Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Proxx

Σήμερα είδα ότι όταν έκοβα μέ τό μικρό παγκοπρίονο Proxxon KS230 τό κόψιμο είχε κάψιμο στό ξύλο,καί παράλληλα ζοριζόταν νά κόψει ,βγάζω τόν πριονοδίσκο super cut καί βάζω έναν καινούργιο πριονοδίσκο πού είχα πάρει ρεζέρβα τόν ίδιο τής μάνας του super cut μέ κωδικό 28014,καί όλα έστρωσαν ώς διά μαγείας,κάτι έμαθα καί σήμερα.Aκολουθούν δυό φωτογραφίες μέ τό κάψιμο τόυ ξύλου καί τήν αλλαγή τού δίσκου.

Συμπέρασμα: αν ο πριονοδίσκος δυσκολεύεται νά κόψει καί παράληλλα μάς καίει τό ξύλο,πέταμα στά σκουπίδια.

Μιχάλη μιάς καί είσαι ο ειδικός ο super cut 28014 νομίζω ότι εύκολα παρέδωσε τό πνεύμα του,δέν είχα κόψει δά καί τόσα πολλά ξύλα,μόλις 3 μήνες τό έχω τό παγκοπριονάκι αυτό,καί επειδή θά αγοράσω ρεζέρβα πριονοδίσκο έχεις δοκιμάσει τόν Proxxon 28017,μέ τά 20 δόντια στήν φωτογραφία καί στά specs βλέπω ότι τά δόντια είναι πιό χοντρά από τόν μικρό super cut 28014 πού έχει λεπτά δόντια καί ίσως φθείρονται γρηγορότερα.
Καί γενικά άν τόν έχεις δοκιμάσει τόν 28017 κάνει καθαρή κοπή όπως ο super cut 28014 πού έχει 80 δόντια ?
Βέβαια γνωρίζω ότι θά χάσω κάποια mm κοπής λόγο πού ο super cut είναι 58 mm καί ο 28017 50 mm

Δημήτρη γενικά, όσα περισσότερα δόντια έχει ένας δίσκος τόσο πιο καθαρή κοπή κάνει. Λίγα δόντια ίσον ταχύτητα στο κόψιμο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: P

Δημήτρη γενικά, όσα περισσότερα δόντια έχει ένας δίσκος τόσο πιο καθαρή κοπή κάνει. Λίγα δόντια ίσον ταχύτητα στο κόψιμο.

Παναγιώτη τό γνωρίζω αυτό,απλά επειδή έχασε γρήγορα τήν κοπτική του ικανότητα χωρίς νά έχω κόψει πολλά ξύλα,αναρωτιέμαι άν τα πολλά 80 καί ψιλά δόντια πού έχει,φθείρονται γρηγορότερα από τον αντίστοιχο πριονοδίσκο καρβιδίου με τά 20 δόντια

στή φωτό ο super cut μέ τά 80 δόντια πού φοράει από τήν μάνα του

Καί ό καρβιδίου μέ τά 20 δόντια

Eαν το κανει αυτο συνεχομενα εχει πραγματι φθαρει ο δισκος. Εαν οχι, το αργο κοψιμο=καψιμο, μπορει να ηταν τυχαιο.
Εχω τον ιδιο δισκο απο την αρχη, δεν δειχνει να φθειρεται. Ομως σε καποια ρεταλια ~1cm πηγαινε πιο αργα.
Το κοντρα πλακε θεωρειται μαλλον σκληρο ξυλο και η κολλα αναμεσα δημιουργει επιπλεον φθορα στους δισκους.
Εαν τον δουλευες συνεχως οριακα, δηλαδη στο 1 εκατοστο παχος, ακουγεται λογικο να φθαρει.

Ο supercut ειναι μεν πολυ καλος δισκος αλλα πολυ λεπτος, ο αλλος ειναι πιο στιβαρος με διπλασιο παχος.
Τους μικρους δισκους δεν τους εχω βαλει ακομα επανω γιατι ο supercut δεν εχει φθαρει. Σπανια ομως κοβω >1εκ με το KS230.

Από τις φωτογραφίες βλέπω ο 20δ είναι 12000 στροφές το λεπτό max
ενώ ο 80δ είναι 8000 rpm max. Σίγουρα θα έχει να κάνει με την αντοχή του κάθε δίσκου.

Re: Απάντηση: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Από τις φωτογραφίες βλέπω ο 20δ είναι 12000 στροφές το λεπτό max
ενώ ο 80δ είναι 8000 rpm max. Σίγουρα θα έχει να κάνει με την αντοχή του κάθε δίσκου.

