Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Καλα, για τον συνδυασμό Rpi2-Linux-MPD το παω ενα βήμα πιο περα απο τον Μιχαλη, δεν εχω ακούσει ποτέ τα PC-win-foobar να παίζουν τόσο καλά, ανεξάρτητα απο την τιμή. Και στο ιδιο μήκος κύματος είναι και πολλοί επαγγελματίες (σχεδιαστές DAC).

Και τα pc/mac μπορούν να παίξουν εξίσου καλά, αλλά πιθανά το κόστος του τροφοδοτικού του και μόνο θα ξεπερνά το πι.
Επίσης σε pc πέραν του win-foobar, φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Mpd.

Τωρα που το ξεζουμιζετε το μηχανακι αν εχετε ωρα καντε και ενα τεστ με το OpenELEC για πιο multimedia χρηση θα βολευε αρκετους που εχουν και τηλεοραση ή οθονη μαζι με το υπολοιπο συστημα .Και αυτο υποτιθεται οτι κανει bitperfect αναπαραγωγη .Ενδιαφερον θα εχει αν συνεργαζονται τα i2s dacs μαζι του.

Έχω κάνει εγώ τεστ.

Όταν κάθομαι στο σαλόνι και θέλω να ακούσω πρόχειρα μουσική, στέλνω flacs στο Openelec με upnp και τα παίζει μια χαρά.

Δεν έχω δοκιμάσει στο hifi μου για να κρίνω ποιότητα. Η έξοδος είναι από τα ηχεία της τηλεόρασης.

Πρακτικά λοιπόν, με openelec θα κάνεις τη δουλειά σου, απλώς εγώ δε θα το έκανα ποτέ στο hifi μου αυτό. Προτιμώ πάντοτε dedicated player για μουσική.

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Επίσης σε pc πέραν του win-foobar, φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Mpd.

Με ποιόν τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μήπως μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός,καθ' ότι άσχετος με το αντικείμενο.

Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Με ποιόν τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μήπως μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός,καθ' ότι άσχετος με το αντικείμενο.

Κατι τετοιο αλλα το support δεν ειναι και κορυφαίο νομιζω. Επιπλέον απο πισω τρεχουν και ολα τα υπολοιπα προγράμματα κτλ των Windows.

https://code.google.com/p/auremo/

Έχω κάνει εγώ τεστ.

Όταν κάθομαι στο σαλόνι και θέλω να ακούσω πρόχειρα μουσική, στέλνω flacs στο Openelec με upnp και τα παίζει μια χαρά.

Δεν έχω δοκιμάσει στο hifi μου για να κρίνω ποιότητα. Η έξοδος είναι από τα ηχεία της τηλεόρασης.

Πρακτικά λοιπόν, με openelec θα κάνεις τη δουλειά σου, απλώς εγώ δε θα το έκανα ποτέ στο hifi μου αυτό. Προτιμώ πάντοτε dedicated player για μουσική.
Συμφωνώ σαφώς αλλά π.χ. στην δική μου περιπτωση είναι όλα μαζί οποτε αν παίζει καλά βολευει απο την μια επειδή δεν θα χρειαστεί να αγοράσω δύο και θα είναι γενικότερο πιο βολικό για όλη την οικογένεια αλλά απο την άλλη είναι μειονέκτημα να είναι ανοικτή η τηλεόραση οπότε μέχρι να εκταμιευσουμε αν κάποιος έχει την ευγενή καλοσύνη και τον χρόνο να το τεσταρει και αυτό το λειτουργικό θα είναι σουπερ.

Υπαρχει ολόκληρο νημα αλλα το γράφω και εδω, ο Μιχαλης (Tuxx) εδωσε το Archphile για Raspberry Pi2 το οποιο ειναι η πιο μινιμαλ έκδοση που εχω δοκιμάσει (με πραγματικά ελαχιστη χρηση μνημης και επεξεργαστή, θερμοκρασία λειτουργίας <35 !!!)

http://avclub.gr/forum/showthread.p...ubox-i?p=1057326266&viewfull=1#post1057326266

Το interface μεσω web app ειναι εύχρηστο αλλα λιγο πιο minimal απο τα Volumio, Rune, TCMods και για να σεταριστουν καποιες λειτουργίες χρειάζεται μια μικρη εξοικειωση (τπτ δραματικο).

Μέσω android app (MUpeace) δεν θα παρατηρήσετε καμια διαφορα (ειναι και ο προτεινόμενος τρόπος ελέγχου).

Σημαντικό ειναι οτι βλέπει πολλούς σκληρούς ταυτόχρονα.

