Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Ωραία λύση το νέο hifiberry! To είχα δει πριν μέρες και ξέχασα να το ποστάρω εδώ. Νομίζω ότι καλό θα είναι αφού δοκιμαστεί, να αποκτηθεί από όσους θέλουν να προσθέσουν εξωτερικό dac με i2s.

Όσον αφορά στο bug με τα 24 bit από i2s, απ´ ότι βλέπω δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη upstream, οπότε αξίζει να περιμένω μέχρι να γίνει και επίσημο πριν βγάλω τα νέα images (να δούμε τελικά πότε θα γίνει αυτό :D ).

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όσοι σκοπεύετε να παίξετε με usb (υποστηρίζει και i2s αλλά προσωπικά δεν έχω παίξει καθόλου) dac, καλό θα είναι να κοιτάξετε απευθείας προς odroid μεριά. Βέβαια δε θα έχετε moode, αλλά πιστεύω ότι αν του πάρετε ένα δώρο του Tim δε θα πει όχι στο port στην πλατφόρμα αυτή :idea:

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Η συγκεκριμένη έκδοση Hifiberry PRO δεν είναι καινούργια. Παρακολουθούσα τις πρώτες εντυπώσεις των χρηστών της PRO εκδοσηs, καθώς και τα προβλήματα που στην αρχή είχαν προκύψει, γιατί τα δύο clocks δεν λειτουργούσαν όπως θα ήθελε o κατασκευαστής. Επρεπε επομένως να γίνουν αλλαγές στον kernel αλλά και στους drivers, κάτι που τελικά όπως φαίνεται επιτεύχθηκε στην έδοση 4.1, με κάποιες επιφυλάξεις γιατί ακόμα υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα. Επίσης η aux έξοδος Ι2s της hifiberry PRO δεν δουλεύει με όλα τα I2s DACs της αγοράς.
Ωστόσο, στην πορεία ευτυχώς εντοπίστηκαν και λύθηκαν πολλά προβλήματα του Raspberry, κυρίως αυτά που είχαν σχέση με την υφιστάμενη έξοδο Ι2S του ίδιου του raspberry, όπως για παράδειγμα η σωστή αναπαραγωγή αρχείων PCM 24-bit και η πιο αποτελεσματική χρήση του τοπικού ρολογιού συχνότητας 19.2 MHz, σε συνδυασμό με την νέα επιλογή των παραμέτων BCLK RATIO.

Οι παρακάτω αλλαγές νομίζω ότι τελικά έγιναν commit τον Οκτώβριο του 2015 και περιλαμβανονται στην έκδοση kernel 4.4 καθως και στην τελευταία έκδοση της διανομής OpenElec Milhouse 17.0 (Krypto).

https://github.com/HiassofT/rpi-linux/commit/a472d418d83982f9f3b5bf0a8312381742c5ca01

Ανάλογα με το data length διαμορφώνεται και το bclk_ratio όπως φαίνεται παρακάτω:

α) SNDRV_PCM_FORMAT_S16_LE:
data_length = 16
bclk_ratio = 50

β) SNDRV_PCM_FORMAT_S24_LE:
data_length = 24;
bclk_ratio = 50;

γ) SNDRV_PCM_FORMAT_S32_LE:
data_length = 32;
bclk_ratio = 100;

Εχω την αίσθηση ότι το ηχητικό αποτελεσμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. μετά από τις τελευταίες αλλαγές στο λογισμό. Ελπίζω να μην έχω πέσει θύμα placebo effect :chinese:

Last edited:

Το hfberry με τι θυρα δινει το i2s? Γιατι το μεγάλο DAC μου εχει είσοδο τύπου HDMI, το ιδιο πρωτόκολλο με τις PS audio, MSB κτλ (απ οσο ξερω δλδ)

Το επίσημο dev tree του kernel για rpi είναι στην 4.1 και ακόμα δεν έχει το commit που λες. Έχεις κάποιο linκ για 4.4 tree?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το hfberry με τι θυρα δινει το i2s? Γιατι το μεγάλο DAC μου εχει είσοδο τύπου HDMI, το ιδιο πρωτόκολλο με τις PS audio, MSB κτλ (απ οσο ξερω δλδ)

Στο site τους λέει αυτό:

Hackable: The board can be modified to allow external power supply for the analog part of the board. Also you can connect external I2S DACs. These features need soldering on the board. This will void warranty, but real hardware hackers have no problems with this.

Οπότε λογικά δεν το δίνουν με συγκεκριμένο interface.

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

To hifiberry PRO συνδέεται με το RPi μέσω της I2S διεπαφής. Επίσης παράγει και μια aux έξοδο I2S επιπλέον της standard S/PDIF

Εννοεί τι θύρα δίνει για να συνδέσεις πάνω του εξωτερικό dac αν κατάλαβα καλά.

