Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Τα parts που παραθέτεις στο δεύτερο link είναι 3 γενιές πίσω σε hardware
Σαφώς, αφού το σύστημα χτίστηκε πρίν δυόμισυ χρόνια. Υπάρχουν όμως τα αντίστοιχα σημερινά, τα οποία βεβαίως και πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Το ενδιαφέρον όμως, βρίσκεται στις συζητήσεις και στα σκεπτικά που υπάρχουν, σχετικά με τον υπολογιστή του φωτογράφου και πώς αυτός πρέπει να χτιστεί, ώστε να καλύπτει τις όποιες ανάγκες σε μεγάλο βάθος χρόνου. Τέτοια συστήματα, δέν απαξιώνονται τόσο εύκολα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Γενικά τα συστήματα δεν απαξιώνονται εύκολα αν γνωρίζεις πως θα καλύψεις τις ανάγκες σου. \

Αν κάποιος παραθέτει απλά μια λίστα με hardware θεωρώ ότι το 80-90% δεν θα καταλάβει ακριβώς τις δυνατότητες, την επεκτασιμότητα ή τις αντίστοιχες εναλλακτικές.

Στα παρακάτω links μπορεί κάποιος να διαχωρίσει και να αντιληφθεί τι πρέπει να προσέξει μεμονωμένα σε κάθε κομμάτι του υπολογιστή ανάλογα με τις απαιτήσεις του.

Casual PC

Mid Range PC

High End PC

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Παιδιά ηρεμία. Τον έχετε τρελάνει τον άνθρωπο και δεν είμαι σίγουρος ότι διαβάζει ακόμα το νήμα.
Ο ένας προτείνει 3 χρόνια πριν και τον μπέρδεψες μην λέγοντας εξαρχής ότι μιλάς για τις βασικές αρχές, ο άλλος δίνει οδηγίες για gaming pc που είναι διαφορετικό πράγμα.

Π.χ. Του pasiner το άρθρο είναι διαφορετικό τουλάχιστον σε δύο σημεία γιατί μιλάμε για gaming pc που είναι διαφορετικό. Καταρχάς Σε ένα φωτογραφικό και ελαφρύ βίντεο pc για τις ανάγκες του η κάρτα γραφικών δεν χρειάζεται τρελή επίδοση, καθώς να θυμηθούμε πως χρησιμοποιείται σε λίγες περιπτώσεις. Το cpu που κάνει το rendering είναι πιο βασικό. Δεν νομίζω ο χρήστης να κάτσει να ασχοληθεί με 3d, περίεργα transitions, color luts, κτλ που θέλουν κάρτα.
Επίσης το ότι λέει μικρό ssd για προγράμματα και μετά green disk 5400 rpm για τα αρχεία είναι μέγιστο λάθος για φωτογραφίες. Σε φωτογραφίες θέλεις ο ssd να έχει χώρο για τον κατάλογο του lightroom και τα live previews αλλιώς θα σέρνεται.

Το άρθρο του Nasim που έχει δώσει κάποιος νωρίτερα είναι πολύ πιο καλό και σωστό.
Μην τον καψετε με οδηγίες που δεν είναι για την περίπτωση του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Pasiner διάβασα το mid range λινκ που έδωσες. Όπου ουσιαστικά κάτι τέτοιο ψάχνει.

O ssd προστέθηκε χτες και σε συνδυασμό με τα windows 10 το laptop απογειώθηκε.
Αναμένω 2Χ8gb ram ώστε να διπλασιάσω τα 8gb που έχω τώρα.

Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

συνεχως αναβαλω την αγορα SSD δισκου γιατι κρινω απο αυτα που εχω διαβασει οτι τα 256GB που περνεις με 100-140ευρω σημερα δεν μου φτανουν για επεξεργασια φωτο και βιντεο, με εξυπνη διαχειριση πολλαπλους καταλογους στο Lightroom- άλλους για επεξεργασια και αλλους για αποθηκευση ισως ναι- αλλα τα ψιλοβαριεμαι ολα αυτα, περιμενω να πεσουν οι 512Gb για να αλλαξω τον ενα απο τους δυο 1ΤB δισκους στο laptop...,

Κώστα πήρα αυτόν που είναι το καλύτερο vfm στην αγορά αυτή τη στιγμή.
http://www.you.gr/proionta/pc-parts...)/solid-state-drive-(ssd)-crucial-bx100-250gb
Με τα διπλά χρήματα παίρνεις και διπλάσια χωρητικότητα.
http://www.you.gr/proionta/pc-parts...)/solid-state-drive-(ssd)-crucial-bx100-500gb
Πάντως εγώ με τα 232 καθαρά giga του ssd κάνω άνετα τη δουλειά μου και έχω και 1tb σαν δεύτερο σκληρό για data.

dstil απλά επειδή συνεχίζεται η συζήτηση πιο γενικευμένα παρέθεσα τα links για γενικές γνώσεις ως προς τις διαφορές των parts ανά κατηγορία.

Σωστά αναφέρεις ότι η κάρτα γραφικών δεν χρειάζεται να είναι απαιτητική όπως και για τον μεγάλο ssd που πρέπει να διαθέτει για τα δεδομένα επεξεργασίας.

Αυτό είναι το νόημα των άρθρων, ότι κατάφερες να διαχωρίσεις ποια parts θα επιλέξεις για τις ανάγκες σου, οπότε θα ξοδέψεις και αυτά που πρέπει χωρίς να ξεφύγεις οικονομικά αλλά το πιο σημαντικό είναι να πάρεις τα parts που θα χρειαστείς χωρίς να έχεις έλλειψη δυνατοτήτων στην εργασία σου.

