Πυρκαγιές, Πλημμύρες, καιρικά φαινόμενα.

Νίκο Πετειναράκη που έκανες like,διάβασα το άρθρο γιατί νόμισα ότι θα καταλήξει κάπου..Τελικά δεν κατέληξε πουθενά..Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό να σου πω την αλήθεια..Εγώ πάντως τα χάρτινα μου καλαμάκια τα πήρα..Με το Tesla δυσκολεύομαι λίγο.
Να πω τη μαύρη αλήθεια , πολύ το διασκεδάζω με κάτι τέτοια..
Μας δείχνουν σαν λύση την απόλυτη ασάφεια..Πάρε σου λένε τη νέα τηλεόραση με τη λιγότερη κατανάλωση,πάρε το air condition με τα περισσότερα "Α", πάρε το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο και ας μην έχεις μια,αλλιώς δεν θα κυκλοφορείς καθόλου. (Πριν ήταν στη μόδα το πετρέλαιο).
Παρόλα αυτά ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι ίδιος και μεγαλύτερος κάθε μήνα. Η κατανάλωση η ίδια,τα δίκτυα δεν μπορούν να αντέξουν και σε κάθε καύσωνα καταρρέουν. Γενικά σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Προσωπικά δεν έχω εργοστάσιο , , ούτε ρίχνω τα απόβλητά μου στη θάλασσα...Δεν βάζω φωτιές ούτε καίω τα δάση του Αμαζονίου. (Είδες τι κατάληξη είχαν οι ιθαγενείς που τόλμησαν να τα βάλουν με τους καταπατητές).
Οι προτροπές για "ορθή" χρήση του κλιματιστικού εν μέσω καύσωνα ,από το ένα αυτί θα μπουν,από το άλλο θα βγουν..Ας φτιάξουν το δίκτυό τους..Τόσα κερατιάτικα βάζει η ΔΕΗ κάθε μήνα στον λογαριασμό.
Άσε που εδώ που είμαι δεν έχω κλιματιστικά και παλεύω με κάτι ανεμιστήρες.
Δεν κάνω ο καψερός πυρηνικές δοκιμές..Ούτε πολέμους με χημικά όπλα που μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της τρύπας του όζοντος.
Αν θέλουν απαντήσεις γι' αυτό που συμβαίνει ας ψαχτουν μεταξύ τους...Αυτοί κατασκευάζουν τις πλαστικές σακούλες ..Δεν τις φτιάχνω εγώ.
Create a problem, sell a solution.

• Like
Reactions: timaios
Να καταγγείλω κι εδώ πως η μονοπωλιακή αεροπορική της χώρας, υποχρέωσε ανθρώπους να είναι στο γραφείο σήμερα Σάββατο, λίγα μέτρα από τη φωτιά.

Φυσικά δεν έχουν ρεύμα κ δουλεύουν με γεννήτριες, χώρος κλιματισμό κ με ανοιχτά παράθυρα για να αναπνεύσουν ολόκληρο τον κατημα για τον οποίο φωνάζουν οι επιστήμονες. Μια κοπέλα είναι σε ημιλιποθυμη κατάσταση

Ντροπή κ μόνο ντροπή για τέτοιες ερασιτεχνικές πρακτικές υποτιθέμενων μεγάλων εταιριών.

Και να προσθέσω πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δούλευαν για μήνες από το σπίτι λόγω πανδημίας κ δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία τους στο γραφείο.

Η συγκεκριμένη όμως εταιρία εχθρευεται ανοιχτά την τηλε εργασία κ με κάθε ευκαιρία τους σέρνει στο γραφείο.

Ντροπή κ μόνο

Βασιλη τι ενημερωση εχετε στα Στυρα ?

Εμεις παντως αρχιζουμε και χαραζουμε διαδρομη προς ευβοια για να μαζεψουμε τα παιδια απο την κατασκηνωση πλεον , αρχιζει και κατεβαινει το μετωπο προς τα κατω αν δεν γινει κανα θαυμα .

