Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: PC για photoshop

Ολόκληρο σύστημα ή έχεις κάποια κομμάτια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις (π.χ κουτί, τροφοδοτικό, δίσκους εστω και για αποθήκευση)?
Οθόνη έχεις ή είναι μεσα στο budget που γράφεις?
To φτιάχνεις μόνος σου ή σε κατάστημα?

Ο τωρινός τι περιλαμβάνει?
Λειτουργικό-προγράμματα ειναι μέσα ή τα έχεις ήδη?

Μιας και πρόσφατα ψαχνόμουν και εγώ (ίδια χρήση + Illustrator κλπ κλπ), κατέληξα σε MacMini i5 / 16Gb Ram / Samsung Pro SSD.
Μνήμη υποθέτω θα έκανε και 8Gb.

Κόστος, πλησιάσαμε το 1000ρικο... ΑΛΛΑ... δεν μετανοιώνω ούτε 1 ευρώ.
Ανοίγει σφαίρα. Τα προγράμματα χρειάζονται (μετρημένα) περίπου 2.5 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσουν...
Εικόνες αρκετών MB ή και GB τις σηκώνει στον αέρα και τους πετάει τα μάτια...
Αnyway, δεν έχω λόγια. Ιδανικό.

Δες και προς τα εκεί κατά την γνώμη μου εκτός και αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σε πάνε προς PC μεριά... (σεβαστότατο).

:ernaehrung004:

Πριν 2,5 μήνες έκανα κι εγώ μία ανάλογη αναβάθμιση, με i7 4770, 16GB RAM, και Samsung 840 pro 256GB SSD. Για την ώρα δεν έχω ασχοληθεί με νέα κάρτα γραφικών (δεν παίζω παιχνίδια για να είναι απαραίτητη), η ενσωματωμένη HD 4600 στη CPU "πετάει" σε βίντεο και επεξεργασία γραφικών. Κόστος (μαζί και η μητρική) γύρω στα 800+ ευρώ.

Πριν 2,5 μήνες έκανα κι εγώ μία ανάλογη αναβάθμιση, με i7 4770, 16GB RAM, και Samsung 840 pro 256GB SSD. Για την ώρα δεν έχω ασχοληθεί με νέα κάρτα γραφικών (δεν παίζω παιχνίδια για να είναι απαραίτητη), η ενσωματωμένη HD 4600 στη CPU "πετάει" σε βίντεο και επεξεργασία γραφικών. Κόστος (μαζί και η μητρική) γύρω στα 800+ ευρώ.

+1
Αν θες να πέσεις κάτω από τα 800 μπορείς να κάνεις 8 τα GB της RAM ή/και 128GB το δίσκο (SSD πάντα). Αν και κατά την αποψή μου η παραπάνω σύνθεση είναι η καλύτερη δυνατή.

Okz ευχαριστω.
Εγω ελεγα για να κανω οικονομια να παρω το ι5 και οχι το ι7. Η καλυτερα το ι7 τελικα?
Ο ι5 εχει και αυτος ενσωματομενη καρτα γραφικων?

Οθονη εχω.
Τα προγραματα τα εχω.λεω να το φτιαξω μονος μου, εκτος και αν συμφερει να παρω ηδη ετοιμο.
Ο τωρινος ειναι αθλον64 1.8γχζ, 1,5 ραμ και 250 γιγα σκληρος

Okz ευχαριστω.
Εγω ελεγα για να κανω οικονομια να παρω το ι5 και οχι το ι7. Η καλυτερα το ι7 τελικα?
Ο ι5 εχει και αυτος ενσωματομενη καρτα γραφικων?

Ναι, έχει την ίδια κάρτα. Οι διαφορές ι5 και ι7 δεν είναι πολύ μεγάλες (η κυριότερη είναι η υποστήριξη του Hyperthreading από τους i7 και κάποιες επεκτάσεις για virtual περιβάλλοντα). Μια χαρά θα κάνεις δουλειά και με αυτόν.

Μπορείς να δεις τα χαρακτηριστικά τους εδώ

http://ark.intel.com/products/family/75024/4th-Generation-Intel-Core-i5-Processors/desktop
http://ark.intel.com/products/family/75023/4th-Generation-Intel-Core-i7-Processors/desktop

Υπόψη ότι μάλλον θα χρειαστείς και τροφοδοτικό (εφόσον είναι αντίστοιχης ηλικίας με τον Athlon), ίσως και κουτί (ένας λόγος είναι για να υποστηρίζει και τις θύρες USB 3.0 που έχουν οι σύγχρονες μητρικές).

Last edited:
Απάντηση: PC για photoshop

Είχα στήσει το πισί μου, χαμηλού μπάτζετ, πριν καμιά 20ριά μήνες, προτίμησα AMD A8 (επειδή έχουν ανώτερα ενσωματωμένα γραφικά από τους intel) με μια αξιοπρεπή μητρική, 8 γίγα μνήμες DDR3 1600, έναν SSD 120ρι για λειτουργικό και προγράμματα. Τροφοδοτικό έβαλα ένα επώνυμο 400ρι (σιγά την κατανάλωση του συστήματος δίχως κάρτα γραφικών), σύνολο μου βγήκε κάτω από 400 (σκληρό για τα δεδομένα είχα). Τότε βέβαια οι μνήμες ήταν φθηνότερες (γύρω στο 40ρι τα 8 γίγα), για κάποιο λόγο ξαναπήραν την πάνω βόλτα. Με 700 ευρώ, εάν δεν βάλεις μέσα σε αυτά και δίσκους για τα αρχεία, κάνεις σούπερ συστηματάκι. Εάν τα 700 περιλαμβάνουν και σκληρούς (2 2τεροι πάνε κάπου 150 ευρώ), τότε πάλι με 550 φτιάχνεις επίσης πολύ καλό σύστημα. Μνήμη καλύτερα βάλε 16. Και οπωσδήποτε ssd, εκεί είδα τη σοβαρή διαφορά. ι5 με ι7 δεν νομίζω να δεις τρελή διαφορά. Εδώ που τα λέμε, και υπολογιστή των 250 ευρώ να πάρεις, τέρας θα σου φανεί σε σχέση με αυτό που έχεις.

