Προτάσεις για καλώδιο Ethernet cat7 η cat8

Άμα δεν θεωρείτε αυτή την απάντηση τρολιά, δεν ξέρω πραγματικά που ζούμε.

View attachment 261075
Σε μενα που εχω κανει optimise το δικτυο μου με qos στο switch (ενα εξτρα ζευγος ethernet θυρων καταστελει περισσοτερο θορυβο στην αλυσιδα απο οτι ενα μονο ζευγος) , εχω βαλει το switch se low power mode για μικροτερη εκπομπη rf και το τροφοδοτω με low noise τροφοδοτικο , εχω κλεισει το traffic στις 6 απο τις 8 θυρες που δε χρησιμοποιω και εκανα και αλλες ρυθμισεις για να ειναι οσο πιο robust γινεται διαπιστωσα διαφορα ακομα και οταν εβαλα ενα καλωδιο utp με 2 pairs με ενα καλωδιο ιδιας μαρκας 4 pair της ταξης των 2-5 ευρω. (αυτα ηταν καλωδια που τα παρειχε ενα tp link powerline που ειχα). Ηταν πιο ησυχο αυτο με τα δυο pairs το πιο λεπτο ισως λογω του λιγοτερου cross talk με δυο pairs απο οτι με 4 . Μετα διαπιστωσα διαφορες απο ενα belkin cat5e σε σχεση με ενα supra cat 8, με το belkin να ειναι πιο ησυχο πραγμα που το απεδωσα οτι μεσω της θωρακισης και του μεταλλικου βυσματος του supra μπορει να ειχε μεταφερθει θορυβος απο το switch στο streamer. Το belkin οπως εξηγησα ειναι πιο ησυχο στο συστημα μου και πιο smooth αλλα λιγο πιο μουντο, το supra εχει αλλα θετικα στον ηχο οποτε ακομα δεν εχω καταληξει. Διαπιστωσα επισης διαφορα προς το πολυ χειροτερο οταν εβγαλα το πρωτο καλωδιο το qed ethernet performance απο το tp link router σε client mode προς στο switch με οταν εβαλα ενα απλο καλωδιο απο τα παρεχομενα στη θεση του. Επισης διαπιστωσα διαφορα προς το χειροτερο οταν εβαλα το ιδιο το qed ως τελικο καλωδιο απο το switch στο streamer, ενω δρουσε καλυτερα ως πρωτο καλωδιο. . Η rj45 θυρα θα καταστειλει common mode θορυβο αλλα το προφιλ θορυβου αλλαζει απο καλωδιο σε καλωδιο, απο switch σε switch κλπ. Δε νομιζω οτι υπαρχει streamer σχεδιασμενο τοσο τελεια ωστε να εχει τελεια ανοσια σε switch/καλωδια κλπ. Ισως ο ακροατης να μην ειναι ευαισθητος σε αυτες τις διαφορες στον ηχο, η να μην τον απασχολουν οι διαφορες καθοτι εστιαζει στην μεγαλη εικονα η ο εγκεφαλος του δε δινει σημασια...

Εννοειται οτι το budget στα καλωδια πρεπει να ειναι λογικο και αναλογο του κοστους του συστηματος, και του κατα ποσο εχουν βελτιστοποιηθει ολοι οι υπολοιποι παραγοντες που αποδεδειγμενα επηρεαζουν σημαντικα τον ηχο.

