Προτάσεις για καλώδιο Ethernet cat7 η cat8

Το tcp/ip περιλαμβάνει error detection και error correction, οπότε αν κάποιο πακέτο για οποιοδήποτε λόγο γίνει corrupt θα ανιχνευθεί και θα ζητηθεί να ξανα-αποσταλεί.
Οι εφαρμογές που συζητάμε έχουν buffering σε διάφορα επίπεδα, οπότε είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταφέρουμε να "ξεμείνουμε από δεδομένα".
Οπότε, για αρχή δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει στο DAC corrupt δεδομένο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αδειάσουν όλα τα buffers με αποτέλεσμα το streamer να ξεμείνει από δεδομένα και να ακούσουμε μια διακοπή στον ήχο. Αλλά θα είναι διακοπή, δεν θα είναι glitches.

Τα CDs περιλαμβάνουν ήδη πάρα πολύ καλό error correction. Συγκεκριμένα περίπου το 25% της επιφάνειας ενός CD είναι πληροφορίες για error correction.
Παρόλα αυτά, συμβαίνει ένα CD (ειδικά αν είναι ταλαιπωρημένο) να έχει ακουστά glitches λόγω λαθών στην ανάγνωση.
Δεν ξέρω κατά πόσο είχαν βγει CD players τα οποία να είχαν και κάποιο επιπλέον λογισμικό (πέραν του standard error correction που περιλαμβάνεται στο πρότυπο) το οποίο να προσπαθεί να διορθώσει αυτά τα λάθη.
Αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα πια αυτό, μιας και ο πολύς κόσμος ακούει τα CD του από streamer, τα οποία αν έχει γίνει σωστά η δουλειά έχουν γίνει accurately ripped, οπότε είναι χωρίς λάθη (ή με ελάχιστα, σε γνωστά σημεία μάλιστα, λάθη).

Ένα audio stream στα 24/48 απαιτεί περίπου 2,2Mbps.

Αυτό που συμβαίνει για την μετάδοσή τους είναι όντως αυτό που περιγράφεις. Τα δεδομένα μεταδίδονται κατά bursts, ώστε να γεμίζουν τα buffers που τροφοδοτούν με data τον player.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει "ενοχοποιηθεί" κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει το πρωτόκολλο Diretta ( https://www.diretta.link/ ), το οποίο υποστηρίζει ότι λύνει αυτό ακριβώς το "πρόβλημα":

View attachment 261070

Υπάρχουν συμφορουμίτες μας οι οποίοι το έχουν δοκιμάσει με καλά αποτελέσματα (@DomieMic65 ).

Για να δεις τι καλός είμαι, κάνω και update το προηγούμενο αστείο μου, να περιέχει error correction

Router
Do you want to hear a joke about TCP/IP?

High-End DAC
Yes, I'd like to hear a joke about TCP/IP

Router
Are you ready to hear the joke about TCP/IP?

High-End DAC
I am ready to hear the joke about TCP/IP

Router
Here is a joke about TCP/IP

Router
Did you receive the joke about TCP/IP?

High-End DAC
I have received part 1 of the joke about TCP/IP

Router
Here is a part 2 of the joke about TCP/IP

Router
Did you receive part 2 of the joke about TCP/IP?

High-End DAC
I have received part 2 of the joke about TCP/IP

Router

High-End DAC
I have received the joke about TCP/IP

Router
Excellent. You have received the joke about TCP/IP. Goodbye

Δεν είναι τόσο το τι είπε, είναι ο τρόπος που το είπε και και που συνέχισε τη συζήτηση.
Ούτε που τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά έτσι όπως πέσανε να τον φάνε και πολύ άντεξε....

Όταν ένας άνθρωπος μοιράζεται τις εμπειρίες του, απλά ακούμε καταρχήν με ανοικτό μυαλό....

όταν λες ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που προτείνει προϊόντα που έχουν σκοπό, όταν θα αγοράσει κάποιος που τα λεφτά του,.........................
...... ναι, αλλα διορθωσε και συ τη συνταξη των γραφομενων σου, για να εισαι πληρως κατανοητος........ ;)

• Like
Reactions: vlad66
Ούτε που τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά έτσι όπως πέσανε να τον φάνε και πολύ άντεξε....

Όταν ένας άνθρωπος μοιράζεται τις εμπειρίες του, απλά ακούμε καταρχήν με ανοικτό μυαλό....
Μια χαρά τον ρώτησαν στην αρχή που βασίζει την άποψη του και απάντησε στο στυλ trust me bro.

Μια χαρά τον ρώτησαν στην αρχή που βασίζει την άποψη του και απάντησε στο στυλ trust me bro.
Ναι, ωραία και τί έγινε δλδ;

Επειδή δεν το ανέλυσε οσο επρεπε / μπορούσε / whatever επρεπε να πέσουν να τον φάνε;

Το γεγονός ότι τελικά είχε δίκιο (σε κάποιο θέμα που δεν ειναι και τπτ πρωτόγνωρο btw (ξέρουμε εδώ και χρόνια τι γίνεται με τα USB καλώδια πχ)), αποδεικνύει ότι πρέπει καταρχήν να ακούμε και όχι να κρίνουμε.

Τα CDs περιλαμβάνουν ήδη πάρα πολύ καλό error correction. Συγκεκριμένα περίπου το 25% της επιφάνειας ενός CD είναι πληροφορίες για error correction.
Παρόλα αυτά, συμβαίνει ένα CD (ειδικά αν είναι ταλαιπωρημένο) να έχει ακουστά glitches λόγω λαθών στην ανάγνωση.
Δεν ξέρω κατά πόσο είχαν βγει CD players τα οποία να είχαν και κάποιο επιπλέον λογισμικό (πέραν του standard error correction που περιλαμβάνεται στο πρότυπο) το οποίο να προσπαθεί να διορθώσει αυτά τα λάθη.
Αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα πια αυτό, μιας και ο πολύς κόσμος ακούει τα CD του από streamer, τα οποία αν έχει γίνει σωστά η δουλειά έχουν γίνει accurately ripped, οπότε είναι χωρίς λάθη (ή με ελάχιστα, σε γνωστά σημεία μάλιστα, λάθη).
Να συμπληρώσω ότι, παρότι η πληροφορία στα CD είναι ψηφιακή, η φυσική αποτύπωσή της στο δισκάκι είναι πάντα αναλογική. Τα pits και lands (το "κάψιμο" που λέγαμε)" δεν αναπαριστούν άμεσα 0 και 1, αλλά δημιουργούν μεταβολές στο ανακλώμενο φως, από τις οποίες προκύπτουν τα ψηφιακά bit. Διαφορετικά μοτίβα μεταβολών αντιστοιχούν σε 0 και 1, γι’ αυτό και τα προβλήματα ανάγνωσης επηρεάζονται από τη φυσική κατάσταση του δίσκου αλλά και το ιδιο τον αναγνώστη (καλύτερο hardware = πιο σταθερή ανάγνωση = λιγότερα λάθη = καλύτερη ακρίβεια) και απαιτούνται ισχυροί αλγόριθμοι διόρθωσης σφαλμάτων (κι αυτό ανάλογα το player), όπως και την μέθοδο εγγραφής αν ήταν σε οικιακή συσκευή (αχ αυτές οι ρυθμίσεις στα plextor) ή απο μήτρα -commercial!

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

Επειδή δεν το ανέλυσε οσο επρεπε / μπορούσε / whatever επρεπε να πέσουν να τον φάνε;

Το γεγονός ότι τελικά είχε δίκιο (σε κάποιο θέμα που δεν είναι και τπτ πρωτόγνωρο btw (ξέρουμε εδώ και χρόνια τι γίνεται με τα USB καλώδια πχ)), αποδεικνύει ότι πρέπει να γίνει και όχι να κρίνουμε.
Όταν σου την πέφτουν έτσι, χωρίς στοιχειώδη ευγένεια, είναι λογικό από μεριάς μου να μην θέλω να αναλύσω τίποτα..
Αυτό τους "χάλασε"..
Οχι ότι δεν έχω την γνώση να εξηγήσω πέντε πράγματα..
Και φυσικά μετά από όλο αυτό που έγινε δεν πρόκειται να μπω ποτέ στη διαδικασία να "διδάξω" εδώ πέρα όπως αναφέρθηκε από κάποιους...
Μια χαρά έχω την ησυχία μου, εγώ σ' ευχαριστώ προσωπικά για την "θέση" που παίρνεις προς το άτομο μου και ας μην έχουμε γνωριστεί ποτέ..

Για να δεις τι καλός είμαι, κάνω και update το προηγούμενο αστείο μου, να περιέχει error correction

Router
Do you want to hear a joke about TCP/IP?

High-End DAC
Yes, I'd like to hear a joke about TCP/IP

Router
Are you ready to hear the joke about TCP/IP?

High-End DAC
I am ready to hear the joke about TCP/IP

Router
Here is a joke about TCP/IP

Router

High-End DAC
I have received part 1 of the joke about TCP/IP

Router
Here is a part 2 of the joke about TCP/IP

Router
Did you receive part 2 of the joke about TCP/IP?

High-End DAC
I have received part 2 of the joke about TCP/IP

Router

High-End DAC
I have received the joke about TCP/IP

Router
Excellent. You have received the joke about TCP/IP. Goodbye

Μπορείς να κάνεις το ίδιο κείμενο σε ένα δίκτυο που έχει ένα streamer, έναν DHCP server, 4 κινητά τηλέφωνα, 3 pc, 2-3 "έξυπνες συσκευές" , και έναν εκτυπωτή;
Ας πούμε ότι μόνο 2 (εκτυπωτής και κάποια άλλη) κάνουν UDP broadcasting (μη γράφεις μέχρι αύριο). :p
Νομίζω, αρκετά τυπικό δίκτυο σπιτιού.

Πρόσεξε, εγώ είμαι από αυτούς που δεν έχουν ακούσει διαφορά από καλώδιο δικτύου, αλλά από σωστή ρύθμιση, με vlans σε καλό router (mikrotik, ubiquity you name it).

Τι ακριβώς είναι διαπιστωμένο πειραματικά; Ότι το καλώδιο δικτύου αλλάζει τον ήχο ή ότι παράγεται θόρυβος στην έξοδο του DAC από κακής ποιότητας switch ή router τον οποίο ίσως να μειώσεις με αλλαγή καλωδίου; Αν το streamer δεν είχε DAC αλλά έδινε με οπτική ίνα το σήμα του σε ένα DAC μακριά από το καλώδιο δικτύου τι θα συνέβαινε; Τι θα συνέβαινε αν αντί για καλώδιο δικτύου χρησιμοποιούσατε οπτική ίνα με sfp to ethernet adapters;

Έχει διαπιστωθεί και πειραματικά ότι όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τον ήχο.

Όλες οι δοκιμές γίνονται σε streamers που μετά συνδέονται στο DAC είτε μέσω USB είτε μέσω I2S.

Όσο αφορά την οπτική ίνα προς το DAC, αν αναφέρεσαι σε toslink, είναι ήδη χαμένο σε ποιότητα ήχου σε σχέση με τα USB/I2S, ασχέτως θεμάτων ethernet.

Όσο αφορά την χρήση SFPs και ινών, είναι μια εναλλακτική, αλλά αλλάζεις το ένα πρόβλημα (θόρυβος από router/switch του παρόχου) για άλλο πρόβλημα (θόρυβος του SFP to ethernet adapter & θόρυβος του ίδιου του SFP module). Οπότε, και εκεί χρειάζεται δοκιμή.

Με όλο το σεβασμό, αν το DAC του streamer επηρρεάζεται από κάτι τέτοιο είναι απλώς κακοσχεδιασμένο σαν συσκευή. Ο πιθανός r/f θόρυβος από καλώδιο ethernet είναι της τάξης μερικών μικρόvolt (10^-6) ανά μέτρο. Ένας σωστός σχεδιασμός πλακέτας μπορεί να εκμηδενίσει τη πιθανότητα αυτού του r/f θορύβου να επηρρεάσει τα αναλογικά μέρη του DAC. Αν καταλαβαίνω καλά όμως δεν είναι αυτό το οποίο θεωρείς ως πρόβλημα αλλά δημιουργία θορύβου στο clock του DAC, σωστά;

Και πάλι αν αυτό συμβαίνει είναι αποκλειστικά κακή υλοποίηση της πλακέτας του streamer, κακή απομόνωση της γείωσης ανάμεσα σε αναλογικό και ψηφιακό κομμάτι, κακός σχεδιασμός power supply κτλ. Και σίγουρα η λύση δεν είναι να αλλάζεις καλώδιο ethernet.

