lefterakis katemakis
Senior Member
- 20 October 2025
- 499
Πολύ ωραία, μια χαρά, εξήγησε μου όμως κάτι, από την στιγμή που σου είναι αδιάφορα τα λεγόμενα μου, γιατί ασχολησε; Γιατί μπαίνεις στον κόπο να μου κάνεις "μάθημα";@lefterakis katemakis ως Μηχανικός Η/Υ μπορώ να σε βεβαιώσω πως ένα καλώδιο cat6 είναι υπέρ-αρκετό για 100 μέτρα με ταχύτητα σύνδεσης 1gbps και το cat6a για 100 μέτρα με ταχύτητα σύνδεσης 10gbps - αν φυσικά οι συνδέσεις είναι ορθές. Τα cat7/7a για την ακρίβεια δεν είναι εγκεκριμένα από IEEE ενώ για 40 Gbps πάμε σε Cat8 και μέχρι 30 μέτρα.
Το in spec καλώδιο εξασφαλίζει ότι δε θα έχεις packet loss (και άρα retransmissions αν μιλάμε για tcp - απώλεια αν μιλάμε για udp). Τα δεδομένα μεταφέρονται αυτούσια οπότε είναι αδύνατο να επηρρεάζεται ο ήχος στον DAC.
Αν υπήρχε διαφορά, η μόνη λογική εξήγηση είναι η έξοδος του DAC να επηρρεάζεται ηλεκτρομαγνητικά από τυχόν πεδίο που δημιουργείται από την μεταφορά ηλεκτρισμού μέσα από το καλώδιο ethernet. Αν αυτό συμβαίνει μιλάμε για ένα πραγματικά άχρηστο DAC το οποίο θα επηρρεάζεται τότε απ' οτιδήποτε, πχ από κινητό κοντά του, από ένα καλώδιο ρεύματος κοντά του κτλ κτλ. Ένα τέτοιο DAC είναι απλώς απαράδεκτο.
Ότι κι αν νομίζεις ότι ακούς, αν δεν έχει γίνει ένα double blind test όπου έχεις πλήρη άγνοια του τι παίζει κάθε φορά και επανειλλημένα να πιστοποιηθεί ότι παρατηρείται διαφορά μεταξύ Α και Β αναγνωρίζοντας κάθε φορά το Α ή το Β ως καλύτερο, τότε δε μπορείς να πεις τίποτα. Κι επειδή και τα μηχανήματα σπάνια είναι ίδια ακριβώς, το double blind test θα πρέπει να γίνει 2 φορές, μία με Συσκευή Α με Καλώδιο Α vs Συσκευή Β με καλώδιο Β και μία με Συσκευή Α με Καλώδιο Β v Συσκευή Β με καλώδιο Α. Αν και στα δύο πειράματα διαπιστώσουμε ότι ο συνδυασμός που έχει πχ το καλώδιο Α ακούγεται καλύτερος από το συνδυασμό που έχει το καλώδιο Β, τότε μπορούμε να πιστοποιήσουμε διαφορά. Και τέλος το πείραμα θα πρέπει να έχει αρκετά samples για να αποκλειστεί η τυχαιότητα. Αν δεν έχεις κάνει τέτοιο τεστ, η προσωπική σου αίσθηση είναι αδιάφορη γιατί είναι μη επιστημονική.
Πιστεύεις ότι όλα αυτά που αναφέρεις δεν τα γνωρίζω;
Ξέρεις τις σπουδές μου;
Ξερεις τι ρόλο παίζω γενικά πάνω στο Audio;
Η επιστήμη πιστεύεις ότι έχει λύσει τα πάντα;
Είναι αστείο όλο αυτό που γίνεται και πραγματικά δεν θα ξανά σχολιάζω τίποτα..
Θα παρακαλούσα τους διαχειριστές του Forum του Avclub να διαγράψουν όλα τα σχόλια που έχω κάνει μέχρι σήμερα από την μέρα που έκανα την εγγραφή μου εδώ..
Σας ευχαριστώ..