Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Olympus OMD E-M1

Τι φωτογραφίζεις ? Ποιους φακούς εχεις ? Δουλεύεις jpeg ή Raw? Βίντεο ?

Δεν έχω ιδιαίτερη θεματογραφία, τουριστική, οικογενειακές κλπ. Φακούς έχω τον 12-40 pro και 25 1.8. Σκέφτομαι να πάρω και τον 7-14 pro σχετικά σύντομα

Μου αρέσουν τα jpg της Olympus αφού κατέχω και μια Sony A7 για φωτογραφίες σε πιο δύσκολες συνθήκες

Sent from my iPhone using Tapatalk

Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Η ΕΜ1.2 κυρίως είναι μηχανή για σπορ με εξαιρετικη ριπή, πολύ γρήγορη εστίαση PDAF, αξιόπιστο CAF, πιο ανθεκτικό ακόμη σώμα και πολύ καλύτερη αυτονομία από τη μηχανή σου. Επιπλεον έχει και περισσοτερη ανάλυση με τον 20αρη αισθητήρα, καλυτερο Ibis και φυσικά πολύ καλύτερη εργονομία. Στο θόρυβο θα δεις επίσης διαφορά στα ψηλά ISO αλλά όχι τεράστια. Έχει πολύ ειδικές λειτουργίες όπως το Pro Capture για σπορ, καλυτερο ηλεκτρονικό κλείστρο που δεν δίνει jello effect σε κινούμενο αντικείμενο ούτε artifacts με τεχνητό φωτισμό. Τέλος έχει πολύ καλύτερη συνεργασία με τα φλας σε ταχύτητες συχρονισμου και απόκριση.

Αν σκέφτεσαι ως φακό τον 7-14/2.8 θες οπωσδήποτε το καλυτερο γκριπ της ΕΜ1.2 για να τον κρατάς , ο φακός είναι σημαντικά βαρύτερος από τον 12-40/2.8. Γιαυτο ενώ τον είχα -λόγω έντονης χρήσης του ευρυγώνιου- δεν μπορούσα να τον κουβαλώ παντού και τον πούλησα και πήρα τον LEICA 8-18mm που είναι σημαντικά ελαφρύτερος και πέρνει και φιλτρα. Στον συνιστώ εξαιρετικη επιλογή και πολύ καλός στο ευρυγώνιο αρκεί να ξέρεις οτι χάνεις τα 7mm.

Αν τώρα η σπορ φωτογράφηση σε αφήνει αδιάφορο και θέλεις την ανάλυση του 20αρη αισθητήρα με pixelshift, ελαφρως βελτιωμένο ISO, ακόμη πιο όμορφο σώμα από αυτό που εχεις φουλ μεταλλικό (βοηθά στο κράτημα των πιο βαριών φακών) και τα καλύτερα με διαφορά jpeg + mono προφίλ της OLYMPUS, φουλ παραμετροποιησιμα, μία είναι η καλύτερη μηχανή στην οικογένεια της OLYMPUS : Penf. Ο 25/1.8 είναι τέλειος πάνω της ως μέγεθος και ο 12-40 και ο 8-18 κρατιούνται άνετα και χωρίς γκριπ μόνο με μια μισή δερμάτινη θήκη έτσι την χρησιμοποιώ).

