Πρόταση για Dac !

Το χόμπι είναι τελείως υποκειμενικό. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και δεν αμφισβητούνται καθόλου αφού είναι προσωπικές. Ο τρόπος που εκφέρονται κάνει την διαφορά.

Φαντάσου να έγραφα ακριβώς τι ειπώθηκε κατά την σύγκριση......

Ο τρόπος που εκφέρονται κάνει την διαφορά.

Όταν βάλαμε στο σύστημα μου κάποιο DAC η Diana krall χάθηκε στο βάθος και από τα συριστικά ακουγόταν σαν την Μπέσσυ Αργυράκη.
Αφού γελούσαμε όλοι, πως θα ήταν σωστό να γραφτεί;

• Haha
Reactions: Jimbobassist
Επειδή έχουμε φύγει από το θέμα...
Εγώ θα πρότεινα κάτι σε Rockna ή Chord.
Αλλά αν δεν ακούσεις στο σύστημα σου παίζει να απογοητευτείς.

Δοκιμάσατε όλα τα διαθέσιμα modes όπου μηχανήματος;
Το λέω αυτό γιατί το flat του οποίου ενός δεν είναι το ίδιο με το flat του οποίου αλλου, ενώ από όσο έχω καταλάβει, όσο πιο πολλές είναι οι επιλογές στα φίλτρα τόσο ποιο "ντροπαλό" είναι ένα DAC στην ρύθμιση που προσπαθεί να τα συγκεράσει όλα, δηλαδή την "λιγότερο επεμβατική".
Με όλα τα διαθέσιμα modes θα έκανα εγώ τη δοκιμή και με όλες τις διαθέσιμες επιλογές.
Εκτός κι αν δοκιμάστηκαν όλα αυτά και το αποτέλεσμα δεν άλλαξε κατά πολύ.

Κανένα φίλτρο δεν φέρνει τα πάνω κάτω.
Και κανένα mode δεν θα κάνει DAC των 300€ να ακουστεί σαν DAC των 2000€.
Ούτε το αντίθετο.

Θα μου επιτρεψετε ως εχοντα εμπειρια απο μερικα ντακ, μεχρι μεσαιας τιμης - δηλ ως4000€- να πω τις εντυπωσεις μου απο οσα θυμαμαι, τα πιο προσφατα :
1) Denafrips pontus ii: χαμηλων τονων, οχι δυνατο σε κατι, ξεκουραστο, μου θυμιζε παλαια τσιπ ΑΚΜ. Εφυγε γρηγορα
2)Laiv Harmony: ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λογος που δεν το κρατησα και σχεδον το "σκοτωσα" (και δεν εννοω μονον ως προς την τιμη), ηταν πως ηχητικα δεν ταιριαζε στο υφος του λαμπατου ηχου. Με τρανζιστορατο ενισχυτη που ΔΕΝ θα τονιζε τα υψηλα, ειναι ιδανικο ζευγαρι.
2) RME ADI2: πριν απο μερικα χρονια θα ηταν η επιλογη μου ισως - τωρα ομως λογω ηλικιωμενων ωτων οχι. Προφανης νομιζω ο λογος. Αλλα -ΑΛΛΑ- ειναι το πληρεστερο ντακ/ενισχυτης ακουστικων κλπ, και χαρά σ' αυτον που το εχει!
4) AQUA LA VOCE III:Πολυ καλο ως εξαιρετικο. Ακομη αναρωτιεμαι γιατι το εδωσα- του ειχα περασει και οπτικη εξτρα!
Και - με κινδυνο να "παρεξηγηθω" απο "χρυσαυτιαδες"
5 + 6) Τα ντακ των Eversolo A8 ( κυριως) αλλα και του Α6 (με εξτρα τροφοδοτικο). Το Α8 δυστυχως το εδωσα γρηγορα γιατι ηθελα να παρω το Laiv (το πηρα αλλα...), οποτε κρατησα το Α6 ως στρημερ μονο (ετσι υπεθετα). Τελικα "ξεμεινα" με το Α6 και ως ντακ, που το θεωρω πολυ καλο. Τοσο που θα το αλλαζα μονο αν ξαναεπαιρνα το Α8, γιατι μου αρεσουν τα ΑΚΜ.
Συμβουλη: οχι ακριβα ντακ (ανω των 2000€) για εως μεσαιου κοστους ηχοσυστηματα. Οι διαφορες ειναι ελαχιστες - αλλα φαινομενο σαν αυτο του "εξαφανισμου" της Νταιανας δεν παρατηρησα ποτέ. Περαν της τιμης αυτης και σε ακριβα συστηματα που θα το αξιοποιησουν, ενδεικνυται η αγορα ενος αναγκαστικα αναλογα ακριβου ντακ