Παναγιώτη για κουτί να τα βάλεις όλα μέσα έχεις τίποτα υπόψιν σου; Επίσης ο μετασχηματιστής από που και τι specs έχει;

Thanks

Βασικος εξοπλισμος...........http://avclub.gr/forum/showthread.p...player?p=1057320023&viewfull=1#post1057320023

Για πιο (και καλα) high end καταστασεις:
Κουτι ............................ http://www.ebay.co.uk/itm/281412355352?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
Μετ/της .........................50VA 2x9V (απο Γιατρα, Μαρνικ κτλ)
Γραμμικο τροφοδοτικο 5Α..http://www.ebay.com/itm/5-Amps-Volt...8572?pt=LH_DefaultDomain_3hash=item2592f2ff5c

Αλλα θα χρειαστεί και λιγο δουλειά (άνοιγμα πισω τρυπάς για τις θύρες, καλωδιώσεις, ενα οργανο για την ρυθμιση των DC V out κτλ)

ένας άλλος τρόπος είναι μικρή εξειδικευμένη διανομή linux που τρέχει από στικάκι χωρίς καν εγκατάσταση στον υπολογιστή

Εχθές την νυχτα ο Τιμ μου έστειλε την βετα έκδοση του νεου του OS (TCMODS). Λιγο πιο βαρυ απο το Archphile αλλα και πιο απλο για οσους θελουν μια πραγματικά ευκολη λυση. Εχει διορθώσει το θεμα με τους σκληρούς και εχθές εκανα δοκιμή με 2HDD + 1 USB memory stick, συνολικά 15000+ αρχεια τα οποια πέρασε στο Library μεσα σε 5 λεπτα.

Προσωπικά εχω καταλήξει στο Archphile για το πι2 μου, με δεύτερη εναλλακτική το TCMODS (που σύντομα θα αλλάξει όνομα). Μενει να δοκιμάσω το Rune οταν αυτο κυκλοφορησει για Πι2.

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Κατι τετοιο αλλα το support δεν ειναι και κορυφαίο νομιζω. Επιπλέον απο πισω τρεχουν και ολα τα υπολοιπα προγράμματα κτλ των Windows.

https://code.google.com/p/auremo/

Σε τέτοια περίπτωση δεν τρέχει τίποτα πίσω.
Απλώς μπουτάρουμε απο το στιλακι/cd/σκληρό με Linux και παίζουμε.
Έτσι παίζω κι εγω σε flux μήνες τώρα,απο τότε που άνοιξε το νήμα του AP Linux.
Αυτο που αλλάζει ανάμεσα στις διανομές ειναι τα μηχανάκια που υποστηρίζουν (επεξεργαστές κλπ)

Ούτε windows τρέχει πίσω ούτε τίποτα.

Σωκράτη, το auremo, είναι απλά ένας client για windows, δεν είναι λειτουργικό σύστημα!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχθές την νυχτα ο Τιμ μου έστειλε την βετα έκδοση του νεου του OS (TCMODS). Λιγο πιο βαρυ απο το Archphile αλλα και πιο απλο για οσους θελουν μια πραγματικά ευκολη λυση. Εχει διορθώσει το θεμα με τους σκληρούς και εχθές εκανα δοκιμή με 2HDD + 1 USB memory stick, συνολικά 15000+ αρχεια τα οποια πέρασε στο Library μεσα σε 5 λεπτα.

Eίχα πρόσφατα μια επικοινωνία/συζήτηση με τον Tim που φτιάχνει το TCMODS και ο άνθρωπος μου φάνηκε πολύ σοβαρός, μετρημένος και καλός. Είμαι σίγουρος ότι μελλοντικά θα τους φάει τους υπόλοιπους.

Eπιπρόσθετα, ας σας δώσω μια εικόνα από το παρελθόν και γιατί όλες οι διανομές έχουν το ίδιο interface.

- Eν αρχή ην το Raspyfi. Minimal διανομή στη λογική του Archphile που έτρεχε μόνο σε Raspberry Pi --> μπροστάρης ο Michelangelo (του Volumio)

- Στη συνέχεια, εμφανίζονται κάτι παιδιά από την κοινότητα (orion, ACX) και γράφουν ένα interface (τον πρόγονο αυτού που βλέπετε τώρα). Ο Michelangelo το υιοθετεί.

- Επειδή έχει ξεκινήσει υποστήριξη και άλλων συσκευών το όνομα Raspyfi δεν είναι σωστό έτσι όλοι μαζί (Μichelangelo, Orion, ACX) ετοιμάζονται για νέα διανομή, με νέο όνομα και website

- Πλακώνονται (κανείς δεν έμαθε τι έγινε ) και μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε:

Volumio με τον Michelangelo μόνο του, κρατώντας όμως το web interface των άλλων

Runeaudio με τους orion, ACX(αυτούς που γράψανε το παράπάνω interface)

- Κάπου εκεί σε όλα αυτά, εμφανίζεται και ο Tim, και ενώ οι άλλοι πλακώνονται να βάλουν νέα features και ανταγωνίζονται, αυτός κάνει fork το web interface και ξεκινάει να κάνει bug fixing. Τελικά κάνει και αυτός το TCMODS που έχει interface με κοινή βάση με τα παραπάνω αλλά bug fixed και πλέον με τις δικές του προσθήκες και υλοποιήσεις.

