καλυτερα τεχνολογικα απο πολλες μηχανες.

Και ετσι θα αρχιζει να κλεινει ο κλοιος γυρω απο τους επομενους σενσορες FF, MF, LF. Ενταξει οχι τον LF αλλα σιγουρα για medium format.

Ηδη στις επομενες γεννιες μηχανων ενσωματωσαν μεσω software την επολογη να κοψεις τον FF και να τον κανεις οπως εσυ θελεις αναλογα τις αναγκες σου.

Ποιος ο λογος λοιπον να υπαρχει κατι μικρο που δεν μπορεις να το μεγαλωσεις ενω εχει την επιλογη να παρεις ενα μεγαλο που ανα πασα στιγμη μπορεις να το κοψεις.

Δεν ξερω αν κανω λαθος αλλα εκει μας πανε σιγα σιγα.

Ρίξε μια ματιά στην παρουσίαση http://www.kenrockwell.com/canon/5ds.htm περισσότερο γιά τα δείγματα πορτραίτα,νομίζω ότι είναι εξαιρετικά καί η τιμή της στα 1000 Ε κάτω από αξιόπιστη πηγή http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-EOS...935395?hash=item1a1562a2a3:g:h5sAAOSwnFZXWHBZ τήν πρότεινε καί ο Βλάσης κάτι ξέρει αφού ψάχνεις το καλύτερο γιά τήν δουλειά πού ανέφερες από τηνCanon...Πάντως δέν παίρνεις αυτό το αρχείο με καμιά άλλη Canon ασχέτως εάν κοστίζει τά διπλάσια υπάρχουν και τέτοιες.Βεβαια υπάρχουν καί κάποιοι περιορισμοί δεν είναι αδιάβροχη έχει μόνο 5fps κτλ αλλά είναι ότι καλύτερο γιά τοπία και πορτραίτα καί σε καλή τιμή.Καί αναφορικά με τούς φακούς και τούς αριθμούςπού " πρέπει" να έχουν οι ερασιτέχνες σε ενημερώνω ότι μερικά παιδιά έχουν πάνω από 50 καί 100 φακούς χωρίς να είναι κατ'ανάγκη επαγγελματίες.

Last edited:

Ναι αν μπορουσα να βρω τροπο που δεν εχω αυτη την στιγμη θα την επραινα. Οπως επισης θα εβαζα στα ιδια χρηματα προτεραιοτητα την sony A7rii.

Θελω να επενδυσω στους φακους. Αλλα με τετοια δελεαστικη τιμη παιρνω και μια πολυ καλη καμερα και εναν πολυ καλο φακο μαζι.

Οπως ειπα την αποφαση θα την παρω μετα τις 20 Ιουλιου. Αν μπορει να βοηθησει καποιος να βρουμε την sony σε τετοια τιμη και να την φερουμε Ελλαδα εγω θα εχω τα χρηματα. Και φακο αγοραζω απο Ελλαδα.

Ξερω οτι θα ειναι πολυ δυσκολο να συμβει αυτο και ετσι προσπαθω να βρω λυση με τους καλυτερους φακους που θα μου χρειαστουν και προς το παρον ξεχναω την καμερα.

Παντως η τιμη ειναι απιστευτα δελεαστικη. Αν οντως ειναι κλειστη καινουρια στο κουτι της τοτε οκ. Αλλιως αντε ξεμπλεξε μετα αν σου ερθει καμια πατατα. Και εγω την χρειαζομαι οταν ερθει.

αρρωσταινω και βλεπω στο τελος να με βριζετε!!! θα το κρατησω για εκπληξη την τελικη μου αποφαση. Ειδη εγιναν καποιες αλλαγες που δεν περιμενα καθολου. χαχαχα.

εχουν μεινει 25 μερες πριν την αγορα. Δεν σας λεω. Μπορειτε ομως να με βριζετε προκαταβολικα θα το ανεχτω....