• Like
Reactions: Tzimisce
Κανένα φίλτρο δεν φέρνει τα πάνω κάτω.
Και κανένα mode δεν θα κάνει DAC των 300€ να ακουστεί σαν DAC των 2000€.
Ούτε το αντίθετο.

Δεν φέρνει τα πάνω κάτω, αλλά τα δοκιμάσατε;

Το Denafrips Pontus δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε λειτουργία NOS (NON OVER SAMPLING), και με SLOW φίλτρο...
Εάν δεν έγινε η σύγκριση με αυτές τις ρυθμίσεις στο DAC τα συμπεράσματα για το Denafrips δεν είναι σωστά..
Τα τεστ πρέπει να γίνονται με τα ίδια ιντερκονεκτ, ίδια Usb cables, ίδια καλώδια ρεύματος, και ίδια μέτρηση στάθμης...
Εάν ακολουθήσατε τα παραπάνω που αναφέρω και ακούσατε το Denafrips σαν σκουπίδι (για το κόστος του) σε σχέση με το Chord, κάτι έγινε λάθος στην δοκιμή...
Επειδή έχω ακούσει και τα δύο Dac σε σωστές συνθήκες δεν συμφωνώ καθόλου με την "κριτική" που είπαν τα παιδιά για το Pontus...
Μαλλον θα ειμαι κουφός , έχω εντελώς διαφορετική ηχητική άποψη για τα συγκεκριμένα Dac...

• Like
Reactions: Sonorus
Εάν ακολουθήσατε τα παραπάνω που αναφέρω και ακούσατε το Denafrips σαν σκουπίδι (για το κόστος του) σε σχέση με το Chord, κάτι έγινε λάθος στην δοκιμή...

Όταν όλοι όσοι το είχαν γράφουν τα ίδια για το χαμηλό του και τη βαριεστημάρα του, μάλλον δεν έγινε κανένα λάθος.
Στο δικό μου σύστημα τέτοια DAC δεν παίζουν.
Βέβαια το να συγκρίνουμε μία εταιρία σαν την Chord με τον Κινέζο patafrita δεν είναι λίγο άκυρο;
Πόσες διακρίσεις έχει η μία εταιρία για τα DAC της, πόσες η άλλη;

Λάθος σε δοκιμή δεν γίνεται όταν κάνεις τα ίδια, 20 χρόνια, με τόσα άτομα.
Λες να φέρνουν σπίτι μου μηχανήματα αντιπρόσωποι τους, για να τα βάλουμε σε κόντρα με άλλα και να βλέπουν κάτι λάθος σε δοκιμές; 😉

Δεν φέρνει τα πάνω κάτω, αλλά τα δοκιμάσατε;

Όταν θέλεις να κρίνεις ένα μηχάνημα δοκιμάζεις όλα τα φίλτρα και τα modes του.
Σε κόντρα πας Best mode vs best mode.

