Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Θα εκτιμούσα πολύ την έγκριση ή απόρριψη κάποιων πιο έμπειρων για την παρακάτω αγορά που σκέφτομαι να κάνω.
Καθώς εδώ και χρόνια είχα εγκαταλείψει το σπορ και έβγαζα μόνο απλές αναμνηστικές φωτογραφίες όσο καλύτερα μπορούσα με το κινητό, τελευταία το samsung S5, προκειμένου να μπορέσω σιγά σιγά να επανέλθω και να έχω και όσο πιο ποιοτικές καθημερινές φωτογραφίες μπορώ, εντός περιορισμένου προϋπολογισμού σκέφτομαι την αγορά μια οικονομικής APS-C mirrorless με σταθερό "prime" φακό.
Καθώς βρίσκομαι εκτός Ελλάδας και το τελωνείο μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα, έχω εντοπίσει στο ebay με 300 ευρώ την:

Canon EOS M2 σε κιτ με τον Canon EF-M 22mm f2 και το φλας 90EX

Η μηχανή είχει τον 18 mp APS-C αισθητήρα της Canon, AF II Autofocus, Digic 5, WiFi που θεωρώ πλέον σημαντικό για διαμοιρασμό και έλεγχο μέσω κινητού.
Η Μ3 με τις όποιες βελτιώσεις ανάλυσης, φόκους και αναδιπλούμενης οθόνης κοστίζει περίπου τα διπλά με τον ίδιο φακό. Θα μου λείψει ίσως η αναδιπλούμενη οθόνη.
Η Μ2 έχει κυκλοφορήσει μόνο Ασία ενώ η καινούρια Μ10 εκτός από ακριβότερη είναι μάλλον και υποδεέστερη.
Το μόνο "κακό" ότι τη βρίσκω οικονομικά σε λευκό χρώμα ;)

Πιστεύετε ότι είναι μια vfm αγορά που αξίζει τον κόπο;
Άρχισα να ψάχνω για μικρή canon λόγω APS-C και του μάλλον καλού f2 22mm φακού που είναι ακριβώς 35άρης στο crop x1.6
Πολύ σημαντικό για μένα και το μέγεθος, καθώς μια ογκώδη μηχανή μάλλον θα τη φάει το ράφι.
Δεν εντόπισα κάτι άλλο καλύτερο σε αντίστοιχα χρήματα στη σύντομη έρευνα αγοράς που έκανα.
Καλοδεχούμενη όποια συμβουλή.

Καμιά απάντηση ρε παιδιά για επιλογή mirrorless Canon με prime EF-M φακό...
Θα έπρεπε να ανησυχώ ή υπάρχει καμιά "αντιπάθεια" για Canon στη συγκεκριμένη χρήση;

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μάλλον είναι άγνωστη ποσότητα στην ελληνική αγορά, γι αυτό και κανείς δεν έχει άποψη γι αυτήν.
Και τα reviews πάντως, δεν την εκτίμησαν.
Το mirrorless σύστημα της Canon (αλλά και το κατώτερο της Nikon) υπάρχει για τα μάτια του κόσμου και μόνο ΙΜΟ.
Αν θέλεις mirrorless σύστημα , μάλλον θα πρέπει να αρκεστείς σε μικρότερο sensor (m4/3) ή θα ανέβεις σε budget για να πας σε APS-C/FF (Fuji/Sony )

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Έχεις να προτήνεις κάποιο κιτ σε mirrorless στα 500 πάνω κάτω?

Επίσης ισχύει πως με mirrorless θα έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα video από την 3300; Γενικά έχει κάποιος άποψη για το video της D3300 αν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο ;

Κit με φακό 35 1.8 όπως της Νικον στη τιμή αυτή δύσκολο.
Η πιο κοντινή σε μέγεθος αισθητήρα και ανάλυσης αλλά σώμα μόνο είναι η Sony α5100.
Βάλε 250 για τον 50αρι φακό επιπλέον.

Σχετικά με το video μη περιμένεις πολλά απο ποιότητα, έχει moire , aliasing etc, αλλα 1080 60p, αξιοπρεπές αποτέλεσμα όμως θα έχεις. Η α5100 έχει οθόνη σπαστή που βολεύει πολύ, η δέ Νικον έχει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο (απορώ πώς τη ξέφυγε σε entry model, για αυτο και το αφαίρεσε στο επόμενο μοντέλο) επίσης έχει clean hdmi out.

