παραθετω και εγω καποιες ρυθμισεις που εχω κανει στο raspberry pi 3 για runeaudio μιας και ειδα δεν υπαρχει κατι ακομα. Στις παρακατω ρυθμισεις ειναι ενας οδηγος για να απενεργοποιησουμε καποια πραγματα που δεν χρησιμοποιουμε απο το raspberry να κατεβασουμε συχνοτητα και συχνοτητες ωστε να πετυχουμε ισως καποια καλυτερα αποτελεσματα. Δεν εχω ουδεμια ευθυνη και το ρισκο ειναι δικο σας. Ο μινι οδηγος ειναι για windows.
Θα χρειαστει το Putty (
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html )
-Eφοσον το κανουμε εγκατασταση παταμε στο search των windows την λεξη cmd ή αλλιως γραμμη εντολων.
-Ισως χρειαστει να κανουμε δεξι κλικ πανω στην εφαρμογη και να πατησουμε εκτελεση ως διαχειριστης.
-Επειτα γραφουμε την εξης εντολη " ping runeaudio.local. " και εκει θα εμφανιση την ip του raspberry.
-Ανοιγουμε το Putty και εκει που λεει Hostname (or Ip Address) βαζουμε τον αριθμο πχ 190.190.1.1 και παταμε το κουμπι οpen.
-υστερα ζηταει username βαζουμε την λεξη " root " και υστερα enter. Mετα υστερα ζηταει κωδικο βαζουμε "rune". Στον κωδικο ισως να πληκτρολογειτε αλλα δεν θα εμφανιζονται γραμματα αλλα δεν εχει σημασια απλα γραψτε rune και υστερα enter.
-Εφοσον πληκτρολογηθουν σωστα θα γραψει με κεφαλαια RuneAudio oποτε ολα καλα μεχρι τωρα.
-Πληκτρολογουμε την εντολη " sudo nano "/etc/modprobe.d/disable_rpi3_wifi_bt.conf "...αυτη εντολη απενεργοποιει εντελως το wifi αρα εαν ειστε συνδεμενοι με wifi μην το κανετε. Ειπαμε προσπαθουμε να κοψουμε οσες λειτουργιες μπορουμε για καλυτερη αρμονια (οποτε ειναι καλυτερα να ειμαστε συνδεμενοι με ethernet).με τα βελακια και το backspace διαμορφωνουμε οτι βλεπουμε συμφωνα με τα παρακατω
##wifi
blacklist brcmfmac
blacklist brcmutil
##bt
#blacklist btbcm
#blacklist hci_uart
Kαι υστερα παταμε ctrl+O και enter για να το σωσουμε και μετα ctrl+x για να επιστρεψουμε.
-Παραλληλα με αυτην την εντολη ειναι απαραιτητο να Πληκτρολογησουμε την εντολη " systemctl disable netctl-auto@wlan0 " το οποιο απενεργοποιει τελειως το wifi. Μολις πατησουμε enter στην εντολη αυτη θα γραψει στα αγγλικα οτι αφαιρεθηκε.
-Υστερα πληκτρολογουμε την εντολη "sudo nano /boot/config.txt "
Mετα βελακια πηγαινουμε τερμα κατω.Οπου δουμε να γραφει gpu_mem=64 το αλλαζουμε σε gpu_mem=16.
και υστερα στο τελος απο κατω την τελευταιας εντολης αφηνουμε ενα κενο και βαζουμε τα παρακατω (μπορειτε να τα κανετε αντιγραφη και υστερα στο Putty μονο με το πατημα του δεξι κλικ θα γινει αυτοματα η επικολληση).
disable_pvt=1
# uncomment to overclock the arm
avoid_pwm_pll=1
arm_freq=666
sdram_freq=333
core_freq=333
gpu_freq=300
over_voltage=-10
sdram_schmoo=0x02000020
over_voltage_sdram_p=-5
over_voltage_sdram_i=-14
over_voltage_sdram_c=-6
# HDMI disable
hdmi_blanking=2
Αυτο κανει πολλες αλλαγες κατεβαζει τα volt τις συχνοτητες και απενεργοποιει το HDMI.
Μετα παλι παταμε ctrl+o enter και μετα ctrl+x
-Κανουμε reboot την συσκευη με την εντολη sudo reboot και υστερα κανουμε παλι ολη την διαδικασια να ξαναμπουμε με το putty εφοσον πρωτα αφησουμε λιγο χρονο να ανοιξει η συσκευη.