Όταν όλοι όσοι το είχαν γράφουν τα ίδια για το χαμηλό του και τη βαριεστημάρα του, μάλλον δεν έγινε κανένα λάθος.
Στο δικό μου σύστημα τέτοια DAC δεν παίζουν.
Βέβαια το να συγκρίνουμε μία εταιρία σαν την Chord με τον Κινέζο patafrita δεν είναι λίγο άκυρο;
Πόσες διακρίσεις έχει η μία εταιρία για τα DAC της, πόσες η άλλη;

Λάθος σε δοκιμή δεν γίνεται όταν κάνεις τα ίδια, 20 χρόνια, με τόσα άτομα.
Λες να φέρνουν σπίτι μου μηχανήματα αντιπρόσωποι τους, για να τα βάλουμε σε κόντρα με άλλα και να βλέπουν κάτι λάθος σε δοκιμές; 😉
Βλέπω ότι παρεξηγείς τον λόγο μου και δεν θα συνεχίσω άλλο..
Επειδή ένα Dac δεν ταιριάζει στο σύστημα σου δεν σημαίνει ότι είναι σκουπίδι (όπως αναφέρεται)...
Όσο για τις δοκιμές που γίνονται σε σπίτια το έχω δει το έργο..
Καλύτερα να μην επεκταθω παραπάνω...
Θα σου πω κάτι, οποίος δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα κάποιου Audio people με έναν άλλον δεν σημαίνει ότι είναι αντίπαλος σου/αντίπαλος σας...
Ουδείς αλάνθαστος...😉
Εάν δεν θέλετε αντίλογο η κουβέντα, κόβω λάσπη και δεν ξανά μιλώ .. απλά τα πράγματα..🙂

Αν σημαίνει κάτι,κάτοχος του Denafrips μου είπε πως πρέπει να μείνει μια εβδομάδα ανοικτό ώστε ν' αποδώσει το μέγιστο.
Για την ιστορία,ο ίδιος με απέτρεψε από το να το αγοράσω βάσει του τι ακούω και πως μ' αρέσει να το ακούω.

Επειδή ένα Dac δεν ταιριάζει στο σύστημα σου δεν σημαίνει ότι είναι σκουπίδι (όπως αναφέρεται)...

Ακόμη και σε αυτό που έκανες quote γράφω ότι αναφέρομαι στο σύστημα μου. 😉
Ακόμη και το DAC που τσίριζε, το άκουσα σε άλλο σύστημα, του ιδιοκτήτη του και έπαιζε μία χαρά.

Όσο για τις δοκιμές που γίνονται σε σπίτια το έχω δει το έργο..
Καλύτερα να μην επεκταθω παραπάνω...

Σίγουρα, απλά δεν ισχύει εδώ.
Αν ψάξεις πίσω θα δεις ότι έχω γράψει για ακροάσεις που έχουμε κάνει με Τούνα (ideon audio), Μπουλαμάτση (geometric Harmony) κλπ στο σπίτι μου.
Νομίζω κάτι θα ξέρουν από δοκιμές...
Άσε που όταν έγραφα για hardware, το μακρινό 1993-1994, οι μισοί "reviewers" έκλαιγαν επειδή τους έπεσε η πιπίλα.
Τα έχω δει και εγώ αυτά που λες.

Θα σου πω κάτι, οποίος δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα κάποιου Audio people με έναν άλλον δεν σημαίνει ότι είναι αντίπαλος σου/αντίπαλος σας...

Όχι φυσικά!
Υπάρχουν όμως δύο απαντήσεις, πες μου εσύ με ποια θα ασχοληθείς.
"Έπαιξαν και τα δύο μηχανήματα στην ίδια ένταση με τα ίδια καλώδια και ζεσταμένα;"
"Δεν ξέρεις να κάνεις δοκιμές"

Ακόμη και σε αυτό που έκανες quote γράφω ότι αναφέρομαι στο σύστημα μου. 😉
Ακόμη και το DAC που τσίριζε, το άκουσα σε άλλο σύστημα, του ιδιοκτήτη του και έπαιζε μία χαρά.