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποιος ακριβώς θόρυβος είναι αυτός που κάνει την μεγάλη ζημιά.
Θεωρητικά δεν είναι ο RF θόρυβος που προέρχεται από το περιβάλλον, γιατί αφενός είναι όντως λίγος, αφετέρου είναι common mode θόρυβος που θα ακυρωθεί λόγω balanced φύσης του ethernet. Οπότε ο "κακός" θόρυβος είναι αυτός που έχει προκύψει από την ίδια την συσκευή (router/switch).

Είναι εύκολο να λέμε ότι το streamer θα έπρεπε να μπορεί να φιλτράρει αυτόν τον θόρυβο, αλλά στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι είναι τελικά πολύ δύσκολο, όπως έγραψε και ο Σύριος.

Η αλλαγή καλωδίου ethernet δεν φαίνεται και τόσο κακή ιδέα, αν δεις πόσο κάνουν τα καλά audio grade ethernet switches.

Η λύση για άλλη μια φορά είναι το DIY, αλλά αναγκαστικά είναι στο άνω άκρο της DIY δυσκολίας, οπότε δεν είναι για όλους.

Έχει διαπιστωθεί και πειραματικά ότι όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τον ήχο.

Όλες οι δοκιμές γίνονται σε streamers που μετά συνδέονται στο DAC είτε μέσω USB είτε μέσω I2S.

Όσο αφορά την οπτική ίνα προς το DAC, αν αναφέρεσαι σε toslink, είναι ήδη χαμένο σε ποιότητα ήχου σε σχέση με τα USB/I2S, ασχέτως θεμάτων ethernet.

Όσο αφορά την χρήση SFPs και ινών, είναι μια εναλλακτική, αλλά αλλάζεις το ένα πρόβλημα (θόρυβος από router/switch του παρόχου) για άλλο πρόβλημα (θόρυβος του SFP to ethernet adapter & θόρυβος του ίδιου του SFP module). Οπότε, και εκεί χρειάζεται δοκιμή.

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποιος ακριβώς θόρυβος είναι αυτός που κάνει την μεγάλη ζημιά.
Θεωρητικά δεν είναι ο RF θόρυβος που προέρχεται από το περιβάλλον, γιατί αφενός είναι όντως λίγος, αφετέρου είναι common mode θόρυβος που θα ακυρωθεί λόγω balanced φύσης του ethernet. Οπότε ο "κακός" θόρυβος είναι αυτός που έχει προκύψει από την ίδια την συσκευή (router/switch).

Είναι εύκολο να λέμε ότι το streamer θα έπρεπε να μπορεί να φιλτράρει αυτόν τον θόρυβο, αλλά στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι είναι τελικά πολύ δύσκολο, όπως έγραψε και ο Σύριος.

Η αλλαγή καλωδίου ethernet δεν φαίνεται και τόσο κακή ιδέα, αν δεις πόσο κάνουν τα καλά audio grade ethernet switches.

Η λύση για άλλη μια φορά είναι το DIY, αλλά αναγκαστικά είναι στο άνω άκρο της DIY δυσκολίας, οπότε δεν είναι για όλους.
Πολύ σωστό όλο το σχόλιο σου..

Εγώ πάντως μόλις αγόρασα 2 3μετρα Ugreen CAT 6 (δεν είχαν 7 σε Ugreen) και επιτέλους έφυγε η τεράστια κουλούρα που είχα από το ρούτερ στο switch..

IMG_20251117_122118.jpg

Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής βλέπω, αν και θα τα προτιμούσα σε κιτρινάκι ή μωβ ή γαλάζια, έστω ροζ... :LOL:

Εγώ πάντως μόλις αγόρασα 2 3μετρα Ugreen CAT 6 (δεν είχαν 7 σε Ugreen) και επιτέλους έφυγε η τεράστια κουλούρα που είχα από το ρούτερ στο switch..