Θα σας παραθέσω μερικά στοιχεία με τη χρήση του Ssd Cruxial BX100 που έβαλα στο laptop.
Το laptop είναι ένα lenovo 15αρι με 4core επεξεργαστή i7 4700MQ
http://ark.intel.com/products/75117/Intel-Core-i7-4700MQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_40-GHz
και 8gb ram έχοντας το λειτουργικό (Windows 10) στον SSD και ένα δεύτερο σκληρό δίσκο 1Tb Samsung για δεδομένα
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822152291
Έκανα δοκιμή με το Dxo Optics Pro 10 με μετατροπή raw αρχείων σε jpeg.
10 αρχεία raw με cpu aceleretaion (έχω μία ati 8750M 2gb )

1.
SSD : Temp Foider
SSD : Files
SSD : Export

Χρόνος : 2:17

2.

SSD : Files
Data Disk : Export

Χρόνος : 2:17

3.

Data : Files
Data : Export

Χρόνος : 2:25

4.

Data : Temp Foider
Data : Files
Data : Export

Χρόνος : 2:28

Παρατηρώ δηλαδή ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά η τοποθεσία των αρχείων ή του temp folder όσο η ύπαρξη του SSD.
Να συμπληρώσω ότι πριν με τον μηχανικό δίσκο στον ίδιο υπολογιστή
με τις ίδιες ρυθμίσεις ήθελα για 50 αρχεία raw πάνω από μία ώρα για τη μετατροπή τους σε jpeg.

Last edited:

Ο ssd μετράει γιατί σε αυτόν βρίσκεται το λειτουργικό και το πρόγραμμα επεξεργασίας...

Ο SSD επίσης μετράει γιατί εκεί βρίσκεται πλέον το swap file σου, το οποίο αποκτά επιδόσεις πιο κοντά σε κανονική RAM παρά σε swap.. Γιαυτό και έχει ο φίλος Παναγιώτης τόσο μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις παρότι έκανε δοκιμές με τα αρχεία του στον συμβατικό δίσκο. Λόγω caching ουσιαστικά..

Αν δεν υπάρχει ssd, ένα γρήγορο στιkάκι με ενεργοποίηση του readyboost κάτι δίνει επιπλέον.

Πάντως στο export των raw βοηθούν οι δίσκοι κυρίως όταν δεν έχουν εφαρμοστει πολλά φίλτρα στις φωτογραφίες. Μόλις αρχίσουν οι έντονες επεμβάσεις, εκεί... μιλάει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών αν υποστηρίζει opencl.

Αν δεν υπάρχουν χρήματα για Intel σύστημα, μια τίμια αγορά είναι έναν AMD A8 - A10 και γρήγορη μνήμη, με την ενσωματωμένη καρτούλα γραφικών να έχει αξιοπρεπείς επιδόσεις σε opencl επιτάχυνση. Εγώ έχω έναν Α8 και ακόμα και το Davinci Resolve το τρέχει ανεκτά.

Παιδιά πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε.
Δηλαδή από τη στιγμή που δεν αλλάζουν δραματικά οι επιδόσεις λόγω ύπαρξης του ssd καλύτερα θα ήταν και ο temp folder και το export να είναι στον μηχανικό δίσκο ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ssd;

Με 10 αρχεία δεν τρέχει τίποτα με τον SSD αλλά με 50 υποψιαζομαι ότι θα παίξει ρόλο το που είναι το temp και το export.. Βασικά το δοκιμάζεις και βλέπεις. Αν και μεταξύ μας, δε νομίζω να πάθει καμία ιδιαιτερη φθορά ο SSD.. Εγώ θα τα άφηνα όλα εκεί.

Υπάρχει ο μύθος του downgrade στον ssd όταν φτάσει κάποιες εγγραφές, η γνώμη μου είναι ότι εφόσον παίρνεις έναν ssd που έχει την χωρητικότητα που μπορείς να εκμεταλλευτείς με τα προγράμματα σου, κάνε την δουλειά που θες για να έχεις και την ταχύτητα που τον αγόρασες.

Το κόστος πλέον το επιτρέπει και ακόμη και downgrade να γίνει πάλι θα είναι πολύ πιο γρήγορος από τον μηχανικό που είχες.

Φρόντισε να έχεις αρκετό χώρο πάντα ελευθερο στον ssd

Εγώ βλέπω ότι μπαίνετε να δώσετε συμβουλες ,υποτίθεται ότι ξέρετε δηλαδή,και λετε ότι ένα mac mini κάνει για επεξεργασία βίντεο και το προτείνετε κιόλας .

Αν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις μη λετε κυριολεκτικά ότι να ναι .
Τα mac mini είναι από τα πιο αδύναμα μηχανάκια της αγοράς ,την ίδια δουλειά την κάνεις κάποιος με ένα παλιό λαπτοπ ,η με ένα desktop 8ετιας .
Με την ίδια λογική ,ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στις βιτρίνες κάνει για επεξεργασία βίντεο.
Μάλλον έχουμε παρεξηγήσει τη λέξη "κάνει " .
Και ενα παπακι,κάνει για ταξίδι όπως το λετε.
Απλά θα φτάσει μεθαύριο και θα έχει γίνει η μέση σου σα σιγμα τελικό.
Και το mac mini δεν κοστίζει και φτηνά,έτσι;
Μη λετε τέτοια πράγματα .
Ξέρετε κάποιοι καν τι απαιτείται για επεξεργασία βίντεο ;
Anyway ,από ότι κατάλαβα ότι και να σας πω δε θα πιάσει και τόπο και δεν πρόκειται να συνεισφέρω κατι περαιτέρω στην κουβέντα σας .
τα έχετε κάνει αχταρμά πάντως ,εξω υπάρχει τεχνογνωσία πολλών χρόνων και είναι στάνταρ τα πράγματα .