Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

ενδιαφέρον φαίνεται το mupeace, θα το δοκιμάσω, δεν ξέρω αν προϋποθέτει να αλλάξω τα ονόματα των εξωφύλλων,
στο mpad το έχω βάλει να βλέπει τα εξώφυλλα από το NAS, αφού η αυτόματη λύση να τα παίρνει από το νετ, δεν μου έδινε πάντα το σωστό εξώφυλλο

όσο για το tcmods μου φάνηκε ότι είναι 550+ MB, δεν είναι τεράστιο για τις μινιμαλ λύσεις που ψάχνουμε;

Οχι, τα εξωφυλλα τα τραβαει και απο LastFM.

@Tmjuju Κατευθύνομαι προς NAS σιγα σιγα αλλα πρώτα θελω να ξερω οτι το θεμα αυτο λύθηκε για ολους (χωρις κονσόλα..)

Οχι, τα εξωφυλλα τα τραβαει και απο LastFM.

@Tmjuju Κατευθύνομαι προς NAS σιγα σιγα αλλα πρώτα θελω να ξερω οτι το θεμα αυτο λύθηκε για ολους (χωρις κονσόλα..)

Γενικά το NAS είναι μεγάλη ευκολία!
Να σε ρωτήσω μιας και δοκιμάζεις και διάφορα εμπορικά music servers
Νομίζω οι hiendaδικες υλοποιήσεις εκεί έξω, ένα δίσκο βλέπουν από τη usb τους. Δηλαδή πολλαπλούς δίσκους σε hub δεν. Παρόλα αυτά δε βλέπω κανέναν να το θεωρεί πρόβλημα στα σχετικά review, να μη πώ ότι δε δοκιμάζουν καν δυο δίσκους.
Καλά τα λέω ή τελικά οι μοντέρνες υλοποιήσεις υποστηρίζουν hub ?

Τασο, να πω την αλήθεια ουτε εμενα μου ειχε περάσει απο το μυαλο (μεχρι πρότινος) να δοκιμάσω 2 δισκους μαζι. Νομίζω πως τα εμπορικά εχουν 1 θυρα USB και λιγοι θα εχουν δοκιμασει να βαλουν hub με παραπάνω σκληρους. Θα φροντίσω να μάθω και θα σου πω. Ο Tim του TCmods player ετοιμάζει μια τροποποίηση για να βλεπει παραπάνω απο ενα σκληρό και ταυτόχρονα το library να εχει και τις 2-3 κτλ συλλογές μαζι. Θα έχω την beta σημερα-αυριο οποτε θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Ενημέρωσα και τον Michelangelo αλλα δεν μου απάντησε.

Οπως και να εχει ειναι θέμα χρονου πριν λυθεί οριστικά το θεμα αυτο, ακομα και για αυτους που δεν θελουν να ανοίξουν κονσολα για να το κάνουν μόνοι τους.

Τασο, να πω την αλήθεια ουτε εμενα μου ειχε περάσει απο το μυαλο (μεχρι πρότινος) να δοκιμάσω 2 δισκους μαζι. Νομίζω πως τα εμπορικά εχουν 1 θυρα USB και λιγοι θα εχουν δοκιμασει να βαλουν hub με παραπάνω σκληρους. Θα φροντίσω να μάθω και θα σου πω. Ο Tim του TCmods player ετοιμάζει μια τροποποίηση για να βλεπει παραπάνω απο ενα σκληρό και ταυτόχρονα το library να εχει και τις 2-3 κτλ συλλογές μαζι. Θα έχω την beta σημερα-αυριο οποτε θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Ενημέρωσα και τον Michelangelo αλλα δεν μου απάντησε.

Οπως και να εχει ειναι θέμα χρονου πριν λυθεί οριστικά το θεμα αυτο, ακομα και για αυτους που δεν θελουν να ανοίξουν κονσολα για να το κάνουν μόνοι τους.

Κοιτά προσωπικά σε καταλαβαίνω
Καλά κάνεις και επικοινωνείς με όλους
Γενικά τα σκριπτακια είναι εύκολα – εύκολα αντιγράφονται από το ένα λειτουργικό σε άλλο, δεν είναι κάτι το δύσκολο
Καλό θα είναι να ενσωματωθούν σε κάθε αντίστοιχη λύση

Ο Tim του TCmods player ετοιμάζει μια τροποποίηση για να βλεπει παραπάνω απο ενα σκληρό και ταυτόχρονα το library να εχει και τις 2-3 κτλ συλλογές μαζι. Θα έχω την beta σημερα-αυριο οποτε θα επανέλθω με λεπτομέρειες. Ενημέρωσα και τον Michelangelo αλλα δεν μου απάντησε.