Εννοεί τι θύρα δίνει για να συνδέσεις πάνω του εξωτερικό dac αν κατάλαβα καλά.

Παρέχονται από το hifiberry PRO δύο επιλογές για τη σύνδεση ενός εξωτερικου DAC , I2S & S/PDIF

Μισό γιατί τα μπέρδεψα.
Το hifiberry,dac δεν είναι;
Dac σε dac θα συνδέσουμε;Ή μιλάμε για τον συνδυασμό του με το Rpi;

Αν θυμάμαι καλά η I2S δίνει (παράγει εσωτερικά) και το MClock

Μισό γιατί τα μπέρδεψα.
Το hifiberry,dac δεν είναι;
Dac σε dac θα συνδέσουμε;Ή μιλάμε για τον συνδυασμό του με το Rpi;

Δεν ειναι το απλό plus + αλλα το PRO

Dac σε dac θα συνδέσουμε ;

Να προσέχουμε τι λέμε γιατί θα μας περάσουν για τρελούς και στη χειρότερη για χαϊεντάδες :Banane0:

Το επίσημο dev tree του kernel για rpi είναι στην 4.1 και ακόμα δεν έχει το commit που λες. Έχεις κάποιο linκ για 4.4 tree ?

Μιχάλη για δες το παρακάτω και πες μου αν όντως ισχύει

# uname -a
Linux rpi512 4.4.0 #1 Mon Jan 11 21:48:51 GMT 2016 armv6l GNU/Linux

# vcgencmd version
Jan 6 2016 20:11:41
Copyright (c) 2012 Broadcom
version Commit:96fc00e (clean) (release)

# lsb_release
OpenELEC (Milhouse) - Version: devel-20160111214723-#0111-g5815df2 [Build #0111]

# vcdbg log msg 2>&1 | grep DTOK
001734.956: Kernel trailer DTOK property says yes

# Kernel device tree status: Enabled

http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=250817&page=40

O συγκεκριμένος κύριος εμφανίζεται πολύ ενθουσιασμένος , αλλά με την αλλαγή στην τροφοδοσία δεν πίστευε στα αυτιά του

https://www.youtube.com/watch?v=ps-X4ipA_fY

Οπότε λειτουργεί και σαν σκέτη I2S και spdif διεπαφή παρακάμπτοντας το dac.
Τώρα συνεννοηθήκαμε!

Στη φωτογραφία στο παρακάτω link θα δεις την έξοδο Ι2S , που δεν είναι βέβαια η HDMI που θα ήθελες

http://support.hifiberry.com/hc/en-us/articles/205711451-DAC-Pro-connect-external-I2S-DACs

τελικά δίνει στον έξω κόσμο και το MCLC

Master clock (22.5792MHz for 44.1, 88.2, 176.4 kHz sample rates, 24.576MHz for 48,96,192kHz sample rates)

Το ότι το RPi2 δεν μπορεί να συνδεθεί σε slave mode πάνω από την διασύνδεση Ι2S με εξωτερικό DAC, όπως αντιλαμβάνεστε, πλέον δεν ισχύει.

Πείτε την αλήθεια, δεν διαβάσατε ούτε το 10% από το #1198 που είχα γράψει το πρωί, ε; ;)

Έχεις δίκιο,δεν είναι όμως πως δεν το διάβασα,μετά μπερδεύτηκα.
Μια χαρά τα λες.

Πείτε την αλήθεια, δεν διαβάσατε ούτε το 10% από το #1198 που είχα γράψει το πρωί, ε; ;)

Εγώ διάβασα τουλάχιστον το 50%

Επίσης διάβασα στις 31 Δεκεμβρίου το 100% της υπόδειξης του Daniel στο block σου σχετικά με το Hifiberry DAC + PRO

http://www.dimdim.gr/2014/12/the-rasberry-pi-audio-out-through-i2s/#comment-4412

Παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετική και η παρουσίαση του multichannel ΧΜΟS του DIYINHK

http://www.dimdim.gr/

Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Εγώ διάβασα τουλάχιστον το 50%

Επίσης διάβασα στις 31 Δεκεμβρίου το 100% της υπόδειξης του Daniel στο block σου σχετικά με το Hifiberry DAC + PRO

http://www.dimdim.gr/2014/12/the-rasberry-pi-audio-out-through-i2s/#comment-4412

Όντως, τότε έμαθα και εγώ ότι κάποιος κατάφερε επιτέλους να βάλει το RPi slave σε εξωτερικό clock. Απ' ότι φαίνεται ούτε στο diyaudio.com δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα.

Παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετική και η παρουσίαση του multichannel ΧΜΟS του DIYINHK

http://www.dimdim.gr/

Ευχαριστώ.. Αν και ακόμα είναι πολλές οι ανεξερεύνητες πτυχές του και η τεκμηρίωση από τον κατασκευαστή παροιμιωδώς ελλιπής..