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καμιά απάντηση ρε παιδιά για επιλογή mirrorless Canon με prime EF-M φακό...
Θα έπρεπε να ανησυχώ ή υπάρχει καμιά "αντιπάθεια" για Canon στη συγκεκριμένη χρήση;

O Sent που έχει την Μ1 με τον συγκεκριμένο φακο (και άλλους πολλούς .. ;) ) έχει γράψει καλά λόγια .. ειδικα για τον φακό .. με την προυπόθεση βέβαια οτι δεν ενδιαφέρει το video και η αγορα γίνεται σε τιμές προσφοράς. Σε άλλες mirrorless 300 θα δώσεις μόνο για εναν αντίστοιχο φακό ..
http://avclub.gr/forum/showthread.php/97522-Canon-mirrorless/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

O Sent που έχει την Μ1 με τον συγκεκριμένο φακο (και άλλους πολλούς .. ;) ) έχει γράψει καλά λόγια .. ειδικα για τον φακό .. με την προυπόθεση βέβαια οτι δεν ενδιαφέρει το video και η αγορα γίνεται σε τιμές προσφοράς. Σε άλλες mirrorless 300 θα δώσεις μόνο για εναν αντίστοιχο φακό ..
http://avclub.gr/forum/showthread.php/97522-Canon-mirrorless/

Ευχαριστώ για την παράθεση της συζήτησης!
Υποτίθεται πως η Μ2 (που βγήκε μόνο Ασία) είχε βελτιώσει τα προβλήματα εστίασης της Μ1 και από τις προδιαγραφές φαίνεται να έχει αξιοπρεπές βίντεο (αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα).
Τώρα υπάρχει και Μ3 που κοστίζει παραπάνω όπως έγραψα.
Βασικά έψαξα τον φθηνότερο τρόπο να έχω μικρό μέγεθος, μεγάλο (όσο γίνεται) αισθητήρα και prime φακό.
Καθώς είναι συμβατοί "κλασσικοί" φακοί της canon όπως ο 50άρης f1.4 με αντάπτορα, μου φαίνεται περίεργο, περίμενα να είναι πιο δημοφιλής μια μικρή APS-C Canon.
Τουλάχιστον δε μου γράψατε και πολλά αρνητικά... θα ερευνήσω το άλλο νήμα και όταν παραλάβω θα σχολιάσω. Ευχαριστώ

Χαιρετώ.
Εχω φίλο φωτογράφο και πηγαίνω ως δεύτερος σε γάμους-βαπτήσεις. Χρησιμοποιώ τον δικό του εξοπλισμό ο οποίος είναι 7D, 6D , Tamron 24-70 και Sigma 50mm.
Επειδή κάποτε πρέπει να αποκτήσω δικό μου εξοπλισμό σκέπτομαι μία από τις τρεις επιλογές:
- XT-2
Θα με καλύψει σε AF και ποιότητα εικόνας;

- D750
Θα πρέπει να ξοδευτώ
περισσότερο σε φακούς.

- 5D III
Με προβληματίζει ότι θεωρείται υποδεεστερη από την D750 σε όλα εκτός από την εστίαση και το video.

Αν υπάρχει άλλη πρόταση, ευχαρίστως να την "ακούσω".

Χαιρετώ.
Εχω φίλο φωτογράφο και πηγαίνω ως δεύτερος σε γάμους-βαπτήσεις. Χρησιμοποιώ τον δικό του εξοπλισμό ο οποίος είναι 7D, 6D , Tamron 24-70 και Sigma 50mm.
Επειδή κάποτε πρέπει να αποκτήσω δικό μου εξοπλισμό σκέπτομαι μία από τις τρεις επιλογές:
- XT-2
Θα με καλύψει σε AF και ποιότητα εικόνας;

- D750
Θα πρέπει να ξοδευτώ
περισσότερο σε φακούς.

- 5D III
Με προβληματίζει ότι θεωρείται υποδεεστερη από την D750 σε όλα εκτός από την εστίαση και το video.

Αν υπάρχει άλλη πρόταση, ευχαρίστως να την "ακούσω".