Φίλε μου δέν νομίζω ότι κάποιος από το φόρουμ μας νά είναι διαθετειμένος να σε βρίσει..αντιθέτως τά παιδιά πάντα βοηθάνε καί μοιράζονται τήν όποια γνώση τους καί εμπειρία.Βλέπω ότι αναφέρεσαι καί στήν Sony πολλές φορές,προτείνω να διαβάσεις το νήμα της όλο με προσοχή εάν δέν το έχεις κάνει ήδη http://avclub.gr/forum/showthread.php/145123-Sony-A7R-A7R-II αν και μικρό λέει πολλά από αυτούς πού τήν έχουν καί όχι μόνο γιά τά υπέρ αλλά καί τούς όποιους περιορισμούς του συστήματος..Πάντως διαπιστώνω ότι τα παιδιά πού τήν έχουν χρησιμοποιούν καί άλλα συστήματα καί μηχανές ανάλογα με τήν χρήση και τις ανάγκες τους (βίντεο,γάμους, σπόρ κτλ)Καλές αγορές σέ ότι αποφασίσεις έτσι κι αλλιώς.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ελπίζω να τήν βρείς στήν καλύτερη τιμή πού διατίθεται αλλά θέλει υπομονή καί ψάξιμο,είναι πολύ καλό εργαλείο.Στό επάνω πόστ από λάθος πληκτρολόγιου τάμπλετ.Διατεθειμένος το σωστό αντί τού διαθετειμένος.Κάτι πρέπει νά γίνει.

Last edited by a moderator:

μαλλον για καμια k1 σε βλεπω...

Η οποία θα ήταν η μια από τις 2 υποψήφιες σε έναν παράλληλο κόσμο όπου το alter ego μου θα αγόραζε FF DSLR (η άλλη θα ήταν η Nikon DF)... :flipout:

Αυτήν την df την εχω πολύ στο μάτι. ... αλλά μέχρι εκεί. ... ισως σε λιγα χρόνια.

Φίλε ασταναπανε_10 αφού έχεις την δυνατότητα να πας σε 5D Mark III , που είναι μηχανάρα με επαγγελματικες δυνατότητες (και με έτη φωτός διαφορά από τις άλλες που ατυχώς γίνεται σύγκριση) γιατί κουράζεσαι ?
Αναφέρεσαι στην "ανάλυση" και και σε άλλα πολλά. Έχεις γνώση τα νούμερα που δίνει η κάθε εταιρεία ότι δεν είναι "γνήσια" ? . Άλλο το τι γράφει ο καθένας και άλλο η στιγμή που θα δεις μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ φωτογραφία στα χέρια σου. Ένα άλλο πλεονέκτημα που θα έχεις είναι ότι θα ταιριάζουν οι φακοί που έχεις απ την 6D.
Δεν το "παίζω" αλλά έχω στο χώρο της Φωτογραφίας από το 1978 και γιαυτό έχω κάποια μικρή γνώση......

Στάλθηκε με το LG G-Flex2 μου, με "tapa"

Καλημερα, δεν εγραψα αυτες τις μερες γιατι εχω κατσει να διαβασω παρα πολλα reviews.

Reviews για φακους οχι της canon (επειδη τους περισσοτερους που θελω τους εχω πιασει στα χερια μου και εχω δει τι κανουν), αλλα περισσοτερο της Sony.

1. ZEISS 35mm 1.4
2. Sony 85mm 1.4 GM

Το πλανο Α. λεει: Απο την στιγμη που ειμαι με την Canon θα παρω 70-200 και σιγουρα τον 35mm 1.4 ii.

Το πλανο Β. λεει: Αν πουλησω την 6D που την αγαπω ομως παρα πολυ....και θα μου λειψει, θα κοιταξω πολυ σοβαρα παλι Canon 5DSr με 35mm 1.4 ii.

Ομως αν πουλησω την 6D υπαρχει περιπτωση και να παω σε sony. Οπως ειπα δεν ειμαι επαγγελματιας και οπως οι περισσοτεροι λετε η sony ειναι για τους hobbyist.