Re: Hi-End εν έτει 2015

Τώρα τελευταία δεν τα πάω πολύ καλά με το mpdroid. Κάθομαι και φτιάχνω tags για artists και είναι ο μόνος client όπου συνεχίζει και διατηρεί ως φαντάσματα και τα παλιά tags χωρίς κανενα λόγο και εξήγηση.

Για να δώσω παράδειγμα, αρχικά είχα έναν καλλιτέχνη με 3 μορφές:

Artist
artist
artisT

Άλλαξα τα tags και πλέον σε όλα τα albums έχω μόνο το:

Artist

Για κουφό λόγο ακόμα και αν κάνω clean install στο smartphone, συνεχίζει να τα δείχνει όλα, σε αντίθεση με το mupeace που συμπεριφερεται προβλεπέ.

Θέλει ψάξιμο καθώς τον έχω συνηθίσει πολύ και θέλω να επιστρέψω.

BTW, έχετε συναντήσει κάτι ανάλογο;

Last edited:

Μιχάλη στο πρόγραμμα που taggαρεις δοκίμασε, αν δεν το κάνεις ήδη να του ορίσεις να σβήνει τα παλιά tags. Μήπως στην προκειμένη περίπτωση κρατάει τα παλιά tags και ο mpd διαβάζει τα συγκεκριμένα.

Καλησπέρα,
μετά το διάβασμα των 122 σελίδων σε μια βδομάδα, το 90% το έχω ξεχάσει. Τελικά πήρα και εγώ ένα rpi2 και λέω μέσα στο σκ να το σετάρω. Πήρα και μια καρτούλα sd 8gb και το μόνο που δεν πήρα είναι τροφοδοτικό, γιατί λέω να χρησιμοποιήσω αυτό του τάμπλετ της γυναικός μου για αρχή (έχει το 1ο Google Nexus 7 της Asus που είχε βγει και το τροφοδοτικό του λέει 5V 2A). Επίσης δεν έχω πάρει ακόμη DAC (λέω να περιμένω το mamboberry). Θα το παίξω με μια παλιά εξωτερική καρτούλα USB (Creative X-Fi) που μπορεί να δώσει οπτική έξοδο στην αντίστοιχη είσοδο του DAC του CD player μου (Harman Kardon HD970). Ελπίζω να δουλέψει.

Αμφιταλαντεύομαι όμως πια διανομή να βάλω. Αυτό γιατί θέλω μια, εκτός του να παίζει τα αρχεία που έχω σε ένα διαδικτυακό σκληρό WD MyBook Live, να μπορώ οπωσδήποτε να ακούω και spotify που μου αρέσει πολύ και έχω τη premium έκδοση. Επίσης για να πω όλες μου τις αμαρτίες, θέλω να μπορώ να ακούω και ελληνικά διαδικτυακά ραδιόφωνα όπως έκανα μέχρι τώρα με το laptop (το οποίο ήθελα να αποδεσμέυσω από το στερεοφωνικό για πολλούς λόγους και γι' αυτό αγόρασα το rpi2). Δηλαδή για να καταλάβετε, κάθε μέρα ακουω από το διαδίκτυο τον Πετρίδη 6-7 το απόγευμα στο ΒΗΜΑ FM.

Αυτά μπορούν να γίνουν με κάποια από τις διανομές; Να συμπληρώσω ότι θα το ελέγχω από άλλο υπολογιστή με web based χειρισμό και όχι από ταμπλέτα ή κινητό. Δηλαδή οθόνη ή τηλεόραση δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κοντά στο στερεοφωνικό.

Ευχαριστώ

Από τη στιγμή που θέλεις spotify, θα κινηθείς ανάμεσα σε Volumio και Runeaudio. Και τα δύο στη θεωρία υποστηρίζουν spotify premium. Επίσης και τα δύο υποστηρίζουν καταχωρίσεις custom streams για ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι περισσότερες διανομές που συζητάμε εδώ μέσα δημιουργούν αρχεία pls για κάθε σταθμό, έτσι είναι εύκολο να προσθέσεις όποιο σταθμό επιθυμείς φτιάχνοντας το δικό σου pls.

Πχ εγώ στο Archphile, πρόσθεσα τον Bημα FM σε 1 λεπτό με την παρακάτω διαδικασία:

- Επίσκεψη στη σελίδα του σταθμού στο live24, δεξί click και "view page source" ώστε να βρω την url του stream:

- Login με ssh στο Archphile

- nano /mnt/webradio/VimaFm.pls

και paste τα παρακάτω:

Code:
[playlist]
numberofentries=1
File1=http://vimafm.live24.gr:80/vimafm
Title1=Vima FM 99.5
Length1=-1
version=2

- update της βάσης του MPD και τέλος.

Στα Volumio, Runeaudio, Moode το παραπάνω θα το κάνεις από Web Interface ακόμα πιο εύκολα, αρκεί να ξέρεις το URL του stream.