To παγκοπριονακι εχει μαξ. στροφες τις 8000.
Απλα ο δισκος με τα πολλα δοντια εχει ελαχιστο παχος αρα και πιο ευαλωτος στη φθορα.
Ολα τα δισκακια για το παγκοπριονο συνιστουνται για κοπη ξυλου μαξ. 8μμ.
Ο Δημητρης μαλλον το δουλευε και περαν του οριου.

Eαν το κανει αυτο συνεχομενα εχει πραγματι φθαρει ο δισκος. Εαν οχι, το αργο κοψιμο=καψιμο, μπορει να ηταν τυχαιο.
Εχω τον ιδιο δισκο απο την αρχη, δεν δειχνει να φθειρεται. Ομως σε καποια ρεταλια ~1cm πηγαινε πιο αργα.
Το κοντρα πλακε θεωρειται μαλλον σκληρο ξυλο και η κολλα αναμεσα δημιουργει επιπλεον φθορα στους δισκους.
Εαν τον δουλευες συνεχως οριακα, δηλαδη στο 1 εκατοστο παχος, ακουγεται λογικο να φθαρει.

Ο supercut ειναι μεν πολυ καλος δισκος αλλα πολυ λεπτος, ο αλλος ειναι πιο στιβαρος με διπλασιο παχος.
Τους μικρους δισκους δεν τους εχω βαλει ακομα επανω γιατι ο supercut δεν εχει φθαρει. Σπανια ομως κοβω >1εκ με το KS230.

Συνεχόμενα τό κάνει από τά 4 mm καί επάνω (6 καί 8 mm),μόνο στά 4 mm δέν τό έκαψε,συνήθως κόβω 6 καί 8 mm κ/π οκουμέ μέ τό KS230.

Θέλω νά αγοράσω έναν καρβιδίου μέ 20 δόντια νά τόν δοκιμάσω,αλλά φοβάμαι μήπως κόβει max μέχρι 6 mm μιάς πού είναι 8mm μικρότερος σέ διάμετρο από τόν super cut.
Γνωρίζεις άν ο καρβιδίου μέ τά 20 δόντια σέ διάσταση 50 mm κόβει τά 8 mm ξύλου ?

Ο Δημητρης μαλλον το δουλευε και περαν του οριου.

Οχι πέραν τού ορίου δέν τό δούλεψα ποτέ max κ/π οκουμέ 8 mm έχω κόψει.

Mα ο super cut αναφέρουν τά specs ότι κάνει γιά σκληρό καί μαλακό ξύλο

"Crosscut 'Super-Cut' blade
58mm diameter (10mm bore). 80 alternately set teeth. Ideal for hard and soft wood as well as plastic and Pertinax. For fast, clean cuts. Teeth are individually set and sharpened. Superior cutting power!

NO 28 014"

Last edited:
Στό παρακάτω βίντεο πού έχει ανεβάσει ο συντοπίτης μας καί έχει επάνω τόν δίσκο καρβιδίου 50 mm 20 δόντια,άν κοιτάξεις στό 4:05 - 4:10 λεπτό θά δείς ότι στό 6 mm κόντρα-πλακέ πού κόβει,ο δίσκος ίσα-ίσα πού κόβει δέν τόν βλέπω να προεξέχει επάνω από τό ξύλο,εκτός άν μέ ξεγελάει η οπτική θέα.

https://www.youtube.com/watch?v=4Y4lGqpYNyQ

Τελικά τό συμπέρασμα πού έβγαλα είναι ότι επειδή κόβω επιτοπλείστον κόντρα-πλακέ ο δίσκος μέ τά λεπτά καί πυκνά δόντια super cut στομώνει εύκολα από τίς κόλλες,ενώ ο καρβιδίου μέ τά πιό χοντρά καί αραιά δόντια έχει περιθώρια να μαζεύει περισσότερες κόλλες καί να μήν στομώνει.Εξάλου τό γράφει ο καρβιδίου ότι κάνει γιά ply-wood,ενώ ο super cut όχι.

Kαρβιδίου

Tungsten tipped saw blade
50mm Φ x 1.1mm (10mm bore). 20 teeth. For extremely clean cuts of balsa, plywood. Can also be used for cutting PC cards and POLYCARBONATE.
NO 28 017

Super cut

Crosscut 'Super-Cut' blade
58mm diameter (10mm bore). 80 alternately set teeth. Ideal for hard and soft wood as well as plastic and Pertinax. For fast, clean cuts. Teeth are individually set and sharpened. Superior cutting power!

NO 28 014

Μιχάλη καιρό έχεις να μάς κάνεις κάποιο review από εργαλείο Proxxon,ενδιαφέρων θά έχει κάποιο review από μικρά εργαλεία χειρός 220 volt. (τριβείο δέλτα-mini γωνιακός τροχός-mini λεπτός ταινιολειαντήρας-mini σέγα-mini σκαρπέλο κ.τ.λ.)
Aν μπορείς καί έχει όρεξη,κάθε μέρα κάνε μας καί ένα review,με πλούσιο φωτορεπορτάζ καί λεπτομέρεις όπως ξέρεις εσύ,έτσι γιά νά είναι up τό νήμα,καί νά είναι down η τσέπη μας. :smash:

Εχει και 12βολτα εργαλεια η proxxon!
Eνα μινι τριβειο 'στυλο' με πολλες κεφαλες για καθε ειδους επιφανεια, ενα ωραιοτατο μινι χαρακτικο, ενα παναλαφρο σεγακι που μπαινει και αναποδα στην μεγγενη της proxxon, καποια rotary tools κλπ..

Το επομενο review θα ειναι ομως ο απιθανος μικρος διδυμος τροχος/στιλβωτηρας :))
36946588974_d5181f43cd_z.jpg

Εχει και 12βολτα εργαλεια η proxxon!
Eνα μινι τριβειο 'στυλο' με πολλες κεφαλες για καθε ειδους επιφανεια, ενα ωραιοτατο μινι χαρακτικο, ενα παναλαφρο σεγακι που μπαινει και αναποδα στην μεγγενη της proxxon, καποια rotary tools κλπ..

Το επομενο review θα ειναι ομως ο απιθανος μικρος διδυμος τροχος/στιλβωτηρας :))

Αμέσως έπιασε ο δέκτης σου σήματα μου,αλλά μέ κάποια παράσιτα από διαλείψεις καί καιρικό (χωρίς παρεξήγηση χάριν αστειότητας τό παραπάνω) :flipout:
Εργαλεία χειρός θέλω νά βλέπω μέ τίς χακί θήκες από πολυπροπυλένιο 220 volt ,μικρό δίδυμο τροχό/στιλβωτήρα μού λές θά ανεβάσεις χάχάχά εφόσον δέν δουλεύω μέταλλα,άς έχει,αλλά να τά πάς ένα-ένα κάθε μέρα,γιά να φτάσουμε καί στα παρακάτω
OZI 220/E -- STS/E -- BSL 220/E -- LHW -- MSG ,μήπως ζητάω πολλά ? ομόλογα Ετβά πού έλεγε καί η παμπάλαια διαφήμηση :ernaehrung004:

Eδω το πιο μικρο λειτουργικο φαλτσοπριονο στον κοσμο :)))

Proxxon KG50. Παιρνει τα ιδια τροχακια με το μικρο παγκοπριονο της ιδιας εταιρειας, δηλαδη αυτα των 50μμ.
Κανει και φαλτσοκοπες απο 0 εως 45 μοιρες. Εχει και εναν οδηγο για μαζικη κοπη υλικου ιδιων διαστασεων εως 14εκ μηκος.

Το χρησιμοποιω για ακριβεις κοπες καβιλιων και μικρων ξυλων οπου καποιο αλλο εργαλειο ειναι too much.
Αν και δεν εχω μετρησει ποσο κοβει, θυμαμαι οτι εχω κοψει καβιλια 12μμ και δοκαρακια ~10x20mm.

37735776541_1875d731c6_c.jpg

Στη φωτο δοκιμη για την ακριβεια φαλτοκοπης 45 μοιρων σε ξυλο 10χ10μμ για κορνιζακι.

Eδω το πιο μικρο λειτουργικο φαλτσοπριονο στον κοσμο :)))

Proxxon KG50. Παιρνει τα ιδια τροχακια με το μικρο παγκοπριονο της ιδιας εταιρειας, δηλαδη αυτα των 50μμ.
Κανει και φαλτσοκοπες απο 0 εως 45 μοιρες. Εχει και εναν οδηγο για μαζικη κοπη υλικου ιδιων διαστασεων εως 14εκ μηκος.

Το χρησιμοποιω για ακριβεις κοπες καβιλιων και μικρων ξυλων οπου καποιο αλλο εργαλειο ειναι too much.
Αν και δεν εχω μετρησει ποσο κοβει, θυμαμαι οτι εχω κοψει καβιλια 12μμ και δοκαρακια ~10x20mm.

Στη φωτο δοκιμη για την ακριβεια φαλτοκοπης 45 μοιρων σε ξυλο 10χ10μμ για κορνιζακι.

Γειά σου Μιχάλη άρχοντα.:a0210:
Αναμένω συνέχεια .........