Σίγουρα, απλά δεν ισχύει εδώ.
Αν ψάξεις πίσω θα δεις ότι έχω γράψει για ακροάσεις που έχουμε κάνει με Τούνα (ideon audio), Μπουλαμάτση (geometric Harmony) κλπ στο σπίτι μου.
Νομίζω κάτι θα ξέρουν από δοκιμές...
Άσε που όταν έγραφα για hardware, το μακρινό 1993-1994, οι μισοί "reviewers" έκλαιγαν επειδή τους έπεσε η πιπίλα.
Τα έχω δει και εγώ αυτά που λες.

Όχι φυσικά!
Υπάρχουν όμως δύο απαντήσεις, πες μου εσύ με ποια θα ασχοληθείς.
"Έπαιξαν και τα δύο μηχανήματα στην ίδια ένταση με τα ίδια καλώδια και ζεσταμένα;"
"Δεν ξέρεις να κάνεις δοκιμές"
Ανεφερα κάπου ότι δεν ξέρετε να κάνετε δοκιμές επί προσωπικού;

Αν έχεις διαβάσει πιο πριν τα σχόλια μου απλά ρώτησα σε τι "συνθήκες" έγινε η κόντρα μεταξύ των 2 dac και κανένας δεν ανέφερε την διαδικασία..

Όσο για τα Chord ανέφερα πάλι πιο πριν ότι είναι εξαιρετικά και πολύ σοβαρά dac, (μιλώ καθαρά τεχνικά και για την αρχιτεκτονική τους), που όλο αυτό βοηθάει στο να έχουν πολύ ωραίο ήχο σχεδόν όλα τους τα μοντέλα..

Επίσης ανέφερα ότι οι Κινέζοι στο θέμα σχεδίασης Dac έχουν πολύ δρόμο ακόμα ώστε να φτάσουν σοβαρές εταιρίες στον χώρο...

Δεν είπα πουθενά ότι οι συγκρίσεις σοβαρών σχεδιαστών σε τεστ που γίνονται σε συστήματα σε κάποια σπίτια είναι λάθος και ότι δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους..

Στο τελευταίο σου σχόλιο δεν καταλαβαίνω τι εννοείς..

• Like
Μα για αυτό είσαι και στην κατηγορία που απαντάω και γίνεται συζήτηση. 😉

Δεν αναφέρομαι σε εσένα, εξηγώ γιατί δεν ασχολούμαι με αυτούς που δίνουν τέτοιες απαντήσεις.
Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα σε όλα.

μετά από καμιά 30ριά+ χρόνια ενασχόλησης με το σπορ των ηχητικών μηχανημάτων αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δε θα έκανα ποτέ χαρακτηρισμούς σαν αυτούς που ειπώθηκαν καθώς είναι βέβαιο ότι αυτοί δε θα προσέφεραν κάποια βοήθεια στους συνφορουμίτες μου. Και ας μη ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα νήμα το οποίο λέγεται "πρόταση για dac".
Eμπλέκονται τόσοι υποκειμενικοί παράγοντες στο τελικό αποτέλεσμα και το εύρος της "αλήθειας" του αποτελέσματος που ακούμε και μπορεί αυτή να "παίζει" τόσο πολύ που να καθίσταται η όποια γνώμη άχρηστη.
Σύστημα-χώρος-γούστα....
Όλα τα μηχανήματα έχουν τον ήχο τους και αυτό είναι που προσωπικά μου αρέσει, να προσπαθώ να βρω το καλύτερο για μένα και να μοιράζομαι την εμπειρία μου με τους ομοχομπίστες φίλους προσπαθώντας όμως να περιγράψω όσο μπορώ καλύτερα αυτό που ακούω.
Και όχι, το "το μικρό του πήρε τα βρακιά" δεν είναι στο πλαίσιο της ουσίας του διαμοιρασμού των εμπειριών του καθενός μας.
χεβ ε ναης ντέη

Να το ανασκευάσω τότε αφού πολλοί το πήρατε στραβά...

Στον χώρο του Tzimisce, στο σύστημα του Tzimisce, το pontus 2 έβγαλε το καπέλο στο chord, του έκανε και υπόκλιση.