Re: Olympus OMD E-M1

Κώστα ναι, άλλα δεν ανέφερες ότι η Pen-f δεν έχει αδιαβροχοποίηση όπως η em5II, δεν έχει το ίδιο κράτημα και εργονομία όπως η em5II και κυρίως έχει πολύ μικρότερο σκόπευτρο...ενώ και η τιμή της είναι υπερβολικά υψηλή, για μένα δεν είναι αναβάθμιση η Penf σε σχέση με την em5II, ενώ και ο 20αρης αισθητήρας της penf δεν είναι της ίδιας κλάσης με την em1II. Βασικά πέρα από μια ιδιαίτερη παραμετροποίηση που έχει στα jpeg δεν βρίσκω ούτε ένα άλλο σοβαρό λόγο να πάει κάποιος στην Pen-f δίνοντας αρκετά παραπανίσια χρήματα αν έχει ήδη την em5II, εκτός αν την βρει σε χαμηλή τιμή π.χ. 300-350 ευρώ, εκει το πράγμα αλλάζει, φυσικά ο καθένας έχει άλλη άποψη....για τον φίλο που ρωτάει η απάντηση είναι απλή, περίμενε 1-2 μήνες που θα ανακοινωθεί η em5III Και αποφασίζεις τότε, το μόνο σίγουρο είναι ότι με την έλευση της em5III πιθανότατα θα πέσει και άλλο η τιμή της em1II.

Re: Olympus OMD E-M1

Ναι αλλα εχει σταματήσει η παραγωγή της Pen-f..

Από όσο ξέρω δεν πούλησε καθόλου καλά και την σταμάτησε η Olympus, ενώ δεν θα βγάλει από ότι φαίνεται και αντικαταστάτη, όμορφη μηχανή μεν άλλα η υπερβολικά υψηλή τιμή την χαντάκωσε...με μια τιμούλα γύρω στα 500 ευρώ καινούρια θα πήγαινε μια χαρά στην αγορά.

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Αδιαβροχοποιηση δεν έχει η Penf και είναι το μοναδικό της μειονέκτημα σε σχέση με την EM5ΙΙ. Είναι αναβάθμιση σε ολα όσα έγραψα από την ΕΜ5ΙΙ και στην πρότεινα γιατί μου έγραψες ότι σε ενδιαφερεI κυρίως το εξαιρετικο jpeg.

Ακόμη και στο κράτημα χωρίς γκριπ η Penf κρατάει πολύ καλύτερα τους βαρύτερους φακούς από την ΕΜ5ΙΙ αφού είναι μεταλλικό βαρύ σώμα. Την δουλεύω και με τον 12-100 αρκετες φορές. Και σε εργονομία είναι καλύτερη από την ΕΜ5ΙΙ αφού ειναι η μοναδική OLYMPUS που έχει άμεση προσπέλαση στην έκθεση με μια έξτρα ροδέλα και ακόμη τρεις ροδέλες για όλα τα αλλα εκτός από τον μπροστινό ροοστάτη για τα έξτρα χρωματικά προφίλ. Το EVF κατακαθαρο από άκρη σε άκρη και επαρκέστατo σε μέγεθος καμία σχέση με το προβληματικό της GX9. Και μην κοιτάτε τα νούμερα πάντα, εμπιστευτείτε λίγο και τους χρήστες, τα νούμερα μεγενθυνσης είναι πλασματικά και εξαρτώνται και από την ανάλυση αλλά και από την τεχνολογία του σκόπευτρου. Το EVF είναι στην άκρη που εμένα προσωπικά με βολεύει για να μην ακουμπά η μύτη πάνω στην οθόνη αφής.

Ο 20αρης είναι ίδιος ακριβώς αισθητήρας με της ΕΜ1.2. Η ΕΜ1.2 φοράει πάνω του ένα φιλμ με τους αισθητήρες PDAF που βοηθούν στην ταχύτητα εστίασης και στο CAF. To pixelshift της ΕΜ1.2 είναι καλυτερο ελαφρως από της PenF και της PenF πολύ καλυτερο της ΕΜ5ΙΙ λόγω αισθητήρα.