++++++++++++++

Καθώς κοίταγα (τί άλλο) τά εργαλειάκια τής Proxxon είδα τό παρακάτω

Pensander PS 13

Είναι ένα τριβειάκι πού παίρνει μικροσκοπικά velcro σέ διάφορα σχήματα "μανούλα" σέ κάτι τέτοιο πού πρέπει νά "φάω" λιγάκι τά άκρα τής τρύπας γιά νά χωρέσει ο διακόπτης,έχω τό τριβείο λίμα στήν φωτό αλλά τό Proxxon PS13 χωράει καί στού φιδιού τήν τρύπα πού λέμε.

Το ερώτημα στόν αρχηγό μας Μιχάλη είναι άν τό έχει αυτό το εργαλείο (πού σιγά μήν δέν τό έχει χάχάχά) νά μού πεί άν μέ τό πιό χοντρό γυαλόχαρτο 180 grid (πού αυτό λύνεται μέ ότι velcro grid βάλω ) άν έχει δύναμη νά βγάλει λίγο υλικό από κ/π 4-6-8 mm γιά να σφηνώσω ένα διακόπτη π.χ

Βέβαια είναι 12 volt καί θέλει τροφοδοτικό,αλλά σχετικά φτηνά είναι αυτά.

Last edited by a moderator:
χεχε, και βεβαια υπαρχει στη συλλογη αλλα οταν σου εδειχνα τα 12βολτα proxxon, τα αγνοησες επιδεικτικα, αν θυμασαι :)))

Γιαυτο που ρωτας, η περιγραφη του εργαλειου τα λεει ολα 'super fine sander', οπως και το γεγονος οτι τα ανταλλακτικα γυαλοχαρτακια ξεκινουν απο 180 και φτανουν τα 400 grit. H παλμικη κινηση δεν ειναι ιδιαιτερα ισχυρη αλλα νομιζω οτι θα κανεις δουλεια αφου προκειται για μικρη επιφανεια. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να φερεις ενα δειγμα για επι τοπου δοκιμη ως συνηθως :))

Παντως για δυσκολα σημεια δεν υπαρχει καλυτερο ουτε αντιστοιχο στην αγορα. Νομιζω οτι η 12βολτη σειρα proxxon ειναι πολυ φτηνη.

χεχε, και βεβαια υπαρχει στη συλλογη αλλα οταν σου εδειχνα τα 12βολτα proxxon, τα αγνοησες επιδεικτικα, αν θυμασαι :)))

Γιαυτο που ρωτας, η περιγραφη του εργαλειου τα λεει ολα 'super fine sander', οπως και το γεγονος οτι τα ανταλλακτικα γυαλοχαρτακια ξεκινουν απο 180 και φτανουν τα 400 grit. H παλμικη κινηση δεν ειναι ιδιαιτερα ισχυρη αλλα νομιζω οτι θα κανεις δουλεια αφου προκειται για μικρη επιφανεια. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να φερεις ενα δειγμα για επι τοπου δοκιμη ως συνηθως :))

Παντως για δυσκολα σημεια δεν υπαρχει καλυτερο ουτε αντιστοιχο στην αγορα. Νομιζω οτι η 12βολτη σειρα proxxon ειναι πολυ φτηνη.

Eυχαριστώ αρχηγέ μου,χάχάχά τό θυμάσαι πού πήγες νά μού δείξεις τά 12 βολτα Proxxon,καί σού λεω άστα αυτά δέν μέ ενδιαφέρουν,πάντα προτρέχω :grinning-smiley-043,ούτε πού τά κοίταζα τά 12 βολτα γιατί τά θεωρούσα ανίσχυρα.
Ναί γιά μικρή επιφάνεια πρόκειται π.χ έχω κόψει 9,8 mm στά 10 mm τού διακόπτη,καί θέλω νά "φάω" από μιά γωνίτσα π.χ 2 mm

Οντως είναι φτηνή η 12 βολτη σειρά,καί σέ ευχαριστώ γιά τήν πρόσκληση.

Καί ένα τελευταίο μιάς καί τό έφερε η κουβέντα γιά τά 12 βολτα

Βλέπω καί ένα ηλεκτρονικό κολλητήρι στά 12 volt,θερμοκρασία max πού ανεβάζει είναι 250 c,επειδή έχω σταθμό κόλλησης καί στούς 280 c κολλάω σχεδόν οριακά,μήπως είναι χαμηλή η θερμοκρασία τών 250 c ? γιατί βλέπω καί πολλές αρνητικές στά amazon.de--.it---.uk--.fr καί πάει λέγοντας.Σε ρωτάω γιατί είμαι σίγουρος ότι τό έχεις.-bye-