O Mpd όσο το έχω ψάξει εγώ δουλεύει με μια Library. Τι εννοω:

Έχεις ένα Linux με MPD. Καρφώνεις 2 σκληρούς και 2 NAS, ορίζεις στον MPD να τα βλέπει και κάνεις Library Update. Όταν τελειώσει το σκανάρισμα, όλα τα αρχεία όλων των αποθηκευτικών χώρων σου είναι μέρος μιας ενιαίας library. Δεν έχω δει ποτέ υλοποίηση που ο Mpd χειρίζεται πολλές libraries.

Αν στο παραπάνω σενάριο ενώ τα έχεις όλα καρφωμένα, βγάλεις ένα δίσκο και κάνεις update την library, ότι αρχείο έχεις στο δίσκο αυτό θα αφαιρεθεί απο τη βιβλιοθήκη σου και την επόμενη φορά που θα τον βάλεις θα πρέπει να τον ξανασκανάρεις.

Αυτό που φαντάζομαι ότι θα κάνει ο TCΜΟDS είναι ότι θα προβλέψει ακόμα ένα mount point για δεύτερο δίσκο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι για να έχεις πολλαπλές βιβλιοθήκες.

Aν θες λύση χωρίς κονσόλα που θα υποστηρίζει όσους δίσκους θες, θα πρέπει να περιμένεις να βγει το Runeaudio για raspberry pi 2. Τo Runeaudio χρησιμοποιεί τη λύση που χρησιμοποιώ και εγώ (udevil) οπότε αν δεν υπάρχει κάποιο bug, όπως και στο Archphile, θα πρέπει κανονικά το OS να δεί ολους τους δισκους και να τους προσαρτήσει ως υποφάκελους σε συγκεκριμένο directory.

Edit: ξαναδιάβασα αυτό που έγραψες και ουσιαστικά λέμε το ίδιο πράγμα αναφορικά με τη Library - είχα καταλάβει ότι θες κάτι άλλο αρχικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοιτά προσωπικά σε καταλαβαίνω
Καλά κάνεις και επικοινωνείς με όλους
Γενικά τα σκριπτακια είναι εύκολα – εύκολα αντιγράφονται από το ένα λειτουργικό σε άλλο, δεν είναι κάτι το δύσκολο
Καλό θα είναι να ενσωματωθούν σε κάθε αντίστοιχη λύση

Τάσο ως προς το θέμα της προσάρτησης δίσκων δεν είναι σίγουρο ότι τα scripts είναι universal. Η κάθε κύρια διανομή (πχ debian και archlinux) έχουν διαφορετικά τερτίπια και λύσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το archlinux έχει systemd, ενώ απ´όσο θυμάμαι, το debian που είναι η βάση των Volumio/TCMODS πρέπει να έχει ακόμα init οπότε υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε τέτοια θέματα.

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει, η λύση των Runeaudio/Archphile (των archlinux based δηλαδή) για τους δίσκους είναι η παρακάτω:

https://ignorantguru.github.io/udevil/

Εννοείται βέβαια ότι με χέριασμα, βάζει κανείς στο fstab όσους δίσκους θέλει και τελειώνει η ιστορία.

Τάσο ως προς το θέμα της προσάρτησης δίσκων δεν είναι σίγουρο ότι τα scripts είναι universal. Η κάθε κύρια διανομή (πχ debian και archlinux) έχουν διαφορετικά τερτίπια και λύσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το archlinux έχει systemd, ενώ απ´όσο θυμάμαι, το debian που είναι η βάση των Volumio/TCMODS πρέπει να έχει ακόμα init οπότε υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε τέτοια θέματα.

Για όποιον θέλει να εμβαθύνει, η λύση των Runeaudio/Archphile (των archlinux based δηλαδή) για τους δίσκους είναι η παρακάτω:

https://ignorantguru.github.io/udevil/

Εννοείται βέβαια ότι με χέριασμα, βάζει κανείς στο fstab όσους δίσκους θέλει και τελειώνει η ιστορία.

Ναι μεν, αλλά η επαναχρησιμοποίηση είναι εύκολη
Όντως δεν είναι ένα σκριπτακι, αλλά καμπόσα ανάλογα με την έκδοση που χρησιμοποιεί ο καθένας – δεν είναι τίποτε δύσκολο για να ενσωματώσουν πάντως.
Με systemd είμαι στουρνάρι ακόμα, λίγο έπαιξα με centos7 αλλά ακόμα δεν τον ‛αγαπώ’ :D

Σήμερα επέστρεψε το Geek Out 1000 στο σπιτι οποτε έκανα και μια δοκιμή με το USB hub και το Rpi2. Δούλεψε κανονικά οποτε μπόρεσα να επιβεβαιώσω οτι ηταν θέμα παροχής ρεύματος όπως πίστευα.