To συμπέρασμα είναι ότι το interface αυτό το χρωστάμε στο Runeaudio και ότι ο Tim έκανε ένα εξαιρετικό συμμάζεμα και το έκανε usable.

Aυτά :D

Last edited:

Οι Ιταλοι ειναι ιδιαίτερος λαος, τους ξερω καλα, οποτε δεν μου κανει καθολου εντυπωση που τα εσπασαν. Γεγονος ειναι οτι ο Τιμ μου εχει δωσει και εμενα σημαδια σοβαρης αντιμετώπισης του θέματος και ανάμεσα στα 3 (Rune, Volumio, TCMods) τον προτιμώ.

Το ενα deal breaker ηταν οι πολλαπλοι σκληροι δισκοι, εχει λυθει και με TCMODS και με Archphile.

To άλλο deal breaker ειναι κάποια αρχεία οπως τα SACD.iso το ποποιο ειναι θεμα χρονου να λυθει.

Συμπέρασμα, με κουτι μεταλλικό, γραμμικο τροφοδοτικό, Raspberry Pi2 και 2 μνημες συνολο 150 ευρω μπορει να εχει κάποιος κορυφαία λυση για την ψηφιακή βιβλιοθήκη του. Αν καποιος εχει ηδη ενα mac mini, PC win η κατι αλλο μπορει να μείνει εκει που ειναι και να πειραματιστεί με αυτο που εχει και τα διαφορα προγραμματα. Αν θελει να απελευθερώσει ενα PC και ταυτόχρονα να παρει κορυφαίο ηχο ας κοιταξει προς Rpi2 μεριά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

ένας άλλος τρόπος είναι μικρή εξειδικευμένη διανομή linux που τρέχει από στικάκι χωρίς καν εγκατάσταση στον υπολογιστή

Φίλε kiriak θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό που έχεις προτείνει και πιο παλιά,αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχω ούτε smartphone ούτε κάποια ταμπλέτα για να μπορώ να το χειριστώ,αφού όπως έχω διαβάσει από τα γραφόμενα σου,είναι απαραίτητητος αυτός ο ''εξοπλισμός''.
Προσπαθώ να πείσω την κόρη μου να μου δώσει το προηγούμενο smartphone της,ένα μικρό sony ericson,αλλά ακόμη είμαστε στις διαπραγματεύσεις. :flipout:
Κάποια στιγμή πιστεύω να καταφέρω να το δοκιμάσω πάντως.

Τασο, και με το PC σου μπορείς να κάνεις πολλά (χειρισμό Ρασπβερρυ, dual boot Linux, bootable USB)

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Εγω για τα mpd γενικά είπα,όχι για clients.
Εκεί κι εγω μαζί μας.

Kiriak με μια μικρή επιφύλαξη, νομίζω ότι η διανομή σου χρησιμοποιεί αρκετά παλιό mpd και έκτοτε έχει ξαναγραφτει από το μηδέν ο κώδικας του.

Προς θεού δε λέω ότι δε θα παίζει καλά, αλλά ο mpd έχει εξελιχθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό!

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Τασο, και με το PC σου μπορείς να κάνεις πολλά (χειρισμό Ρασπβερρυ, dual boot Linux, bootable USB)

Παναγιώτη επειδή θέλω να απαλλαγώ από το λάπτοπ που χρησιμοποιώ,για ''σερβίρισμα'' μουσικής στο mambo V2 με usb interface το cm6331a,ψάχνομαι για κάποιο εύκολο και οικονομικό συνάμα τρόπο να βρώ κάποιο μηχανάκι που να κάνει καλά την δουλειά αυτή όπως π.χ το Rp-i2 που χρησιμοποιείς τώρα τελευταία.
Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν linux με audacius-Jack,πολύ καλός ήχος,αλλά δεν συνεργάζεται καλά με το cm6331a σε συνδυασμό και με το παλιό λαπτοπ που χρησιμοποιώ,με αποτέλεσμα να έχω πολλά σφάλματα στην αναπαραγωγή του ήχου και pops.
Την ώρα που ακούω μουσική συνηθίζω να σερφάρω και στο διαδίκτυο οπότε εκει τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
Ψάχνομαι γενικώς και διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις προσπάθειες σας.
Είδομεν.