• Like
Οι διαφορές στα DAC (ανεξαρτήτως τιμής) είναι μικρές. Ως γνωστόν κυκλοφορεί και το "ανέκδοτο" ή review τύπου blind test όπου ένα dac των 40 ευρώ δεν μπόρεσε να γινει αντιληπτό σε σύγκριση με πολύ ακριβότερα και στο οποίο τεστ ένα dac των 2000 ευρώ τελικά κρίθηκε ως το απολύτως καλύτερο από την πλειοψηφία (ενώ στη δοκιμή υπήρχε και DAC των 8000 ευρώ). Τέλος πάντων θεωρώ ότι είναι θέμα γούστου αφού η απόκριση όλων των dac είναι μια απόλυτη ευθεία γραμμή.
Κάποτε λέγανε ότι την διαφορά στον ήχο την κάνουν τα αναλογικά τμήματα του dac και ιδίως η τροφοδοσία. Αλλά τώρα βλέπω ότι αυτό δεν λαμβάνεται υπόψιν (αφου π.χ κάποιοι θεωρούν τα dac της Denafrips, που έχουν την πιο σοβαρή τροφοδοσία, σαν σχεδόν σκουπίδια επειδή, μεταξύ των άλλων, τα κατασκευάζει μια κινέζικη εταιρεία---παρόλο που τα κορυφαία DAC της εποχής είναι απολύτως κινέζικα!).
Αυτό φυσικά το παράδειγμα με την Diana Krall δεν νομίζω ότι ισχύει...αποκλείεται να ακουστεί τέτοια διαφορά στην εστίαση ή στα ηχοχρώματα και να οφείλεται μόνο σε ένα DAC (όσο άχρηστο και νάναι αυτό). Προφανώς αλλού ήταν το πρόβλημα και προφανώς ήταν πολυπαραγοντικό (αφού τα DAC έχουν επίπεδη απόκριση συχνοτήτων σε αντίθεση με πολλά ηχεία που γίνεται χαμός στα ανεβοκατεβάσματα).
Κοντολογίς θεωρώ ότι επιλέγεις ένα καλά κατασκευασμένο DAC ( είτε από κινέζο είτε από μη-κινέζο) μέσα στο budjet σου και μια χαρά μουσική ακούς. Προσωπικά το Pontus 12th το επέλεξα μόνο και μόνο για να έχω ένα R2R dac ετσι από περιέργεια. Χωρίς φυσικά να το μετανιώσω, αφού η απόδοσή του είναι εφάμιλλη τόσο με AKM 4490, Sabre 9038, αλλά και με τα παλιότερα dac του T+A media player και της Naim που είχα. Και φυσικά τα υπόλοιπα συστατικά του ηχοσυστήματος είναι απολύτως κατάλληλα για να μπορώ να ακούσω οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των DAC.

Να το ανασκευάσω τότε αφού πολλοί το πήρατε στραβά...

Στον χώρο του Tzimisce, στο σύστημα του Tzimisce, το pontus 2 έβγαλε το καπέλο στο chord, του έκανε και υπόκλιση.
Προσωπικά δε το πήρα στραβά. Κατανοώ ότι σας άρεσε περισσότερο το chord. Αλλά και πάλι δε μας λέει και πολλά το ότι "έβγαλε καπέλο στο chord".
Σε άλλους αρέσουν τα R2R σε άλλους τα delta sigma dacs.
Εσείς τι ακούσατε δε κατάλαβα. Τι δε σας άρεσε δηλαδή. Ηχητικά εννοώ. Και σε συγκεκριμένα κομμάτια αν γίνεται.
Αν σκοπός σας είναι να καταλάβουμε δηλαδή δε θα πρέπει να έχουμε λίγο μεγαλύτερη....ανάλυση? (no pun intended)

Αυτό φυσικά το παράδειγμα με την Diana Krall δεν νομίζω ότι ισχύει...

Αν βρεις το cayin idac8 δοκίμασε να το βάλεις σε αναλυτικό σύστημα με το λαμπάτο στάδιο του ανοιχτό 😉
Αποσυνδέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.