Last edited:
  • Like
Reactions: Λάκης
Σε μενα που εχω κανει optimise το δικτυο μου με qos στο switch (ενα εξτρα ζευγος ethernet θυρων καταστελει περισσοτερο θορυβο στην αλυσιδα απο οτι ενα μονο ζευγος) , εχω βαλει το switch se low power mode για μικροτερη εκπομπη rf και το τροφοδοτω με low noise τροφοδοτικο , εχω κλεισει το traffic στις 6 απο τις 8 θυρες που δε χρησιμοποιω και εκανα και αλλες ρυθμισεις για να ειναι οσο πιο robust γινεται διαπιστωσα διαφορα ακομα και οταν εβαλα ενα καλωδιο utp με 2 pairs με ενα καλωδιο ιδιας μαρκας 4 pair της ταξης των 2-5 ευρω. (αυτα ηταν καλωδια που τα παρειχε ενα tp link powerline που ειχα). Ηταν πιο ησυχο αυτο με τα δυο pairs το πιο λεπτο ισως λογω του λιγοτερου cross talk με δυο pairs απο οτι με 4 . Μετα διαπιστωσα διαφορες απο ενα belkin cat5e σε σχεση με ενα supra cat 8, με το belkin να ειναι πιο ησυχο πραγμα που το απεδωσα οτι μεσω της θωρακισης και του μεταλλικου βυσματος του supra μπορει να ειχε μεταφερθει θορυβος απο το switch στο streamer. Το belkin οπως εξηγησα ειναι πιο ησυχο στο συστημα μου και πιο smooth αλλα λιγο πιο μουντο, το supra εχει αλλα θετικα στον ηχο οποτε ακομα δεν εχω καταληξει. Διαπιστωσα επισης διαφορα προς το πολυ χειροτερο οταν εβγαλα το πρωτο καλωδιο το qed ethernet performance απο το tp link router σε client mode προς στο switch με οταν εβαλα ενα απλο καλωδιο απο τα παρεχομενα στη θεση του. Επισης διαπιστωσα διαφορα προς το χειροτερο οταν εβαλα το ιδιο το qed ως τελικο καλωδιο απο το switch στο streamer, ενω δρουσε καλυτερα ως πρωτο καλωδιο. . Η rj45 θυρα θα καταστειλει common mode θορυβο αλλα το προφιλ θορυβου αλλαζει απο καλωδιο σε καλωδιο, απο switch σε switch κλπ. Δε νομιζω οτι υπαρχει streamer σχεδιασμενο τοσο τελεια ωστε να εχει τελεια ανοσια σε switch/καλωδια κλπ. Ισως ο ακροατης να μην ειναι ευαισθητος σε αυτες τις διαφορες στον ηχο, η να μην τον απασχολουν οι διαφορες καθοτι εστιαζει στην μεγαλη εικονα η ο εγκεφαλος του δε δινει σημασια...

Εννοειται οτι το budget στα καλωδια πρεπει να ειναι λογικο και αναλογο του κοστους του συστηματος, και του κατα ποσο εχουν βελτιστοποιηθει ολοι οι υπολοιποι παραγοντες που αποδεδειγμενα επηρεαζουν σημαντικα τον ηχο.
Προφανώς και το έχεις ψάξει και αναλύσει, και σε ευχαριστώ για την πλήρη απάντηση. Βλέπω πάντως, ότι μιλάς για θόρυβο. Στο μήνυμα που παρέθεσα, ο τύπος, λέει για διαφορές σε midrange και highs και treble ανά καλώδιο. Μιλάμε το έβγαλε equalizer. Δεν νομίζω ότι και εσύ λες το ίδιο.

• Like
Reactions: steadyshot
Προφανώς και το έχεις ψάξει και αναλύσει, και σε ευχαριστώ για την πλήρη απάντηση. Βλέπω πάντως, ότι μιλάς για θόρυβο. Στο μήνυμα που παρέθεσα, ο τύπος, λέει για διαφορές σε midrange και highs και treble ανά καλώδιο. Μιλάμε το έβγαλε equalizer. Δεν νομίζω ότι και εσύ λες το ίδιο.
προσωπικα παρολο που ηταν βιντεο εγω ακουσα διαφορες απο καλωδιο σε καλωδιο βαζοντας ακουστικα. Εχει κανει καποιος σε σχολιο timestamps οποτε μπορεις γρηγορα να αλλαζεις απο καλωδιο σε καλωδιο. Πχ σε καποια καλωδια ακουγονταν το γλιστρημα στις χορδες στην κιθαρα πιο δυνατα/καθαρα , η η φωνη καπως διαφορετικα. Εννοειται οτι απο κοντα θα ειναι πιο εμφανεις οι οποιες διαφορες.