-Πληκτρολογουμε την εντολη " sudo nano /boot/cmdline.txt "
Σβηνουμε οτι υπαρχει και κανουμε αντιγραφη επικολληση το παρακατω ακριβως οπως ειναι σε μια γραμμη.
root=/dev/mmcblk0p2 rw rootwait console=ttyAMA0,115200 console=tty1 selinux=0 plymouth.enable=0 smsc95xx.turbo_mode=N dwc_otg.lpm_enable=0 kgdboc=ttyAMA0,115200 elevator=noop isolcpus=1,2,3
Mε αυτο απενεργοποιουμε τους 3 πυρηνες και δουλευει με εναν.οπου ιsolcpus ειναι οι πυρηνες. εαν ειναι 4πυρηνες ειναι οι εξης cpu0,cpu1,cpu2,cpu3. Οποτε η μεγιστη τιμη ειναι το 3 που μπορουμε να δωσουμε. Μπορουμε να το κανουμε να δουλεψει με δυο πχ isolcpus=2,3 oποτε δουλευει με τον cpu0 και cpu1.εγω εχω απενεργοποιησει τους υπολοιπους 3.
-Μετα βαζουμε τον εναν απο τους απενεργοποιημενους πυρηνες να τρεχει μια συγκεκριμενη δουλεια το MPD με την εξης εντολη "sudo nano edit /usr/lib/systemd/system/mpd.service " Και βαζουμε ακριβως το παρακατω.
Unit]
Description=Music Player Daemon
After=network.target sound.target
[Service]
ExecStart=/usr/bin/taskset -c 3 /usr/bin/mpd --no-daemon
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Με το παραπανω βαζουμε στο 4ο πυρηνα να τρεχει το ΜPD. Εαν θελουμε να βαλουμε αλλον πυρηνα απλα αλλαζουμε τον αριθμο 3 με αλλον αντιστοιχο. Παταμε Ctl+o kαι ctrl+x
- Yστερα παταμε systemctl daemon-reload μετα systemctl restart mpd και μετα sudo reboot.
Eαν δουλεψει και ειναι σταθερο τοτε ειμαστε ενταξει. Απλα το τονιζω...επειδη εχουμε ριξει τα παντα δεν θα ανοιγει τοσο γρηγορα οποτε δωστε του λιγο χρονο να ανοιξει και ισως ο σκληρος δισκος να κολλαει οποτε καλυτερα εχετε ΝΑS ή usb hub με εξωτερικη τροφοδοσια.
-Απο κει και περα σας βαζω και αλλες ρυθμισεις που ειναι πιο σταθερες.
στο sudo nano /boot/config.txt
disable_pvt=1
# uncomment to overclock the arm
arm_freq=800
sdram_freq=400
core_freq=400
gpu_freq=300
over_voltage=-4
sdram_over_voltage=-4
# HDMI disable
hdmi_blanking=2
και εννοειται σε συνδιασμο με ολα τα υπολοιπα που αναφερθηκαν.
-εαν υπαρχουν γνωσεις μπορει καποιος να δοκιμασει διαφορες με δικη του ευθυνη. Εαν κολλησει και δεν ανοιγει θα χρειαστει να ξανα γραψουμε στην sd το προγραμμα. Επισης ενα μικρο τip πως πρεπει να κραταμε τις αναλογιες arm_freq μς sdram Και core σε αναλογια 2:1.δλδ αμα το arm freq ειναι 1000 το sdram και το core θα ειναι 500.
Τελος θελω να σημειωσω οτι δεν εχω πολλες γνωσεις και ισως σε κατι απο αυτα να ειμαι λαθος. Δηλωνω ερασιτεχνης που απλα μοιραζεται κατι που γνωριζει και ισως βοηθησει καποιους και ισως μαθω και εγω απο καποιον που γνωρισει πιο πολλα απο εμενα.
Α δεν αναφερθηκα στο αποτελεσμα. Στο δικο μου συστημα με τις 1ες ρυθμισεις καθαρισαν οι μεσαιες και τα χαμηλα που ισως να μην αρεσει σε καποιους. Προσωπικα ακομα ταλαντευομαι. Στις 2ες ρυθμισεις ειναι με πιο πολυ χαμηλο ισως ειναι μια ενδιαμεση λυση.
Ακομα και στο μενου του rune μπορουμε να βαλουμε τα εξης.
Audio Outpu: επιλεγουμε το dac.
Volume control:disable
DSD : enable (μονο εαν παιζουμε DSD)
HDMI & 3,5mm jack : disable
Sound Signature : εδω αναλογα τα γουστα. Εγω παιζω με δυο Archlinux Και ΟrionV2.
Airplay: οff
local brower: οff
Σε καθε καρτελα εχει apply.Καθε φορα παταμε apply και μολις ολοκληρωσουμε ολα αυτα παλι καλο ειναι ενα reboot και βλεπουμε ξανα εαν ολα ειναι οπως τα επιλεξαμε.
Περιμενω δικες σας γνωμες.Εnjoy