Σημείωση σε 17 μέρες έχει Black Friday πέρυσι είχα πάρει από amazon.uk ssd 256 και τροφοδοτικό 550 γυρω στα 150 ευρώ.

Για όποιον προλάβει (δεν ξέρω τι στοκ υπάρχει) το Πλαίσιο δίνει τον 840 EVO 120GB της Samsung στα 74,90 ευρώ (αρκετά κάτω από οπουδήποτε αλλού νομίζω). Τσίμπησα ήδη ένα για ένα htpc που θέλω να φτιάξω...

http://www.plaisio.gr/ypologistes-a...&utm_campaign=Newsletter-20131104-sales-offer

Ναι είναι πολύ χαμηλή τιμή (τον δικό μου πέρισυ τον πήρα 130 εάν θυμάμαι). Και δεν χρειάζεσαι παραπάνω. Δεν ξέρω μήπως δύο τέτοιοι να ήταν καλύτεροι από έναν πιο γρήγορο επεξεργαστή -ένας για λειτουργικό και προγράμματα και εικονική μνήμη, ο άλλος για scrap disk του photoshop

Κάθε πράγμα για τη δουλειά του, οι γρήγοροι δίσκοι και η επαρκής RAM για τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων, η γρήγορη CPU για τη γρήγορη επεξεργασία της φωτό (ή του βίντεο, δε νομίζω ότι πρέπει να περιοριζόμαστε στη χρήση του Photshop μόνο) και εφαρμογής των φίλτρων...

Υπόψη πάντως ότι αυτοί οι δίσκοι μπορεί να γεμίσουν αρκετά εύκολα αν δεν προσέξουμε, ακόμα και το λειτουργικό πιάνει κάμποσα GB, ενώ καλό είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση της cache (εφόσον βάλουμε 8 ή 16 GB RAM), και η απενεργοποίηση του hibernation που καταλαμβάνουν επίσης πολλά GB.

...εκανα πρόχειρα ενα config στο Πλαίσιο με αυτα που θεωρώ καλά για ένα μηχάνημα που δουλεύει PS & image editing.
i5, 16GB as 2x8GB RAM (για αναβάθμιση αργότερα στα 32GB), nvidia 650 (η μικρότερη καλή με cuda της προκοπής) ssd για boot & 2ΤΒ for data.
Φυσικά βγαίνει παραπάνω απο το ταβάνι των 700ευρω, αλλά άν δεν βιάζεσαι κ μπορείς να το στήσεις μόνος σου, σίγουρα μπορεί να μή ξεπεράσει το προυπολογισμό.
Απλά βάλε τα components στο skroutz και παρακολούθα τιμές.
Το config:
http://bto.plaisio.gr/Demo/BTOPrint...25B135.9B1A1810146B97.9B1AD2013-11-7-23-26-04

Last edited:

...για βιντεο δε φτάνουν αυτα. Για επεξεργασια εικόνας κάνει.

Πάντως δίχως κάρτα γραφικών φθηναίνει κατά 100 ευρώ το budget. ΚΑλύτερα να διατεθούν κάπου αλλού, κατά την ταπεινή μου άποψη. Μιλάμε για κόστος σχεδόν όσο όλη η μνήμη (16gb) ενός συστήματος, που είναι πολύ βασικότερο πράγμα ή μεγαλύτερο από έναν επιπλέον ssd.

το γεγονός οτι το PS πλέον δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας απο τη καρτα γραφικών, γίνεται για κάποιο λόγο, και είναι σωτήριος για μεγαλα αρχεία με αρκετά layers.

Στους i3, i5 & i7 των τελευταίων γενιών μπορεί να γίνει επεξεργασία μέσω της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών και του Intel Quick Sync. Έτσι μπορεί να μην χρειάζεται ξεχωριστή κάρτα γραφικών (με Cuda ή OpenCL).

photshp.jpg

άλλο το "χρειάζεται" σαν απαίτηση συστήματος και άλλο το επιθυμητό. Και στην quadro nvs του λάπτοπ μου απο το 2006, όλα τα advanced graphic processor settings, ενεργοποιημένα είναι... Δέ σημαίνει οτί μπορεί να χειρίστει καλά σημερινά αρχεία.
Στο παρελθόν είτε για επεξεργασία εικόνας ή βίντεο δέν χρειαζόταν καλή κάρτα γραφικών, μόνο οι gamers k 3Dαδες τις ήθελαν. Έχει αλλάξει αυτο πια αφου οι εφαρμογές αυτές εκμεταλλέυονται τα cuda cores ή to open cl.

Δέν είναι επίσης τυχαίο που βρίζουν για το νέο mbp 13 που έχει μονο την ενσωματωμένη intel iris αντι και μια κανονική όπως το προηγούμενο μοντέλο.