Η Penf είναι μηχανή για να αφοσιωθείς με τη φωτογραφία και να παράγεις jpeg. Σε αυτό είναι μοναδική. Αν δεν την δουλέψει κάποιος δεν θα καταλαβει τι εννοώ. Ναι σταματησε η παραγωγή αλλά υπάρχει σε στοκ ακόμη και πωλείται από όσο ξέρω. Το jpeg της είναι απείρως καλυτερο από της ΕΜ1.2 με ρυθμίσεις που δεν μπορείς να κανεις σε καμία μηχανή της αγοράς σήμερα. Αντίθετα το RAW της ΕΜ1.2 είναι ελαφρως πιο ελαστικό.
Κατά πολλούς ότι σταματησε η παραγωγή της την κάνει προϊόν προς αναζήτησή από τους χρήστες και αυξάνει δεν μειωνει την τιμή της. Είναι πλέον collector item. Γιαυτο ήταν και είναι δυσεύρετη στα μτχ. εδώ και 3 χρόνια και ουδέποτε έπεσε η τιμή της (αντίθετα μάλιστα αυξήθηκε από 1000 -1150 )

Η ΕΜ5ΙΙΙ θα βγει γύρω στα 1100-1200 μετά από κανενα 3μηνο με τον ίδιο 20αρη αισθητήρα και κάποιες νέες ηλεκτρονικές λειτουργίες από την Χ. Αν δεν βιάζεσαι περίμενε την και αποταμίευε. Όταν θα βγει θα πωλείται περίπου στην ίδια τιμή και η ΕΜ1.2 που θα υπερισχύει και τοτε πιστευω σε ταχύτητα και ριπή για σπορ.

Last edited:
Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

Υπάρχει μια μηχανή όχι compact για να τραβάνε φωτογραφίες κυρίως και λίγο βίντεο σε εκδηλώσεις του Δήμου.
Ενδιαφέρει πολύ η εύκολη συνδεσιμότητα με κινητό για πέρασμα των φωτογραφιών και η λογική τιμή κάτω από τα 1000 ευρώ.
Υπάρχει κάτι;

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Αδιαβροχοποιηση δεν έχει η Penf και είναι το μοναδικό της μειονέκτημα σε σχέση με την EM5ΙΙ. Είναι αναβάθμιση σε ολα όσα έγραψα από την ΕΜ5ΙΙ και στην πρότεινα γιατί μου έγραψες ότι σε ενδιαφερεI κυρίως το εξαιρετικο jpeg.

Ακόμη και στο κράτημα χωρίς γκριπ η Penf κρατάει πολύ καλύτερα τους βαρύτερους φακούς από την ΕΜ5ΙΙ αφού είναι μεταλλικό βαρύ σώμα. Την δουλεύω και με τον 12-100 αρκετες φορές. Και σε εργονομία είναι καλύτερη από την ΕΜ5ΙΙ αφού ειναι η μοναδική OLYMPUS που έχει άμεση προσπέλαση στην έκθεση με μια έξτρα ροδέλα και ακόμη τρεις ροδέλες για όλα τα αλλα εκτός από τον μπροστινό ροοστάτη για τα έξτρα χρωματικά προφίλ. Το EVF κατακαθαρο από άκρη σε άκρη και επαρκέστατo σε μέγεθος καμία σχέση με το προβληματικό της GX9. Και μην κοιτάτε τα νούμερα πάντα, εμπιστευτείτε λίγο και τους χρήστες, τα νούμερα μεγενθυνσης είναι πλασματικά και εξαρτώνται και από την ανάλυση αλλά και από την τεχνολογία του σκόπευτρου. Το EVF είναι στην άκρη που εμένα προσωπικά με βολεύει για να μην ακουμπά η μύτη πάνω στην οθόνη αφής.

Ο 20αρης είναι ίδιος ακριβώς αισθητήρας με της ΕΜ1.2. Η ΕΜ1.2 φοράει πάνω του ένα φιλμ με τους αισθητήρες PDAF που βοηθούν στην ταχύτητα εστίασης και στο CAF. To pixelshift της ΕΜ1.2 είναι καλυτερο ελαφρως από της PenF και της PenF πολύ καλυτερο της ΕΜ5ΙΙ λόγω αισθητήρα.