Ακομα καμια sony δεν ειναι σοβαρη μηχανη για σας τους επαγγελματιες αρα αφηνει ενα χωρο για μας τους απλους θνητους.

Το θεμα μου ειναι οτι την Canon την γνωριζω πολυ καλα. Ξερω τα θετικα της οπως και τα αρνητικα της. Και εχει πολλα αρνητικα που δεν βγαινουν στην επιφανεια. Οπως και εχει απιστευτα θετικα που παλι δεν βγαινουν να τα φωναξουν.

Το πλανο B λοιπον εχει στο μανικι του και την Sony.

Αυτο που θελω εγω να δω ειναι αν ο φακος της ZEISS o 35mm ειναι ανταξιος με της Canon. Το ιδιο ισχυει και για τον Sony 85mm GM.

Για μενα που δεν θα παω σε γαμους ουτε σε βαπτισεις, οποια μηχανη και να παρω θα μου ειναι πανω απο το οριο φοβερη. Οπως ειναι και η 6D.

Οπως σας ειπα θελω την αναλυση που εχει η 5dsr + A7rii για τους δικους μου λογους.

Φιλε Λευτερη, εγραψες
Φίλε ασταναπανε_10 αφού έχεις την δυνατότητα να πας σε 5D Mark III , που είναι μηχανάρα με επαγγελματικες δυνατότητες (και με έτη φωτός διαφορά από τις άλλες που ατυχώς γίνεται σύγκριση) γιατί κουράζεσαι ?
Αναφέρεσαι στην "ανάλυση" και και σε άλλα πολλά. Έχεις γνώση τα νούμερα που δίνει η κάθε εταιρεία ότι δεν είναι "γνήσια" ? . Άλλο το τι γράφει ο καθένας και άλλο η στιγμή που θα δεις μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ φωτογραφία στα χέρια σου. Ένα άλλο πλεονέκτημα που θα έχεις είναι ότι θα ταιριάζουν οι φακοί που έχεις απ την 6D.
Δεν το "παίζω" αλλά έχω στο χώρο της Φωτογραφίας από το 1978 και γιαυτό έχω κάποια μικρή γνώση......

Στάλθηκε με το LG G-Flex2 μου, με "tapa"

Τα νουμερα που δινει καθε εταρεια ασφαλως και εχουν αποκλιση, αλλα δεν νομιζω τα 50 Mp της 5DSr να ειναι 30 ουτε 35. Σου βαζω να ειναι 40 που μου κανουν. Αυτα που δεν μου κανουν ειναι τα 20.

Το ιδιο και για την Sony. Μπορει να μην ειναι 42 Mp και να ειναι 30-35 που δεν νομιζω αλλα δεν ειναι 20.

Τωρα ρολο σε μια φωτογραφια παιζουν παρα πολλα πραγματα. Τα χερια σου, οι γνωσεις σου, η καλλιτεχνικη σου φυση (που ειναι ο μεγαλυτερος παραγοντας) τα εργαλεια σου και πολλα αλλα.

Η καλλιτεχνικη σου φυση οπως και τα χερια σου, η θεληση για μαθηση και η τρελα για την λεπτομερια ειναι αυτα που ξεχωριζω εγω σε εναν ανθρωπο σε οποιανδηποτε δουλεια.

Ακομα και σε εναν ποδοσφαιριστη, βλεπεις οτι αν δεν το εχεις απο μικρος οσο και να προσπαθησεις δεν θα μαθεις ποτε την μπαλα που θα μαθαινε καποιος που το εχει εμφυτο.

Αυτος που το εχει εμφυτο ειναι καλλιτεχνης, θελει να δημιουργει και αυτο που εχει στο μυαλο του ακολουθουν τα ποδια του. Στα ποδια του για να τον βοηθησει φοραει το αναλογο εργαλειο. Παπαδες δεν μπορει να κανει με μποτες στρατου, αν και με αυτες μπορει να αποδειξει το ταλεντο του.

Εκει που θα απογιεωθει ομως ενας μπαλαδορος ειναι σε πολυ καλο γηπεδο με χορταρι χαλι που λεμε, με παπουτσι αναλαφρο, με κατσες σωστες στο ποδι του, με αλοιφες, προθερμανση κτλ κτλ.

Το ιδιο ισχυει και σε ολους τους επαγγελματιες φωτογραφους. Αν δεν το εχετε οσο εξοπλισμο και να παρετε δεν κανετε τιποτα. Ισως με μαθηματα να μαθετε καποιες αρετες της φωτογραφιας αλλα δεν θα εχετε ευφεση να ξεκλειδωσετε το καλλιτεχνικο σας προφιλ. Απλα θα ειστε ενα καθημερινος φωτογραφος.

Πολλα ειπα παλι.

Μενουμε στο PLAN A. και επειδη εχει αλλαξει κατι παρα πολυ αυτες τις μερες, μου φαινεται εφικτο και το PLAN B.

Για να μην παρεξηγηθω, λεω και παλι. Δεν εχω ασχοληθει με την φωτογραφια στο επιπεδο που εσεις εχετε και δεν ειμαι επαγγελματιας. Απλα νομιζω οτι εχω την τρελα και την τεχνη μεσα στο μυαλο μου και ετσι θελω να βγαλω αυτο που σκεφτομαι. Πολυ απλα. Εχω πολυ διαβασμα και πολυ δρομο μπροστα μου.

Σεβαστή η άποψή σου, αλλά ένας παράγοντας που (όχι μόνο εγώ) θεωρώ πολύ σημαντικό είναι η φορητότητα. Αν δεν έχεις την μηχανή μαζί σου "πέταξε το πουλάκι", οπότε πριν προχωρήσεις σε ακριβές αγορές, αλλαγές εξοπλισμού κ.λ.π. δοκίμασε να έχεις στην τσέπη (ή όπου σε βολεύει τέλος πάντων) μια κορυφαία compact, π.χ μια sony rx100 mkIII - IV ή μια ricoh GR. Αν έχεις αμφιβολίες γι αυτό που σου λέω, πάρτην από το amazon - αν δεν σου αρέσει έχεις ένα μήνα να την επιστρέψεις.

Και ακόμη καλύτερα μια RX1RII και καλύπτεται έτσι ταυτόχρονα και στα 35mm, και αποκτά και highMP μηχανή που θέλει, χωρίς να χρειάζεται απρόθυμα να πουλήσει 6D+85/1.2.
Σοβαρό πλεονέκτημα ότι θα έχει τη δεύτερη μηχανή "πάντα" μαζί και θα γίνεται και πιο συχνή χρήση αντί μόνο σε γιορτές/εκδρομές.

Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αν πονταρα καπου αρχικα για ποια μηχανη θα παρει τελικα ο astanapane θα εβαζα τα χρηματα μου στη sony. Δηλωνω ασχετος με τα τεχνικα χαρακτηριστικα που αναφερονται, αλλα απο την αρχη διακρινω πως θελει να περασει στην αλλη "οχθη"...

Δημητρη και εγω λατρης φορητοτητας ειμαι αλλα καμια σχεση σε ποιοτητα η rx και η gr με τις μηχανες που ψαχνει ο φιλος, ο οποιος ξερει τι αποτελεσμα θελει και προφανως θυσιαζει την φορητοτητα για αυτο. Σα 2η μηχανη ναι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και ακόμη καλύτερα μια RX1RII και καλύπτεται έτσι ταυτόχρονα και στα 35mm, και αποκτά και highMP μηχανή που θέλει, χωρίς να χρειάζεται απρόθυμα να πουλήσει 6D+85/1.2.
Σοβαρό πλεονέκτημα ότι θα έχει τη δεύτερη μηχανή "πάντα" μαζί και θα γίνεται και πιο συχνή χρήση αντί μόνο σε γιορτές/εκδρομές.

Η rx1 ναι, την οποια γλυκοκοιταζει επισης ο φιλος.