Θα σε συμβούλευα αν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείς εν μέρη τον εξοπλισμό του (φακούς,φλας) να πάρεις ένα σώμα ίδια μάρκας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα 6d αφού το αντικείμενο είναι γαμος-βαφτιση .
Σε μιρρορλες δεν θα πήγαινα γιατί υπάρχει περίπτωση να σε δυσκολέψει σε συνθήκες γαμου-βαφτισης η λειτουργικότητα,αυτονομία,ευελιξία σε εξοπλισμό . Η ποιότητα εικόνας δεν είναι το πρόβλημα ούτε το AF πλέον.

H ΧΤ2+grip αναμενεται να ειναι top μηχανη σε ολα. Η μονή θυρα μνημης της 6d νομιζω ειναι μεγαλο μειονεκτημα για φωτογραφηση γαμων

Η 6D δεν είναι στις επιλογές μου (δεν την ανέφερα).
Μου αρέσει η Fuji, αλλά το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω είναι ότι το αρχείο της έχει άλλο χαρακτήρα. Όχι καλύτερο, απλά διαφορετικό.
Από την άλλη, επειδή φιλοδοξώ από δεύτερος να γίνω πρώτος φωτογράφος κάποτε, η Fuji θεωρείται ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να καλύψει ένα μυστήριο. Αυτό διαβάζω.

Η 6D δεν είναι στις επιλογές μου (δεν την ανέφερα).
Μου αρέσει η Fuji, αλλά το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω είναι ότι το αρχείο της έχει άλλο χαρακτήρα. Όχι καλύτερο, απλά διαφορετικό.
Από την άλλη, επειδή φιλοδοξώ από δεύτερος να γίνω πρώτος φωτογράφος κάποτε, η Fuji θεωρείται ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να καλύψει ένα μυστήριο. Αυτό διαβάζω.

Αυτο θα διαπιστώσεις κιόλας δυστυχώς. Στο άμεσο μέλλον μακάρι να αλλάξει αυτό.
Για την 6d ξέρω πολλούς που την χρησιμοποιούν και έχουν βρει την υγειά τους σε σχέση τιμή/απόδοση. Αν την απορρίπτεις τελείως τότε αναγκαστικά σε 5d iii για canon που σε εικόνα είσαι στα ίδια αλλά ανεβαίνεις σε εστίαση αντοχή και ποιότητα.
Τόσα χρόνια ποτέ δεν έχω ακούσει να χτυπήσει μνήμη πάντως. Και τα προηγούμενα χρόνια και οι κορυφαίες μηχανές δεν είχαν διπλές μνήμες. Είναι θέμα προτεραιοτήτων .
Προσωπικά αν δεν με δέσμευε εξοπλισμός θα πήγαινα σε Nikon d7200 και φακό για αρχή και μετά θα συμπλήρωνα με μια ff . Αν ο προυπολογισμός σε παίρνει γιατί όχι και σε μια d750 που ανάφερες , είναι εξαιρετική.

Γνωρίζω πολλούς επαγγελματίες που δουλεύουν με Fuji αποκλειστικά, Ελλάδα και -πολύ περισσότερο- εξωτερικό. Ένα γκουγκλάρισμα είναι αρκετό για να διαβάσεις σχετικές εμπειρίες

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Γνωρίζω πολλούς επαγγελματίες που δουλεύουν με Fuji αποκλειστικά, Ελλάδα και -πολύ περισσότερο- εξωτερικό. Ένα γκουγκλάρισμα είναι αρκετό για να διαβάσεις σχετικές εμπειρίες

Σοβαρά ?? Μπράβο τους και χαρά στο κουράγιο τους ειδικά αν κάνουν γάμο-βάφτιση. Εγώ δεν ξέρω κανέναν και γνωρίζω τριψήφιο αριθμό εδώ στην Θεσσαλονίκη.

Σοβαρά ?? Μπράβο τους και χαρά στο κουράγιο τους ειδικά αν κάνουν γάμο-βάφτιση. Εγώ δεν ξέρω κανέναν και γνωρίζω τριψήφιο αριθμό εδώ στην Θεσσαλονίκη.

Χαρά στο κουράγιο τους εννοείς για το θέμα με το lightroom?

Νίκο, μήπως οι επαγγελματίες που αναφέρεις είναι πολύ ικανοί και θα έκαναν εξαιρετική δουλειά με οποιαδήποτε μηχανή;
Δεν ισχύει το ίδιο γιά κάποιον που ξεκινάει.
Μου αρέσει η ιδέα να ξεχώριζα από τους "πολλούς". Αλλά όχι εις βάρος της ποιότητας και ευκολίας (εμπειρίας).
Αν ήξερα ότι θα είμαι πάντα δεύτερος θα προτιμούσα την Fuji γιατί έχει κάτι ιδιαίτερο.
Απλές σκέψεις κάνω.

Εγώ αν ξεκινούσα τώρα να πάρω εξοπλισμό για να τραβάω γάμους fuji θα έπαιρνα για να μπορώ να προσφέρω το κάτι διαφορετικό.
Μην βλέπεις που δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ αλλά τελευταία έχω 2/2 γάμους όπου προτίμησε το ζευγάρι να τυπώσει τις δικές μου φωτογραφίες από το μυστήριο και όχι του επαγγελματία φωτογράφου που είχε canonikon.
Ο Νίκος καλά σου έγραψε ότι ήδη κόσμος προτιμά τη fuji για κάλυψη μυστηρίων.
Στο δε εξωτερικό έχω δει απίστευτες φωτογραφίες Γάμου από και με την Χ-Pro1 που έχει κλείσει πενταετία.
Το Lightroom τι θέμα έχει;

Αν θυμαμαι καλα το Lightroom δεν ειναι πληρως συμβατο με τον Xtrans. Η νεοτερη εκδοση βεβαια ειναι σε πολυ καλυτερη μοιρα απο οτι οι παλιοτερες αλλα κ παλι δεν φτανει το Iridient το οποιο ειναι μονο για mac

Εγώ αν ξεκινούσα τώρα να πάρω εξοπλισμό για να τραβάω γάμους fuji θα έπαιρνα για να μπορώ να προσφέρω το κάτι διαφορετικό.
Μην βλέπεις που δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ αλλά τελευταία έχω 2/2 γάμους όπου προτίμησε το ζευγάρι να τυπώσει τις δικές μου φωτογραφίες από το μυστήριο και όχι του επαγγελματία φωτογράφου που είχε canonikon.
Ο Νίκος καλά σου έγραψε ότι ήδη κόσμος προτιμά τη fuji για κάλυψη μυστηρίων.
Στο δε εξωτερικό έχω δει απίστευτες φωτογραφίες Γάμου από και με την Χ-Pro1 που έχει κλείσει πενταετία.

Δεν είναι θέμα μηχανής άλλα θέμα φωτογράφου, αν το ζευγάρι προτίμησε τις δικές σου το έκανε γιατί απλά έβγαλες καλύτερες φωτογραφίες και είσαι καλύτερος φωτογράφος από αυτούς...δεν είναι nikon/canon vs Fuji....έχω δει φωτογράφο με μια ταπεινή και αρχαία Nikon D300 και sigma 17-50 να ζωγραφίζει και άλλους με Nikon D4 και να λες '''ε τις έβγαζα και εγώ αυτές τις φώτο'''.....
Ολες οι σύγχρονες μηχανές με τους κατάλληλους φακούς μπορούν να βγάλουν αξιοπρεπέστατες φώτος, το θέμα είναι να ξέρουμε τον εξοπλισμό μας, να έχουμε καλό ''μάτι'', και να το παλεύουμε όσο μπορούμε....

Υ.Γ. Για τον φίλο που ρώτησε θα έλεγα να επιλέξει όποια μηχανή του κάθεται καλύτερα και κυρίως όποια θα έχει ποιο εύκολη πρόσβασή σε φακούς και γενικότερα όποιο σύστημα έχει τους φακούς που θέλει...

Καλημέρα σας, καμια προταση για compact μεχρι 250ε για φιλη που την ενδιαφερει μονο η φωτογραφία; Δε βλεπω κατι που να μου γεμιζει το ματι....

Καποια από αυτες ίσως;

Sony Cyber-shot WX350
Sony Cyber-shot WX350
Sony Cyber-shot W390
Sony Cyber-shot TX30
Panasonic Lumix DMC-LF1
Fujifilm XQ1
Fujifilm XF1
Nikon Coolpix P340

Θα συμφωνήσω με τις 4 τελευταίες, την XQ1 την είχα για λίγο και έβγαζε το γνωστό πολύ καλό jpeg με λίγη θολούρα στα άκρα των 25mm, αλλά μόνο στο 1:1. Εναλλακτική η sony rx100 mkI μεταχειρισμένη ή με 50 παραπάνω, άλλη ποιότητα αλλά όχι πολύ σπουδαίο jpeg...