Η Penf είναι μηχανή για να αφοσιωθείς με τη φωτογραφία και να παράγεις jpeg. Σε αυτό είναι μοναδική. Αν δεν την δουλέψει κάποιος δεν θα καταλαβει τι εννοώ. Ναι σταματησε η παραγωγή αλλά υπάρχει σε στοκ ακόμη και πωλείται από όσο ξέρω. Το jpeg της είναι απείρως καλυτερο από της ΕΜ1.2 με ρυθμίσεις που δεν μπορείς να κανεις σε καμία μηχανή της αγοράς σήμερα. Αντίθετα το RAW της ΕΜ1.2 είναι ελαφρως πιο ελαστικό.
Κατά πολλούς ότι σταματησε η παραγωγή της την κάνει προϊόν προς αναζήτησή από τους χρήστες και αυξάνει δεν μειωνει την τιμή της. Είναι πλέον collector item. Γιαυτο ήταν και είναι δυσεύρετη στα μτχ. εδώ και 3 χρόνια και ουδέποτε έπεσε η τιμή της (αντίθετα μάλιστα αυξήθηκε από 1000 -1150 )

Η ΕΜ5ΙΙΙ θα βγει γύρω στα 1100-1200 μετά από κανενα 3μηνο με τον ίδιο 20αρη αισθητήρα και κάποιες νέες ηλεκτρονικές λειτουργίες από την Χ. Αν δεν βιάζεσαι περίμενε την και αποταμίευε. Όταν θα βγει θα πωλείται περίπου στην ίδια τιμή και η ΕΜ1.2 που θα υπερισχύει και τοτε πιστευω σε ταχύτητα και ριπή για σπορ.

Κώστα υπερβάλεις λιγάκι, αρχικά το σκόπευτρο της em5II είναι αισθητά μεγαλύτερο και πολύ πιο άνετο στην χρήση από την pen-f. Κανείς δεν ανέφερε το αστείο σκόπευτρο της Gx9. Για να σε προλάβω την έχω πιάσει και δουλέψει λιγάκι την pen-f. Το grip της ήταν ανύπαρκτο, βασικά δεν έχει καν grip, δεν μπορούσα καν να την κρατήσω σωστά και με δυσκόλευε πάρα πολύ στον χειρισμό της. Επίσης η em5II είναι επίσης μεταλλική και είναι πιο βαριά από την Penf ακριβώς το αντίθετο από ότι έγραψες....για μένα συνολικά καλύτερη μηχανή η em5II (μόνο και μόνο για το σκόπευτρο και την αδιαβρχοποίηση) και αν βάλεις και στην εξίσωση και την τιμή της (450 ευρώ καινούρια σε grey market) δεν υπάρχει καν σύγκριση....δεν είναι τυχαίο ότι η penf είναι ''αποτυχημένο'' μοντέλο της Olympus που δεν πούλησε, φυσικά δεν βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένες καθώς ελάχιστοι τις έχουν.....με την ίδια λογική και η αρχαία samsung nx500 δύσκολα την βρίσκεις κάτω από 600 ευρώ το σώμα και πολλές φορές χτυπάει 800-900 ευρώ, δεν λέει τίποτα αυτό, υπάρχουν ελάχιστες, ο καθένας ζητάει ότι θέλει και έτσι η τιμή πάει στα ύψη, ενώ π.χ. μια fuji Χ-Τ1 Που γέμισε ο τόπος τις βρίσκεις σε τιμές χώμα.... για μένα η Pen f ήταν μια ωραία μηχανούλα που δεν έπρεπε να κάνει πάνω από 500-600 ευρώ αρχικά, λάθος κοστολογημένη από την Olympus Και φυσικά καταποντίστηκε...τόσο απλά. Οτι και να λέμε εμείς η αγορά μίλησε όσoν αφορά την Pen-f, ελάχιστοι την πήραν, ελάχιστοι την πουλάνε. Τέλος πάντων ότι αρέσει στον καθένα....την γνώμη μας λέμε και ας αποφασίσει ο φίλος τι του αρέσει.

Υ.Γ. Σύμφωνα με το τι βρίσκεις πλέον σήμερα στην αγορά τόσο σε καινούρια, όσο και σε μεταχειρισμένα και Grey market, μια ρεαλιστική τιμή για την pen-f είναι γύρω στα 300-350 ευρώ μεταχειρισμένη σε άριστη κατάσταση, ούτε ευρώ παραπάνω. Προσωπικά θα προτιμούσα ακόμα και την em10III από την Penf λόγω καλύτερης εστίασης σε βίντεο και λόγο 4Κ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Οτι πεις Νικόλα , αν μου βρεις μια μαύρη Πεν F κουκλί ελα να σου δώσω μια καινούργια ΕΜ10 ΙΙΙ ...-bye-

Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

Να περιμένω, μάλλον, την 3η έκδοση της Μ5. Θα μπορούσε όμως σαν εταιρία να ειχε δώσει τα χρωματικά προφιλς και σε αλλα σώματα, αφού η Pen-f δεν πούλησε καλά..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Οτι πεις Νικόλα , αν μου βρεις μια μαύρη Πεν F κουκλί ελα να σου δώσω μια καινούργια ΕΜ10 ΙΙΙ ...-bye-

Σου βρηκα μια

με φπα ειναι η τιμη. Ποσο πουλιεται μτχ ?

Olympus Penf

Ελλάδα δεν έχω δει αγγελία κάτω από 600 , ελάχιστες βγαίνουν άλλωστε προς πώληση μιας και όσοι την έχουν πολύ δυσκολα την πουλούν (μοντέλο που ή το αγαπάς υπερβολικά ή το μισείς). Στο eBay από 500-650 ανάλογα την κατάσταση τους. Αυτή που βρήκες είναι παραεισαγωγή χωρίς ελληνική εγγύηση.

Μακαρι να τα δώσει τα προφίλ σε μια νέα μηχανή τώρα που αποφάσισε να μην βγάλει PENF mkii, αν δεν το κάνει στην νέα ΕΜ5 mkiii θα είναι πραγματι κρίμα. Με το OLYMPUS Workspace μπορείς να κανεις με τρίπλα χρήση κάποιων προφίλ της F αλλά μόνο μέσα από το προγραμμα όχι απευθειας στη μηχανή.

Μπορει να φαίνεται παράξενο αυτό που θα γράψω, στο στυλ που εγώ φωτογραφίζω τελευταια και με την έλλειψη διάθεσης και χρόνου να κάτσω μπροστά σε μηχάνημα για σοβαρή επεξεργασία - αν δεν είχα τους παλιους μου τηλεφακούς στα 4/3 - την ΕΜ1.2 θα εσπρωχνα και θα κράταγα την PEN-F.

Last edited:
Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

Αυτή που έβαλε ο ''Kosh'' έχει και το γνήσιο grip μέσα πακέτο αξίας 120 ευρώ...αν το αφαιρέσεις 630 σου βγαίνει καινούριο σφραγισμένο το σώμα, πάλι πολλά είναι άλλα τρώγονται σε ένα βαθμό.
Προφανώς κάθε ένας ζητάει κάτι διαφορετικό από την μηχανή του με άλλες ανάγκες άλλα δεν έχει σχέση η Em1II σε σχέση με την pen-f....ακόμα και σε αισθητήρα σύμφωνα και με το DXO πιο πολύ ο αισθητήρας της penf πλησιάζει την em1 παρά την em1II, ίσως και λόγο επεξεργαστή που είναι πλέον πιο σημαντικός από τον αισθητήρα.
https://www.dxomark.com/Cameras/Com...EN-F-versus-Olympus-OM-D-E-M1___1136_1070_909

Απάντηση: Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστ

Στην φωτό το έχει μόνο το grip δεν το γράφει πουθενά. Αν είναι μέσα είναι εξαιρετικη τιμή. Ίσως το σώμα είναι από πακέτο που ερχόταν στο εξωτερικό με τον 17αρι και σπάσανε το φακό. Έτσι το σώμα έβγαινε πολύ χαμηλότερα.
Το grip επέλεξα να μην το αγοράσω γιατί αλλάζει την αισθητική της όμορφης ασημί που έχω. Αν είχα την μαύρη θα το είχα πάρει ή το φθηνό της Meike. Έχω επιλέξει να βαλω μια διακριτική μισή δερμάτινη θήκη με ωραία ραφή που ταιριαζει αψογα στην αισθητική της και δίνει το απαραίτητο ελαχιστο grip.