Όλοι στην τσίτα είναι Νάθ, ειδικά τώρα που τα εναέρια και πολλά επίγεια είναι απασχολημένα σε Αττική και Β.Εύβοια, είμαστε "σχεδόν" μόνοι.
Και θα είναι έτσι για πολύ καιρό ακόμη.

Ετσι μουπαν και εμενα. Αυτη την στιγμη η Ευβοια ειναι οντως σχεδον αβοηθητη (απο την αποψη οτι δεν επαρκουν τα εναερια μεσα ) και μονο απο τυχη μπορει να σταματησει η φωτια.

Αμυνα δεν μπορει να υπαρξει.

Τελος παντων ξεκινω για Ευβοια τωρα μεσω Θηβας (η Μαλακασα παει καλυτερα αλλα ο δρομος δεν ανοιξε δειγμα οτι το φοβουνται ακομα ) και ο θεος βοηθος.

227942811_1687592821631128_2583442537031604390_n.jpg

228301156_1687593124964431_2374418971432717853_n.jpg

230913540_1687593264964417_540556401268531678_n.jpg

Εφιάλτης...
Χρήστο, αν μπεις στο site και βάλεις Αύγουστο παλαιών ετών, περίπου την ίδια εικόνα θα πάρεις.
Εγώ έβαλα Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με τη Nasa:
The VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) Fire layer shows active fire detections and thermal anomalies, such as volcanoes, and gas flares. The fire layer is useful for studying the spatial and temporal distribution of fire, to locate persistent hot spots such as volcanoes and gas flares, to locate the source of air pollution from smoke that may have adverse human health impacts.

Δεν είναι μόνο δασικές φωτιές όλα αυτά.

Last edited:
Νίκο Πετειναράκη που έκανες like,διάβασα το άρθρο γιατί νόμισα ότι θα καταλήξει κάπου..Τελικά δεν κατέληξε πουθενά..Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό να σου πω την αλήθεια..Εγώ πάντως τα χάρτινα μου καλαμάκια τα πήρα..Με το Tesla δυσκολεύομαι λίγο.
Να πω τη μαύρη αλήθεια , πολύ το διασκεδάζω με κάτι τέτοια..
Μας δείχνουν σαν λύση την απόλυτη ασάφεια..Πάρε σου λένε τη νέα τηλεόραση με τη λιγότερη κατανάλωση,πάρε το air condition με τα περισσότερα "Α", πάρε το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο και ας μην έχεις μια,αλλιώς δεν θα κυκλοφορείς καθόλου. (Πριν ήταν στη μόδα το πετρέλαιο).
Παρόλα αυτά ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι ίδιος και μεγαλύτερος κάθε μήνα. Η κατανάλωση η ίδια,τα δίκτυα δεν μπορούν να αντέξουν και σε κάθε καύσωνα καταρρέουν. Γενικά σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Προσωπικά δεν έχω εργοστάσιο , , ούτε ρίχνω τα απόβλητά μου στη θάλασσα...Δεν βάζω φωτιές ούτε καίω τα δάση του Αμαζονίου. (Είδες τι κατάληξη είχαν οι ιθαγενείς που τόλμησαν να τα βάλουν με τους καταπατητές).
Οι προτροπές για "ορθή" χρήση του κλιματιστικού εν μέσω καύσωνα ,από το ένα αυτί θα μπουν,από το άλλο θα βγουν..Ας φτιάξουν το δίκτυό τους..Τόσα κερατιάτικα βάζει η ΔΕΗ κάθε μήνα στον λογαριασμό.
Άσε που εδώ που είμαι δεν έχω κλιματιστικά και παλεύω με κάτι ανεμιστήρες.
Δεν κάνω ο καψερός πυρηνικές δοκιμές..Ούτε πολέμους με χημικά όπλα που μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της τρύπας του όζοντος.
Αν θέλουν απαντήσεις γι' αυτό που συμβαίνει ας ψαχτουν μεταξύ τους...Αυτοί κατασκευάζουν τις πλαστικές σακούλες ..Δεν τις φτιάχνω εγώ.
Kούκλε μου δεν δύναμαι να σχολιάσω όπως αρμόζει την επικαιρότητα. Ένα θα πω: Άμα και στο capital αρχίζουν να ψελλίζουν πράγματα, το μέλλον προδιαγράφεται πολύ ενδιαφέρον..

• Like
Reactions: Haagenti
Το μέλος Miras θα επιστρέψει σε 3 μήνες.
Οι συντονιστές της κατηγορίας θα καθαρίσουν το νήμα και θα ξανανοίξει.

Το νήμα έχει ενδιαφέρον και κάθε λόγο να παραμείνει. Τα πολιτικά σχόλια ωστόσο δεν έχουν καμία θέση εδώ μέσα.

Σεβαστείτε τον χώρο και τα υπόλοιπα μέλη που τηρούν τον κανονισμό. Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή από τη ΔΟ.

Last edited:
Παιδιά, για αναπαραγωγή τσιτάτων και βολικών fake news, όπως και για οπαδικού τύπου πολιτικές κλωτσοπατινάδες υπάρχει το twitter. Εδώ μέσα θα υπάρχει μηδενική ανοχή για όλα αυτά.

Εδώ προσπαθούμε είτε να ενημερωθούμε, είτε να ενημερώσουμε, είτε να γράψουμε καμιά σκέψη για μια τραγική κατάσταση. Είναι δύσκολο να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα, αλλά όχι αδύνατο, ας το προσπαθήσουμε. Πάμε.

Aυτό που με ξεπερνάει για ακόμη μια φορά, είναι ότι γίνεται πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια.

Τι κτήνη υπάρχουν εκεί έξω...

Φτανοντας μεχρι την νεα Αρτακη χτες πραγματικα σε επιανε η ψυχη σου.

Κοκκινος ηλιος και αποπνικτικη ατμοσφαιρα και μονον το Beriev να γεμιζει απο τον ευβοικο και να γεμιζει σε καμια δεκαρια δευτερα και να ορμαει πισω.

Απο οτι φαινεται καταστραφηκαν τα υπεροχα δαση απο το Προκοπι και πανω !!!! και πλεον τα μονα σημεια που δειχνει να προσπαθουν πλεον να σωσουν (μαζικα εννοω οχι με λιγα πυροσβεστικα) ειναι η Ιστιαία και η Αιδηψος που ειναι το τελευταιο οχυρο της Β.Ευβοιας.

Το τελευταιο τους στοιχημα ειναι αυτο και φυσικα να μην περασει η φωτια απο το Καντήλιο ορος και κατω γιατι μετα ποιος σωζει τα αμοιρα Πολιτικά ( και Αρτακη, Ψαχνα, Νεροτριβια ενδιαμεσα) που περσι επαθαν τρομερες ζημιες απο τις νεροποντες.....

Το νοτιο μετωπο παντως σημερα δειχνει να "μαζευτηκε" και μια χθεσινη τις πρωτες πρωινες ωρες βροχη μακαρι να ποτισε λιγο τα χωματα να μην ειναι απλα προσαναμμα.

ήδη υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε έκταση τις φωτιές της Ηλειας

Last edited:
Ας τους αντιγράψουμε τουλάχιστον..

Θα ήθελα να ήξερα πότε πρόλαβε και τα είδε όλα αυτά ο αρθρογράφος. ....Και το κυριότερο τι κατάλαβε από επιχειρησιακά σχέδια των Ρουμάνων. ...Μην ακούτε τίποτα απ όλα αυτά. ....πριν είμαστε ειδικοί στον covid 19...Τώρα στην πυρόσβεση!...

Η γρήγορη κρίση, που βασίζεται σε πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, και σκοπό έχει να μειώσει την αξία και ικανότητα των δικών μας δυνάμεων, δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί. Να προσέχουμε τι διαβάζουμε και τι αναρτούμε και να ξέρουμε γιατί το κάνουμε και αν βοηθάει σε τίποτα..
Το γράφω γιατί βλέπω πως το συγκεκριμένο "άρθρο" έχει γίνει viral σε αρκετές σελίδες και προπάντων social media.

Kαι FYI οι πιο έμπειροι δασοπυροσβέστες είναι αυτοί του ευρωπαϊκού νότου Ισπανία, Γαλλία Ιταλία και Ελλάδα... κι αυτό γιατί έχουν πάρα πολλές πυρκαγιές! Οι Ρουμάνοι, των οποίων η βοήθεια είναι αξιοσέβαστη και τους ευχαριστούμε, μικρή εμπειρία έχουν γιατί στη χώρα τους οι πυρκαγιές είναι μηδαμινές έως ελάχιστες καθώς έχουν διαφορετική χλωρίδα και τα δάση τους πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας.
Πριν 5 χρόνια πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις στη Σουηδία, μια χώρα πρότυπο σε πολλά, λόγω πρωτοφανών συνθηκών. Εκεί οι πυροσβέστες δεν ήξεραν τι να κάνουν, άν δεν έσπευδαν σημαντικές δυνάμεις από Γαλλία και Ιταλία θά είχε καεί η μισή χώρα!

Last edited:
Απλά αφήνω την εμπειρία μου εδώ για μια μη πολιτικοποιημένη και από πρώτο χέρι εμπειρία εχθές στην περιοχή που διαμένω που στο όριο σώθηκε και δεν έγινε παρανάλωμα του πυρός...

Θα σταθώ σε 2 μόλις σημεία και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

1) Την Σταμάτα και εμμέσως τον Άγιο Στέφανο, αφού η φωτιά ήταν στα σύνορα Μαραθώνα-Σταμάτας-Αγίου Στεφάνου (Μαραθώνος και Σωκράτους) την έσωσαν οι... τοπικοί εθελοντές πυροσβέστες.
Κάποιος "γραφειάς" της πυροσβεστικής με ύφος καρδιναλίων, εμφανίστηκε και φώναξε στους τοπικούς πυροσβέστες να φύγουν από εκεί που είχαν στήσει "μπλόκο" ( δυνάμεις, αναχώματα, και έκαναν αντιπυρική ζώνη κόβοντας πεύκα με πριόνια και τσάπες ) "Φύγετε, υποχωρήστε θα καείτε!".
Η πυροσβεστική σε πιο παθητικό ρόλο από ποτέ, προφανώς γραμμή κάποιων εκτός σώματος ( υπουργείο ? )
Ευτυχώς οι εθελοντές τον μπινελίκωσαν και έφυγε ο μπάμιας, αργότερα την νύχτα κράτησαν επιτυχώς 2 φορές το τεράστιο εκεί μέτωπο και δεν πέρασε Άγιο Στέφανο / Σταμάτα / Προκόνησο / Εύξεινο Πόντο.

ΗΡΩΕΣ.

2) Ο κύριος Σκρέκας βγήκε στο FB να μας πει πως έχουμε άμεση διαθεσιμότητα σε στόλο εναέριων μέσων σαν χώρα, ιδιοκτησία μας, 74 σκάφη ( 24 ελικόπτερα και 50 αεροπλάνα αν θυμάμαι καλά την αναλογία ).
Ουδέποτε είχαμε αρκετά μέσα να πετάνε, και σε καμμία ανακοίνωση του αξιαγάπητου ανθρώπου που βγάζει αναγγελίες στην TV με ύφος χιλίων καρδιναλίων και ύφος Rocky Balboa, ουδέποτε το άθροισμα των εναέριων μέσων που ανακοίνωνε ξεπερνούσε τα 30 ( μετρώντας μάλιστα και τα Σινουκ του στρατού τρομάρα τους ).

Πού είναι αυτά τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα ? Γιατί πετούσαν ενώ καίγεται όλη η Ελλάδα μόνο λιγότερα από τα μισά ? Γιατί δεν αγοράστηκε όταν προσφέρθηκε πρίν καμμιά 12αριά χρόνια το πακέτο αναβάθμισης που επιτρέπει στα Canadair CL-215 να πετάνε και με παραπάνω από 38C ambient temp ?

Ελπίζω να μην βρεθούμε στην ίδια θέση από αναζωπύρωση και να σβήσουν και όλα τα μέτωπα γιατί έχει γίνει τρομερή ζημιά στην χώρα

απλα πραγματα που εδω στην Ελλαδα τα κανουμε να μοιαζουν..πολυπλοκα....

Ίσως οι Ρουμάνοι πυροσβέστες,να προσέφεραν στους πυροσβέστες στην Ελλάδα την ευκαιρία για ένα σεμινάριο πυρόσβεσης....

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ρουμάνοι αναρωτήθηκαν γιατί δε χρησιμοποιήθηκε η αρχαία πρακτική της παρεμπόδισης μιας φωτιάς με μια άλλη. ..
Θα θυμάστε κάποιοι ενδεχομένως πως τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Αυστραλία καιγόταν απ΄άκρη σ΄άκρη, οι Αβορίγινες συνεργάζονταν με την πυροσβεστική για να βάλουν φωτιές σε συγκεκριμένα σημεία,

ώστε να μην υπάρχουν τα υλικά που χρειάζεται η επελαύνουσα φωτιά για να αναπτυχθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό.
Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη των Ρουμάνων, οι οποίοι πήραν ως απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το αποφασίσει το Δασαρχείο και να δώσει την εντολή.!!!!!
Ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές που κρίνονται στις άμεσες αποφάσεις, το δικό μας μυαλό λειτουργούσε με γραφειοκρατική σκέψη.
Σε όλο τον πλανήτη εφαρμόζουν την τακτική των τεχνητών πυρκαγιών, εμείς όμως το έχουμε κρίνει ως απαγορευτικό.......

Θα ήθελα να ήξερα πότε πρόλαβε και τα είδε όλα αυτά ο αρθρογράφος. ....Και το κυριότερο τι κατάλαβε από επιχειρησιακά σχέδια των Ρουμάνων. ...Μην ακούτε τίποτα απ όλα αυτά. ....πριν είμαστε ειδικοί στον covid 19...Τώρα στην πυρόσβεση!...

Κυκλοφορουν κατι φημες (τι αλλο θα μπορουσε να ειναι αλλωστε) οτι οι Ρουμανοι πρότειναν να βάλουν φωτια σε εκταση πριν την Ιστιαία για να φτιάξουν αντιπυρική ζώνη πριν έρθει η φωτιά...και οι δικοί μας τους είπαν ότι απαγορεύεται από το Δασαρχείο.

Εχει μια λογική αυτό αν εχεις τις δυναμεις να ελεγξεις την φωτια που βαζεις....

Με 15 καναντερ καθηλωμενα μόλις 3 μέρες πριν τις φωτιές που να δεις μετά προκοπή;
Πιο εύκολες είναι οι δικαιολογίες από το να υπάρξει μια φορά ετοιμότητα.

• Like
Reactions: billpeppas
Tο αντιπύρ, έτσι λέγεται η μέθοδος, διδάσκεται τις πυροσβεστικές ακαδημίες, αλλά δεν εφαρμόζεται και οι λόγοι είναι αρκετοί.
Κατ' αρχήν είναι σχετικά αποτελεσματικό, αλλά σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, στο δάσος, ειδικά στο πευκοδάσος δεν βάζεις φωτιά γιατί μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις.
Ειδικά στην Βόρεια Εύβοια ο όγκος του δάσους είναι εξαιρετικά συμπαγής και σε συνδυασμό με την ξηρασία, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει σωστά.
Μαιτρ του είδους είναι οι Αμερικανοί δασοπυροσβέστες.

• Like
Reactions: spmk