Αγαπητοί, είναι εύλογα όλα τα παραπάνω. Διαβάζοντας παλαιότερα posts στο εν λόγω νήμα πήρα μια καλή γεύση από τα διαθέσιμα gadgets για αυτή τη δουλειά. Παρόλα αυτά θα ήθελα τη γνώμη σας αν επρόκειτο να δώσω έως 1.500 € για μια σύγχρονη μηχανή mirrorless με κύριο αντικείμενο χρήσης την ψηφιοποίηση αρνητικών film 35mm και 120 film ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή από πλευράς διαστάσεων/ποιότητας αισθητήρα και ευκολίας προσαρμογής macro φακών ;
Αν δεν κάνεις χρήση της μηχανής για άλλη θεματολογία φυσικά και δεν αξίζει τέτοια επένδυση. Αλλά αν έχεις μεγάλο όγκο αρνητικών να σκανάρεις και προβείς σε έξυπνες επιλογές στον εξοπλισμό μπορείς να τα καταφέρεις με πολύ λιγότερα χρήματα.
Μπορείς να βρεις εξαιρετικούς macro χειροκίνητης εστίασης με 100-150 ευρώ και με ένα αντάπτορα να τον προσαρμόσεις στις περισσότερες mirrorless μηχανές της αγοράς. Η αυτόματη εστίαση δεν χρειάζεται σε στατικό θέμα σε φιξ απόσταση. Μια φορά εστιάζεις στο αρνητικό και τέλος , μπορείς να βάλεις και σελοτέιπ στη ροδέλα χειροκίνητης εστίασης.
Στην μηχανή τώρα από 20ΜPx και πάνω θα πάρεις εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στα μτχ. θα βρεις πολλές και φθηνές επιλογές. Φυσικά αν πας σε σώμα με μεγάλη ανάλυση θα ανέβεις σε κοστολόγιο ειδικά αν είναι FF . Δεν είναι ανάγκη κατά τη γνώμη μου γιατί υπάρχουν και crop σώματα μοντέλα δεκαετίας που δίνουν την δυνατότητα λήψης ενός αρχείου υπερυψηλής ανάλυσης (50-80Mpx) σε στατικό θέμα με σύνθεση πολλαπλών λήψεων και μάλιστα κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου για να μην καταπονείται το μηχανικό κλείστρο και χαλάσει η μηχανή μετά από μερικές χιλιάδες λήψεις αρνητικών.
Αυτή η ηλεκτρονική λειτουργία ονομάζεται HI-RES , Pixel Shift High resolution κλπ. και θα την βρεις σε πολλά σύγχρονα σώματα αλλά και σε παλιά υποχρεωτικά όμως με ταυτόχρονη χρήση τρίποδα για να είναι ακίνητη η μηχανή τη στιγμή της λήψης (αυτό στο σκανάρισμα είναι μια σταθερά έτσι κι αλλιώς)
Τέλος καλό είναι το σώμα που θα διαλέξεις να υποστηρίζει tethering με καλώδιο ώστε άμεσα να ρυθμίζεις εστίαση αλλα κυρίως για να ρουφά το αρχείο από την μηχανή στο πρόγραμμα επεξεργασίας π.χ. Lightroom όπου με το Negative pro Lab ή άλλο πρόγραμμα αρεσκείας σου θα το μετετρεπει σε έγχρωμο γρήγορα.
Για τα συνοδευτικά απαραίτητα αξεσουάρ όπως φορέας αρνητικών , προσαρμογείς , οπίσθιος φωτισμός κλπ. εχουν γραφτεί οι λύσεις και εξαρτώνται και από τον φακό που θα διαλέξεις σε εστιακή / σπείρωμα για να μπορεί να εστιάσει η μηχανή στη σωστή απόσταση.
Εγω έχω επιλέξει ως μηχανή να χρησιμοποιώ μια επαγγελματική μηχανής Olympus την ΟΜ1 που διαθέτει λειτουργία hires και συνεργάζεται με το πρόγραμμα tethering της εταιρίας το Olympus Capture, εδώ με μοντέλο του 2013 πως δουλεύει
τα παλιότερα μοντέλα ΕΜ5ΙΙ (μόνο αυτή από την σειρά ΕΜ5), ΕΜ1.2, ΕΜ1.3 ξεκινούν από 200-300 ευρώ και φθάνουν έως και 500-700ευρω στα μτχ, φακό μπορείς να βρεις όπως σου είπα φθηνό ένα παλιό χειροκίνητο macro αλλά αγοράζεις και τον αυτόματο εστίασης 35mm/3.5 macro γύρω στα 150-200ευρω καινούργιο που δεν θέλει πολλούς προσαρμογείς tube για τη σύνδεση με φορέα αρνητικών
Aντιςτοιχα μπορείς να βρεις μτχ ή και καινούργιο σε χαμηλή τιμή επαγγελματικα μοντέλα της Panasonic crop ή και FF που υποστηρίζουν την ηλεκτρονική λειτουργία hires π..χ την m43 G9 (το παλιό μοντέλο ) ή την S5 (FF) και να κάνεις χρήση του δικού της προγράμματος tethering :
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/soft/download/d_lumixtether.html