1763383338311.png

Last edited:
Νιωθω ότι δεν υπάρχει κώδικας επικοινωνίας άρα φταίω εγώ, οπότε ας σταματήσει εδώ η κουβέντα..
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο..
Στο συγκεκριμένο ποστ Λευτέρη, να αφαιρέσεις πρέπει, όχι να προσθέσεις. Πως κατάφερες ρε μπαγάσα να κάνεις τρεις φορές quote το ίδιο ποστ μου? :p

Στο συγκεκριμένο ποστ Λευτέρη, να αφαιρέσεις πρέπει, όχι να προσθέσεις. Πως κατάφερες ρε μπαγάσα να κάνεις τρεις φορές quote το ίδιο ποστ μου? :p
Κολλήσει το κινητό, γι'αυτό ήταν τρεις φορές, συγνωμη

• Like
Reactions: Larry and pontios
Σε μενα που εχω κανει optimise το δικτυο μου με qos στο switch (ενα εξτρα ζευγος ethernet θυρων καταστελει περισσοτερο θορυβο στην αλυσιδα απο οτι ενα μονο ζευγος) , εχω βαλει το switch se low power mode για μικροτερη εκπομπη rf και το τροφοδοτω με low noise τροφοδοτικο , εχω κλεισει το traffic στις 6 απο τις 8 θυρες που δε χρησιμοποιω και εκανα και αλλες ρυθμισεις για να ειναι οσο πιο robust γινεται διαπιστωσα διαφορα ακομα και οταν εβαλα ενα καλωδιο utp με 2 pairs με ενα καλωδιο ιδιας μαρκας 4 pair της ταξης των 2-5 ευρω. (αυτα ηταν καλωδια που τα παρειχε ενα tp link powerline που ειχα). Ηταν πιο ησυχο αυτο με τα δυο pairs το πιο λεπτο ισως λογω του λιγοτερου cross talk με δυο pairs απο οτι με 4 .

Ο βασικός λόγος που άκουσες εδώ διαφορές είναι το ότι καλώδιο με 2 pairs δεν υποστηρίζει gigabit ethernet, φτάνει μέχρι Fast Ethernet (100Mbps).

Οπότε συνέκρινες κυρίως "Fast Ethernet vs. Gigabit Ethernet".

Συνήθως το fast ethernet παίζει λίγο καλύτερα, λόγω λιγότερου θορύβου (από τη φύση του).

Εκεί, σου λένε ότι χρησιμοποιήσαμε τα καλύτερα υλικά, με το καλύτερο πλέξιμο, με δεν ξέρω τι άλλο θα σκαρφιστούν, για να έχεις τον απόλυτο ήχο.

Εγώ από τις αρχές του 90 που ασχολούμαι με δίκτυα ξέρω 2 τρόπους "πλεξίματος"
Αν θυμάμαι καλά, στον έναν βάζεις στο 1 το πράσινο-άσπρο, στον δεύτερο το πορτοκαλί-άσπρο. :p

Πάλι λίγο σκ@τ@ τα έκανα στους υπολογισμούς μου ..

Παίζει να έχω highendάδικο καλώδιο ubiquity των 20 εκατοστών να σου δώσω. 😂

• Love
Reactions: vlad66
Εγώ από τις αρχές του 90 που ασχολούμαι με δίκτυα ξέρω 2 τρόπους "πλεξίματος"
Αν θυμάμαι καλά, στον έναν βάζεις στο 1 το πράσινο-άσπρο, στον δεύτερο το πορτοκαλί-άσπρο. :p
πράσινο-άσπρο T568A, πορτοκαλί-άσπρο T568B.

Βέβαια αυτός μπορεί να το κάνει crossover και να λέει ότι είναι επανάσταση στο πλέξιμο. :p

Θα φτάσει 200 ποστς το νήμα και μεθοδολογία επαλήθευσης διαφοράς ακουστού ήχου αλλάζοντας καλώδιο ethernet ακόμα δε διαβάσαμε

• Haha
πράσινο-άσπρο T568A, πορτοκαλί-άσπρο T568B.