Έχω και τις δυο μηχανές εδώ και 1.5 χρόνο σε παράλληλο σύμπαν και ξέρω πολύ καλά τη κάνουν τι κάνουν και σε jpeg και σε RAW. Εγραψα το jpeg της Penf είναι μια κατηγορία μόνο του ανεξαρτήτως εταιρίας. Αυτό είναι το δυνατό της όπλο και γιαυτο την αγοράζεις. Tο Raw της ΕΜ1.2 επίσης έγραψα ότι πέρνει περισσότερο τέντωμα αλλά για να δεις την έξτρα ευαισθησία της ΕΜ1.2 στην πράξη πρεπει να ιδρώσεις στο πληκτρολόγιο.

Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

Υπάρχει μια μηχανή όχι compact για να τραβάνε φωτογραφίες κυρίως και λίγο βίντεο σε εκδηλώσεις του Δήμου.
Ενδιαφέρει πολύ η εύκολη συνδεσιμότητα με κινητό για πέρασμα των φωτογραφιών και η λογική τιμή κάτω από τα 1000 ευρώ.
Υπάρχει κάτι;
Με τα vs της Penf έχει χαθεί το ποστ μου
Για βοηθήστε με αν γνωρίζετε σας παρακαλώ.

Re: Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστ

Με τα vs της Penf έχει χαθεί το ποστ μου
Για βοηθήστε με αν γνωρίζετε σας παρακαλώ.

Δεν κοιτάτε π.χ. για την Panasonic Fz1000II ή θέλετε οπωσδήποτε μηχανή με ενναλλάξιμους φακούς?
Canon 200D Με τον 18-135 Usm είναι καλή λύση επίσης.
Sony A6000 Με τον 18-105f4 επίσης καλή περίπτωση.

Υπάρχει κάτι;

Η ερώτησή σου ειναι πάρα πολύ γενική και γιαυτο και δεν πήρες απάντηση, σχεδόν ολες οι υβριδικές μηχανές απο 400-1000ευρω τραβανε φωτο και βίντεο ανευ κάποιων συγκεκριμένων απαιτήσεων. Υπάρχει φλας εξωτερικό ή αλλα βοηθητικά εργαλεία φωτισμού για φωτό και βίντεο? θα τραβει πολλά βραδυνά ? θα μπαινει η μηχανη σε τριπόδι οταν τραβαει βιντεο ή απαιτεί κινηση απο τον χρήστη ? Full HD είναι αρκετό? . Θα είναι κοντινά ή και μακρινά πλάνα (εστιακές) ? θα κοπεί τιμολόγιο ?, (αρα θα αποσβεστει το ΦΠΑ απο τον Δήμο) , κ.α.
Βαλε σε καποια απο τα παραπάνω τα ελάχιστα στάνταρ ωστε να μην ανεβουν πολυ οι απαιτήσεις και μαζί η τιμή.

Στο χέρι όλα θα γίνονται με τη μηχανή χωρίς έξτρα φλας και φωτισμό.
Βίντεο μικρά κλιπ και λογικά είναι οκ το Fullhd.
Για το ΦΠΑ δεν ξέρω.

Αρα θέλεις όσο το δυνατόν καλή σταθεροποίηση και υποτυπώδες φλάς επάνω στην μηχανή να βοηθάει στις βραδυνές φωτό. Στο βίντεο με κιτ σκοτεινό φακό δύσκολα τα πράγματα.