View attachment 261074

Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής βλέπω, αν και θα τα προτιμούσα σε κιτρινάκι ή μωβ ή γαλάζια, έστω ροζ... :LOL:
Av δεν είναι κρυογεννημένο δεν κάνει ...

Όλα μαύρα τα έχεις και εσύ;
Εγώ έχω κίτρινο για το NAS, γαλάζιο για το Streamer...
Όταν φέρεις το A6 θα του βάλω το άσπρο που παίζει χειρότερα από όλα.
(εγώ παίζει να μην έχω μαύρο σε καμία συσκευή που θέλω να ξέρω που πηγαίνει τι :p )

• Like
  • Angry
Reactions: vlad66 and petronik
Μπορείς να κάνεις το ίδιο κείμενο σε ένα δίκτυο που έχει ένα streamer, έναν DHCP server, 4 κινητά τηλέφωνα, 3 pc, 2-3 "έξυπνες συσκευές" , και έναν εκτυπωτή;
Ας πούμε ότι μόνο 2 (εκτυπωτής και κάποια άλλη) κάνουν UDP broadcasting (μη γράφεις μέχρι αύριο). :p
Νομίζω, αρκετά τυπικό δίκτυο σπιτιού.

Πρόσεξε, εγώ είμαι από αυτούς που δεν έχουν ακούσει διαφορά από καλώδιο δικτύου, αλλά από σωστή ρύθμιση, με vlans σε καλό router (mikrotik, ubiquity you name it).
Πέρα από το δούλεμα, εάν είσαι πραγματικά audiophile, και παίζεις με καλώδια και άλλα, δεν θα βάλεις το DAC στο ίδιο δίκτυο με άλλες συσκευές παρά μόνο τον router, αναγκαστικά. Όλο το υπόλοιπο, θα πρέπει να είναι isolated.

• Like
Reactions: Tzimisce

Το γεγονός ότι τελικά είχε δίκιο (σε κάποιο θέμα που δεν ειναι και τπτ πρωτόγνωρο btw (ξέρουμε εδώ και χρόνια τι γίνεται με τα USB καλώδια πχ)), αποδεικνύει ότι πρέπει καταρχήν να ακούμε και όχι να κρίνουμε.
Και δεν ανέλυσε καθόλου, άμα δεις τα ποστ του, είναι σχεδόν μονολεκτικά, και μας την έλεγε συνεχώς και δεν είχε δίκιο σε αυτό που έλεγε.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ ETHERNET 1 ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΑ €250. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Τα έχουμε μπλέξει λίγο, άλλο το USB καλώδιο που μεταφέρει μέχρι 5 μέτρα δεδομένα και άλλο το ethernet. Κανείς σας δε παρουσίασε μία μεθολογία από την οποία συμπεραίνετε πως ένα καλώδιο ethernet επηρρεάζει τον ήχο, είμαι όλος μάτια να διαβάσω αυτή τη μεθοδολογία. Με όλο το σεβασμό προς όλους τους γράφοντες οι προσωπικές απόψεις / εμπειρίες είναι αδιάφορες, η μεθοδολογία που επιτρέπει την επιστημονική επιβεβαίωση έχει σημασία.

View attachment 261074

Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής βλέπω, αν και θα προτιμούσα σε κιτρινάκι ή μωβ ή γαλάζια, έστω ροζ... :LOL:
Αντε, μπράβο, από κατασκευή σκίζουν τα Ugreen..
Μην αρχίζεις τις ηχητικές εντυπώσεις..😁
(Πλάκα κάνω🤣)

• Like
Reactions: vlad66
Και δεν ανέλυσε καθόλου, άμα δεις τα ποστ του, είναι σχεδόν μονολεκτικά, και μας την έλεγε συνεχώς και δεν είχε δίκιο σε αυτό που έλεγε.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ ETHERNET 1 ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΑ €250. Ελπίζω να έγινα κατανοητό

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ ETHERNET 1 ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΑ €250. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Την είπα εγώ σε εσάς προσωπικά ή σε κάποιο άλλο μέλος προσωπικά;
Πολύ ευαίσθητοι είσαστε...
Απορώ...

Με το να φωνάζεις, το μόνο που κάνεις είναι να μη σέβεσαι όσους διαβάζουν.....