Βέβαια αυτός μπορεί να το κάνει crossover και να λέει ότι είναι επανάσταση στο πλέξιμο. :p

Και που ξέρεις ότι αν ξεκινήσεις από το μπλε-άσπρο δεν ακούγεται καλύτερα; :p

Θα φτάσει 200 ποστς το νήμα και μεθοδολογία επαλήθευσης διαφοράς ακουστού ήχου αλλάζοντας καλώδιο ethernet ακόμα δε διαβάσαμε

Στήνεις σωστά το δίκτυό σου και κανεις isolate το streamer σου να μην του μιλάει κανείς και τίποτα.
Δανείζεσαι ένα καλώδιο των 1000€ για ένα ΣΚ.
Αν την Κυριακή το βράδυ που θα το αλλάξεις με ένα belkin των 10€ σου λείπει, τότε αγόρασέ το.

Στο σύστημά μου που έχω καλώδια αξίας κοντά στα 10.000€, κανένα καλώδιο δικτύου δεν μου έλειψε.
Αντιθέτως, αν πάθει κάτι το router μου θα το αλλάξω το επόμενο μισάωρο (και πολύ λέω).

Μετά 200 πόστ δεν νομίζω ότι @Θρήσκος που ανοιξε το θέμα να βρήκε απάντηση .Ο άνθρωπος πήρε το Τ8 και ώσπου να πάρει απάντηση δεν θα έχει βγεί στην αγορά όχι μόνο το Τ10 ,αλλά θα παρουσιάζεται και το Τ12 ....

Και κάτι ακόμη
Στο βίντεο με το τέστ των καλωδίων ,ο δημιουργός του, είχε ένα "ταπεινό" συστηματάκι ,που νομίζω ότι ξεπερνούσε κατά πολύ τα 20.000
Τώρα πόσοι από εμάς έχουμε τέτοια συστήματα ,σε τέτοιους χώρους είναι μια άλλη συζήτηση

Και που ξέρεις ότι αν ξεκινήσεις από το μπλε-άσπρο δεν ακούγεται καλύτερα; :p

Στήνεις σωστά το δίκτυό σου και κανεις isolate το streamer σου να μην του μιλάει κανείς και τίποτα.
Δανείζεσαι ένα καλώδιο των 1000€ για ένα ΣΚ.
Αν την Κυριακή το βράδυ που θα το αλλάξεις με ένα belkin των 10€ σου λείπει, τότε αγόρασέ το.

Στο σύστημά μου που έχω καλώδια αξίας κοντά στα 10.000€, κανένα καλώδιο δικτύου δεν μου έλειψε.
Αντιθέτως, αν πάθει κάτι το router μου θα το αλλάξω το επόμενο μισάωρο (και πολύ λέω).
Αυτό δεν είναι μεθοδολογία που πιστοποιεί επιστημονικά διαφοροποίηση στον ήχο. Αν η κουβέντα γυρίσει ξανά στο τι αισθάνεται ο καθένας πείτε το μου να μη γράφω άδικα. Η αίσθηση του εγκεφάλου δεν είναι ντετερμινιστική.

Μπορεί να αισθάνομαι ψυχικά υπέροχα και να ακούω τον τέλειο ήχο γνωρίζοντας ότι έχω δώσει 250 ευρώ για καλώδιο ethernet. Αλλά δε με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει αν επιστημονικά μπορεί να πιστοποιηθεί η διαφορά.

Για να υπάρχουν συσκευές που έχουν ενσωματώσει οπτική σύνδεση για πλήρη γαλβανική απομόνωση μεταξύ δύο συσκευών (όχι την άθλια οπτική Toslink) σημαίνει ότι κάτι υπάρχει εδώ. Συν το γεγονός ότι πολλά χρόνια τώρα υπάρχουν καλώδια Ethernet από κατασκευαστές ποιοτικών καλωδίων.
Θέλω να πω, ότι αν επρόκειτο για φιδόλαδο, θα είχε ήδη φανεί. Δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο, όχι ακόμα τουλάχιστον.

Αυτό δεν είναι μεθοδολογία που πιστοποιεί επιστημονικά διαφοροποίηση στον ήχο. Αν η κουβέντα γυρίσει ξανά στο τι αισθάνεται ο καθένας πείτε το μου να μη γράφω άδικα. Η αίσθηση του εγκεφάλου δεν είναι ντετερμινιστική.

H αίσθηση του εγκεφάλου δεν είναι ντετερμινιστική, συμφωνώ, όμως αυτό ισχύει και για τις δύο κατευθύνσεις.
Τόσο για εκείνους που νομίζουν ότι υπάρχει διαφορά, όσο και για εκείνους που δεν νομίζουν ότι υπάρχει διαφορά.
Το ένα λέγεται placebo και το άλλο nocebo.

Με ενδιαφέρει αν επιστημονικά μπορεί να πιστοποιηθεί η διαφορά.

"Επιστημονικά" έχουμε αποδείξει ότι ένα σωστό router με σωστές ρυθμίσεις θα σου δώσει αποτελέσματα που κανένα καλώδιο δεν μπορεί να σου δώσει.
Από εκεί και πέρα, η πλέξη και η σύνδεση του καλωδίου στο βύσμα είναι συγκεκριμένες.

Όταν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μία βελτίωση της τάξης του 30% όπου το 25% θα σου τη δώσει ένα router της τάξης των 100€, εσύ θα πας για το 5% που σου υπόσχεται ένα καλώδιο των 1000€ (τυχαία νούμερα);

Τόσο για εκείνους που νομίζουν ότι υπάρχει διαφορά, όσο και για εκείνους που δεν νομίζουν ότι υπάρχει διαφορά.

Προσωπικά έχω κάνει δοκιμές με παρέα όπου αλλάζαμε ένα σωρό πράγματα (όχι μόνο καλώδια).
Όταν η κριτική ήταν "νομίζω ότι τα χαμηλά είναι λίγο πιο...", αυτό που δοκιμάζαμε πήγαινε στην άκρη.

Όταν αλλάζεις μία "συσκευή" των 10€ με μία των 500€ και "νομίζεις", δεν αξίζει η αλλαγή.

• Like
Σχεδον ολοι συμφωνειτε αν κ διαφωνειτε οτι το προβλημα του θορυβου δεν λυνεται σωστα με φιλτραρισμα (δηλαδη καλωδιο) αλλα εκ την γεννεση του δηλαδη σε σωστη επιλογη κ σεταρισμα streamer router κλπ

Μπορεί να αισθάνομαι ψυχικά υπέροχα και να ακούω τον τέλειο ήχο γνωρίζοντας ότι έχω δώσει 250 ευρώ για καλώδιο ethernet. Αλλά δε με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει αν επιστημονικά μπορεί να πιστοποιηθεί η διαφορά.
Γιατι σωνει και καλα πρεπει καποιος/οι επιστημονες να εχουν ασχοληθει να αποδειξουν πειραματικα και στη συνεχεια να παραθεσουν
και τη θεωρια πισω απο το φαινομενο, των ακουστων διαφορων ή μη των καλωδιων στο Hi Fi/Hi End;
Με λιγα λογια, χεστηκε η επιστημη και οι επιστημονες ολοι, αν ακουγονται διαφορες στα καλωδια απ' τη στιγμη που δεν
υπαρχει καποιος επωφελης λογος.

Όταν αλλάζεις μία "συσκευή" των 10€ με μία των 500€ και "νομίζεις", δεν αξίζει η αλλαγή.

Υπάρχει και το αντίθετο. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι διαφορά ενώ εκείνη να υπάρχει, επομένως αν εσύ δεν την αντιλαμβάνεσαι είσαι πολύ τυχερός γιατί δεν χρειάζεται να επενδύσεις στο συγκεκριμένο εξάρτημα. Ωστόσο ούτε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή υπάρχει.
Αυτό είναι το μη ντετερμινιστικό που εξηγήθηκε προηγουμένως.

Όσο για την επιστήμη, το πιο αντιεπιστημονικό πράγμα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι να μην αμφισβητεί η επιστήμη τον ίδιο της τον εαυτό. Αν επικαλούμαστε την επιστήμη τότε εξ' ορισμού μιλάμε για διαρκή έρευνα.