Crop σωμα Sony με Ibis ξεφευγει σε τιμή και το Ibis δεν ειναι και αποδοτικό. Μιλάμε πάντα για καινούργια μηχανή, αγορά Ελλάδα με εγγύηση αντιπροσωπίας έτσι ? Αρα κοιτάς σε m43 (Πανυ και Ολυ) και όχι τελευταιας γενιάς.

Mία που μου ερχεται στο μυαλό είναι η G80 + 12-60 , στεγανό πακέτο (μιας και η χρήση μπορει να γινει και σε εξωτερικό χωρο χειμωνα καλοκαίρι), αρκετά καλό ευρος εστιακών με φακό που ξεκινά απο 24mm (με καλό IQ) πολυ σημαντικό σε event , βίντεο αρκετά καλό και 4K, πενταξονική συνδιαστική σταθεροποίηση (Ibis & ΟΙS) αρκετά αποδοτική για μικρά κλιπ ακόμη και σε μικρή κίνηση του χρήστη, εξαιρετική εργονομία με πολυ καλό γκριπ, σπαστη οθονη αφης , πολλά κουμπιά να την φτιαξεις οπως αγαπάς κλπ. Εχει ενσωματωμένο δυνατό φλάς. Εναλλακτικός φακός 14-140 αν μπορει να αφαιρεθεί το ΦΠΑ ισως βγει στο χιλιάρικο. Το CAF της με το τελευταίο firmware απλά ανεκτό, θέλει καλή εξοικίωση του χρήστη στην χρήση εναλλακτικών τεχνικών.

Θα σου έλεγα καποιο πακέτο της ΕΜ10ΙΙΙ που έχει επίσης πολύ καλή σταθεροποίηση αλλά δεν υπάρχει εφαμιλος φακός του 12-60. Με το ΦΠΑ πας στον 12-200 αλλά στα βραδυνά δεν ξέρω πως θα τα πάει (η Panasonic εστιάζει σε βραδυνά σε πιο χαμηλά EV ακόμη και με τους κίτ). Για HD κοιτας και τα τελευταία πακέτα της ΕΜ10ΙΙ (υπάρχει τριπλό κιτ με τον 45/1.8 κάτω απο τα 800ευρω).

Μετά απο grey market (που είσαι πιο ειδικός) πακέτα της ΕΜ5ΙΙ,

απο ελληνικό grey (χωρίς επίσημη εγγύηση) με τον 14-150ΙΙ στα 875 euro , με τον 12-40/2.8 pro στα 1091 euro

Last edited:

Γεια σας.
Εχω μια νικον F601 απο τις αρχες του 90 πριν 10 ημερες ανοιξα να βαλω φιλμ και παω να κλεισω την πλατη της μηχανης και εσπασε ενα πλαστικακι και για ενα χιλ. δεν μανδαλωνει πανω στο σωμα της μηχανης ,θα δω αν φτιαχνεται και αν αξιζει τον κοπο.Με αφορμη αυτο αρχισα το ψαξιμο και ανακαλυψα οτι εχω χασει πολλα επεισοδια.
Τα θεματα μου οποτε εχω χρονο ειναι η φυση το τοπιο πορτρετα και γενικη φωτογραφιση.Ειχα αποφασισει πριν 30 χρονια να παρω ενα φακο 80-200 αλλα να ειναι φωτεινος 2,8 της τοκινα ατχ AF βεβαιως ηταν συνηδειτη αποφαση να κουβαλαω 1.350 γρ, βαρος το εχω συνηθησει ,εναν σταθερο nikor AF 28 2,8 D και εναν Nikor AF 50 1,8 G με αυτους τους 3 φακους καλυπτω τα χαρακτιριστικα μου τα χουγια μου τις εξορμισεις μου.Η ερωτηση ειναι τι σωμα θα περνατε με τα πιο πανω δεδομενα? α επισης πρεπει να ειναι νικον λογω συμβατοτητας φακων και να εχει πιασιμο.