Να σε ρωτήσω μιας και δοκιμάζεις και διάφορα εμπορικά music servers
Νομίζω οι hiendaδικες υλοποιήσεις εκεί έξω, ένα δίσκο βλέπουν από τη usb τους. Δηλαδή πολλαπλούς δίσκους σε hub δεν. Παρόλα αυτά δε βλέπω κανέναν να το θεωρεί πρόβλημα στα σχετικά review, να μη πώ ότι δε δοκιμάζουν καν δυο δίσκους.
Καλά τα λέω ή τελικά οι μοντέρνες υλοποιήσεις υποστηρίζουν hub ?

Η απάντηση ειναι οχι, όσων αφορα το Aurender τουλάχιστον. Μπορει να υποστηρίξει μεχρι 1 εξωτερικό σκληρό δίσκο, ακόμα και με hub. Υποθέτω οτι (εν μέρει τουλάχιστον) αυτο εχει να κάνει και με την επιλογή της εταιρίας να ωθήσει αγοραστές στα μεγαλύτερα μοντέλα (που εχουν εσωτερικους σκληρους).

Παρέλαβα το δικό μου σήμερα ... άντε να δούμε ...

Και γραμμικό τροφοδοτικό 5Α. Μεγαλη διαφορά στον ηχο για το μικρο hifiberry+. Οπως λένε και στο χωρίο highly recommended !

rasp linear.jpg

Μπράβο Πάνο! Ζεσταίνεται η ψύκτρα του τροφοδοτικού?

Σε μένα (στο daphile computer) η διαφορά ήταν παραπάνω από εμφανής. Ειδικά στο σώμα, μπάσο και καθαρότητα σε όλο το φάσμα (αυτά θυμάμαι τώρα).

Οχι Σταύρο, η ψήκτρα ειναι σχεδόν κρύα (μετ 50VA, 2x9)

Έτσι επιβεβαιώνεται και η θετική συνεισφορά του γραμμικού τροφοδοτικού στο συνολικό αποτέλεσμα.

Αυτό για κάποιους αντιρρησίες (έχω καλή μνήμη)... :)

Ναι, αλλα εγω χρησιμοποιώ ενα ντακ που τραβάει ρευμα απο το Ρπι2, όποτε ειναι απόλυτα λογικο να βελτιώνετε η συμπεριφορά του συγκεκριμένου σετ απ. Μπορεί να βελτιώνει και το Ρπι2 σαν streamer αλλα δεν το εχω ελέγξει.

Έτσι επιβεβαιώνεται και η θετική συνεισφορά του γραμμικού τροφοδοτικού στο συνολικό αποτέλεσμα.

Αυτό για κάποιους αντιρρησίες (έχω καλή μνήμη)... :)
Σταύρο, ότι λέει ο Παναγιώτης. Έτσι επιβεβαιωνεται ότι ένα DAC θέλει καλό ρεύμα.

Κατάλαβα.

Εγώ πάντως θα προτιμούσα το εξής (δεδομένου ότι έχω 1 γραμμικό τροφοδοτικό):

θα τροφοδοτούσα το Pi2 από το δικό του μαμίσιο τροφοδοτικό και θα έκανα επέμβαση στο usb καλώδιο (κόψιμο του +) για να τροφοδοτήσω το dac με το υπάρχον γραμμικό τροφοδοτικό.

Πιστεύω ότι αυτό θα επέφερε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ιδεατά θα χρησιμοποιούσα και ένα δεύτερο γραμμικό τροφοδοτικό για το Pi2.

Κάποια από τα pins που συνδέεται το i2s dac δίνουν τάση στην πλακέτα του dac. Σε dac όπως το hifiberry δεν μπορείς και να τα καρφώσεις στα pins και να τα τροφοδοτήσεις παράλληλα ανεξάρτητα χωρίς να χεριάσεις την πλακέτα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που κάναν τα παιδιά, δηλαδή να δώσεις όσο καλύτερο ρεύμα μπορείς στο raspberry.

Ο Βασίλης έχει υλοποιήσει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή τροφοδοτεί με καλό ρεύμα το dac και μετά μέσω των pins που ανέφερα δίνει ρεύμα στην πλακέτα του rpi.

Νομίζω ότι αυτοί είναι οι δύο τρόποι για καλό ρεύμα σε ένα τέτοιο συνδυασμό.

Last edited: